Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

sumirprimus

#45051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 07/10/2025 13:53
sumirprimus wrote: 07/10/2025 13:48
dr_Evil wrote: 07/10/2025 13:45 Malo prije toga je slavio dok je ISIL sjekao glave po Siriji, ali to je isto radio samo zato jer nije mogao sutjeti na nepravdu :D
Netacno, koristis propagnadu istih onih koji su slavili uvazenog doktora asada, koji je bio saveznik rusije, pa i hzbolaha, irana. :thumbup:
ASAD KAO PRAVI DIKTATOR je udpjesno koristio isil kako bi ugnjetavao i smrcu sottina hiljada svojih sunarodnika ukinuo otpor prema svom rezimu.

a isil je teroristicka islamisticka organizacija, kao i hamas i hezbola, sta tacno nije jasno?
ko ne imsli da je revolucija protiv tiranina i diktraotra bila teroristicka i nepravenda? zar nije malo licemjerno za one koji nagalsavaju palestinski otpor prema izraleu?
Ne mislim ja nista, samo znam da si slavio dok su sjekli glave i rusili spomenike.
lazes! nigdje nisam slavio kad se sijeku glave! laz, ali jesam uvijek podrzavao opoziciju, ljudi su zeljeli slobodu sta je tu lose od krvave diktature. to u sta se sve rat izrodio, imamo i kod nas primjera. pa jel trebalo ici u rat? ha
kaok samo prljavo lazete, lai imaj ugodine prepisa, doduse tad si ti vjerovatno bio "mali" i neprimjetan ili pod drugim nikom i ne sjecam te se.
tad je kolonu asadovaca predvodio cheli. koji je i tada pricao o trecem rimu i putinu kao mastermagu geostrategije, e posle ukrajine mnogi usutise.
sumirprimus

#45052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 07/10/2025 13:57
drug_profi wrote: 07/10/2025 13:55 Narodni heroji NOB-a, Bošnjaci.
49 imena čini mi se.
I brat moje bake je tu.

https://ljubusaci.com/2020/05/16/narodn ... -bosnjaci/

Nije malo.
Kad su na Prenju izgubili neku borbu od ustasa, dosao ferman da se Safet Mujic strelja. Avdo Humo vratio postu i napisao da ne moze pronaci postenog komunista u Mostaru koji ce ispuniti naredbu :D
casna borba nobovaca mda i vi imate primjerke uliznistva srpskoj vojsci jos iz ww1. da se ne lazemo, istorijski fakti

A, do Mostara se, desetak dana nakon dolaska u Sarajevo, dovezao jedan odred srpske vojske, predvođen majorom Dragutinovićem. Novine 18. novembra izvještavaju:

“Jučer se ostvarila stoljetna želja, kad je srpska vojska došla u naše mjesto. I sam je Bog htio da uveliča našu slavu: sunce kao usred proljeća, svojim blagim zrakama obasjavalo je naša presretna lica. Grad je bio iskićen zastavama, ćilimima i zelenilom, kao nikad do sada. Na stanici je bio podignut ogroman slavoluk, preko deset metara visok i širok, ukusno napravljen i okićen narodnim zastavama…“
sumirprimus

#45053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

tu se slazem sa zujom...
Nepregledna je antologija dodvorničke poezije, duga je i široka povijest beščašća. Ona buja nakon svakog društvenog loma. Bilo je tako u ovom gradu 1878. i 1918. i 1929. i 1941. i 1945. i 1992. g. Ulizice, kao zapete puške, samo čekaju prevrat, da bi obasuli nove gospodare apologetskim verbalnim cvijećem… a, uistinu literarnim smećem.

Sve je, dakako, moguće tumačiti i kao mudro podilaženje, svjesno laganje da bi se nekako isplivalo iz vrtloga historije, ali ostaje crno na bijelom, šta je ko i kada kazao. Za motive i nakane, nadležna je psihologija, psihoanaliza… Rugobno lice ovog “oslobođenja”, uskoro se ukazalo nad Sarajevom i zemljicom Bosnom.
Point.

#45054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Probudi se Sumir u podne i opet nanijetio da spama temu.

Tema nije istorija, posebno ne ona alternativna.
sumirprimus

#45055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Point. wrote: 07/10/2025 14:32 Probudi se Sumir u podne i opet nanijetio da spama temu.

Tema nije istorija, posebno ne ona alternativna.
nisam ni ja tema pa ne propustas da se zakacis na mene, ne pisuci ni jedan smislen red a u vezi teme. isto nastvnik u skoli, samo mi nismo djeca legnedo, de malo imas aktulenih tema koliko hoces. njih komentiraj pust se mene.
Dozer

#45056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dozer »

canvra888 wrote: 06/10/2025 17:19 1. Jesu li Bošnjaci imali svoju državu u periodu o kojem pričamo?
2. Jesu li imali izbora da se ne priklone jednoj od pomenutih strana?
3. U kojem su procentu Bošnjaci bili zastupljeni u Ustašama i domobranima?
4. Koje su to još sistemski sprovedene zločine mimo one unutar NDH radili pa da ih stavljaš u isti rang sa Hrvatima i Srbima?

Kratko i koncizno, bez tvog razvodnjava.
Evo, da ne pametujemo, postoje istoricari koji su sve to obradjivali.

1. Ne, nisu.
2. Ne znamo. Neki mozda jesu, neki mozda nisu. Sve to zavisi od podrucja u kojem je ko zivio, kao sto je uvijek u svakom ratu. Mozda je bolje pitanje - da li su imali mogucnost da pobjegnu negdje, cao iako nisu doborovljno pristupili toj vojsci? Digresija na '91 - imam trojicu jarana koji su bili u JNA pred Vukovar, dvojica od njih u Pancevu, tenkisti. I obojica su pobjegli odmah prvu noc nakon sto su ih u po noci dovukli iznad Vukovara i naredili pucanje, iako nisu znali da pucaju na Vukovar. Sljedecu noc su pobjegli, i ne samo oni, pa uz granicu s Madjarskom isli prema Zagrebu, usput od ljudi dobijali civilnu odjecu, i jedva se nekako vratili u Sa preko Zg i Krajine.
3. Po nekim procjenama, iznad 50%.
Prema izračunima uglednog povjesničara Vladimira Žerjavića od 75.000 bosanskih Muslimana koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu, čak njih 28 tisuća poginuli su kao pripadnici Oružanih snaga NDH, 11 tisuća kao pripadnici partizana a 46 tisuća njih kao civilne osobe. U pogledu BIH Hrvata, bilo je ukupno 64.000 hrvatskih žrtava od čega su 22 tisuće izgubile život kao pripadnici vojske NDH, 17 tisuća u partizanskim formacijama a 25 tisuća kao civili.
Povjesničar Vladimir Žerjavić.
4. Mislim da niko ne stavlja nikoga u isti rang s bilo kim po pitanju ratnih zlocina, ali isto tako je besmisleno negirati i falsifikovati istorijske cinjenice o tome samo jer se danas pripada tom nekom narodu/vjeri. Ako se to radi tako, a radi se, onda je poistovjecivanje potpuno opravdano u tom smislu.
sumirprimus

#45057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

vec opominju jer nije istorijska tema ali je istorijski fakat, to isto da pitas u koju se vojsku islo od 46te do 91ve , ili od 92ge vec po nacionalnom savu do 95te.
malo je ko otiso 91 u vukovar branit ga. iz bosne realno. a znam ih koji su isli sa jna.
isto sto je malo ko otiso u jna posla 92ge.
i tu se koliko mogu vidjet slazem sa dozerom.
KraljicaIzJajca

#45058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

PM72 wrote: 07/10/2025 08:55
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2025 08:45 Zašto su vama, Bošnjacima, Albanci pozitivan primjer?

Meni su Albanci i Srbi identičnog pristupa politici.
A na koga da se ugledamo,na Vas hrvate?
Pa Hrvati nisu planirali Veliku Hrvatsku, poput Srba za Veliku Srbiju i Albanaca za Veliku Albaniju.
KraljicaIzJajca

#45060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 07/10/2025 09:05
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2025 08:45 Zašto su vama, Bošnjacima, Albanci pozitivan primjer?

Ma ne radi se o pozitivnom primjeru. Malo sta kod Albanaca moze biti pozitivno, osim hrane.

Imas tu dvije niti, prva je bosnjacka - koja uzima Albance kao uzor gdje je drzava prva, a onda ide religija. To je kao protuteg srbijanskoj i hrvatskoj politici koja je kreirala nacije na osnovu religije(cesto i macem). Smijesno je uopste pricati o tome na danasnji vakat, svaki oblik takve price se kod bosanskih Hrvata i Srba posmatra kao majorizacija ili velikobosnjacka hegemonija.

Ono na sta sumir(i HDZ) zapravo misli kad kaze da se moramo ugledati na Albance je njegovo vjerovanje da Albanci masovno primaju krscanstvo, i da su postali punopravna kolonija zapadnog krscanstva te cionizma, te da se prema tome moramo ugledati na njih. AKo pazljivo citas njegove postove on nikad ne prica o bosanskim Hrvatima i Srbima, te je zapravo albanizam poruka Bosnjacima - asimilacija ili nestanak.

Historija Bosne i Albanije je isla do paralelno do pocetka pada Porte, oni su bolje procitali kakvo vrijeme dolazi, s druge strane nisu imali problem slavenskog jezika. Kako god... Neka brace Albanaca, tamo valja otici na kupanje i na sladoled. Raja ko raja.
Ma nije on jedini koji se divi Albancima, puno Bošnjaka često komentiraju da bi bolje prošli da su se postavili kao Albanci.

Tog forumaša ne pratim.
canvra888

#45061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

Dozer wrote: 07/10/2025 14:52
canvra888 wrote: 06/10/2025 17:19 1. Jesu li Bošnjaci imali svoju državu u periodu o kojem pričamo?
2. Jesu li imali izbora da se ne priklone jednoj od pomenutih strana?
3. U kojem su procentu Bošnjaci bili zastupljeni u Ustašama i domobranima?
4. Koje su to još sistemski sprovedene zločine mimo one unutar NDH radili pa da ih stavljaš u isti rang sa Hrvatima i Srbima?

Kratko i koncizno, bez tvog razvodnjava.
Evo, da ne pametujemo, postoje istoricari koji su sve to obradjivali.

1. Ne, nisu.
2. Ne znamo. Neki mozda jesu, neki mozda nisu. Sve to zavisi od podrucja u kojem je ko zivio, kao sto je uvijek u svakom ratu. Mozda je bolje pitanje - da li su imali mogucnost da pobjegnu negdje, cao iako nisu doborovljno pristupili toj vojsci?
Kako ne znamo?

Eto ta dva pitanja su direktno vezana jedno za drugo, zato ih i jesam pitao i postavio jedno ispod drugog.

Sam si odgovorio, Bošnjaci nisu imali svoju državu i bili su prisiljeni da naprave taj pomenuti izbor.

Šta se dešavalo sa Bošnjacima koji su se protivli sistemu? Je li treba napominjati da je činjenica da su u Jasenovcu bili ubijani i Bošnjaci koji su odbili biti dio onih koji koji su činili zločince pod NDH?
3. Po nekim procjenama, iznad 50%.
Ja sam pitao o procentu u pogledu cijele NDH, ne samo u kontekstu jedinica u BiH.

U cijeloj NDH, po procjenama, procenat Bošnjaka u domobranima je bio 10-15%, u Ustašama oko 30%. Dakle, u svakom slučaju, žestoka manjina nasuprot Hrvata.
4. Mislim da niko ne stavlja nikoga u isti rang s bilo kim po pitanju ratnih zlocina, ali isto tako je besmisleno negirati i falsifikovati istorijske cinjenice o tome samo jer se danas pripada tom nekom narodu/vjeri. Ako se to radi tako, a radi se, onda je poistovjecivanje potpuno opravdano u tom smislu.
Ovaj odgovor je opet klasično razvodnjavanje priče i neodgovaranje nedvosmisleno i direktno na dato pitanje.

Dakle, da ponovim, pitanje je bilo "Koje su to još sistemski sprovedene zločine mimo one unutar NDH radili pa da ih stavljaš u isti rang sa Hrvatima i Srbima?"

Evil je napisao da sve što možeš napisati za Hrvate i Srbe, da možeš i za Bošnjake, u toku kada je diskusija bila o zločinima, ratu i ubijanju. Dakle, izjednačavanje.

Ja onda opet pitam ovo gore navedeno pitanje - mimo zločina koje su počinili pod NDH (u kojoj su kao vojsci svakako bili manjima u cjelokupnoj slici, i u domobranima i u Ustašama), koji su to još sistemski sprovedeni zločini Bošnjaka bili da bi se mogli staviti na isti stepen sa Hrvatima i Srbima?

Još odgovor nisam dobio.

Ne znam ni o kakvom negiranju i falsikovanju pričaš, kad sam fino odmah jučer naveo da Bošnjaci jesu činili zločine pod NDH, čiji su vrhovni orkestratori bili Hrvati. Isto tako, činjenica je da nisu bili ni idejni tvorci tih zločina (ali jesu saučesnici), niti su imali svoju državu u ime koje su radili te zločine, niti su bili dominantan narod u izvršenju tih zločina. Sve činjenice.
canvra888

#45062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2025 17:40

Pa Hrvati nisu planirali Veliku Hrvatsku, poput Srba za Veliku Srbiju i Albanaca za Veliku Albaniju.
Zato su imali tako jednu druželjubivu državu i rukovodstvo, NDH, i još su 50-ak godina kasnije međunarodno presuđeni za udruženi zločinački poduhvat. Uzorno, nema šta.
PM72

#45063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Šta reče i ostade živa...
Je li Srbija organizovala,finansirala,opremila logistički i kadrovski paradržavu u BiH?
Je li Hrvatska organizovala,finansirala opremila logistički i kadrovski paradržavu u BiH?
Treba li još?
Nije predsjednik Bugarske potpisao Dejtonski sporazum nego krivousto đubre i Slobo
vernes81

#45064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vernes81 »

PM72 wrote: 07/10/2025 19:12

Šta reče i ostade živa...
Je li Srbija organizovala,finansirala,opremila logistički i kadrovski paradržavu u BiH?
Je li Hrvatska organizovala,finansirala opremila logistički i kadrovski paradržavu u BiH?
Treba li još?
Nije predsjednik Bugarske potpisao Dejtonski sporazum nego krivousto đubre i Slobo
Ma nisu ni u gornji vakuf slali brigade iz hrvatske :lol:
drug_profi

#45065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2025 17:44 Ma nije on jedini koji se divi Albancima, puno Bošnjaka često komentiraju da bi bolje prošli da su se postavili kao Albanci.
Nema to veze sa velikodržavnim planovima, već što im je nacija iznad vjere.
Prvo su Albanci, pa onda sve ostalo.
Hakiz

#45066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

:shock:
alijagoro

#45067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by alijagoro »

Ljudi su samo planirali malo vecu Hrvatsku :-) :lol: nije to isto kao Velika Hrvatska :oops: :D
Prpa.ba

#45068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

U zakljuccima Haskih presuda konstatacije na osnovu dokaznih materijala da je Hrvatska agresor na Republiku Bosnu i Hercegovinu, i da je privremeno okupirala dio teritorije RBiH uz pomoc lokalnih krscanskih pobunjenika, ali nisu sanjali "veliku hrvatsku", jok.

To je mala hrvatska. :lol:
dječak sa šibicama

#45069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

Ne postoji presuda iz suda u Hagu u kojoj je Hrvatska "agresor na BiH".

ICTY ne sudi državama, pozzz
Sanjarko

#45070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Nasilno su u Domobrane regrutirani nasi stari, oba moja pretka, dido i deda sa 16 godina, deda prebjegao u Partizane odmah. Nisu imali izbora, ali ako nisu imali Partizani podrsku medzu nama i narodom nasim, zapitaj te se zasto su onda najvise bitki i najvise djelovanja imali u Bosni. 🤔
Prpa.ba

#45071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 23:30 Ne postoji presuda iz suda u Hagu u kojoj je Hrvatska "agresor na BiH".

ICTY ne sudi državama, pozzz
Nikad docekati oslobodioce, a takiji nema kraja.

Izdrzi.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#45072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Naravno da su Albanci uzor.

I ne, nema to nikakve veze sa religijom, pa i Turci su vjernici pa je uvijek Türkiye na prvom mjestu.

Jedinstvo, organizacija dijaspore, jasan odnos prema državi, percipiranom neprijatelju. Nema kod njih likova koji se prodaju za šaku maraka u Srebrenici. Možda i ima, ali to bude kratkog daha.

Imaju drugačije poimanje vjere u identitetu, ali to je njihova interna stvar.
Ovi botovi, kao što je vidio i Evil, to koriste kao doublespeak da se treba asimilirati potpuno, što je baš obrnuto. Ili to koriste za animiranje za negaciju etničkog identiteta.
Ha.
Zamišljam da osoba u Prištini kaže "ja nisam Albanac, ja sam samo Kosovar", pa od tog lika bi se familija odrekla u roku od 24 sata preko novina.
Vjecita_zavrzlama

#45073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

PreWiBa wrote: 08/10/2025 01:04 Naravno da su Albanci uzor.

I ne, nema to nikakve veze sa religijom, pa i Turci su vjernici pa je uvijek Türkiye na prvom mjestu.

Jedinstvo, organizacija dijaspore, jasan odnos prema državi, percipiranom neprijatelju. Nema kod njih likova koji se prodaju za šaku maraka u Srebrenici. Možda i ima, ali to bude kratkog daha.

Ovi botovi, kao što je vidio i Evil, to koriste kao doublespeak da se treba asimilirati potpuno, što je baš obrnuto. Ili to koriste za animiranje identiteta.
Ha.
Zamišljam da osoba u Prištini kaže "ja nisam Albanac, ja sam samo Kosovar", pa tome od tog lika bi se familija odrekla preko novina.
Mi nemamo identitet.Ja se jos sjecam kad nije mogla proci utakmica bez bar 5,6 turskih zastava… to tek skoro ukinuto

Mi smo vjecito identitet gradili kroz vjeru i tek skoro se to mjenjati pocelo.A albanci, njima je tako oduvijek.I opet, poznavajuci albance vise oni zive islamski edeb od nas.. npr albanke i danas imaju onaj islamski stid , porodicni zivot puno vise lici na islam nego kod nas itd. a opet su u boljoj situaciju vezano za identitet
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#45074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 01:08
PreWiBa wrote: 08/10/2025 01:04 Naravno da su Albanci uzor.

Ovi botovi, kao što je vidio i Evil, to koriste kao doublespeak da se treba asimilirati potpuno, što je baš obrnuto. Ili to koriste za animiranje identiteta.
Ha.
Zamišljam da osoba u Prištini kaže "ja nisam Albanac, ja sam samo Kosovar", pa tome od tog lika bi se familija odrekla preko novina.
Mi nemamo identitet.Ja se jos sjecam kad nije mogla proci utakmica bez bar 5,6 turskih zastava… to tek skoro ukinuto

Mi smo vjecito identitet gradili kroz vjeru i tek skoro se to mjenjati pocelo.A albanci, njima je tako oduvijek.I opet, poznavajuci albance vise oni zive islamski edeb od nas.. npr albanke i danas imaju onaj islamski stid , porodicni zivot puno vise lici na islam nego kod nas itd. a opet su u boljoj situaciju vezano za identitet
To ti lijepo govori u svoje ime. Turska zastava, zelene, to je više da se afirmiše religija nego nacionalni identitet, kakve to ima veze s ičim?
Ja nisam vidio da je stereotipični mahač turskom zastavom ikada završio sa spikom "svi su krivi", ili u "drugom taboru". To mahanje zastavom se poteže potpuno bezveze.

Albanci su puno, puno konzervativniji. Ali, uopće me ne interesuje kako oni formiraju svoj identitet, to je sasvim interna stvar. Evo, Jevreji su bukvalno istovremeno vjerska I etnička grupa, hoćeš reći da nemaju identitet?
Nisamsdaali

#45075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

Albanci nisu i ne mogu biti kao Srbi, jer za razliku od njih, s njima je dogovor moguć. Dokaz je Sjeverna Makedonija.

To je prva razlika, a ima ih još 101
Post Reply