BadBoy wrote: ↑05/09/2023 14:52
Ateista wrote: ↑05/09/2023 14:45
Ti od 70 godina su rijetki jer jako malo ih vozi ikako u tim godinama, ono malo sto ih i vozi uglavnom rijetko voze i malo km prelaze, tako da je ocekivano da i nemaju puno udesa. Vec 50-60 godina ih ima.
Za boldirano se slazem, da li su najgori ne znam, ali vjerovatno jesu veliki problem.
Inace, moje poredjenje nije ko pravi vise udesa po godinama, ja sam samo poredio najbolju i najgoru opciju kako bih doveo u pitanje smisao ogranicenja koje ne moze biti prilagodjeno svima jer je previse razlika u kvalitetu vozaca.
Fazon je sto ima puno onih koji mogu imati najbolje godine i iskustvo, cak i dobar auto, ali su jednostavno losi vozaci, smotani, nemaju osjecaj za prostor, brzinu, nisu skoncentrisani na voznju, koriste telefone, voze u alkoholizitanom stanju i slicno, te zbog tih razloga imamo toliko udesa. Zato nije dovoljno imati samo godine i dobar auto, potrebno je imati puno vise od toga za bezbjednu voznju.
O toj relativizaciji nisam uopste govorio, iako stoji da su problem spori vozaci koji nece da se sklone, ali nisu oni glavni krivci za udese vec budale koje preticu gdje ne treba.
Ti si prilično izričto rekao da je dedo opsasniji: "Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju."
Suma sumarum ove kratke priče, ograničenja i pravila se ne postavljaju tako što se zamišljaju neki mitski vozači. Imaju saobraćajni inženjeri koji znaju odgovarajuću metodologiju i pravila struke kako se to radi.
Jesam rekao da je dedo opasniji, ali mislim da me nisi najbolje shvatio.
Uzeo sam dvije krajnosti, jednu od najboljih kombinacija za dobrog vozaca i jednu od najlosijih kombinacija.
Ja ne kazem da brza voznja i preticanje ne povecavaju rizik od udesa, uglavnom povecavaju (ima tu nekih izuzetaka kao sto je spora i monotona voznja koja uspava i smanjuje paznju i koncentraciju, ali to je drugo) i sto je jako bitno veca brzina povecava sanse da dodje do ozbiljnijih povreda i smrti, na manjim brzinama su manje sanse za ozbiljnijim posljedicama.
Neki konacni rizik bi se mogao procijeniti kombinacijom kvaliteta vozaca i brzine, sto znaci da je i kod najboljih vozaca veci rizik kad voze brzo nego kad voze sporo, sto je logicno.
Pri tome, nista nije crno bijelo, ne postoje dobri i losi vozaci vec postoji citav spektar vozaca, od raznih godina, razlicitog iskustva, razlicitog talenta, refeksa, koncentracije, IQ, kvalitet vozila i slicno, i zavisno od svih tih faktora i brzine kojom neko vozi dolazimo do toga ko je koliko rizican.
U skladu sa tim, i dalje tvrdim da je neka najbolja kombinacija vozaca i auta manje opasna cak i kad vozi preko ogranicenja nego neka najgora kombinacija kad vozi po ogranicenju. To ne znaci da je taj dedo iako je mozda najlosiji vozac stvarno najopasniji na cesti, jer izmedju njega i najboljeg vozaca ima jos toliko razlicith vozaca koji voze razlicitim brzinama, ima puno balavaca bez iskustva, ljudi niskog IQ i slicno, koji mozda jesu nesto bolji vozaci od tog dede, ali ne dovoljno bolji da mogu toliko brzo voziti koliko voze, i u konacnici su veca opasnost na cestama od tog dede, zbog kombinacije brzine kojom voze i svojih sposobnosti. Takvih je na zalost vjerovatno najvise u crnoj hronici, ovih deda koji voze ima generalno manje u saobracaju a i uglavnom sporije voze pa time umanje rizik.
Poenta tog poredjenja je da ima toliko razlicitih vozaca i razlicitih vozila i da ne moze postojati univerzalno ogranicenje koje je adekvatno za sve, jer neko je manje a neko vise sposoban da vozi brze. Neki koji voze brze su u mogucnosti da to rade bezbjedno, ali svakako ne svi, sto opet vidimo po crnoj hronici. Neko je procjenu ogranienja dao vjerovatno prema nekoj od najlosijih varijanti, kako da neka od losijih varijanti legalnog vozaca i legalnog vozila, gdje i jedan i drugi zadovoljavaju minimume, mogu sigurno voziti. Fazon je sto ima i oonih koji su znatno iznad tog minimuma, neki manje a neki vise. Neki dobro procijene svoje mogucnosti a neki ne, opet zato neki godinama voze brzo i bez problema a neki zavrse u crnoj hronici.
Jedan primjer iz licnog iskustva, meni je jedan malo stariji covjek tako pokupio dijete dok sam ga vozio u kolicima i prelazio ulicu na pjesackom prelazu, bilo mi je zeleno, i njemu ali je skretao, sporo je vozio ali covjek me jednostavno nije vidio i samo je pokupio kolica koja su bila ispred mene, sreca da sam dovoljno cvrsto drzao pa sam ih uspio zadrzati, mali se malo udario i nije bilo nikakvih ozbiljnih povreda. Jasno je da su rijetki slucajevi i da je vise onih mladjih po crnoj hronici, ali cisto kao primjer kako i oni koji sporo voze mogu biti opasni ako ne vide dobro i nisu skoncentrisani.