Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#44626 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad se ukljucujem na pomenutom mjestu, jos i prije nego sto uhvatim liniju da mogu u retrovizoru pogledati jeli slobodno, izvidim okvirno situaciju na cesti, pogotovo kad se poravnam. Ako ima koliko toliko prostora idem po gasu i bez problema se ukljucim, ako je neko blizu ili vidim da ubrzava onda malo usporim tako da prodje i naidje rupa, a da ne moram stati i da ostavim sebi prostora da ubrzam i ukljucim se. One trake jesu prekratke, ali moze se i nikad mi se nije desilo da moram skroz stati osim ako ima neko smotan ispred ko se ne zna ukljuciti.
To ubrzavanje svakako jeste bezobrazno, ali zakonski nije obavezno pustanje vec stvar dobre volje i kulture.
Tacno je da zene za volanom u prosjeku jesu smotane i nemaju bas previse solidarnosti i kulture u saobracaju.
To ubrzavanje svakako jeste bezobrazno, ali zakonski nije obavezno pustanje vec stvar dobre volje i kulture.
Tacno je da zene za volanom u prosjeku jesu smotane i nemaju bas previse solidarnosti i kulture u saobracaju.
Last edited by Ateista on 04/09/2023 10:01, edited 1 time in total.
- Ateista
#44627 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Onda se za junosu ne bih slozio, ali ni blizu.toska wrote: ↑04/09/2023 09:47"Priplodni bik. U urbanim sredinama koristi se za muškarca u punoj snazi, koji istu energiju kao junoša pokazuje pri daleko većoj lepezi rabota od pukog razmnožavanja."![]()
fora kod sjeće krivina je što na prvu djeluje jednostavniji i lakši način vožnje.Ateista wrote: ↑04/09/2023 07:11 Za nepredvidjeno, fazon i jeste u tome da sijeces gdje imas pregled i nema nista nepredvidjeno, vidis da nema auta, nena rupa na cesti, odrona i slicno, podrazumijeva se da se to utvrdi prije sjecenja krivine, a slazem se da zavisno od brzine i krivine povratak na ispravnu putanju moze biti opasan.
istina je sasvim drugačija, to zahtjeva puno veću koncetraciju, vještinu i stvara zamor zbog stalnog opreza i kalkulisanja.
S tim sto po definiciji junose, nisu to godine na koje sam mislio, vise na 30-50, nema teorije da ce neki starac bez iskustva sa onakvim autom biti sigurniji makar vozio u pola ogranicenja.
Za sjecenje ni ne kazem da je lakse, generalno dinamicnija voznja svakako trazi koncentraciju i stvara zamor, tu nema dileme, ja nakon duzih voznji znam biti bas dobro iscrpljen jer sam sve vrijeme maksimalno koncentrisan. Opet, zbog te koncentracije i maksimalnog fokusa nikad nisam zaspo za volanom koliko god da sam pospan i umoran jer me to drzi budnim, da vozil lagano i opusteno mozda bih i zaspo.
- Laplace
#44628 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je meni neki dan neko na uključenju na autoput (Visoko) vozio paralelno sa mojim autom. Kako ja ubrzavam trako i on dok na kraju nisam skoro stao jer sam došao skoro do kraja trake za ubrzavanje.Control panel wrote: ↑03/09/2023 23:18 Od veceras zene ne pustam vise ispred sebe. Neka cekaju ukljucenje ili sta vec. Umalo se na stupu ne zapucah u stup od nadvoznjaka zbog papanke koja mi nije dozvolila da se ukljucim iz pravca stupa. Dodaje gas da se ne bih ukljucio. U zadnjem momentu jedva zakocih kad sam vidio da me ne pusta. Jos mi mrtvo hladno kaze znas li ti pravila. A onda se preko pune na raskrsnoci onako bezobrazno i mangupski kad smo krenuli na semaforu ubaci ispred mene.
Jbt pa otkud vise izviru ove seljacine.
Ono, kulturno je da se prestrojiš u lijevu traku (bila je prazna), ali nije obavezno. Ali, da je vozio po ograničenju (120 ili 130) ne bi mi ni najmanje zasmetao. Vozio je ispod i kako sam ja ubrzavao tako i on tako da mi je sve vrijeme bio blizu mrtvog ugla.
- Laplace
#44629 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro, moram priznati da sam ovdje (ne)malo pretjerao jer na tom mjestu je bilo teško uključiti se drugačije. Što jest'-jest',treba biti pošten i priznati.canvra888 wrote: ↑04/09/2023 02:04Ne bi ti bio kriv. On se uključuje na kolovoz, još pri tome vozi unazad.Laplace wrote: ↑03/09/2023 08:24 Juče se lik ubacuje vožnjom unazad iz svoje avlije na cestu tako da sam ja, a time i nekoliko vozila iza ene, morali potpuno stati. Potpuno napamet i bez ikakvog obzira. Naravno, uspio je da mi izbaci zadnji kraj kako bih ja bio kriv da sam ga udario. Nit' izvini nit' hvala, samo nastavlja voziti svoju vožnju.
Ali iskreno profa, ovo ti je već ona zaprđena spikaKao da tebe nije nikad niko sačekao kada si se uključivao ili kada si na bilo koji način zaustavio tok saobraćaja. Slažem se da je kulturno zahvaliti se, ali nema vozača zbog kojeg neko drugi nije morao čekati jer ga je neko pustio da prođe, a ne raznio ga.
- vjeshalica
#44630 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja tebe nisam nazvala seljakom. Navedi ta pravila iz Zakona tacno kad se vec pozivas na njih, odnosno pominjes da neko ne zna propise.Control panel wrote: ↑04/09/2023 09:11Jesi li to ti bila? Nazivas me seljakom?!vjeshalica wrote: ↑04/09/2023 00:47
Ocito nema obavezu da te pusti, a ti bahato mislis da treba. Toliko o seljakluku.
Na stupu to ukkjucenje je napravljeno na nacin kao kad se ukljucujes na auto put. Nema one zaustavne debele linije koja ti sugerise da moras stati niti ima znaka stop. Ukratko napravljeno i obiljezeno tako da omogucava brzi protok vozila. Kad se tako ukljucujes nepisano je pravilo, a mozda cak i stoji u zakonu je da se kad vidis da ti se auta tako ukjucuju sa desne strane prestrojis u traku do i omogucis ukljucenje, ili ostanes u toj traci ako auto koje se ukljucuje ide istom brzinom ili brze od tebe,sto ona u ovom slucaju nije uradila nego je i dodala gas i onemogucila mi ukjucenje i na taj nacin ugrozila sogurnost mene i putnika u autu.
Posto je bilo oko 22:00 sata nije bilo saobracaja i imala je tri trake na raspolaganju ona ide krajnjom desnom, ne skrece desno i dalje je nastavila voziti prema gradu.
A ti, tipicno zenski, branis njen postupak i mene nazivas seljakom.
Zelite i ocekujete da vas se svaki put pusti, a da vi nekog pustite nema sanse, da se nekom zahvalite isto nema sanse.
Da, ima i muskaraca koji su losi vozaci i ne znaju propise, ali velika vecina zena je kriza za volanom i potencijalna opasnost. Od nacina voznje, do poznavanja propisa.
U najmmanju je ruku smijesno da nekoga prozivas da je on ucesnik dogadjaja jer ti nemilice pritisces gas iako vidis da se ne mozes ukljuciti. Presmijesna situacija fakat.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#44631 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ocigledno da si u godinama kada ti je problem drzati auto u traci koja je namijenjena. Svaki dan si sve veca opasnost za druge ucesnike u saobracaju.Dzontra_Volta wrote: ↑01/09/2023 19:08 Ja neki dan od Orebića prema Pelješkom mostu popeglao cca 100-tinjak krivina, pogotovo ona nizbrdica iznad Trstenika. Preglednost je bila tako dobra da mi se fakat nije dalo prilagođavati brzinu uslovima na putu.
Nije da se hvalim, ne savjetujem nikome, učinio sam prekršaj za koji nisam kažnjen i nemojte to raditi kod kuće.
- laserShow
#44632 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro, i? U cemu je problem? To sto ona nije presla u drugu traku da se ti ukljucis lakse, apsolutno nista ne znaci. Njena saobracajna kultura, odnosno nekultura ne znaci da si ti u pravu. Stavise, ni bilizu toga da si u pravu.Control panel wrote: ↑04/09/2023 09:11 Posto je bilo oko 22:00 sata nije bilo saobracaja i imala je tri trake na raspolaganju ona ide krajnjom desnom, ne skrece desno i dalje je nastavila voziti prema gradu.
Kada nailazis na put s pravom prvenstva duzan si propustiti sva vozila bla bla bla...
-
kakaljin
#44633 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To ociti primjer saobracajne NEkulture, da ima sto vise saobracajne kulture bilo bi svima puno lakse i bilo bi manje guzve i manje rizicnih preticanja i brze voznje.laserShow wrote: ↑04/09/2023 11:14Dobro, i? U cemu je problem? To sto ona nije presla u drugu traku da se ti ukljucis lakse, apsolutno nista ne znaci. Njena saobracajna kultura, odnosno nekultura ne znaci da si ti u pravu. Stavise, ni bilizu toga da si u pravu.Control panel wrote: ↑04/09/2023 09:11 Posto je bilo oko 22:00 sata nije bilo saobracaja i imala je tri trake na raspolaganju ona ide krajnjom desnom, ne skrece desno i dalje je nastavila voziti prema gradu.
Kada nailazis na put s pravom prvenstva duzan si propustiti sva vozila bla bla bla...
-
Dzontra_Volta
#44634 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
[quote=laserShow post_id=18978137 time=1693818599 user_id=456714]
[quote=Dzontra_Volta post_id=18974018 time=1693588125 user_id=180279]
Ja neki dan [size=150]od Orebića prema Pelješkom mostu popeglao cca[color=#4040FF][color=#BF0000] 100-tinjak krivina[/color][/color][/size], pogotovo ona nizbrdica iznad Trstenika. Preglednost je bila tako dobra da mi se fakat nije dalo prilagođavati brzinu uslovima na putu.
Nije da se hvalim, ne savjetujem nikome, učinio sam prekršaj za koji nisam kažnjen i nemojte to raditi kod kuće.
[/quote]
ocigledno da si u godinama kada ti je problem drzati auto u traci koja je namijenjena. Svaki dan si sve veca opasnost za druge ucesnike u saobracaju.
[/quote]
E nek si mi rekao.
[quote=Dzontra_Volta post_id=18974018 time=1693588125 user_id=180279]
Ja neki dan [size=150]od Orebića prema Pelješkom mostu popeglao cca[color=#4040FF][color=#BF0000] 100-tinjak krivina[/color][/color][/size], pogotovo ona nizbrdica iznad Trstenika. Preglednost je bila tako dobra da mi se fakat nije dalo prilagođavati brzinu uslovima na putu.
[/quote]
ocigledno da si u godinama kada ti je problem drzati auto u traci koja je namijenjena. Svaki dan si sve veca opasnost za druge ucesnike u saobracaju.
[/quote]
E nek si mi rekao.
- drug_profi
#44635 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Satisfaktično.... tačno poželim uraditi isto
- GAU8
#44636 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moraš nabaviti jači motor, pa onda nema problema.Control panel wrote: ↑04/09/2023 09:11Jesi li to ti bila? Nazivas me seljakom?!vjeshalica wrote: ↑04/09/2023 00:47
Ocito nema obavezu da te pusti, a ti bahato mislis da treba. Toliko o seljakluku.
Na stupu to ukkjucenje je napravljeno na nacin kao kad se ukljucujes na auto put. Nema one zaustavne debele linije koja ti sugerise da moras stati niti ima znaka stop. Ukratko napravljeno i obiljezeno tako da omogucava brzi protok vozila. Kad se tako ukljucujes nepisano je pravilo, a mozda cak i stoji u zakonu je da se kad vidis da ti se auta tako ukjucuju sa desne strane prestrojis u traku do i omogucis ukljucenje, ili ostanes u toj traci ako auto koje se ukljucuje ide istom brzinom ili brze od tebe,sto ona u ovom slucaju nije uradila nego je i dodala gas i onemogucila mi ukjucenje i na taj nacin ugrozila sogurnost mene i putnika u autu.
Posto je bilo oko 22:00 sata nije bilo saobracaja i imala je tri trake na raspolaganju ona ide krajnjom desnom, ne skrece desno i dalje je nastavila voziti prema gradu.
A ti, tipicno zenski, branis njen postupak i mene nazivas seljakom.
Zelite i ocekujete da vas se svaki put pusti, a da vi nekog pustite nema sanse, da se nekom zahvalite isto nema sanse.
Da, ima i muskaraca koji su losi vozaci i ne znaju propise, ali velika vecina zena je kriza za volanom i potencijalna opasnost. Od nacina voznje, do poznavanja propisa.
Kad vidiš da ne propušta, ti složiš po gasu:)
- Control panel
#44637 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma slozio bih ja po gasu, ali je ispred mene bio stub od nadvoznjaka. Kako ne kontate zena me nije pustila da se ukljucim nego je dodavala gas, a nisam kao ona htio da nju i sebe ugrozim bezobraznim uvaljivanjem. Kontam ide 60 i ja 60 jer sam bio desetak metara ispred nje i reko lagano cu se ukkjuciti bez da ona usporava. Dajem zmigavac, provjerim jos jednom retrovizor kad ona mi se pravo primakla, ja malo se ukljucujem, kontam skontace da se ukljucujem, kad ona jos blize i onda smo skoro uporedo vozili dok nisam zakocio haman pred stubom.
Zato nema vise fin pa da pustam nekoga da se ukljuci. Jbt svakog zivog pustam, zena me ruzi i stalno mi zvoca, eto vidis, jesam ti rekla, sto si ga-je pustio…
I tako nakon bezbroj situacija kada pokazujes saobracajnu kulturu seljacine ti iz dana u dan pokazuju da je tesko biti fin.
Plus ovi forumski komentari koji brane postupak doticne.
Zato nema vise fin pa da pustam nekoga da se ukljuci. Jbt svakog zivog pustam, zena me ruzi i stalno mi zvoca, eto vidis, jesam ti rekla, sto si ga-je pustio…
I tako nakon bezbroj situacija kada pokazujes saobracajnu kulturu seljacine ti iz dana u dan pokazuju da je tesko biti fin.
- drug_profi
#44638 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma pustim kad procijenim da je to u okviru lijepog ponašanja i da mene ništa ne remeti.
Na cesti je bon-ton jednako važan kao i ZOBS.
Na cesti je bon-ton jednako važan kao i ZOBS.
- vjeshalica
- ZoomZoomKiwi
#44640 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To ti je švabski premijum, kad je i LDW (lane departure warning) doplata, a da ne pričam o lane assist itd...
- laserShow
#44641 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
to je to peglanje krivina, samo u suprotnu stranu, tesko savladati zavoj
-
laik1981
#44642 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo je suprotnost peglanju krivine.
- vjeshalica
#44643 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Glačalo mercedes 
- GAU8
#44644 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma 'ebo punu liniju...
Nema nista besmislenije od tzv. peglanja krivina...
Sta uopce znaci "peglanje"... ako je moras peglati, znaci da ides prebrzo za pravu putanju i tacka...
Ako ne, onda je u pitanju cista ljenost i boliqurcevina... Posebno kod punih linija, a 90% krivina je puna linija naravno...
Nema nista besmislenije od tzv. peglanja krivina...
Sta uopce znaci "peglanje"... ako je moras peglati, znaci da ides prebrzo za pravu putanju i tacka...
Ako ne, onda je u pitanju cista ljenost i boliqurcevina... Posebno kod punih linija, a 90% krivina je puna linija naravno...
- JavierBosnia
#44645 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jeste li glupi ili se samo tako predstavljate? Gdje vidite peglanje ovdje, ovo je klasicni mobitel ili opustenost u voznji, razgovor sa suvozacem i sl
- drug_profi
#44646 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo nije peglanje krivine. Ovo je drkanje po telefonu.
- GAU8
#44647 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam ja mislio ozbiljno...Control panel wrote: ↑05/09/2023 09:09 Ma slozio bih ja po gasu, ali je ispred mene bio stub od nadvoznjaka. Kako ne kontate zena me nije pustila da se ukljucim nego je dodavala gas, a nisam kao ona htio da nju i sebe ugrozim bezobraznim uvaljivanjem. Kontam ide 60 i ja 60 jer sam bio desetak metara ispred nje i reko lagano cu se ukkjuciti bez da ona usporava. Dajem zmigavac, provjerim jos jednom retrovizor kad ona mi se pravo primakla, ja malo se ukljucujem, kontam skontace da se ukljucujem, kad ona jos blize i onda smo skoro uporedo vozili dok nisam zakocio haman pred stubom.
pravilo je jasno, nije bila duzna da te pusti. Ali nepisano pravilo nalaze, da treba olaksati ukljucenje kada je moguce i kada ne ometa druge.
Kazes, imala je slobodne lijeve trake. Trebala je preci i niko ne bi bio zakinut.
Dakle cista sebicnost s njene strane.
-
HD_2015
#44648 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije ovo peglanje. Ovo je vožnja u suprotnoj traci.
Očigledno vozač nema blage veze sa vožnjom.
-
BadBoy
#44649 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U forumskom naprđivanju mitski dedo je najopasniji, a sa druge strane u stvarnosti stupce crne hronike pune ovi drugi...Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:09 Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Sa druge strane iskusan vozac koji ima bar 200-300k km iza sebe, ali u godinama dok motorika i vid jos dobro sluze, koji vozi relativno nov i stabilan auto, sa dobrim gumama, dovrim amortizerima i kocnicama.
Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju.
- GAU8
#44650 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dedo je kriv, jer ga svi moraju preticati i tako sebe dovoditi u opasnost. Kako ba ne konstasBadBoy wrote: ↑05/09/2023 14:23U forumskom naprđivanju mitski dedo je najopasniji, a sa druge strane u stvarnosti stupce crne hronike pune ovi drugi...Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:09 Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Sa druge strane iskusan vozac koji ima bar 200-300k km iza sebe, ali u godinama dok motorika i vid jos dobro sluze, koji vozi relativno nov i stabilan auto, sa dobrim gumama, dovrim amortizerima i kocnicama.
Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju.