To se slazem, ali tesko je krenuti naprijed, a da se ne prizna etnicko ciscenje tj. realno stanje na terenu. Da se kaze da Hrvati vise ne postoje u Zenici i Posavini (samo primjer). Jer izborne jedinice jesu realno priznavanje etnickog ciscenja.Twigi wrote: ↑01/10/2020 11:16Da,selendra svkako,velikim djelom zahvaljujuci HDZ-u,ali u zadnje vrijeme imam osjecaj da se u ljudima neki revolt pojavljuje,da im je pun K hdz lopova,zato se i javljaju pojedine alterantive vladajucima i ljudi to prihvacaju. Usudjujem se reci zdrava konkurencija. Sto se tesko moze dogoditi na dravnoj ili federalnoj razini. Dok god ljudi budu osjecali ugrozenost od "onih drugih" vise ce se zbijati u nacionalne torove. A izborom Komsica, bosnjaci su samo,bar na drzavnoj/federalnoj razini samo ojacali poziciju HDZ. Da slicnih poteza nije bilo,ubjedjen sam da bi se utjecaj lopovskog hdz-a itekako umanjio.dr_Evil wrote: ↑01/10/2020 11:07 Livno prije svega smatram danas selendrom jer je dopustilo da se stara carsija onako zapusti. Ali ako ti ista znaci smatram i svoj Mostar danas selendrom, sto vise Livno je cistije. Ako ne mislis da je Livno danas selendra, da vidimo te kulturne aktivnosti koje se desavaju u Livnu danas.
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- dr_Evil
#4451 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
-
Twigi
#4452 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Tko je god ruke okrvavio kazna,robija i gubitak gradjasnkih prava.Osobno misljenje.
Ali za gore nabrojane zlocine nema bas osudjenih ni pocinitelja ni nalogodavaca sto ispada da su se ljudi sami pobili... dok se takve stvari ne rjese i ne osude odgovorni,tesko da se moze gradi povjerenje neko
- dr_Evil
#4453 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Twigi wrote: ↑01/10/2020 11:24Tko je god ruke okrvavio kazna,robija i gubitak gradjasnkih prava.Osobno misljenje.
Ali za gore nabrojane zlocine nema bas osudjenih ni pocinitelja ni nalogodavaca sto ispada da su se ljudi sami pobili... dok se takve stvari ne rjese i ne osude odgovorni,tesko da se moze gradi povjerenje neko
Nihad Vlahovljak, Haris Rajkić Sead Karagić osuđeni su danas pred Kantonalnim sudom u Mostaru na po 13 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad hrvatskim civilima u selu Grabovica, točnije zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro i to Ivana, Matije i Mladena.
Ali fali zapovjedna odgovornost, vjerovatno zato sto nije dosla od armije nego od politike. Nadam se da ce nekada pronaci od koga je naredba.
Licno poznajem Zadru sta je prezivio, gledao kako ih biju, jedan od najboljih likova koje sam upoznao, nula nacizma u njemu, ja bih ga stavio za predsjednika umjesto komsica(Zlatnog Lazova)
-
archi_a
#4454 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
O čemu pričaju pojedinci? I Križančevo i Grabovica i Doljani su doživjeli sudske epiloge i presude! (ali neeee, nije dovoljno, hoćemo komandnu odgovornost) pa nađi je majstore. Nađi jednu naredbu, nađi sjednicu na kojoj se raspravljalo o etničkom čišćenju, protjerivanjima, ubistvima, i to odobravalo, za to glasalo, kao kod velikosrba. Nema, jer to nije bila politika RBiH i njenih predstavnika! Jesi li vidio i jedan protest kod bošnjaka, jesu li se skupili na ulici i počeli razbijati, blokirati u znak protivljenja ovim suđenjima? Da li si pronašao da se po presuđenima zove i jedna škola, i jedna ulica i jedan studentski centar?!? Buhine kuće, vojnici su logorovali, spavali tu, imali bazu i bili su linija. I zašto se kod nekih, kod obračunavanja "ratnih zločina" spominju ubijeni civili i vojska zajedno? Hajde, za početak da razdvojimo ubijene vojnike i civile, pa da vidimo brojeve ratnih zločina? Neki se skupe na vojnom groblju i prozivaju za ratni zločin!
Neće proći da se broj ubijenih vojnika na liniji, u uniformi, sa puškom u ruci, kao legitimna vojna meta pridodaje broju ubijenih civila u vojnoj akciji i na taj način pokuša umanjiti ratni zločin u toku agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Nemojte biti smješni. To je isto, kao kad velikosrbi kažu:" pogledajte, koliko se sudi srbima, a samo jedan ili dva pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda". Obični spin i pokušaj izjednačavanja. Istraženo je i zadokumentovano je na međunarodnim sudovima. 90 % svih ratnih zločina su počinile snage tzv. vrs i policije koja je tu politiku slijedila.
Razmislite vi dobro, da li ste za "građenje povjerenja" ili za opravdavanje i izjednačavanje sa ratnim zločinima karadžića, krajišnika, mladića, plavšić, beare, šuška, kordića, praljka i inih!
I ne sudi se narodima, ali se neki toliko uspinju, braneći, podržavajući, osporavajući i izjednačavajući trude da se sami svrstaju! Ne bih takav bio, da mi je otac rođeni učestvovao u zločinu. Sram vas bilo, jade jadne. Šta potomstvu ostavljate u nasljedstvo.
Razmislite vi dobro, da li ste za "građenje povjerenja" ili za opravdavanje i izjednačavanje sa ratnim zločinima karadžića, krajišnika, mladića, plavšić, beare, šuška, kordića, praljka i inih!
I ne sudi se narodima, ali se neki toliko uspinju, braneći, podržavajući, osporavajući i izjednačavajući trude da se sami svrstaju! Ne bih takav bio, da mi je otac rođeni učestvovao u zločinu. Sram vas bilo, jade jadne. Šta potomstvu ostavljate u nasljedstvo.
- dr_Evil
#4455 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Pa ti archie mene napade maloprije za nacionalnu netrepeljivost. Polahko. Komandna odgovornost nece se pronaci jer vec sam rekao ne moze biti od Armije. Da li je bilo nesto radi zaustavljanja napredovanja Sefera (sto je on sam tvrdio), to je druga stvar. Komandna odgovornost ili je neko uzeo pare sa druge strane barikade, mozemo samo pretpostaviti sta se tu desilo.
Ako nema kolektivne krivice, ne moze onda biti ni kolektivne nevinosti. Kratko i jasno. Nisu svi Srbi krivi sto se u njihovo ime pocinio genocid, ali isto tako kad se napao narod priliko postavljanja kamena temeljca za Ferhadiju, samo su se smijali.
Ali kad se sve zbroji i oduzme, Armija je izasla svijetla obraza iz rata. Za razliku od UZPA sa obje strane.
Ako nema kolektivne krivice, ne moze onda biti ni kolektivne nevinosti. Kratko i jasno. Nisu svi Srbi krivi sto se u njihovo ime pocinio genocid, ali isto tako kad se napao narod priliko postavljanja kamena temeljca za Ferhadiju, samo su se smijali.
Ali kad se sve zbroji i oduzme, Armija je izasla svijetla obraza iz rata. Za razliku od UZPA sa obje strane.
-
archi_a
#4456 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Nema kod mene nacionalne netrpeljivosti, dijelim ljude na dobre i loše. I borim se za individualna prava pojedinca! Takav ću biti dok sam živ, aBd. Na žalost, situacija, usvojene agende i podržavanje politika koje nas okružuju stvaraju ambijent "utoravanja" i tanka je granica po kojoj hodaš kad pokušavaš osuditi zlo i sljedbenike zla a da pri tome ne izgleda da osuđuješ narod! To nisam napravio ja, već upravo kretenoidi koji zločince glorifikuju, zločine podržavaju prešutno ili javno, a fakte presude, kako domaćih sudova, tako i one međunarodnih sudova nipodaštavaju i odbacuju. Zapravo, ne treba sa takvima voditi ni dijalog. To treba u startu poslati u pm. Nije on došao da traži odgovore ili pomirenje. Došao je da, po ustaljenoj mantri opravda zločinca koji je u "njihovo" ime krenuo u obračun od slovenije, hrvatske, bosne, preko kosova pokušao i makedoniju i malo crne gore. Negdje sa više, negdje sa manje uspjeha. Nema tu priče i nema pametnog dijaloga. To je dijagnoza. A treba biti otvoren prema svakome ko se od takvih zločinaca i zločina odmakne, ali sam, neću mu ja tražiti dobro u njemu. 
A sa Farhadijom si poentirao. I nisu samo stajali i smijali se, već kamenovali, ubili dedu, zapalili autobuse, držali taoce.
I opet Ferhadija se uspravila, zlo neće pobijediti u konačnici. Ne pomažu ni tepisi koje je donio na otvaranje, kad je nakon toga osudio "arlaukanje" zbog čega padaju cijene kvadrata stambenog prostora u okolini džamije.
A sa Farhadijom si poentirao. I nisu samo stajali i smijali se, već kamenovali, ubili dedu, zapalili autobuse, držali taoce.
I opet Ferhadija se uspravila, zlo neće pobijediti u konačnici. Ne pomažu ni tepisi koje je donio na otvaranje, kad je nakon toga osudio "arlaukanje" zbog čega padaju cijene kvadrata stambenog prostora u okolini džamije.
Last edited by archi_a on 01/10/2020 12:20, edited 4 times in total.
-
155_mm
#4457 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
trenutno je bitno prestati pusiti pricu da u BiH postoje tri strane kad imaju samo dvije.
-
155_mm
#4458 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
moze se reci da u BiH prakticno postoje dobri bosnjani i losi bosnjani.

- dr_Evil
#4459 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
To je dijagnoza koju sam kod Hrvata davno prepoznao (po Hercegovini, ne poznajem dovoljno Hrvate u Bosni). Otuda moj skepticizam u tri puka.archi_a wrote: ↑01/10/2020 12:10 Nema kod mene nacionalne netrpeljivosti, dijelim ljude na dobre i loše. I borim se za individualna prava pojedinca! Takav ću biti dok sam živ, aBd. Na žalost, situacija, usvojene agende i podržavanje politika koje nas okružuju stvaraju ambijent "utoravanja" i tanka je granica po kojoj hodaš kad pokušavaš osuditi zlo i sljedbenike zla a da pri tome ne izgleda da osuđuješ narod! To nisam napravio ja, već upravo kretenoidi koji zločince glorifikuju, zločine podržavaju prešutno ili javno, a fakte presude, kako domaćih sudova, tako i one međunarodnih sudova nipodaštavaju i odbacuju. Zapravo, ne treba sa takvima voditi ni dijalog. To treba u startu poslati u pm. Nije on došao da traži odgovore iki pomirenje. Došao je da, po ustaljenoj mantri opravda zločinca koji je u "njihovo" ime krenuo u obračun od slovenije, hrvatske, bosne, preko kosova pokušao i makedoniju i malo crne gore. Negdje sa više, negdje sa manje uspjeha. Nema tu priče i nema pametnog dijaloga. To je dijagnoza. A treba biti otvoren prema svakome ko se od takvih zločinaca i zločina odmakne, ali sam, neću mu ja tražiti dobro u njemu.![]()
Ne moze se naprijed dok se ne kaze otvoreno sve, mi smo to radili, zao nam je / ili nije nam zao, ali je uradjeno. Sve dok se zlocin opravdava kod vecine, tu pomaka nema. Evo proslo 27 i kusur godina otkad je HVO napao Armiju u Mostaru, ja jos slusam opravdanja i kako je zapravo Armija napala prva po naredbi rahmetli Hujke iz Aprila. Svake godine ta opravdanja postaju sve vise mastovita i detaljnija, a ja se jos uvijek sjecam kako su uletili sa automatima u stan.
Zato mi je malo bilo i smijesno da su Aliju pozdravili na pologu, kad su samo par mjeseci poslije toga uspostavili HZHB sa otvorenim planovima "zadebljanja pereca". Na pologu se deralo zivio nas predsjednik Franjo Tudjman, zivjela Hrvatska.
MOra postojati neka cetrvta politika koja ce da ovo rijesi, tri nacionalne nisu odgovor. Naravno da postoje ljudi na sve tri strane, koji nisu optereceni ratom, i koji su za zajednistvo, prvi sam medju njima, ali sam svjestan da to nije glas vecine
- CikCikCikPogodi
#4460 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Klix komentari puni ovih HZHB botova. Uglavnom organizirano provociraju. I svi dolaze sa Herceg Bosna foruma. Mene su jednom spominjali na tom forumu zbog toga sto sam previse kritizirao Covica, cak su mi htjeli SIPA-u poslati zbog "govora mrznje".dr_Evil wrote: ↑01/10/2020 12:25To je dijagnoza koju sam kod Hrvata davno prepoznao (po Hercegovini, ne poznajem dovoljno Hrvate u Bosni). Otuda moj skepticizam u tri puka.archi_a wrote: ↑01/10/2020 12:10 Nema kod mene nacionalne netrpeljivosti, dijelim ljude na dobre i loše. I borim se za individualna prava pojedinca! Takav ću biti dok sam živ, aBd. Na žalost, situacija, usvojene agende i podržavanje politika koje nas okružuju stvaraju ambijent "utoravanja" i tanka je granica po kojoj hodaš kad pokušavaš osuditi zlo i sljedbenike zla a da pri tome ne izgleda da osuđuješ narod! To nisam napravio ja, već upravo kretenoidi koji zločince glorifikuju, zločine podržavaju prešutno ili javno, a fakte presude, kako domaćih sudova, tako i one međunarodnih sudova nipodaštavaju i odbacuju. Zapravo, ne treba sa takvima voditi ni dijalog. To treba u startu poslati u pm. Nije on došao da traži odgovore iki pomirenje. Došao je da, po ustaljenoj mantri opravda zločinca koji je u "njihovo" ime krenuo u obračun od slovenije, hrvatske, bosne, preko kosova pokušao i makedoniju i malo crne gore. Negdje sa više, negdje sa manje uspjeha. Nema tu priče i nema pametnog dijaloga. To je dijagnoza. A treba biti otvoren prema svakome ko se od takvih zločinaca i zločina odmakne, ali sam, neću mu ja tražiti dobro u njemu.![]()
Ne moze se naprijed dok se ne kaze otvoreno sve, mi smo to radili, zao nam je / ili nije nam zao, ali je uradjeno. Sve dok se zlocin opravdava kod vecine, tu pomaka nema. Evo proslo 27 i kusur godina otkad je HVO napao Armiju u Mostaru, ja jos slusam opravdanja i kako je zapravo Armija napala prva po naredbi rahmetli Hujke iz Aprila. Svake godine ta opravdanja postaju sve vise mastovita i detaljnija, a ja se jos uvijek sjecam kako su uletili sa automatima u stan.
Zato mi je malo bilo i smijesno da su Aliju pozdravili na pologu, kad su samo par mjeseci poslije toga uspostavili HZHB sa otvorenim planovima "zadebljanja pereca". Na pologu se deralo zivio nas predsjednik Franjo Tudjman, zivjela Hrvatska.
MOra postojati neka cetrvta politika koja ce da ovo rijesi, tri nacionalne nisu odgovor. Naravno da postoje ljudi na sve tri strane, koji nisu optereceni ratom, i koji su za zajednistvo, prvi sam medju njima, ali sam svjestan da to nije glas vecine

- dr_Evil
#4461 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Pisao sam vec sijaset puta, jedini odgovor takvima je napraviti pravnu drzavu koja funkcionise u kantonima sa bosnjackom vecinom, onog trena kada se stvori sudstvo koje funkcionise i postena policija doci ce i ekonomija, a tada ce ostale "dvije strane" same doci nama.
Sve dok nam se desavaju Novalic, Solak and Company, Bijedic i tako ti nema naprijed.
I znam da se moze jer policija je na kantonalnom i kantoni imaju svoje sudstvo isto kao i opstine, pa nek pada na federalnom, onda se moze reci da je HDZ kriv.
Ali ovako dok prvi sultan brani "dva puta ranjavan" i "napao kameru, a ne novinara", daleko cemo dogurati.
Sve dok nam se desavaju Novalic, Solak and Company, Bijedic i tako ti nema naprijed.
I znam da se moze jer policija je na kantonalnom i kantoni imaju svoje sudstvo isto kao i opstine, pa nek pada na federalnom, onda se moze reci da je HDZ kriv.
Ali ovako dok prvi sultan brani "dva puta ranjavan" i "napao kameru, a ne novinara", daleko cemo dogurati.
- CikCikCikPogodi
#4462 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ja bi spustio policiju na jos lokalniji nivo, ostavio bi kantonalnu, a uveo bi gradsku, kantonalna neka radi u ruralnijim krajevima.dr_Evil wrote: ↑01/10/2020 12:54 Pisao sam vec sijaset puta, jedini odgovor takvima je napraviti pravnu drzavu koja funkcionise u kantonima sa bosnjackom vecinom, onog trena kada se stvori sudstvo koje funkcionise i postena policija doci ce i ekonomija, a tada ce ostale "dvije strane" same doci nama.
- dr_Evil
#4463 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Oni su napravili situaciju gdje Bosnjaci odustaju od svoje domovine, kupe stvari i odlaze na zapad. E tog jos nije bilo, tjerali su nas razni ratovi, ali nikada mir.
Sjedim u motelu u Blagaju, kraj Bune na ulazu, izgradjenom iskljucivo od bespovratnih fondova, fudbalskog saveza i tako to. Gazda mi se hvali gdje je koju kcerku zaposlio, granicna policija, ova agencija, ona, sve drzavne. Nije u stanju da izda fiskalni racun. Inspekcija i kad dodje pocasti ih i hajde dalje.
Hvali se napravio novi prostor uz magistralu kaze 80.000 ulozio, svaka cast, ali ja odem pitam za neki prazan plac, kazu ne moze niko dodijeliti osim gradskog vijeca, gradsko vijece ne postoji vec 12 godina, sve niklo uz magistralu novi prostori. On je biznismen sto placa ispod stola LJubi Beslicu da mu potpise prostor, a ja cu posteno pa se slikat. To ti je slika i prilika bosnjacke(ortacke) politike danas. I najveca boljka ove drzave, opasnija od fasista
Sjedim u motelu u Blagaju, kraj Bune na ulazu, izgradjenom iskljucivo od bespovratnih fondova, fudbalskog saveza i tako to. Gazda mi se hvali gdje je koju kcerku zaposlio, granicna policija, ova agencija, ona, sve drzavne. Nije u stanju da izda fiskalni racun. Inspekcija i kad dodje pocasti ih i hajde dalje.
Hvali se napravio novi prostor uz magistralu kaze 80.000 ulozio, svaka cast, ali ja odem pitam za neki prazan plac, kazu ne moze niko dodijeliti osim gradskog vijeca, gradsko vijece ne postoji vec 12 godina, sve niklo uz magistralu novi prostori. On je biznismen sto placa ispod stola LJubi Beslicu da mu potpise prostor, a ja cu posteno pa se slikat. To ti je slika i prilika bosnjacke(ortacke) politike danas. I najveca boljka ove drzave, opasnija od fasista
- CikCikCikPogodi
#4464 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Svrakic se tako zaletio ko vo u Arape za naselje sto grade iznad Vratika. Pa udario u zid. Konto neki ce para klepiti sto odlazu kod njega materijal i opremu. Ali kad opcina zabrani gradnju popusio na dva fronta, streljiste i kasarnu pored Vidikovca gdje je krenuo nesto graditi.dr_Evil wrote: ↑01/10/2020 13:04 Oni su napravili situaciju gdje Bosnjaci odustaju od svoje domovine, kupe stvari i odlaze na zapad. E tog jos nije bilo, tjerali su nas razni ratovi, ali nikada mir.
-
archi_a
#4465 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Na žalost ovo što ste napisali, itekako ste u pravu.
Sistem se može krenuti popravljati sa lokalnog nivoa. Tu niko "sa strane" nema ili ima malo upliva.
Sistem se može krenuti popravljati sa lokalnog nivoa. Tu niko "sa strane" nema ili ima malo upliva.
-
archi_a
#4466 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
OS BiH, kasarna Rajlovac

Obuka o procedurama i načinima upotrebe bliske zračne podrške. U toku obuke su pripadnici vojske SAD-a, koji su ujedno i specijalisti za navođenje borbenih letjelica koje učestvuju u bliskoj zračnoj podršci i drugim ofanzivnim zračnim operacijama (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), upoznali oficire i podoficire OS BiH koji su učestvovali u obuci sa procesom planiranja i produktima planiranja u integrisanju kopnenih i zračnih snaga (Air Ground Integration – AGI).Obuka je kulminirala praktičnom vježbom izvedenom na poligonu kasarne “Rajlovac”. Vježba je bila i svojevrsna priprema pripadnika OS BiH za planiranu vježbu u novembru (AGIE) sa pripadnicima Zračnih snaga vojske SAD-a (USAF).

-
archi_a
-
155_mm
#4468 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
ma vidi ti ovih susjeda kako su se zabrinuli za sudbinu NATO-a ako BiH udje u isti."Mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem recimo da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena jer preuzimam garanciju za takvu državu. Ja bih rado i radi Bošnjaka i Hrvata u BiH, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati", zaključio je Milanović.
poce li su i javno ucjenjivati da ce HR blokirati ulazak BiH u NATO ako covic ne bude novi i dozivotni clan presjednistva. a politicki predstavnici bh. hrvata vec godinama rovare protiv ulaska BiH u NATO. cak je covic posla onog svog "glasnogovornika" da objasni Muslimanima da ce bh. helikopteri morati ispaljivati tomahawk rakete na muslimane ako BiH udje u NATO.
kao sto je vec receno ovdje na temi. u BiH ne postoje nikakve tri strane nego samo dvije.
-
CrazyDiablo
#4469 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Fkt si mi nejasan sa sirenjem ovih dezinformacija. Jesi ti ikad bio u kasarni Zenica, Livno, Bileća? Svi u jednonacionalnim kasarnama nose ambleme, od komadanta do vojnika.archi_a wrote: ↑30/09/2020 19:44 Kad smo već kod Širokog Brijega..... Udruge HVO-a u saradnji i uz odobrenje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, postavile su spomen obilježje u mjestu Polog kod Širokog Brijega koje simbolizira zaustavljanje tenkova jna kojima nije dozvoljen prolaz i kada im je pokazano da neće moći uraditi sve ono što su zamislili i isplanirali. Interesantno je i to da je tada na lice mjesta došao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, koji je stao sa narodom a dočekan je uz ovacije i aplauz.
Obilježje će obezbjeđivati 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH.
P. S. Što se tiče "naroda" koji u kasarnama nisu spojeni..... APSOLUTNO NETAČNO!!! Ne postoji ni jedna kasarna, niti lokacija OS BiH u kojoj nisu zastupljeni svi. Ako je komadant iz jednog "konstitutivnog", načelnik štaba je iz drugog, komadant artiljerijskog bataljona je iz trećeg, brigadna veza je mješovita, kao i izviđači i ostale specijalnosti.... Jedino što se razlikuju je to što je vojniku dozvoljeno da na lijevoj ruci nosi amblem puka koji baštini "njegovu" tradiciju, i to samo u tri brigade. Oficirima je amblem zabranjen.![]()
-
archi_a
#4470 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne postoje jednonacionalne kasarne! Postoje kasarne OSBiH. Postoje kasarne u kojima preovladava, boravi jedan, od tri bataljona po pješadijskoj brigadi, a ukupno je takvih 9 lokacija slovom i brojem, od 57 lokacija koliko je predviđeno da se zadrži.
Bihać, Banjaluka, Orašje, Bijeljina, Kiseljak, Zenica, Goražde, Livno, Bileća. Ekipe sa amblemima, odnosno bataljoni koji baštine tradiciju jednog od pukova. Tu im je baza, tu su im spavaonice i oružarnica.
Čapljina, Mostar, Tuzla, Žepče, Banjaluka, Doboj, Sarajevo, Pale, Derventa, pa Travnik, Pazarić i sve ostale lokacije znane i neznane, poligoni, magacini, rezervoari, repetitori, radari, mješovite lokacije (u smislu da osoblje nema obilježja pukova, ali se mogu vidjeti i vojnici sa obilježjima, jer je vojska takva da se stalno premješta osoblje po raznoraznim zadacima, obukama, sve prema naredbama koje su im upućene) i prema rasporedu. Ne postoji lokacija u BiH koja nije otvorena za bilo kojeg pripadnika i u svakoj od lokacija je osoblju obezbjeđen boravak, prema potrebi, bez obzira da li nosi amblem puka ili ne.
Bihać, Banjaluka, Orašje, Bijeljina, Kiseljak, Zenica, Goražde, Livno, Bileća. Ekipe sa amblemima, odnosno bataljoni koji baštine tradiciju jednog od pukova. Tu im je baza, tu su im spavaonice i oružarnica.
Čapljina, Mostar, Tuzla, Žepče, Banjaluka, Doboj, Sarajevo, Pale, Derventa, pa Travnik, Pazarić i sve ostale lokacije znane i neznane, poligoni, magacini, rezervoari, repetitori, radari, mješovite lokacije (u smislu da osoblje nema obilježja pukova, ali se mogu vidjeti i vojnici sa obilježjima, jer je vojska takva da se stalno premješta osoblje po raznoraznim zadacima, obukama, sve prema naredbama koje su im upućene) i prema rasporedu. Ne postoji lokacija u BiH koja nije otvorena za bilo kojeg pripadnika i u svakoj od lokacija je osoblju obezbjeđen boravak, prema potrebi, bez obzira da li nosi amblem puka ili ne.
-
CrazyDiablo
#4471 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Pa eto ako ne postoje jednonacionalne, raspitaj se da ti neki Bosnjak posalje postavljenje iz Kiseljaka ili Srbin iz Zenice. Isto tako nadji mi gdje u pravilniku pise da oficiri ne nose ambleme.archi_a wrote: ↑01/10/2020 23:45 Ne postoje jednonacionalne kasarne! Postoje kasarne OSBiH. Postoje kasarne u kojima preovladava, boravi jedan, od tri bataljona po pješadijskoj brigadi, a ukupno je takvih 9 lokacija slovom i brojem, od 57 lokacija koliko je predviđeno da se zadrži.
Čapljina, Mostar, Tuzla, Žepče, Banjaluka, Doboj, Sarajevo, Pale, Derventa, pa Travnik, Pazarić i sve ostale lokacije znane i neznane, poligoni, magacini, rezervoari, repetitori, radari, mješovite lokacije (u smislu da osoblje nema obilježja pukova, ali se mogu vidjeti i vojnici sa obilježjima, jer je vojska takva da se stalno premješta osoblje po raznoraznim zadacima, obukama, sve prema naredbama koje su im upućene) i prema rasporedu. Ne postoji lokacija u BiH koja nije otvorena za bilo kojeg pripadnika i u svakoj od lokacija je osoblju obezbjeđen boravak, prema potrebi, bez obzira da li nosi amblem puka ili ne.![]()
-
Twigi
#4472 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ocito si neinformiran, postoje jednonacionlane vojarne u kojima svi pripadnici od vojnika do zapovjednika lokacije nose obiljezja pripadajuce pukovnije. Naravno imaju i mjesovite vojarne u kojima nema nacionalnih oznaka. npr 4pbr- Zapovjednistvo mjesano u Capljini,koja je i mjesana vojarna, topnistvo u mjesanoj vojarni u Mostaru,izvidjaci,veza i VP takodjer mjesno u Capljni a jednonacionalne bojne u Livnu 1b, Bileci 2b i Ustikolini 3b. Ako ti nije nesto jasno o ustrojstvu OS BiH slobodno pitajarchi_a wrote: ↑01/10/2020 23:45 Ne postoje jednonacionalne kasarne! Postoje kasarne OSBiH. Postoje kasarne u kojima preovladava, boravi jedan, od tri bataljona po pješadijskoj brigadi, a ukupno je takvih 9 lokacija slovom i brojem, od 57 lokacija koliko je predviđeno da se zadrži.
Čapljina, Mostar, Tuzla, Žepče, Banjaluka, Doboj, Sarajevo, Pale, Derventa, pa Travnik, Pazarić i sve ostale lokacije znane i neznane, poligoni, magacini, rezervoari, repetitori, radari, mješovite lokacije (u smislu da osoblje nema obilježja pukova, ali se mogu vidjeti i vojnici sa obilježjima, jer je vojska takva da se stalno premješta osoblje po raznoraznim zadacima, obukama, sve prema naredbama koje su im upućene) i prema rasporedu. Ne postoji lokacija u BiH koja nije otvorena za bilo kojeg pripadnika i u svakoj od lokacija je osoblju obezbjeđen boravak, prema potrebi, bez obzira da li nosi amblem puka ili ne.![]()
-
archi_a
#4473 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
A što je najgore nadoveže se na tekst u kojem sam mu sve opisao.
Strašno.Ne postoje jednonacionalne kasarne! Postoje kasarne OSBiH. Postoje kasarne u kojima preovladava, boravi jedan, od tri bataljona po pješadijskoj brigadi, a ukupno je takvih 9 lokacija slovom i brojem, od 57 lokacija koliko je predviđeno da se zadrži.
- dr_Evil
#4474 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Treba vratit sluzenje vojnog roka pa makar po 3 mjeseca, ali u mjesovite kasarne, ili ces izaci ko covjek iz njih ili ces izaci modar 
-
archi_a
#4475 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Sve iznad komandanta pješadijskog bataljona ne nosi oznaku puka. A ima ih ukupno 9, po tri svakog naroda. Kompletna komanda tri pješadijske brigade je multinacionalna i taj komandni kadar ne nosi oznake puka. Komandanti brigada (čin generala) i pripadajući komandni kadar brigada ne nose oznaku puka na lijevom ramenu i tamo mogu imati samo oznaku brigade. 4.5.ili 6.CrazyDiablo wrote: ↑02/10/2020 00:47
Pa eto ako ne postoje jednonacionalne, raspitaj se da ti neki Bosnjak posalje postavljenje iz Kiseljaka ili Srbin iz Zenice. Isto tako nadji mi gdje u pravilniku pise da oficiri ne nose ambleme.
Ne znam šta nije jasno? A pravilnik možeš pročitati.
Logično je da nema nekog Bošnjaka u Kiseljaku jer je tamo 2.pješadijski bataljon 5. Pješadijske brigade, ali ga itekako ima u Žepču gdje je artiljerija.
Ili Srbina u Zenici gdje je baza 1. pješadijskog bataljona 5. Pješadijske brigade, ali ga ima u Žepču i Tuzli gdje su artiljerija, veza, vojna policija i Komanda brigade.
Isto tako u Banjaluci, puna kasarna Hrvata i Bošnjaka i u Čapljini, puna kasarna i Srba i Bošnjaka.