Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#4426 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Guadalajara wrote: 30/09/2020 15:48
Boga mi ovi nasi sto idu da rade, to je uglavnom centralna i zapadna Evropa i Bliski Istok. Gore ima dosta nase dijaspore pa sa njima ulaze u posao. ;-) Jaki ekonomski, ublehe od industrije, kladionice, sverc-komerc, duhan, propao Aluminij, aerodrom u minusu, demografski se raspadaju, FIS hoce da kupi Bingo, prodaju kuce u srednjoj Bosni, sele na zapad. Jos par godina i oni su nacionalna manjina u nestajanju. A, polahko rijesit ce se i to, oko zaposljavanja u drzavnim institucijama. Fino im Bakir kaze da i u domu naroda moze da se desi neki Zeljko Komsic, nas ljiljan zlatni.
Meni je malo blize, pa moram proci gore ponekad, nemaju svi mogucnost da odu na zapad, nazalost, jos uvijek ih dosta argatuje po tromedji.

http://www.brotnjo.info/2017/07/04/bosa ... razlinili/

Aluminij unisten, ali sta nije otislo za Alemanju vec su zaposlili u EP HZHB i Eronet, valjda dok i to se ne razvali. FEAL I dalje drma, dosta radnika je i tamo preslo. Aerodrom je lapo-lapo, dosta kadra je tu iz SDA. Ljudi zaboravljaju da je u HNK skoro sve lapo-lapo, isto kao na razini grada u Mostaru, tako da obje strane snose odgovornost, jednak je iseljavanje Bosnja iz srednje bosne i hercegovine kao i 'rvata, samo sto je teze do papira.

Sto se mene tice prije bih sada glasao za Covica, ratnog zlocinca iz SOKOla nego za Zlatnog Lazova iz Sarajeva, ali to je sada vec subjektivno misljenje.
155_mm

#4427 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

raspad OS u slucaju novog sukoba je zagarantovana stvar. nema se za tim sta cmizdriti. tako je kako je.

greska je pricati o raspadu na tri djela. raspad ce biti na dva djela, legalni i nelegalni dio.
Guadalajara

#4428 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

dr_Evil wrote: 30/09/2020 15:53
Guadalajara wrote: 30/09/2020 15:48
Boga mi ovi nasi sto idu da rade, to je uglavnom centralna i zapadna Evropa i Bliski Istok. Gore ima dosta nase dijaspore pa sa njima ulaze u posao. ;-) Jaki ekonomski, ublehe od industrije, kladionice, sverc-komerc, duhan, propao Aluminij, aerodrom u minusu, demografski se raspadaju, FIS hoce da kupi Bingo, prodaju kuce u srednjoj Bosni, sele na zapad. Jos par godina i oni su nacionalna manjina u nestajanju. A, polahko rijesit ce se i to, oko zaposljavanja u drzavnim institucijama. Fino im Bakir kaze da i u domu naroda moze da se desi neki Zeljko Komsic, nas ljiljan zlatni.
Meni je malo blize, pa moram proci gore ponekad, nemaju svi mogucnost da odu na zapad, nazalost, jos uvijek ih dosta argatuje po tromedji.

http://www.brotnjo.info/2017/07/04/bosa ... razlinili/

Aluminij unisten, ali sta nije otislo za Alemanju vec su zaposlili u EP HZHB i Eronet, valjda dok i to se ne razvali. FEAL I dalje drma, dosta radnika je i tamo preslo. Aerodrom je lapo-lapo, dosta kadra je tu iz SDA. Ljudi zaboravljaju da je u HNK skoro sve lapo-lapo, isto kao na razini grada u Mostaru, tako da obje strane snose odgovornost, jednak je iseljavanje Bosnja iz srednje bosne i hercegovine kao i 'rvata, samo sto je teze do papira.

Sto se mene tice prije bih sada glasao za Covica, ratnog zlocinca iz SOKOla nego za Zlatnog Lazova iz Sarajeva, ali to je sada vec subjektivno misljenje.
Imaju vala danas, odu po tri mjeseca rade pa kuci u BiH. Agituje i kompletna istocna Bosna u Sarajevu...pa sta...nista :-D :bih:

Da, zato sto si jedan od njih, ili ih imas barem u blizoj porodici. :lol:

Dobar je Željko Komšić, jebe i ne vadi... :bih:
archi_a

#4429 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Kad smo već kod Širokog Brijega..... Udruge HVO-a u saradnji i uz odobrenje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, postavile su spomen obilježje u mjestu Polog kod Širokog Brijega koje simbolizira zaustavljanje tenkova jna kojima nije dozvoljen prolaz i kada im je pokazano da neće moći uraditi sve ono što su zamislili i isplanirali. Interesantno je i to da je tada na lice mjesta došao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, koji je stao sa narodom a dočekan je uz ovacije i aplauz.
Obilježje će obezbjeđivati 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH.

Image

Image

P. S. Što se tiče "naroda" koji u kasarnama nisu spojeni..... APSOLUTNO NETAČNO!!! Ne postoji ni jedna kasarna, niti lokacija OS BiH u kojoj nisu zastupljeni svi. Ako je komadant iz jednog "konstitutivnog", načelnik štaba je iz drugog, komadant artiljerijskog bataljona je iz trećeg, brigadna veza je mješovita, kao i izviđači i ostale specijalnosti.... Jedino što se razlikuju je to što je vojniku dozvoljeno da na lijevoj ruci nosi amblem puka koji baštini "njegovu" tradiciju, i to samo u tri brigade. Oficirima je amblem zabranjen. :wink:
Last edited by archi_a on 30/09/2020 20:00, edited 1 time in total.
Juliuscezar

#4430 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Juliuscezar »

archi_a wrote: 30/09/2020 19:44

P. S. Što se tiče "naroda" koji u kasarnama nisu spojeni..... APSOLUTNO NETAČNO!!! Ne postoji ni jedna kasarna, niti lokacija OS BiH u kojoj nisu zastupljeni svi. Ako je komadant iz jednog "konstitutivnog", načelnik štaba je iz drugog, komadant artiljerijskog bataljona je iz trećeg, brigadna veza je mješovita, kao i izviđači i ostale specijalnosti.... Jedino što se razlikuju je to što je vojniku dozvoljeno da na lijevoj ruci nosi amblem puka koji baštini "njegovu" tradiciju, i to samo u tri brigade. Oficirima je amblem zabranjen. :wink:
Objašnjeno jedno milion puta ali svako tri mjeseca neko padobaranski upadne sa totalno neutemeljenom pričom. :bih: :bih: :bih:
dr_Evil

#4431 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 30/09/2020 19:44 Kad smo već kod Širokog Brijega..... Udruge HVO-a u saradnji i uz odobrenje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, postavile su spomen obilježje u mjestu Polog kod Širokog Brijega koje simbolizira zaustavljanje tenkova jna kojima nije dozvoljen prolaz i kada im je pokazano da neće moći uraditi sve ono što su zamislili i isplanirali. Interesantno je i to da je tada na lice mjesta došao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, koji je stao sa narodom a dočekan je uz ovacije i aplauz.
Pogledaj malo bolje ti taj video, kada iz hdz-a uzmu razglas i kazu da oni vjeruju samo njofri djutmanu jer kome ce drugo osim njega i isusa, a stjepan kljujic stoji uz auto ko popisan. Naravno da je docekan Alija u tom trenutku, trebalo je prebacit rat na Bosnu. Daleko ste vi od Mostara i Hercegovine, niste vi bas na skroz sta se desavalo ovde, isto kao sto ni ja ne kontam taj gore dio oko Babinovaca.
dr_Evil

#4432 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

bhnapoleon1 wrote: 30/09/2020 19:56
archi_a wrote: 30/09/2020 19:44

Objašnjeno jedno milion puta ali svako tri mjeseca neko padobaranski upadne sa totalno neutemeljenom pričom. :bih: :bih: :bih:
Pusti komandu, kolika je zastupljenost vojnika raznih pukova %, to je ono sto mene zanima
archi_a

#4433 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Hoće ćoek procente? :-D
Uglavnom, bošnjaka ima oko 46 %. I to nije sve. Ako kupite set na akciji dobit ćete kao poklon.... :lol:
Obzirom na deficit pripadnika "gardijskog" puka, bošnjaka u konačnoj sumi trenutno ima preko 50 % u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
I ponovo. Kao što sam pisao imaš tri pješadijske brigade, koje imaju tri pješadijska bataljona, 1 artiljerijski bataljon, izviđačku četu, vod veze i vod vojne policije. Artiljerija, izviđači, veza i VP su apsolutno multi kulti i uglavnom se vrte na lokacijama i oko lokacija komande brigade. :D
Pored toga imaš još dvije brigade ZSPZO i TP, apsolutnoooooo multikulti i bez amblema pukova. Da o centrima Pazarić, Travnik, Banjaluka i Doboj i ne govorim.
A lično nemam problem sa amblemima pukova. Neka ih, lakše mi je prepoznat. :D
Još jedna mala pikanterijica. Znam 3 srbina i 1 hrvata koji vojnim razmještajem i imenom imaju pravo na amblem puka, ali su ga odbili. Dvojica ne nose nikako, a dvojica su izabrali "rendžere". :-D
I stvarno neću više reagovati na bahatost pojedinaca koji misle da su bogom dati da im se mora odgovoriti na svako pitanje, pogotovo na način na koji komuniciraju i pitanje postavljaju. I nakon odgovora pokušavaju ismijati sagovornika.
Last edited by archi_a on 01/10/2020 09:22, edited 3 times in total.
dr_Evil

#4434 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 01/10/2020 08:55 Hoće ćoek procente? :-D
Uglavnom, bošnjaka ima oko 46 %. I to nije sve. Ako kupite set na akciji dobit ćete kao poklon.... :lol:
Obzirom na deficit pripadnika "gardijskog" puka, bošnjaka u konačnoj sumi trenutno ima preko 50 % u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
Ma nisam na to mislio, nego kazete da su kasarne izmjesane, e sada mene to zanima. Koliko prvog, a koliko drugog puka sluzi recimo u "Kozari"
dr_Evil

#4435 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 01/10/2020 08:55
I stvarno neću više reagovati na bahatost pojedinaca koji misle da su bogom dati da im se mora odgovoriti na svako pitanje, pogotovo na način na koji komuniciraju i pitanje postavljaju. I nakon odgovora pokušavaju ismijati sagovornika.
Posto sam ja postavio pitanje, vjerovatno je meni.

Prvo ovo je forum, valjda si tu da vodis komunikaciju, a ne monologe, za monologe postoje blogovi. E sada pokazi gdje sam te pokusao ismijati molim te, to sto neko ne dijeli misljenje sa tobom ne znaci da te ismijava, i JNA je bila multi kulti mnogo vise nego OS BIH pa se raspade preko noc, tako da sigurno misljenje stoji.

Nisam mislio nista lose iskreno, samo me zanima stanje.

Ako mislis na neke druge kolege sa foruma kojima sam se obracao, to su neki drugi problemi koji nemaju veze sa tobom.
Last edited by dr_Evil on 01/10/2020 09:33, edited 1 time in total.
archi_a

#4436 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Daleko ste vi od Mostara i Hercegovine, niste vi bas na skroz sta se desavalo ovde, isto kao sto ni ja ne kontam taj gore dio oko Babinovaca
Ne treba meni majstore video, gledao sam i doživljavao to uživo. :wink:
Upravo su problem "monolozi" koji su direktno posljedica načina komunikacije i obraćanja, a na koje većina nije imuna. Nikad, ali nikad se nikome nisam obratio riječima:ta će on ili ta ti znaš. Uglavnom, svaku informaciju se trudim da potkrijepim činjenicama, a preferiram "slikovito" jer slika govori hiljadu riječi, a mnogima crtež treba.
Last edited by archi_a on 01/10/2020 09:36, edited 2 times in total.
dr_Evil

#4437 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 01/10/2020 09:32
Daleko ste vi od Mostara i Hercegovine, niste vi bas na skroz sta se desavalo ovde, isto kao sto ni ja ne kontam taj gore dio oko Babinovaca
PA super :) onda znas o cemu pricam, nema potrebe da se hvatamo patriotizma zapadne hercegovine kada je u pitanju BiH.
archi_a

#4438 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Po meni dva su načina komunikacije. Prvi je "ima svjetla u moru mraka" . Drugi je "imam PROBLEM za svako rješenje". Ja volim ići prvim putem. A da se razumijemo, nisam ni naivan, bi balav, niti imam dilemu kako bi se razvijali događaji u slučaju nekih ekstremnih pokušaja secesionizma. No imam različito mišljenje oko procenta onih koji bi napustili OS BiH i priključili se paravojnim i paramilitarnim organizacijama u slučaju takvog razvoja događaja. Da budem potpuno jasan, apsolutno sam ubijeđen da ne bi svi, na koje neki aludiraju, odbili poslušnost državnoj oružanoj snazi. I apsolutno se slažem sa 155-ticom, ne postoje tri strane u takvom razvoju događaja. Postoje dvije, državna i odmetnuta. A to uveliko mijenja i situaciju i odnose i reakciju na terenu. :bih:
dr_Evil

#4439 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 01/10/2020 09:32
Upravo su problem "monolozi" koji su direktno posljedica načina komunikacije i obraćanja, a na koje većina nije imuna. Nikad, ali nikad se nikome nisam obratio riječima:ta će on ili ta ti znaš. Uglavnom, svaku informaciju se trudim da potkrijepim činjenicama, a preferiram "slikovito" jer slika govori hiljadu riječi, a mnogima crtež treba.
e dobro, da samo podsjetimo na te patriote sa Pologa:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Q4A6yxa ... e=emb_logo[/youtube]

Vjerujem ja iskreno da ima dobre raje u sva tri puka OS BiH. Ali kada dodje stani pani, svaka ptica ce svome jatu da leti. Tu i tamo neko zaluta recimo kao ovaj

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uFSwVlG ... e=emb_logo[/youtube]
dr_Evil

#4440 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 01/10/2020 09:43 Po meni dva su načina komunikacije. Prvi je "ima svjetla u moru mraka" . Drugi je "imam PROBLEM za svako rješenje". Ja volim ići prvim putem. A da se razumijemo, nisam ni naivan, bi balav, niti imam dilemu kako bi se razvijali događaji u slučaju nekih ekstremnih pokušaja secesionizma. No imam različito mišljenje oko procenta onih koji bi napustili OS BiH i priključili se paravojnim i paramilitarnim organizacijama u slučaju takvog razvoja događaja. Da budem potpuno jasan, apsolutno sam ubijeđen da ne bi svi, na koje neki aludiraju, odbili poslušnost državnoj oružanoj snazi. I apsolutno se slažem sa 155-ticom, ne postoje tri strane u takvom razvoju događaja. Postoje dvije, državna i odmetnuta. A to uveliko mijenja i situaciju i odnose i reakciju na terenu. :bih:
Slazem se da postoje drzavna i odmetnuta :)

Postoje casni pripadnici svih snaga kao recimo pokojni Vladimir Barovic.
archi_a

#4441 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

E upravo ovo treba potencirati! Upravo zbog ovakvih ljudi i u vremenu agresije i danas ja vodim računa šta i kako govorim. Na žalost, zbog duple agresije, bezizlazne situacije, blokada, velikih zločina na okupiranim dijelovima države BiH u jednom trenutku ni ARBiH nije ostala imuna na događaje i na stvaranje predrasuda, nije imala snage da se odupre novonastaloj situaciji, rovarenju, nepovjerenju i podjelama unutar strukture. Raduje što nije bilo većih ekscesa. Žalosti što su mnogi napustili ARBiH zbog pritiska i straha. Ali, kako je moglo biti, dobro je i završilo. Valjda, iz toga neke pouke možemo izvući.
Twigi

#4442 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

Zalosno je kad vidim omalozavnje Hrvata i Srba na ovoj temi. I cudite se sto bih na Hr i Srb podrucjima u bih postoji samo na papiru,pa s takvim vasim razmisljanjem i ta buducnost na papiru joj je neizvjesna. A sad ocekujem prijetnje i vrjedjanja. Izvolite,bilo je i vecih faca pa me nisu otjerali a sumnjam da ce i neki forumski mudonja uspijeti. ugodan dan.
p.s. pozdrav s jedne od lokacija OS BiH :wink:
dr_Evil

#4443 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Twigi wrote: 01/10/2020 10:29 Zalosno je kad vidim omalozavnje Hrvata i Srba na ovoj temi. I cudite se sto bih na Hr i Srb podrucjima u bih postoji samo na papiru,pa s takvim vasim razmisljanjem i ta buducnost na papiru joj je neizvjesna. A sad ocekujem prijetnje i vrjedjanja. Izvolite,bilo je i vecih faca pa me nisu otjerali a sumnjam da ce i neki forumski mudonja uspijeti. ugodan dan.
Nije mi namjera omalovazavanje nikoga, ali evo da uzmemo tvoju izjavu
I cudite se sto bih na Hr i Srb podrucjima u bih postoji samo na papiru,
, sta se imam ja cudit tome, ja zivim i prezivio rat na teritoriju HZHB, isao u skolu po hrvatskom planu i programu, gledao grb herceg bosne svaki dan iznad table, pardon ploce, znam da sta god bosnjacka strana uradi da ne pije vode, uvijek ce se teziti ka HZHB, a ne RBIH. Sve dok se pjeva "nema vise duso mostova", znam kakva je situacija. Ja izadjem ispod zgrade sjednem na pivu, sve znam i svi me znaju, neki dan kad je bilo sranje oko Ultrasa kad su upali u Fejicevu, moji komentari i te raje iz tog kafica su potpuno razliciti. Sto apsolutno ne znaci da nema nekih koji osudjuju, ali isto tako ce ti koji osudjuju kad krene sranje okrenuti glavu i cuvati svoje dupe.

Sad bi mi rekao Duka DIzel, ma to je folklor.

JA sam apsolutno za tigrovu kozu, i uvijek kazem da mog Mostara nema bez Srba, isto kao sto nema Trebinja ili Banja Luke bez Bosnjaka. Obicne kasabe su danas. Kakvo je Livno bez Bosnjaka - Selendra malo je reci.

Ono sta sam htio reci je da u slucaju napada recimo Srbije, vecina Srba nece stati u odbranu Lipe Nase. Mogu razumjeti da nekog Srbina koji je patriota BiH to vrijedja, ali cak i kao takav se moras sloziti sa konstatacijom.

Do nekih boljih dana, dok se ne promijeni svijest na sve tri strane pomaka nema. A to se moze desiti samo nekom novom socijalistickom revolucijom, ne moze se ocekivati od nacionalistickih partija koje su na vlasti da prave zajednicku vlast i zajednicku vojsku.

Za ujedinjenje mora postojati zajednicka ideja vodilja, lajt motiv, mi ga nemamo. Kratko i jasno.

Otisli smo predaleko, nije to tema ovde, ovo je pod politika
Veigar

#4444 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Veigar »

Twigi wrote: 01/10/2020 10:29 Zalosno je kad vidim omalozavnje Hrvata i Srba na ovoj temi. I cudite se sto bih na Hr i Srb podrucjima u bih postoji samo na papiru,pa s takvim vasim razmisljanjem i ta buducnost na papiru joj je neizvjesna. A sad ocekujem prijetnje i vrjedjanja. Izvolite,bilo je i vecih faca pa me nisu otjerali a sumnjam da ce i neki forumski mudonja uspijeti. ugodan dan.
Slažem se s tobom uveliko, ali moraš priznati da djelovanje Srpske i Hrvatske strane u BiH prouzrokuje ovakav odgovor Bošnjačke strane.
Onako kako stvari stoje, Bošnjaci su tu samo da bi se naguzili Srbima i Hrvatima kad je to njima potrebno a obratno nema govora. Bošnjaci se osjećaju kao krave muzare koje kad prestane davat mlijeko se uputi na klanje. Srbi i Hrvati moraju shvatiti da Bošnjaci neće sebi više dozvoliti da ih neko priprema za neka nova klanja. Bošnjaci moraju shvatiti da nisu jedini koji odlučuju o budućnosti BiH.
archi_a

#4445 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Druže, ja branim čestite hr i srb i sve ostale čestite ljude, od početka ove teme! Nije, da je lako. No, mnogi svojim postupcima ne pomažu, naprotiv, i meni samom izbijaju argumente i adute iz ruku.
"BiH na papiru, BiH malim slovima, tzv. BiH, srpske i hrvatske" teritorije" unutar BiH, sastavljena BiH itd. "!
Takve i treba omalovažavati i sa njima sprdnju praviti, jer oni su sami sprdnja za sebe, a mozga nemaju! Biju bitku koju će u konačnici izgubiti. Jer zlo i naopako, mimo svih normi, zakona i pravila će kad tad izgubiti bitku. A takvi treba da se zapitaju: zašto mnogi ljudi ne vjeruju u pojedine "komponente" OS BiH izašto predviđaju raspad u slučaju oružanog sukoba? Zašto nam ne vjeruju? Možda, odgovor leži u međunarodnim presudama za genocid i uzp, ratni zločin?!? Ali nisu problem presude, već sljedbenici tih udruženja koji su ostali za njima nakon 25 godina i narativ koji su zadržali, prešutno ali i javno! Nisu stali i rekli:"ne u moje ime i ja nisam za to", već odobravaju. Da je mozga, možda bi se i zapitali. Ebo ih mile secesionista. :oops:
Last edited by archi_a on 01/10/2020 10:58, edited 2 times in total.
Twigi

#4446 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

dr_Evil wrote: 01/10/2020 10:44 Kakvo je Livno bez Bosnjaka - Selendra malo je reci.
Konkretno za ovo ,posto sam Livnjak,ne pije ti vode. Bosnjaka ima u Livnu,ako se ne varam po popisu iz 2013 neznatno manji broj nego 1991,kao u ostalom i ostalih. A sto se "selendre" tice,svi ti gradici su tu negdie dok ,moje osobono misljenje, uvecim gradovima prevladava mentalni sklop malogradjanstva. Ne bih generalizirao,ali osobno iskustvo jbga...

Moje misljenje,a vjerujem i velike vecine Hrvata, je to da nema politickog preglasavnja (naravno i lopovluka HDZ) ,agersivnih tonova sluzbenog Sarajeva i da je drzavno uredjenje "normalnije" mozda bi i bih (drzavu,ne zemlju) mogli dozivljavati kao nesto svoje.
Konkretan primjer iduci izbori u Livnu: gdje nema straha od nacionalnog preglasavnja ljudi se svrstavaju u torove a HDZ-u ne ide bas najbolje, cak su 4 kandidata za nacelnika, gube vlast na Zupanijskoj razini a i u opcinskim vjecima im je velika frka...
dr_Evil

#4447 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Twigi wrote: 01/10/2020 10:56
dr_Evil wrote: 01/10/2020 10:44 Kakvo je Livno bez Bosnjaka - Selendra malo je reci.
Konkretno za ovo ,posto sam Livnjak,ne pije ti vode. Bosnjaka ima u Livnu,ako se ne varam po popisu iz 2013 neznatno manji broj nego 1991,kao u ostalom i ostalih. A sto se "selendre" tice,svi ti gradici su tu negdie dok ,moje osobono misljenje, uvecim gradovima prevladava mentalni sklop malogradjanstva. Ne bih generalizirao,ali osobno iskustvo jbga...

Moje misljenje,a vjerujem i velike vecine Hrvata, je to da nema politickog preglasavnja (naravno i lopovluka HDZ) ,agersivnih tonova sluzbenog Sarajeva i da je drzavno uredjenje "normalnije" mozda bi i bih (drzavu,ne zemlju) mogli dozivljavati kao nesto svoje.
Konkretan primjer iduci izbori u Livnu: gdje nema straha od nacionalnog preglasavnja ljudi se svrstavaju u torove a HDZ-u ne ide bas najbolje, cak su 4 kandidata za nacelnika, gube vlast na Zupanijskoj razini a i u opcinskim vjecima im je velika frka...
Cesto sam bio u Livnu, i slazem se Livno nisu Grude niti Siroki, nacionalne tenzije su dosta manje. Slozit ces se doduse da su ti Bosnjaci samo tu na papiru, davno su razguili na zapad, kao i vecina Hrvata.

Livno prije svega smatram danas selendrom jer je dopustilo da se stara carsija onako zapusti. Ali ako ti ista znaci smatram i svoj Mostar danas selendrom, sto vise Livno je cistije. Ako ne mislis da je Livno danas selendra, da vidimo te kulturne aktivnosti koje se desavaju u Livnu danas.

Hoces da kazes da nam je Komsica bilo med i mlijeko, prije sve te price o majorizaciji. Prije komsica imali smo pricu o hrvatskoj autonomiji, hecegovackoj banki, imali smo slucaj kosnika. Mogu da ti postavim neke dnevnike HTV-a Mostar pa da vidis kako se prica o BiH, i komsijama Bosnjacima, sto vise voditeljica sve do gasenja tv-a nije htjela reci Bosna i Hercegovina nego iskljucivo BiH. Ali da vidimo sta kazu o manjini kada odgovara hdzu.

Mene su druze 97' u miru pokusala desetorica sa puskama izbaciti iz stana.

Ja mogu razumjeti da se Hrvati osjecaju ugrozeno i povrijedjeno jer nije izglasan predstavnik Hrvata po njihovoj zelji. Mogu shvatiti i bosnjacku stranu koja je na 51% stanovnistva a ucestvuje sa 30% u vlasti.

Sjeti se slucaja Aluminij gdje HDZ pere ruke, niko ne smije da im nista kaze, a oni optuzuje vladu FBIH za probleme, kao da tamo ne sjede pola ministara iz HDZ-a, ne nego to je zlocasto politicko sarajevo, oni nama ovde gase.

Ili slucaj aerodroma gdje pola drzi SDA, jok to je glupi HDZ koji sebi unistava resurse.

Traziti rjesenje unutar nacionalnog korpusa i nacionalnih stranaka je put za propast.
Twigi

#4448 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

archi_a wrote: 01/10/2020 10:54 Možda, odgovor leži u međunarodnim presudama za genocid i uzp, ratni zločin?!? Ali nisu problem presude, već sljedbenici tih udruženja koji su ostali za njima nakon 25 godina i narativ koji su zadržali, prešutno ali i javno! Nisu stali i rekli:"ne u moje ime i ja nisam za to", već odobravaju.
Nisam jos upoznao Hrvata koji opravdava Ahmice za koji su neljudi koji su to napravili odgoarali,kako oni,tako i oni po zapovjednoj odgovornosti.Tako i treba. ALI me itekako smeta kad netko opravdava zlocine armije bih i naziva ih "sporadicnim i izoliranim incidentima" i za koje skoro nitko od neposrednih pocinitelja i nitko po zapovjednoj liniji nije odgovarao, Tu vec govorimo o omalovazavnju zrtava i cijeloga naroda, konkretno za Grabovicu,Krizancevo selo,Buhine kuce,Doljane... Ta konstantna ignorancija i omalovazavnje tudjih zrtva je i danas prisutna u velikoj vecini bosnjackih medija i opcenito u svakodnevnici.
Twigi

#4449 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Twigi »

dr_Evil wrote: 01/10/2020 11:07 Livno prije svega smatram danas selendrom jer je dopustilo da se stara carsija onako zapusti. Ali ako ti ista znaci smatram i svoj Mostar danas selendrom, sto vise Livno je cistije. Ako ne mislis da je Livno danas selendra, da vidimo te kulturne aktivnosti koje se desavaju u Livnu danas.
Da,selendra svkako,velikim djelom zahvaljujuci HDZ-u,ali u zadnje vrijeme imam osjecaj da se u ljudima neki revolt pojavljuje,da im je pun K hdz lopova,zato se i javljaju pojedine alterantive vladajucima i ljudi to prihvacaju. Usudjujem se reci zdrava konkurencija. Sto se tesko moze dogoditi na dravnoj ili federalnoj razini. Dok god ljudi budu osjecali ugrozenost od "onih drugih" vise ce se zbijati u nacionalne torove. A izborom Komsica, bosnjaci su samo,bar na drzavnoj/federalnoj razini samo ojacali poziciju HDZ. Da slicnih poteza nije bilo,ubjedjen sam da bi se utjecaj lopovskog hdz-a itekako umanjio.
dr_Evil

#4450 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Twigi wrote: 01/10/2020 11:09
archi_a wrote: 01/10/2020 10:54 Možda, odgovor leži u međunarodnim presudama za genocid i uzp, ratni zločin?!? Ali nisu problem presude, već sljedbenici tih udruženja koji su ostali za njima nakon 25 godina i narativ koji su zadržali, prešutno ali i javno! Nisu stali i rekli:"ne u moje ime i ja nisam za to", već odobravaju.
Nisam jos upoznao Hrvata koji opravdava Ahmice za koji su neljudi koji su to napravili odgoarali,kako oni,tako i oni po zapovjednoj odgovornosti.Tako i treba. ALI me itekako smeta kad netko opravdava zlocine armije bih i naziva ih "sporadicnim i izoliranim incidentima" i za koje skoro nitko od neposrednih pocinitelja i nitko po zapovjednoj liniji nije odgovarao, Tu vec govorimo o omalovazavnju zrtava i cijeloga naroda, konkretno za Grabovicu,Krizancevo selo,Buhine kuce,Doljane... Ta konstantna ignorancija i omalovazavnje tudjih zrtva je i danas prisutna u velikoj vecini bosnjackih medija i opcenito u svakodnevnici.
U svoje ime i ime svoje familije mogu reci ne samo da ne opravdavamo nego iskreno zelimo da se svi pocinioci i komanda kaze dozivotnim zatvorom. Za mene su ti pocinioci ravni izdajicama. Ne oscjecam krivicu, jer nemam nista sa tim, pa ne znam kako da se izvinem, ali cu se rado pokloniti zrtvama.

E sad da se vratimo na Ahmice.

Pogledajmo docek te junacine, Kordica:

To je ovaj isti Kordic koji danas hoda po crkvama i drzi propovjedi kao da je najveci junak i teolog.

Osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u bh. gradiću Busovača dočekalo je stotine mještana. Među njima i vrh HDZ-a, političke partije koja je godinama na vlasti i koja troši novac poreznih obveznika koji su preživjeli ratne strahote. Podsjetimo: Kordić je osuđen pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići, kada je ubijeno 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece. Nedavno je dočekan i na zagrebačkom aerodromu. Civilno društvo, mirovni aktivisti, intelektualna zajednica već godinama upozoravaju da se sa praksom dočeka i slavljenja ratnih zločinaca u BiH mora prestati.

“Poštovani ratni osuđeniče!

Izvinjavam ti se što sam ostao živ, a valjda nisam trebao, po tvojim uzusima. Primi moju ispriku što nisam ubijen tog 16. aprila 1993. godine u Ahmićima, jer da sam ubijen tada onda ti ovo ne bih pisao. Oprosti svim mojim Ahmićanima koji su preživjeli. Izvini što su te rastezali po Haškom sudu, što su te razvlačili i na kraju osudili. Oprosti zbog toga! Ti znaš da si nevin i niko drugi ne mora u to vjerovati.”

Ovo je dio iz pisma koje je Elvedin Kermo, rodom iz Ahmića kod Viteza, napisao haškom osuđeniku Dariju Kordiću. I on je, kao i većina ljudi koji su preživjeli 16. april 1993. godine, ogorčen prijevremenim puštanjem Kordića. Adbulah Ahmić tog dana preživio je strijeljanje, a danas svjedoči dočeku čovjeka koji je naredio ubistva članova njegove porodice, rodbine, ali i komšija.

„Nisam zadovoljan. Ovdje vidim, po dočeku, da hrvatski narod, pogotovo ovdje, u Srednjoj Bosni, nije spreman da se suoči, da vidi da je zločin učinjen, nego oni veličaju zločinca koji je sve to pokrenuo“, kaže Ahmić.

Naime, nakon što je Haški tribunal donio odluku o puštanju Darija Kordića poslije izdržane dvije trećine zatvorske kazne, on je najprije dočekan na zagrebačkom aerodromu. Tokom dočeka priređenog Dariju Kordiću, govor bivšeg potpredsjednika tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne povicima “Ubico, ubico" prekinuo je mirovni aktivista Zoran Ivančić. Na njega se potom obrušila nekolicina Kordićevih pristalica, a Ivančića i njegovu prijateljicu od linča je spasila policija.

„Neistomišljenike tučemo bejzbol palicama zato što je njihovo zatvaranje u konc-logore ili ubijanje u ovoj fazi povijesti nedopušteno. Mi znamo kako su se režimi proizašli iz nacionalnih pokreta u našoj regiji u dva rata obračunavali sa neistomišljenicima.“
Post Reply