Lično papriku po sredini prepolovim i onda fino kašikom stružem, kožica ostane pošto je ni ja ne podnosim.
Najveći mi je problem kad pravim isjeckane paprike, ispržene pa dodam mlijeko, onda valja svaki komadic zasebno guliti
Moderator: anex
A, pa i tebi smeta-- no, interesantno-kad se pripremaju sjeckane- satarash- te mogu jesti...Miss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 00:36 Pa svako sebi oguli paprike, ako želi, nakon što mu se jelo servira u tanjir. Ja da ih gulim ne pada mi napamet, uništila bih jelo.
Lično papriku po sredini prepolovim i onda fino kašikom stružem, kožica ostane pošto je ni ja ne podnosim.
Najveći mi je problem kad pravim isjeckane paprike, ispržene pa dodam mlijeko, onda valja svaki komadic zasebno guliti![]()
vidis ja ih slicno pravim ali neprzim luk i krompir.Miss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 00:32Krompir oguliš i isjeckaš na kockice. Glavicu luka proprzis na ulju, ja nekad dodam malo ajvara i sos paradaiza, nekad ne. U to proprženo dodaš krompir, posoliš, povegetiš, pobiberiš i malo propržiš , 5-10 min uz mješanje.
Moja mama i onaj bijeli dio ispod drške paprike doda, očisti sjemenke, to isjecka i proprzi sa lukom. Meni iskreno mrsko bude.![]()
Papirke opereš, očistiš i filuješ tim krompirom i redaš u pouljenu tepsiju. Višak krompira rasporediš izmedju paprika i staviš u zagrijanu rernu da se peče.Ja dodam i fildzan vode, da bude sočnije.
Kad paprike porumene, okreneš ih na drugu stranu i pečeš dok ta strana ne porumeni.
Može se tako jesti, ukusno je jako.
Ja sam večeras istopila malo putera i dodala na propržen puter mlijeko, posolila. Time zalila pečene paprike i vratila još 5 min u rernu. Ko to ne voli, može i bez toga, al stvarno daje poseban šmek i ukus jelu. Javi kako ti se čini kad probaš![]()
hvala.GandalfSivi wrote: ↑10/05/2020 21:16Ma i nije. Skuhas ribu, ocistis od kostu, vamo proprzis luk i bijeli luk, dodas masline, paradaj, proprzis jos malo, dodas vino, kapere, ribu, persun, oregano, timjan, sol, biber i malo alejeve paprike, ostavis na laganoj vatri nekih 10-15 min i eto...
Uglavnom ne gulim, a opet nekad (paprike citave, pecene u rerni u tepsiji - koje se jedu sa kruhom i vrhnjem) ugl. Budu tako pecene da se koza sama podigne ...nista ja to ne struzem kasikom, povucem rukom i skinem u dva poteza...a to jelo ugl. I jedem samo rukama, lepinja ili ovdje baget , vrhnje stavis preko i umaciMiss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 00:36 Pa svako sebi oguli paprike, ako želi, nakon što mu se jelo servira u tanjir. Ja da ih gulim ne pada mi napamet, uništila bih jelo.
Najveći mi je problem kad pravim isjeckane paprike, ispržene pa dodam mlijeko, onda valja svaki komadic zasebno guliti![]()
Ukusnije je puno kad se proprzi, probaj. Ja biram manje paprike. Zelene roge budu gorke, bar meni. Nije potreban papir za pečenje, ne lijepe se..exliberal-ex wrote: ↑13/05/2020 02:27vidis ja ih slicno pravim ali neprzim luk i krompir.Miss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 00:32Krompir oguliš i isjeckaš na kockice. Glavicu luka proprzis na ulju, ja nekad dodam malo ajvara i sos paradaiza, nekad ne. U to proprženo dodaš krompir, posoliš, povegetiš, pobiberiš i malo propržiš , 5-10 min uz mješanje.
Moja mama i onaj bijeli dio ispod drške paprike doda, očisti sjemenke, to isjecka i proprzi sa lukom. Meni iskreno mrsko bude.![]()
Papirke opereš, očistiš i filuješ tim krompirom i redaš u pouljenu tepsiju. Višak krompira rasporediš izmedju paprika i staviš u zagrijanu rernu da se peče.Ja dodam i fildzan vode, da bude sočnije.
Kad paprike porumene, okreneš ih na drugu stranu i pečeš dok ta strana ne porumeni.
Ja sam večeras istopila malo putera i dodala na propržen puter mlijeko, posolila. Time zalila pečene paprike i vratila još 5 min u rernu. Ko to ne voli, može i bez toga, al stvarno daje poseban šmek i ukus jelu. Javi kako ti se čini kad probaš![]()
Isjeckam luk bas nasitno, krompir izrendam ko za pitu pa dobro iscjedim te zajedno izmjesam , dodam so, ulje biber ( ponekad malo vegete...sad ce neki da padnu u nesvjest) .
Paprike obicno koristim one zelene roge ( cubana kako ih vec zovu) , izdubim ih na vrhu i dobro ocistim i isperem vodom da ispadnu sjemenke ( po mogucnosti kad cistim paprike ostavim samo malu ruku da krompir neispada) pa nafilujem krompirom, ako je vrh veliki uzmem krisku paradajza i to koristim kao "poklopac" da krompir neispada.
Poredam ih u tepsiju , stavim na onaj papir da se nezaljepe, malo ulja po njima i u rernu. Okrenem jednom ili dvaput da se ispece sa svih strana i to je to .
Sluzim ih ko prilog mesu naravno, samo sto ja nejedem papriku, samo je otvorim i uzmem krompir ...nece mi stomak papriku nikako, cak i od ove mi bude kiselina ponekad al...nemozes se svega odreci.![]()
Vodapizarro wrote: ↑13/05/2020 05:03hvala.GandalfSivi wrote: ↑10/05/2020 21:16Ma i nije. Skuhas ribu, ocistis od kostu, vamo proprzis luk i bijeli luk, dodas masline, paradaj, proprzis jos malo, dodas vino, kapere, ribu, persun, oregano, timjan, sol, biber i malo alejeve paprike, ostavis na laganoj vatri nekih 10-15 min i eto...
a sta se moze umjesto vina koristiti? sirce?

~~Ja sam jedno pravila sa kiselim i pokajala sam se.
Možda je nebitno ali bariš glavice o cjelosti ili bariš odvojene listove ?Miss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 16:07Ja sam jedno pravila sa kiselim i pokajala sam se.
Sad je super, ima mladog kupusa. Obariš glavice i unjih motaš. Obarene listove mozes sloziti i zalediti pa da imas i kasnije.
Čitavu barim. Izvrtim onaj korijen kroz sredinu, i tako je uham u velikoj šerpi, pa kad vidim da se vanjske liske odvajaju, viljuskom ih odvojim i sve takoBarbaDue wrote: ↑13/05/2020 16:17Možda je nebitno ali bariš glavice o cjelosti ili bariš odvojene listove ?Miss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 16:07Ja sam jedno pravila sa kiselim i pokajala sam se.
Sad je super, ima mladog kupusa. Obariš glavice i unjih motaš. Obarene listove mozes sloziti i zalediti pa da imas i kasnije.
ja pravim sa isjeckanim kOmpirom,bez przenja,dodam samo malo ulja,soli i bibera (ponekad malo mlijeka) a kad je sve poredano u tepsiji jos malo vode preko...i to je to,jedemo kao glavno jelo sa kajmakom i salatom,znaci bez mesaexliberal-ex wrote: ↑13/05/2020 02:27vidis ja ih slicno pravim ali neprzim luk i krompir.Miss Moonlight wrote: ↑13/05/2020 00:32Krompir oguliš i isjeckaš na kockice. Glavicu luka proprzis na ulju, ja nekad dodam malo ajvara i sos paradaiza, nekad ne. U to proprženo dodaš krompir, posoliš, povegetiš, pobiberiš i malo propržiš , 5-10 min uz mješanje.
Isjeckam luk bas nasitno, krompir izrendam ko za pitu pa dobro iscjedim te zajedno izmjesam , dodam so, ulje biber ( ponekad malo vegete...sad ce neki da padnu u nesvjest) .
Paprike obicno koristim one zelene roge ( cubana kako ih vec zovu) , izdubim ih na vrhu i dobro ocistim i isperem vodom da ispadnu sjemenke ( po mogucnosti kad cistim paprike ostavim samo malu ruku da krompir neispada) pa nafilujem krompirom, ako je vrh veliki uzmem krisku paradajza i to koristim kao "poklopac" da krompir neispada.
Poredam ih u tepsiju , stavim na onaj papir da se nezaljepe, malo ulja po njima i u rernu. Okrenem jednom ili dvaput da se ispece sa svih strana i to je to .
Sluzim ih ko prilog mesu naravno, samo sto ja nejedem papriku, samo je otvorim i uzmem krompir ...nece mi stomak papriku nikako, cak i od ove mi bude kiselina ponekad al...nemozes se svega odreci.![]()