Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

exliberal-ex

#40451 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

moonca wrote: 06/05/2020 12:56
hadzinicasa wrote: 06/05/2020 12:51
moonca wrote: 06/05/2020 04:44
..dodaj zlicu vegete.. :zoka:
de ne bogohuli ti s vegetom. ko jos, a da imalo drzi do sebe i kuhanja, koristi vegetu!?
izbacena ima sigurno 15tak godina. sami otrov, koncentrati i emulgatori. sto je najgore kad stavis vegetu svako jelo ima isti smek.
..sache ti ex.... i ostali gurmani odgovoriti- da je 'iz raja izashla' :oops: :lol:
sta ce ex da objasnjava?

Koristim vegetu ali jako rijetko, dodam je ponekad ono izmedju prstiju kad nemam drugih zacina i jel to smrtni grijeh ? Imam ono malo pakovanje koje mi bude godinu i nerijetko je bacim jer je istekao rok upotrebe.

Koristim i puter kad pravim hranu sta sad?...zamisli monca nekad kad pecem meso dodam i kasiku svinjske masti...na lomacu me odmah :lol: .

Mislim fino je probat neka nova jela, nove zacine al ogromna vecina nas malo starijh je odrasla na vegeti i jednostavnim stvarima......koliko puta smo kao djeca igrali lopte pa nam babe/nane samo namazu na vreo hljeb masti/masla i posoli/poseceri/stavi crvene paprike pa nastavi horgat do mraka...i evo nas zivi i zdravi.

Uostalom svi mi imamo drugacije ukuse, neko voli ljuto ( ja mogu ljutu kinesku hranu ali ne nasu domacu ?) neko ne, neko voli kad je jako slatko neko ne....neko koliander koristi meni kao da narenda kabasha....

Nesto mi sad pade na pamet svinjska mast, ja kad sam bio mali imao sam problem sa bronhitisom i mater mi je uvijek stavljala ,kad sam bio bolestan, na prsa "propranu" svinjsku mast koja je bila namazana na novine ?...to te ugrije zaspes ko beba i ujutro nema vise skripanja kad se dise al kasljes ko tuberan...isti taj recept je znala pravit u pola noci kad bi komsije muslimani dolazili da zatraze malo za njihovu djecu. U sustini guscija je bila najbolja al ko ce naci gusciju mast u sred noci u Sarajevu....

Danas mi stomak nesto nefercera...bit ce caj cijeli dan.....
hadzinicasa

#40452 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

jest' jest' one dvije oftopicare.
jos se u kolo u'vatile :twisted:
Tomahawk11
Globalni moderator

#40453 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

Realno je samo moonca stavila sliku hrane - doduše staru, ostali :oops:
omar little

#40454 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by omar little »

jah, tri posta su zesci offtopic. ja kuham uz nadu topcagic. ima veze sa "sta ste vi danas kuhali" jednako kao i necije premisljanje koliko kila je nabacio u karantinu. bez ikakve slike.

ako se na ovoj temi ne moze pricati o celeru ili hrani, sta joj je poenta? da bude poligon za mahalusino iseravanje po tudjim slikama i postovima?
moonca

#40455 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

exliberal-ex wrote: 06/05/2020 15:23 sta ce ex da objasnjava?

Koristim vegetu ali jako rijetko, dodam je ponekad ono izmedju prstiju kad nemam drugih zacina i jel to smrtni grijeh ? Imam ono malo pakovanje koje mi bude godinu i nerijetko je bacim jer je istekao rok upotrebe.

Koristim i puter kad pravim hranu sta sad?...zamisli monca nekad kad pecem meso dodam i kasiku svinjske masti...na lomacu me odmah .

Mislim fino je probat neka nova jela, nove zacine al ogromna vecina nas malo starijh je odrasla na vegeti i jednostavnim stvarima......koliko puta smo kao djeca igrali lopte pa nam babe/nane samo namazu na vreo hljeb masti/masla i posoli/poseceri/stavi crvene paprike pa nastavi horgat do mraka...i evo nas zivi i zdravi.

Uostalom svi mi imamo drugacije ukuse, neko voli ljuto ( ja mogu ljutu kinesku hranu ali ne nasu domacu ?) neko ne, neko voli kad je jako slatko neko ne....neko koliander koristi meni kao da narenda kabasha....

Nesto mi sad pade na pamet svinjska mast, ja kad sam bio mali imao sam problem sa bronhitisom i mater mi je uvijek stavljala ,kad sam bio bolestan, na prsa "propranu" svinjsku mast koja je bila namazana na novine ?...to te ugrije zaspes ko beba i ujutro nema vise skripanja kad se dise al kasljes ko tuberan...isti taj recept je znala pravit u pola noci kad bi komsije muslimani dolazili da zatraze malo za njihovu djecu. U sustini guscija je bila najbolja al ko ce naci gusciju mast u sred noci u Sarajevu....

Danas mi stomak nesto nefercera...bit ce caj cijeli dan.....
.. :dajba:
. da..sad je 'izmedju prstiju' - razumijem ovisnost.. i moje misljenje je :arrow: -da preuzme ukus- to je moje zapazanje... kao i MSG -dodatka...
ima osoba, kojima zglobovi nateknu nakon posjete azijatskim restoranima.. zbog istog...

. dodavala sam i ja, i probala-- sve to sto si nabrojao..... a, da je bilo guscje masnoce kupiti u svako doba - ne bash ... :zoka:
.ne fercera ti, jer se ne pridrzavas pravila - imas mali problem kao i ja.. ne gode ti vishe neke 'stvarcice' - ako posjetish dr saznat ces -i zasto... :-?

. supa bez celera - nije supa.. :)
moonca

#40456 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote: 06/05/2020 15:30 Realno je samo moonca stavila sliku hrane - doduše staru, ostali :oops:
:shock:
nie staraaaaaaaaaaa
sinoc jela-
Last edited by moonca on 06/05/2020 15:49, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#40457 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

samsonsam wrote: 06/05/2020 13:06
exliberal-ex wrote: 06/05/2020 01:02

Dobro izgleda ramstek :thumbup: samo celer nikako negotivim.
Nema sanse da cu ga ja pojest ni skuhan a kamo tek sirov.
Kad ga ubace u salatu ja sve isprevrcem dok ga isceprkam ali ako se desi da neki preskocim dusu hocu da povratim....ova moja se vazda cereka kad pocnem da bogaram :twisted:
a kad pravis bloody mary,sta ubacis onda umjesto celera ;-) :roll:
Jel mi vjerujes da ga nisam nikad probao....paradajz juice, ljuti sos...celer...mislim jel dorucak ili pice :D .
Tomahawk11
Globalni moderator

#40458 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

omar little wrote: 06/05/2020 15:44 jah, tri posta su zesci offtopic. ja kuham uz nadu topcagic. ima veze sa "sta ste vi danas kuhali" jednako kao i necije premisljanje koliko kila je nabacio u karantinu. bez ikakve slike.

ako se na ovoj temi ne moze pricati o celeru ili hrani, sta joj je poenta? da bude poligon za mahalusino iseravanje po tudjim slikama i postovima?
Pa može se pričati, ali posljednjih nekoliko stranica samo priča.

Bez vizuelnog doživljaja - nula bodova.
hadzinicasa

#40459 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

omar little wrote: 06/05/2020 15:44 jah, tri posta su zesci offtopic. ja kuham uz nadu topcagic. ima veze sa "sta ste vi danas kuhali" jednako kao i necije premisljanje koliko kila je nabacio u karantinu. bez ikakve slike.

rekla si da stavljas u hranu svjezi celer, ja kako onaj korjen ne podnosim nisam ni pokusavala, a sad kontam da bih mozda i mogla probati.
kopar volim, ma sve svjeze zacine volim. mozda i njega zavolim. uz sta najbolje ide?
pustopoljina

#40460 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina »

Image
Eto vam frisko iz moje familije...2kg krompira i 1,5kg jagnjetine...po' kile vegete garant...kaze jeftina struja pa da ispece.
Reko' masala.
Idem da vidim ko je jos referis'o rucak.
Ja sam rucala cokoladu, da izvinite.
pustopoljina

#40461 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina »

Image
Et' jos jedne da se ispuni kvota :)
hadzinicasa

#40462 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

Kupila prasu da pravim :lol:

Image
omar little

#40463 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by omar little »

hadzinicasa wrote: 06/05/2020 15:54

rekla si da stavljas u hranu svjezi celer, ja kako onaj korjen ne podnosim nisam ni pokusavala, a sad kontam da bih mozda i mogla probati.
kopar volim, ma sve svjeze zacine volim. mozda i njega zavolim. uz sta najbolje ide?
nisam sigurna da berem pitanje, ja ga svjezeg ne mogu, samo ga u kuhanju koristim kao aromatsku osnovu za jela (supe, sosove, stews) - luk, mrkva, celer. i onda na to ide bijeli luk i zacini, lovor, thyme, sage, basil, persun, stavec, ovisi kojim aromatskim putem zelis ici. ja nekad i prasu stavim kao aromatsku osnovu, posebice kod vegetarijanskih i jos vise veganskih jela. u veganska obavezno stavim prasu. kod luizijana verzija, creole, cajun, kuhinja, oni zovu sveto trojstvo , luk, celer i paprika. korijen koristim u loncima, stews sto kazu ovdje, malo ga na ploske narezem i stavim nekoliko zbog arome. lisce celera volim u supu a i u jela staviti, kao persun sitno nasjeckan. kada pravim grah bez mesa, lisce celera mi je pod obavezno. celer ima predivnu aromu, samo sto ga nisam ljubitelj zivog. jesam ubrala pitanje? :D
omar little

#40464 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by omar little »

Tomahawk11 wrote: 06/05/2020 15:52

pa ti stavi sliku. vodi primjerom.
hadzinicasa

#40465 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

omar little wrote: 06/05/2020 16:35
hadzinicasa wrote: 06/05/2020 15:54

nisam sigurna da berem pitanje, ja ga svjezeg ne mogu, samo ga u kuhanju koristim kao aromatsku osnovu za jela (supe, sosove, stews) - luk, mrkva, celer. i onda na to ide bijeli luk i zacini, lovor, thyme, sage, basil, persun, stavec, ovisi kojim aromatskim putem zelis ici. ja nekad i prasu stavim kao aromatsku osnovu, posebice kod vegetarijanskih i jos vise veganskih jela. u veganska obavezno stavim prasu. kod luizijana verzija, creole, cajun, kuhinja, oni zovu sveto trojstvo , luk, celer i paprika. korijen koristim u loncima, stews sto kazu ovdje, malo ga na ploske narezem i stavim nekoliko zbog arome. lisce celera volim u supu a i u jela staviti, kao persun sitno nasjeckan. kada pravim grah bez mesa, lisce celera mi je pod obavezno. celer ima predivnu aromu, samo sto ga nisam ljubitelj zivog. jesam ubrala pitanje? :D
Jesi. Tnx. Ja ne volim korjen ni u cemu, a svjez nisam nikad ni probala, lisce i stabljike nisam nikad ni koristila ni u cemu jer korjen ne smekam, a kontam mogla bih probati. Al‘ danas prasa :)
omar little

#40466 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by omar little »

ne bih da pametujem, nije mi namjera zaista, ali kad vec pricamo o tim trojstvima da ostavim, mozda nekom bude korisno. vecina su ovdje kuhari, ali ima nekoliko mladih i pocetnika, mozda im se nadje. :)

vecina kuhinja ima tu svoju aromatsku bazu na koju se onda nadodaju aromatski slojevi kroz zacine ili dodatke. kinezi pocinju sa mladim lukom, bijelim lukom i djumbirom. onda ide ljuta paprika, zacini i ostalo. indijci luk, bijeli luk, ljuta paprika, djumbir. ovisno o provinciji, lokaciji, ide ostalo. talijani i francuzi mirepoix i soffritto, luk, mrkva, celer. meksiko i dole jug, luk, bijeli luk, paprika i paradajz. onda ljute paprike i dodatni slojevi. krenes od te osnove onda dodajes i eksperimentiras sa slojevima dok ne nadodjes do sebi najdraze kombinacije. i to ti onda postane staple i ulazi u rotaciju, stob se reklo. :D
hadzinicasa

#40467 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

Bosansks baza: luk, mrkva, bijeli luk, paradajz :D i onda ide crvena paprika i persun :) ostalo moze i ne mora
GandalfSivi

#40468 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi »

hadzinicasa wrote: 06/05/2020 16:31 Kupila prasu da pravim :lol:

Image
Suti, prasa je jos i dobra, meni neki dan prijateljica donijela mladi luk te velicine :lol:
hadzinicasa

#40469 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

Znaci bukvalno k‘o moja ruka debela :lol:
E da mi je i taj „mladi“ luk vidjet‘ :D

Al‘ evo se skuhala

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#40470 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

omar little wrote: 06/05/2020 16:35
Tomahawk11 wrote: 06/05/2020 15:52

pa ti stavi sliku. vodi primjerom.
Ne kuham na poslu ništa :D
BarbaDue

#40471 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BarbaDue »

hadzinicasa wrote: 06/05/2020 17:38 Znaci bukvalno k‘o moja ruka debela :lol:
E da mi je i taj „mladi“ luk vidjet‘ :D

Al‘ evo se skuhala

Image
A šta si sve ođe natrpala? :mrgreen:
hadzinicasa

#40472 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

K‘o da znam :D
Luk, bijeli luk, mrkva narendana, na tome proprzila meso uz sol biber i crvenu papriku, dodala prasu, kad se uprzilo, rizu i persun i kopar i cili i zalila vodom da se upihtija

Mljac :)
almir90

#40473 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by almir90 »

Ovaj put je bolje ispalo, smanjio sam temperaturu i promijenio tavu, unutra je ukusna i mekana ispala. Malo koža djeluje da je moglo još da se ispeče, mada sam i nju pojeo. Ipak nisam brašno koristio, nisam ljubitelj pohovanja. Sledeći recept ću probat da napravim u rerni.

Image
BarbaDue

#40474 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BarbaDue »

hadzinicasa wrote: 06/05/2020 18:18 K‘o da znam :D
Luk, bijeli luk, mrkva narendana, na tome proprzila meso uz sol biber i crvenu papriku, dodala prasu, kad se uprzilo, rizu i persun i kopar i cili i zalila vodom da se upihtija

Hvala ljepo :-D
hadzinicasa

#40475 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

BarbaDue wrote: 06/05/2020 18:21
hadzinicasa wrote: 06/05/2020 18:18 K‘o da znam :D

Hvala ljepo :-D
Fasirano meso je u pitanju.
Namalo :D
Post Reply