Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kabal1337

#401 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

Izvini, ali malo mi je smijesno.

Savjetujete covjeka na otvorenu voznju, a njemu je najtezi dio krenuti. Sto govori da ima poteskica sa kontrolom kvacila i omjera gasa. A tek ce u problem da dodje kada bude u brdu.

Otvorena voznja niti ima stani kreni, niti nekog zaustavljanja u poredjenju sa gradskom voznjom.

Voznja otvorenom cestom, koliko pise na znaku toliko vozis i prolazis sve i jednu krivinu bez ikakvog problema.

To sto vas je vecina maloumno pa ne vozite po ogranicenju i smetaju vam normalni ljudi to je do vas.

Nikad mi u zivotu nije trebalo niti kljucno bilo hocu li krivinom gdje ogranicenje 80 voziti 80 ili 150 km/h, a znati kontrolisati auto na brdu je itekako vazno.

Kada pominjem vaga na brdu zna se na sta se misli, nece drzati 10 sekundi, vec 2-3 sekunde maksimalno. Na uzbrdici prilazi desnom prevoju gdje se dva vozila mimoilaze, situacija nije ni da se upotpunosti zaustavi, niti da pusti kvacilo dok je u prvoj, vaga perfektna situacija.

Autom itekako treba probati trzati volanom u raznim uslovima, kisa, snijeg, kocit agresivno na snijegu, na kisi. Probati kociti jace na autoputu, vozis 120 km/h zakocis na 40-50, ubrzas. ( logicno uvjeris se da nema niko iza tebe). Moras znati kako vozilo reaguje.

Evo ja se sa tobom ne slazem sto se tice kocenja na snijegu, kada osjetis abs da se pali ja preferiram popustiti kocnicu blago da se vrati grip na tockove. Kocnica nije on off prekidac, pogotovo ne zimi. To da uradis na ledu, cestitam dobio si abs skije. Abs lupa po pacuci, ti klizis i klizis i klizis, bespomocno.
Treba ga znati zaljuljati, kada se zaglavis. I opet je tu kontrola kvacilom. Nov vozac treba da osjeti i proba sta ce se dobiti kada se poklopi pun gas na snijegu, pa kad dobije katapult skije da moze do prekosutra vintlat volanom koristi nema, a tek ako drcne pa pritisne kocncu hehe tek je veselo.
Na snijegu treba znati svasta, kad biti njezan kada agresivan. Sta kada se trebas uparkirati gdje je poledilo, ne znas biti njezan na kvacilu - slajdras bespomocno....

Jednostavno treba izaci i probati kako se auto ponasa naravno kad je sigurno ( nema vozaca okolo sebe).

Treba nauciti da vozi na retrovizore 20-30m, brzina nije toliko bitna. Mene ako se pita bitnija je kontrola, modulacija pedala, finese nego brzina voznje.

Treba poznavati granice svojih mogucnosti i svoga auta, da ne bi zavrsio u jarku. Kada znas sta mozes i sta ne mozes sigurnije je.
Znas da nesto ne mozes po snijegu, parkiras i pjeske.

Onaj ko vozi brzo mozda stigne, onaj sto vozi sporije stize sigurno.

Vise ce u zivotu zadiviti vozaca, prolaznika kada zna parkirati auto u knap mjesto nego kad proleti kao majmun kroz krivinu 150 km/h

Autom kada brzo vozis, najmanje upravljas volanom. Gas , kocnica... rotacija, pogledom ispratiti pocetak krivine i citati krivinu da li se otvara ili zatvara.

Evo ja savjetujem svakoga da proba pogled sto dalje u krivinu, zadivit cete se koliko ce voznja biti fluidnija, koliko se manje volanom upravlja naspram da se gleda " realtivno" ispred vozila.

Image

sto dalje u crvenu tacku pogled, ne u plavu. Ako se linije ceste spajaju= brzinu smanjiti
ako se cesta siri = brzina moze biti veca.

Ima razlog sto se kod novijih vozila ne vidi hauba, sto se pravi polozaj sjedenja da ne vidis svoj prednji dio. Pogled se dize, i forsira se vozac da gleda sto dalje.
Sto dalje vidis, brze mozes reagovati. Sto imas vise vremena za reagovanje fluidnije je sve. Zato su svi napeti ko zatvor ujutru kada su guzve. Nabiju se jedni drugima...
Dozer

#402 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 07/09/2025 22:26 Evo ja se sa tobom ne slazem sto se tice kocenja na snijegu, kada osjetis abs da se pali ja preferiram popustiti kocnicu blago da se vrati grip na tockove. Kocnica nije on off prekidac, pogotovo ne zimi. To da uradis na ledu, cestitam dobio si abs skije. Abs lupa po pacuci, ti klizis i klizis i klizis, bespomocno.
Imao sam X situacija na ledu, s raznim vozilima i vucama, i u svakoj je full ABS odradio ono za sta je i namijenjen - usporavanje vozila bez blokade tockova. A to znaci da si i dalje u mogucnosti koliko-toliko upravljati.

Ovo sto si rekao naprosto nema nikakve logike - popustiti kocnicu da se vrati trakcija? Na ledu?
Na snijegu donekle OK, ali na ledu ces samo dobiti momentalno ubrzanje jer ce nakupljena inercija tokom kocenja naglo pogurati auto, posto ce se popustanjem kocnice tockovi poceti lakse vrtiti.
Ali, u ovakvim slucajevima su bitnije gume. Na smecu ces se klizati i sa i bez ABS-a.

Takodjer, niko ovdje ne prica o trkanju i divljanju po cesti, i nekakvim mahnitim.ulascima u krivine. Ali, cinjenica je da se s danasnjim autima bez ikakvih problema moze glat proci kroz svaku krivinu 20-30 kmh vise od ogranicenja.
kabal1337

#403 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

Jeste vodis se tom cinjenicom, pa proletis u provaliju kao novopecen vozac. Vidis ogranicenje 20, ostra krivina idem 50 necu sjec hop prcm mrc halo bihamk trebam izvlacenje.

Treba nauciti citati cestu, a ne slijepo se voditi necim.

pogon na obje osobine bolje koci zimi nego na jednoj
artur morgan

#404 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by artur morgan »

Jest dobar taj asfalt na slici,

Dobra i krivina, za zabavit se :D
gradskadjeca

#405 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by gradskadjeca »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/09/2025 19:31 Samo opušteno i bez straha, naravno sa zdravom dozom opreza. Ne boj se brzine, osjeti auto, uspostavi kontrolu nad njim. I samo nizanje kilometara. Svaki dan, svaki vikend, izleti, vozanje, onako besciljno, samo nek idu kilometri.

Za iskustvo nema zamjene.

Ali ne smiješ biti u grču, džabe ti i milioni km ako si u grču nakon svega što prođeš, onda bolje nemoj ni voziti.
Imao sam grc prvih 10-ak dana, sto se tice toga stvarno sam se opustio, evo sinoc je kcerka bila kod drugarice u Vogosci, otisao sam po prvi put preko Kobilje glave sinoc po nju u 22h i vratio je kuci, Miljacka naselje, isla je sa nama i njena drugarica sa Kosevskog, pa nisam mogao preko autoputa ili Rajlovca, a isao sam neki dan tim putem, htio sam da probam i ovu rutu svakako. Sve u svemu moja ocjena za voznju je 9, osim sto kad sam isao prema vogosci i postovao 50 Km/h ogranicenje, natakario se neki golf bijesan iza mene i ablendovao mi. Nisam ga zarezivao ni 1%, kasnije me preko pune pretekao naravno. Uglavnom koje god rute se plasim, kad se odvazim da je prodjem, ne bude problema, da, kao sto rekoste, sve je u glavi. Moram dodati da mi je prvi cas na dodatnim acsovima bio ovako nekako, pustaj lagano kvacilo, i auto je krenulo, hocu li rekoh gas, kaze ne, mozes se kretati i bez gasa, i ja rekao sebi, hajde rekoh mozda nova generacija vozila, mozda ne treba gas, i kako sam poceo praktikovati pomalo gasa u svakoj brzini i laganije otpustanje kvacila, 80% mi se popravila fluidnost tokom voznje.
ZoomZoomKiwi

#406 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by ZoomZoomKiwi »

Naleći će ti to, ako imaš imalo osjećaja i motorike, a imaš vjerovatno, to će ti samo ući u noge.

Samo lagano.
gradskadjeca

#407 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by gradskadjeca »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/09/2025 08:53 Naleći će ti to, ako imaš imalo osjećaja i motorike, a imaš vjerovatno, to će ti samo ući u noge.

Samo lagano.
Nemam problema sa motorikom, ali ne vozi ( znate na sta mislim ) lijep nego uporan :-D
Dozer

#408 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 07/09/2025 23:28 Jeste vodis se tom cinjenicom, pa proletis u provaliju kao novopecen vozac. Vidis ogranicenje 20, ostra krivina idem 50 necu sjec hop prcm mrc halo bihamk trebam izvlacenje.

Nije to bio savjeti njima, nego komentar na cinjenicno stanje. na nasim cestama.

A 4x4 i led na asfaltu...eh... Jesi imao priliku kad naletiti na led u krivini s 4x4?
HD_2015

#409 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by HD_2015 »

gradskadjeca wrote: 08/09/2025 09:34
ZoomZoomKiwi wrote: 08/09/2025 08:53 Naleći će ti to, ako imaš imalo osjećaja i motorike, a imaš vjerovatno, to će ti samo ući u noge.

Samo lagano.
Nemam problema sa motorikom, ali ne vozi ( znate na sta mislim ) lijep nego uporan :-D
Kada krećeš u prvoj i otpuštaš kvačilo gledaj da gasom držiš konstantan broj obrtaja, recimo 1500.

Kada je kolona iza tebe i ti prvi u koloni, skloni se na autobusku stanicu (ako nema kamera na njoj :D ) i propusti kolonu.

Nemoj da te pravac prevari i da voziš brže od svojih mogućnosti i mogućnosti auta da drži cestu.

Na otvorenoj cesti je lakše voziti, ali i opasnije.

Kad nisi siguan oko prvenstva prolaza, samo polahko i defanzivna vožnja. Radije propusti, nego da instistiraš na prvenstvu. Nemoj kočiti naglo ako nije opasnost u pitanju. Nemoj se zaustavljati na ulici, ako nije nužda.
Last edited by HD_2015 on 08/09/2025 10:24, edited 2 times in total.
Dozer

#410 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

gradskadjeca wrote: 08/09/2025 08:44
ZoomZoomKiwi wrote: 07/09/2025 19:31 Samo opušteno i bez straha, naravno sa zdravom dozom opreza. Ne boj se brzine, osjeti auto, uspostavi kontrolu nad njim. I samo nizanje kilometara. Svaki dan, svaki vikend, izleti, vozanje, onako besciljno, samo nek idu kilometri.

Za iskustvo nema zamjene.

Ali ne smiješ biti u grču, džabe ti i milioni km ako si u grču nakon svega što prođeš, onda bolje nemoj ni voziti.
Imao sam grc prvih 10-ak dana, sto se tice toga stvarno sam se opustio, evo sinoc je kcerka bila kod drugarice u Vogosci, otisao sam po prvi put preko Kobilje glave sinoc po nju u 22h i vratio je kuci, Miljacka naselje, isla je sa nama i njena drugarica sa Kosevskog, pa nisam mogao preko autoputa ili Rajlovca, a isao sam neki dan tim putem, htio sam da probam i ovu rutu svakako. Sve u svemu moja ocjena za voznju je 9, osim sto kad sam isao prema vogosci i postovao 50 Km/h ogranicenje, natakario se neki golf bijesan iza mene i ablendovao mi. Nisam ga zarezivao ni 1%, kasnije me preko pune pretekao naravno. Uglavnom koje god rute se plasim, kad se odvazim da je prodjem, ne bude problema, da, kao sto rekoste, sve je u glavi. Moram dodati da mi je prvi cas na dodatnim acsovima bio ovako nekako, pustaj lagano kvacilo, i auto je krenulo, hocu li rekoh gas, kaze ne, mozes se kretati i bez gasa, i ja rekao sebi, hajde rekoh mozda nova generacija vozila, mozda ne treba gas, i kako sam poceo praktikovati pomalo gasa u svakoj brzini i laganije otpustanje kvacila, 80% mi se popravila fluidnost tokom voznje.
To je taj princip. Kad krenese da nemas nikakvog trzaja glave putnika (a ni svoje) ni naprijed ni nazad, postigao si optimalno kretanje.
Isto je i na saltanju 1-2, 2-3, 3-4, itd. Istovremeno kvacilo do poda (uvijek) - i otpustiti potpuno gas - presaltati - kvacilo otpustiti do pola (slobodno duplo brze nego pri kretanju s nule) - istovremeno dodati malo gasa - otpustiti kvacilo do kraja i dodati gas.

Vozaj ovako 1h i pokusaj postici da ne osjetis ni oduzimanje ni dodavanje gasa pri saltanju. Kad postignes, to je taj mehanizam. Vremenom ce ti to leci i moci ces to raditi za manje od 2 sec. Sad ti ovaj proces vjerovatno traje 3-4 sec.

I, da - slobodno po gradu vozi cetvrtom, pa i petom ako vidis da mozes ici 60. Puno ljudi konta da kad prebace u cetvrtu auto odmah ide 80. Ne ide. Ide u svakoj onoliko koliku mu gasa das.
Nedavno me taksista vozio od Malte do aerodroma drugom i trecom. Reve onaj golf, ali nista on... to je to.
kabal1337

#411 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

Dozer wrote: 08/09/2025 10:08
kabal1337 wrote: 07/09/2025 23:28 Jeste vodis se tom cinjenicom, pa proletis u provaliju kao novopecen vozac. Vidis ogranicenje 20, ostra krivina idem 50 necu sjec hop prcm mrc halo bihamk trebam izvlacenje.

Nije to bio savjeti njima, nego komentar na cinjenicno stanje. na nasim cestama.

A 4x4 i led na asfaltu...eh... Jesi imao priliku kad naletiti na led u krivini s 4x4?
Uzmi isti model vozila, ista velicina kocnica, identicne gume 4x4 bolje koci na bilo kojoj podlozi, pogotovo klizavoj naspram pogona na samo jednoj osovini
Dozer

#412 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 08/09/2025 10:45

Uzmi isti model vozila, ista velicina kocnica, identicne gume 4x4 bolje koci na bilo kojoj podlozi, pogotovo klizavoj naspram pogona na samo jednoj osovini
To nije odgovor na moje pitanje.
milojicabrzi

#413 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by milojicabrzi »

Općenito i za početnike i za starije vozače, pravilo -"u gradskoj vožnji nema naglih pokreta ni manevara". Puno je vozila, jedni za drugima, oko tebe, ispred tebe, svuda auta, motociklisti se provlače između auta i sl.

Kad se prestrojavaš, daj žmigavac, sačekaj sekundu-dvije, dobro pogledaj, pa kreni...ako nekog ima, čovjek će te vidjeti, svirnuti, ako treba malo i prikočiti, dosta tvojih grešaka, amortizuju drugi vozači, ako voziš fino i smjerno.

Istrzani i brzi manevri su magnet za udes. Ako samo klikneš na žmigavac i naglo smotaš, drugi vozač nema šanse da te vidi i da skonta tvoj manevar i tu su kuckanja česta.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#414 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Evolution_IV »

samo i iskljucivo radi rasporeda mase, inace veselje je kad u krivini proklize 4x4 kod ubrzanja, jer na vecini ne znas sta ce da uradi u datom momentu :D
Dozer

#415 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

Evolution_IV wrote: 08/09/2025 11:35

samo i iskljucivo radi rasporeda mase, inace veselje je kad u krivini proklize 4x4 kod ubrzanja, jer na vecini ne znas sta ce da uradi u datom momentu :D
I ne samo to. 4x4 na ledu i u krivini je gora varijanta od bilo kojeg na 2, jer ako sva 4 tocka naidju na led, a okrecu se u pogonu, trakcija je tada bukvalno 0. Auto jednostavno po inerciji otklize ukoso u stranu s ceste.

Evo jedna od dozivljenih situacija.
Januar, oko 9 ujutro, izlaz iz Olova prema Kladnju, zadnja duboka lijeva krivina prije Olovskih Luka, -4, cesta suha, vedar dan, snijega oko 30 cm pored ceste, star par dana i u gomilama od grtalice. Vozim 4x4, u cetvrtoj sam, 50 kmh, znaci sasvim lagano i normalno. Nema nikoga ispred mene, iza mene 2 auta. Ulazim u tu krivinu ravnomjerno, bez ikakvog napora, cesta je na oko i dalje suha. Na pola krivine kompletan auto jednostavno samo poce klizati ukoso i udesno, bez ikakvog zanosenja.

Stisnem kocnicu (ABS se upali cim sam je dohvatio) i kvacilo, presaltam brzo u trecu i naglo pustim i kocnicu i kvacilo, brzo dodam pola gasa i okrenem volan pola kruga desno da bih se iscupao i desnim tockovima usao u snijeg pored ceste. Cim su tockovi usli u snijeg dodam jos gasa i nastavim niz krivniu s desnim tockovima u snijegu, a onda se vratim na cestu.
Pogledam u retrovizor, oba ona auta izletila u snijeg i stali. Srecom nisu se nabili jedan u drugog.
Skontam da je taj dio ceste u hladu, jos ga nije dohvatilo jutarnje sunce, i da je na njemu bio bukvalno nevidljiv tanki sloj leda.

E, to su oni djelici sekunde i iskustvo koje automatski odradi sve poteze u naredne 2 sec. od pocetka desavanja. Putnik koji je bio sa mnom poceo je "kociti" tek kad smo vec bili s 2 tocka u snijegu, nije ni skontao kad nas je cesta jednostavno izbacila sa sebe.

To je 4x4 na ledu na asfaltu i u krivini, tako da je slijepo vjerovanje u 4x4 u svim situacijama ponekad kontraproduktivno. 4x4 nije svemocan, cak moze biti i puno pogubniji od pogona na 2.
kabal1337

#416 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

Nema to veze sa rasporedom tezine.

Na klizavoj podlozi (blato, sljunak, snijeg, led) zelis vise kocenja zadnjim tockovima nego prednjim odnos blizi 50:50.

Na 2WD je nemoguce jer je pravljen odnos 70/30 obicno zbog kocenja sa asfaltu.
Najjednostavnije receno na 4wd prednja i zadnja osovina su povezane, zakljucas prednju (kocenjem) zakljuca se i zadnja. - Zadnji tockovi rade nesto naspram 2wd.
Jednostavno na 2WD zadnji tockovi ne iskoristavaju svoj potencijal (grip).
ZoomZoomKiwi

#417 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by ZoomZoomKiwi »

kabal1337 wrote: 08/09/2025 14:54

Nema to veze sa rasporedom tezine.

Na klizavoj podlozi (blato, sljunak, snijeg, led) zelis vise kocenja zadnjim tockovima nego prednjim odnos blizi 50:50.

Na 2WD je nemoguce jer je pravljen odnos 70/30 obicno zbog kocenja sa asfaltu.
Najjednostavnije receno na 4wd prednja i zadnja osovina su povezane, zakljucas prednju (kocenjem) zakljuca se i zadnja. - Zadnji tockovi rade nesto naspram 2wd.
Jednostavno na 2WD zadnji tockovi ne iskoristavaju svoj potencijal (grip).
Pa zar EBD makar malo tu ne pomogne?
Dozer

#418 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

I EBD i ESP.
Ali, kako opisah slucaj gore, nema tu puno pomoci kad se naleti na pravi led.
kabal1337

#419 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

Pomaze isto kao i sto prepozna da si na rastresitom terenu pa kaze abs off
Ozimician

#420 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Ozimician »

Citam i ne vjerujem, po meni je @Dozer upravu.

Najgadnija situacija, iz koje nisam imao rjesenje osim lupiti po kocnici (ABS naravno odmah, ESP i sva cuda se upalila) mi se desila sa 4x4 stalnim pogonom, automatik i to slicna situacija kao kod Dozera, a vozio sam 40kmh, i ocekivao poledicu, ali bukvalno ne znas jel ti bjezi prednja ili zadnja osovima, klizis u stranu i to nejednako, cas prednji, cas zadnji kraj.

Ja prednost 4x4 vidim kad treba po ledu/snijegu krenuti (posebno uzbrdo)- a pri zaustavljanju/stabilizaciji na snijegu/ledu sam iskreno s prednjom bio vise "na cisto". Automatik je isto sranje po snijegu/ledu, ne mogu dozirati kvacilom nista.
Dozer

#421 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

Ozimician wrote: 08/09/2025 15:16 Citam i ne vjerujem, po meni je @Dozer upravu.

Najgadnija situacija, iz koje nisam imao rjesenje osim lupiti po kocnici (ABS naravno odmah, ESP i sva cuda se upalila) mi se desila sa 4x4 stalnim pogonom, automatik i to slicna situacija kao kod Dozera, a vozio sam 40kmh, i ocekivao poledicu, ali bukvalno ne znas jel ti bjezi prednja ili zadnja osovima, klizis u stranu i to nejednako, cas prednji, cas zadnji kraj.

Ja prednost 4x4 vidim kad treba po ledu/snijegu krenuti (posebno uzbrdo)- a pri zaustavljanju/stabilizaciji na snijegu/ledu sam iskreno s prednjom bio vise "na cisto". Automatik je isto sranje po snijegu/ledu, ne mogu dozirati kvacilom nista.
Problem je sto ljudi vecinom pisu misljenje, ali bez stvarnog iskustva u situacijama o kojima pisu. 4x4 je super stvar, nema tu govora, ali u odredjenim situacijama moze napraviti vise belaja nego koristi. Led je 100% jedna od njih, a ni masnoj cesti nije mane.
I u mojoj gore opisanoj situaciji (a nije jedina) bila je i gomila srece, a koja se ogledala u nagomilanom snijegu na ivici ceste na koji sam ciljano nisanio da bih vratio trakciju bar na 2 bocna tocka. Da toga nije bilo, bukvalno ne bih mogao nista osim cekati da izletim u snijeg (kao ona dvojica iza mene), ili u jarak iza njega posto sam bio tezi bar 300 kg od svakog od njih.

EBD, ESP, ABS i sva ostala pomagala ne mogu nista kad nema trakcije tockova. Sve ce se to popaliti i pokusati nesto, ali kad se tockovi ponasaju kao da nema podloge, naprosto je uzalud.
Ozimician

#422 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Ozimician »

Dozer wrote: 08/09/2025 15:30
Ozimician wrote: 08/09/2025 15:16 Citam i ne vjerujem, po meni je @Dozer upravu.

Problem je sto ljudi vecinom pisu misljenje, ali bez stvarnog iskustva u situacijama o kojima pisu. 4x4 je super stvar, nema tu govora, ali u odredjenim situacijama moze napraviti vise belaja nego koristi. Led je 100% jedna od njih, a ni masnoj cesti nije mane.
I u mojoj gore opisanoj situaciji (a nije jedina) je bila gomila srece, a koja se ogledala u nagomilanom snijegu na ivici ceste. Da toga nije bilo, bukvalno ne bih mogao nista osim cekati da izletim u snijeg (kao ona dvojica iza mene), ili u jarak iza njega posto sam bio tezi bar 300 kg od svakog od njih.
Ja sam bio na lokalnom putu i specificno mjesto, motas lijevo i dole, ulazis u potok i tu preko potoka je desna krivina i onda se penjes gore i opet motas lijevo. Eh moj problem se desio vec skoro na samom izlasku iz te desne krivine (u potoku).

Moja je sreca bila jer sam vozio jako sporo i nije bilo auta iz suprotnog smijera i blaga uzbrdica pri izlasku iz potoka me dodatno usporila. Dakle ja sam i dalje ostao na asfaltu, ali dijagonalno postavljen, da je neko iz suprotnog smijera dosao, odmah iza krivine i nizbrdo, ne bi se mogao zaustaviti do mene.

Sa kretanjem nisam imao nikakav problem.
mali_balon

#423 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mali_balon »

Dozer wrote: 08/09/2025 15:01 I EBD i ESP.
Ali, kako opisah slucaj gore, nema tu puno pomoci kad se naleti na pravi led.
Na ledu pomaze samo fizika nista vise.....ili ekserice gume....ostalo 4x4, asr ebr abs cbs pcpe krb thr trtmrt mos macku o rep objesit
artur morgan

#424 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by artur morgan »

Kod xdrive prebaci na tockove koji ne klizu, imaju senzori za takve situacije. BMW Tito :-D
kabal1337

#425 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

awd i 4wd nije bas isto
Post Reply