Savjetujete covjeka na otvorenu voznju, a njemu je najtezi dio krenuti. Sto govori da ima poteskica sa kontrolom kvacila i omjera gasa. A tek ce u problem da dodje kada bude u brdu.
Otvorena voznja niti ima stani kreni, niti nekog zaustavljanja u poredjenju sa gradskom voznjom.
Voznja otvorenom cestom, koliko pise na znaku toliko vozis i prolazis sve i jednu krivinu bez ikakvog problema.
To sto vas je vecina maloumno pa ne vozite po ogranicenju i smetaju vam normalni ljudi to je do vas.
Nikad mi u zivotu nije trebalo niti kljucno bilo hocu li krivinom gdje ogranicenje 80 voziti 80 ili 150 km/h, a znati kontrolisati auto na brdu je itekako vazno.
Kada pominjem vaga na brdu zna se na sta se misli, nece drzati 10 sekundi, vec 2-3 sekunde maksimalno. Na uzbrdici prilazi desnom prevoju gdje se dva vozila mimoilaze, situacija nije ni da se upotpunosti zaustavi, niti da pusti kvacilo dok je u prvoj, vaga perfektna situacija.
Autom itekako treba probati trzati volanom u raznim uslovima, kisa, snijeg, kocit agresivno na snijegu, na kisi. Probati kociti jace na autoputu, vozis 120 km/h zakocis na 40-50, ubrzas. ( logicno uvjeris se da nema niko iza tebe). Moras znati kako vozilo reaguje.
Evo ja se sa tobom ne slazem sto se tice kocenja na snijegu, kada osjetis abs da se pali ja preferiram popustiti kocnicu blago da se vrati grip na tockove. Kocnica nije on off prekidac, pogotovo ne zimi. To da uradis na ledu, cestitam dobio si abs skije. Abs lupa po pacuci, ti klizis i klizis i klizis, bespomocno.
Treba ga znati zaljuljati, kada se zaglavis. I opet je tu kontrola kvacilom. Nov vozac treba da osjeti i proba sta ce se dobiti kada se poklopi pun gas na snijegu, pa kad dobije katapult skije da moze do prekosutra vintlat volanom koristi nema, a tek ako drcne pa pritisne kocncu hehe tek je veselo.
Na snijegu treba znati svasta, kad biti njezan kada agresivan. Sta kada se trebas uparkirati gdje je poledilo, ne znas biti njezan na kvacilu - slajdras bespomocno....
Jednostavno treba izaci i probati kako se auto ponasa naravno kad je sigurno ( nema vozaca okolo sebe).
Treba nauciti da vozi na retrovizore 20-30m, brzina nije toliko bitna. Mene ako se pita bitnija je kontrola, modulacija pedala, finese nego brzina voznje.
Treba poznavati granice svojih mogucnosti i svoga auta, da ne bi zavrsio u jarku. Kada znas sta mozes i sta ne mozes sigurnije je.
Znas da nesto ne mozes po snijegu, parkiras i pjeske.
Onaj ko vozi brzo mozda stigne, onaj sto vozi sporije stize sigurno.
Vise ce u zivotu zadiviti vozaca, prolaznika kada zna parkirati auto u knap mjesto nego kad proleti kao majmun kroz krivinu 150 km/h
Autom kada brzo vozis, najmanje upravljas volanom. Gas , kocnica... rotacija, pogledom ispratiti pocetak krivine i citati krivinu da li se otvara ili zatvara.
Evo ja savjetujem svakoga da proba pogled sto dalje u krivinu, zadivit cete se koliko ce voznja biti fluidnija, koliko se manje volanom upravlja naspram da se gleda " realtivno" ispred vozila.

sto dalje u crvenu tacku pogled, ne u plavu. Ako se linije ceste spajaju= brzinu smanjiti
ako se cesta siri = brzina moze biti veca.
Ima razlog sto se kod novijih vozila ne vidi hauba, sto se pravi polozaj sjedenja da ne vidis svoj prednji dio. Pogled se dize, i forsira se vozac da gleda sto dalje.
Sto dalje vidis, brze mozes reagovati. Sto imas vise vremena za reagovanje fluidnije je sve. Zato su svi napeti ko zatvor ujutru kada su guzve. Nabiju se jedni drugima...