Opetja033 wrote:madner wrote:
Rekao sam ti i ranije, moguce je koristiti pojam nacija u razne svrhe. Nacija navijaca, nacija ljubitelja stripova, nacija forumasa itd... No politicki taj pojam je jasan.
Spanske nationalities nisu nacije, nacija je jedna (Spanska). To ti je nesto kao ovi konstuitivni narodi, ili ti narodnosti ranije.
Bosnjaci su isto sto i Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati. Ako su sve tri nacije, onda je Bosna unija tri nacije. Sto vodi do prava na samoopredjeljenje za svaku od nacija.
Pa ko dovodi Bosnjake u podredjen polozaj?
Onaj ko od Bosne pravi 1:3 ili onaj ko je smatra drzavom bosanskog naroda?
Za boldirano - ne, to sam ti upravo dokazao. Politicki, pravno, naucno uopce ne postoji jedinstvena definicija termina "nacija". Dokazi da postoji. Ja ti dokazujem da ne postoji. Ti nisi uspio osporiti nijedan jedini moj argument. Znaci u potpunosti je netacna tvoja tvrdnja da je politicki pojam jasan. Naprotiv.
Ti uzimas novinarske zargone i poredis ih sa ustavnim odrednicama. Mozes ti to puno bolje.
Odakle izvlacis to za Spaniju? Teskt ustava je potpuno jasan: spominje nacionalnosti. Tvoje proizvoljno tumacenje za koje nemas nikakve argumente je upravo to: proizvoljno tumacenje bez pokrica. Tekst je jasan da jasniji ne moze biti.
Dalje, odakle ti i to da svaka nacija ima pravo na samopredjeljenje? Opet nesto proizvoljno?
Sta cemo sa nacionalnim (ne etnickim, nego nacionalnim) manjinama? Ekplicitno im je ustavom (ne samo u BiH) priznata nacionalnost. Samim tim BiH (i mnoge druge europske drzave) po tebi ispadaju unije nacija?
Bosnjaci su i nacija i narod.
Da zakljucimo: ja sam ti dokazao primjere iz svijeta. Ti nisi uspio osporiti nijedan jedini navedeni primjer. Ja ih mogu navesti jos mnogo vise ali cu poceti tek kada ti osporis ovo navedeno.
Da zakljucimo: lupas napamet.
Nemam potrebe tebi nista dokazat, to se moze procitati u bilo kojoj knjigi koja sa bavi
Politicki postoji jasna definicija. Spanski ustav je jasan, jedna je nacija. Pise ti u prvoj recenici.
Regije i nationalities koji je cine nije isto sto i regions and nations, no jasno mi je da se tebi cini da pise ono sto bi rado citao. No ne pise, a mozes naci objasnjenje u roku 4 sekunde ako se potrudis.
Citirat cu jednog od tvoraca tog ustava:
Thus, Article 2 of the T´õtulo Preliminar (Introductory Section) defends ‘the indivisible unity of the Spanish Nation, common and indivisible fatherland (patria) of all the Spaniards’, while acknowledging ‘the right to autonomy of the nationalities and regions which form it and the solidarity among them’.27 The most consequential point is its acknowledgement of the existence of more ‘nationalities’ (nacionalidades) within a united and indivisible Spanish ‘Nation’ (Nacio´n). Yet, the stress on unity rules out formal federalism.
...
In the Constitution the term ‘nation’ (nacio´n) and its attached attribute ‘national’ (nacional) refer exclusively to Spain. There is obviously some confusion with the term ‘Spanish nationality’ (nacionalidad espan˜ola) when it refers to ‘citizenship’ in the singular, while it refers to historical nationalities in the plural.
Mislim mozemo ovako opet do sutra, ali ako navodis jedan od najpoznatijih primjera za ono sto ja kazem kao svoje, to je jasan znak da stvarno nemas nikakvo teoretsko znanje nego nabadas. Trazis opsukrne primjere u nadi da ces neki ubost, a ignorises circa 300 primjera koji su jasni.
Ili, da ti dam plastican primjer: zasto Turci imaju pravo kada kazu da Kurdi nisu nacija?
Kod nacionalnih manjina je kljucna rijec druga. No opet im to daje PRAVA.