Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
asurbanipal

#3626 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:
asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:
Bosnjaci JESU nacija.

Bošnjaci još nisu odmakli od vjerske grupacije...
Obrazlozi.

Pali su na strategiji, pogrešno su poredali prioritete, promašili loptu. Konkretno, pali su na politici. Pokazali su se kao politički analfabeti.

Ako se već pokazuju kao nedorastao politički faktor, šta im ostaje ?

Image
prog321

#3627 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

WTF ??

Ispade svi Bosnjaci vehabije ? :-) :lol:
asurbanipal

#3628 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by asurbanipal »

prog321 wrote:WTF ??

Ako nastave sa ovakvim tempom, moguće...
Opetja033

#3629 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Opetja033 »

madner wrote:
Opetja033 wrote:
madner wrote:Nije teza da su obrazovani Bosanci, nego je cinjenica da je prosjek obrazovanosti veci. Sto je sasvim logicno i normalno, nacija jeste ideja obrazovane srednje klase.
Hocemo li to opet istu diskusiju? 122343434 jubilarni put? :mrgreen:

Bosnjaci JESU nacija. Obzirom da mi je mrsko tipkati ponovo, kopiracu samo odgovor koji sam maloprije napisao na drugoj temi, drugom kolegi forumasu:

Ti se drzis jedne definicije termina "nacija" - koja je ispravna ali ne jedina i ne jedina priznata. Dakle uopce se ne radi o univerzalnoj definiciji.
"Nacija" ima vise definicija od kojih je jedna: Etnija = nacija. I ta definicija je prihvacena i ispravna u istoj mjeri kao i tvoja. Ni jedna ni druga nisu kontraverzne samim tim jer ne postoje opceprihvacena i univerzalna definicija tog pojma.
U Spaniji su Katalonci, Baski i drugi priznati kao nacije/nacionalnosti
The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognizes and guarantees the right to self-government of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all

— Second Article of the Spanish Constitution of 1978
Skoti, Velsani i Englezi u Britaniji takodje.

Pogledaj slucaj First Nations u Kanadi:

https://en.wikipedia.org/wiki/First_Nations

Idemo dalje: sta je sa pojmom "nacionalne manjine"? Taj termin nije unikat za nasu regiju. Nije naziv "etnicke manjine" nego "nacionalne manjine".

Dakle tvoja definicija koju zelis nametnuti kao univerzalnu (a nije tako) je samo jedna u nizu definicija. I to definicija koja, po ovome sto sam prilozio a ima toga jos mnogo ukoliko insistiras, itekako stoji na klimavim nogama.

Bosnjaci su nacija a ne samo etnicka grupa. Ukoliko se, sa punim pravom, pozivas na svoje demokratsko pravo - onda trebas i Bosnjacima omoguciti isto.

Bosnjaci su nacija i niko vise nikada Bosnjake nece dovesti u podredjen polozaj naspram njihovih komsija. Ne moze se Srbima i Hrvatima priznavati nacija a Bosnjacima negirati. Pa pobogu Romi su nacija (nacionalna manjina) a Bosnjacima se to negira. Takva vremena su davno prosla. Bosnjaci mogu biti samo ravnopravni sa Srbima i Hrvatima, te ostalim narodima/NACIJAMA u okruzenju.
Rekao sam ti i ranije, moguce je koristiti pojam nacija u razne svrhe. Nacija navijaca, nacija ljubitelja stripova, nacija forumasa itd... No politicki taj pojam je jasan.

Spanske nationalities nisu nacije, nacija je jedna (Spanska). To ti je nesto kao ovi konstuitivni narodi, ili ti narodnosti ranije.

Bosnjaci su isto sto i Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati. Ako su sve tri nacije, onda je Bosna unija tri nacije. Sto vodi do prava na samoopredjeljenje za svaku od nacija.

Pa ko dovodi Bosnjake u podredjen polozaj?
Onaj ko od Bosne pravi 1:3 ili onaj ko je smatra drzavom bosanskog naroda?
Za boldirano - ne, to sam ti upravo dokazao. Politicki, pravno, naucno uopce ne postoji jedinstvena definicija termina "nacija". Dokazi da postoji. Ja ti dokazujem da ne postoji. Ti nisi uspio osporiti nijedan jedini moj argument. Znaci u potpunosti je netacna tvoja tvrdnja da je politicki pojam jasan. Naprotiv.

Ti uzimas novinarske zargone i poredis ih sa ustavnim odrednicama. Mozes ti to puno bolje.

Odakle izvlacis to za Spaniju? Teskt ustava je potpuno jasan: spominje nacionalnosti. Tvoje proizvoljno tumacenje za koje nemas nikakve argumente je upravo to: proizvoljno tumacenje bez pokrica. Tekst je jasan da jasniji ne moze biti.

Dalje, odakle ti i to da svaka nacija ima pravo na samopredjeljenje? Opet nesto proizvoljno?

Sta cemo sa nacionalnim (ne etnickim, nego nacionalnim) manjinama? Ekplicitno im je ustavom (ne samo u BiH) priznata nacionalnost. Samim tim BiH (i mnoge druge europske drzave) po tebi ispadaju unije nacija?

Bosnjaci su i nacija i narod.

Da zakljucimo: ja sam ti dokazao primjere iz svijeta. Ti nisi uspio osporiti nijedan jedini navedeni primjer. Ja ih mogu navesti jos mnogo vise ali cu poceti tek kada ti osporis ovo navedeno.
Opetja033

#3630 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:
asurbanipal wrote:

Obrazlozi.

Pali su na strategiji, pogrešno su poredali prioritete, promašili loptu. Konkretno, pali su na politici. Pokazali su se kao politički analfabeti.

Ako se već pokazuju kao nedorastao politički faktor, šta im ostaje
Daj ba, ako nista od tebe ocekujem da drzis nivo u diskusijama.

Mi ovdje pricamo o politicko-pravno-naucnim kategorijama a ti pocinjes pricu o mentalitetu. Mozemo i o tome diskutovati, nije problem, ali trenutno nije tema diskusije.
asurbanipal

#3631 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: Bosnjaci su i nacija i narod.

Da bi bili nacija morali bi imati državu.

Umjesto toga imamo protektorat sa troetničkim getima.
prog321

#3632 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

asurbanipal wrote:
prog321 wrote:WTF ??

Ako nastave sa ovakvim tempom, moguće...

Pises nevidjenje gluposti. :-)
Bosnjaci nikad ne mogu biti vehabije jer bosnjacki Islam nema nista sa tim ogrankom Islama. Da si imalo proucio stvaranje i rast vehabizma znao bi to.
Ovako samo pokazujes koliko si neuk.
Opetja033

#3633 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote: Bosnjaci su i nacija i narod.

Da bi bili nacija morali bi imati državu.

Umjesto toga imamo protektorat sa troetničkim getima.
Ne.

Pogledaj moj prvi komentar po ovom pitanju. Naveo sam primjere gdje nije tako. Ako zelis mogu ih navesti jos 10x toliko.

Kao sto sam vec napisao, jedno milion puta: ne postoji univerzalna definicija termina "nacija".
desni

#3634 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by desni »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:
Bosnjaci JESU nacija.

U odnosu na to koliko su Srbi odmakli od vjerske grupacije Bošnjaci su to učinili ohoho.Krsna slava entiteta,policije,svakog grada,gradića...Na krstarici se vodila rasprava može li biti Srbin ko nije pravoslavac.
    Svođenje Bošnjaka na vjersku grupu odgovara velikosrpskoj politici.Nije da nisu imali pomoć jednog dijela bošnjačkih političara.
    512MB

#3635 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 512MB »

Laprdate opet o glupostima, u evropi nikog netangira ovo sta razglabate. Oni hice da znaju kolko trenutno u Bosni ima STANOVNIKA (potrosaca) i kolko uh planira u buducnosti biti. Ove prahistorijske sosonske price ala kolko ima dzedaja ili marsovaca nikog nezanimaju, jer su ekonomski totalno irelevantne.
    madner

#3636 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Opetja033 wrote:
    madner wrote:
    Rekao sam ti i ranije, moguce je koristiti pojam nacija u razne svrhe. Nacija navijaca, nacija ljubitelja stripova, nacija forumasa itd... No politicki taj pojam je jasan.

Spanske nationalities nisu nacije, nacija je jedna (Spanska). To ti je nesto kao ovi konstuitivni narodi, ili ti narodnosti ranije.

Bosnjaci su isto sto i Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati. Ako su sve tri nacije, onda je Bosna unija tri nacije. Sto vodi do prava na samoopredjeljenje za svaku od nacija.

Pa ko dovodi Bosnjake u podredjen polozaj?
    Onaj ko od Bosne pravi 1:3 ili onaj ko je smatra drzavom bosanskog naroda?
    Za boldirano - ne, to sam ti upravo dokazao. Politicki, pravno, naucno uopce ne postoji jedinstvena definicija termina "nacija". Dokazi da postoji. Ja ti dokazujem da ne postoji. Ti nisi uspio osporiti nijedan jedini moj argument. Znaci u potpunosti je netacna tvoja tvrdnja da je politicki pojam jasan. Naprotiv.

Ti uzimas novinarske zargone i poredis ih sa ustavnim odrednicama. Mozes ti to puno bolje.

Odakle izvlacis to za Spaniju? Teskt ustava je potpuno jasan: spominje nacionalnosti. Tvoje proizvoljno tumacenje za koje nemas nikakve argumente je upravo to: proizvoljno tumacenje bez pokrica. Tekst je jasan da jasniji ne moze biti.

Dalje, odakle ti i to da svaka nacija ima pravo na samopredjeljenje? Opet nesto proizvoljno?

Sta cemo sa nacionalnim (ne etnickim, nego nacionalnim) manjinama? Ekplicitno im je ustavom (ne samo u BiH) priznata nacionalnost. Samim tim BiH (i mnoge druge europske drzave) po tebi ispadaju unije nacija?

Bosnjaci su i nacija i narod.

Da zakljucimo: ja sam ti dokazao primjere iz svijeta. Ti nisi uspio osporiti nijedan jedini navedeni primjer. Ja ih mogu navesti jos mnogo vise ali cu poceti tek kada ti osporis ovo navedeno.
    Da zakljucimo: lupas napamet.
    Nemam potrebe tebi nista dokazat, to se moze procitati u bilo kojoj knjigi koja sa bavi

Politicki postoji jasna definicija. Spanski ustav je jasan, jedna je nacija. Pise ti u prvoj recenici. :D

Regije i nationalities koji je cine nije isto sto i regions and nations, no jasno mi je da se tebi cini da pise ono sto bi rado citao. No ne pise, a mozes naci objasnjenje u roku 4 sekunde ako se potrudis.

Citirat cu jednog od tvoraca tog ustava:

Thus, Article 2 of the T´õtulo Preliminar (Introductory Section) defends ‘the indivisible unity of the Spanish Nation, common and indivisible fatherland (patria) of all the Spaniards’, while acknowledging ‘the right to autonomy of the nationalities and regions which form it and the solidarity among them’.27 The most consequential point is its acknowledgement of the existence of more ‘nationalities’ (nacionalidades) within a united and indivisible Spanish ‘Nation’ (Nacio´n). Yet, the stress on unity rules out formal federalism.

...

In the Constitution the term ‘nation’ (nacio´n) and its attached attribute ‘national’ (nacional) refer exclusively to Spain. There is obviously some confusion with the term ‘Spanish nationality’ (nacionalidad espan˜ola) when it refers to ‘citizenship’ in the singular, while it refers to historical nationalities in the plural.

Mislim mozemo ovako opet do sutra, ali ako navodis jedan od najpoznatijih primjera za ono sto ja kazem kao svoje, to je jasan znak da stvarno nemas nikakvo teoretsko znanje nego nabadas. Trazis opsukrne primjere u nadi da ces neki ubost, a ignorises circa 300 primjera koji su jasni.

Ili, da ti dam plastican primjer: zasto Turci imaju pravo kada kazu da Kurdi nisu nacija? :D

Kod nacionalnih manjina je kljucna rijec druga. No opet im to daje PRAVA.
    VjecitiStudent

#3637 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

Nemojte opet istu, dosadnu raspravu, Tita i Alije vam.
    ILVIIR

#3638 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

VjecitiStudent wrote:Nemojte opet istu, dosadnu raspravu, Tita i Alije vam.
    na ovoj temi jedno 5 puta odradjeno.. svaki put po 10 stranica bez ikakvog smisla.. al et..

evo malo ontopic :-D

http://vijesti.ba/clanak/305458/kremic- ... ti-odstete
    cyprus

#3639 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

ABH017 wrote: :mrgreen: Aham...
    Odlaze oni, koje od ranog djetinjstva uče da su srpsku djecu bacali lavovima u kaveze, da je Sarajevo - Teheran, da im je Srbija/Hrvatska njihova jedina, nezamjenjiva, domovina i majka, da su njihovi glavni gradovi Zagreb i Beograd i da samo tamo sunce grije, oni koji u večernjem dnevniku slušaju i gledaju šta se dešava u Nišu, Vranju, Pančevu, a nemaju pojma šta je bilo u Tuzli, Travniku, Čapljini, gleda reportaža o F.K. Mačva iz Šapca, a ne o F.K. Radnik iz Bijeljine... Itd... Itd... I onda problem kad nas/vas/njih ovoliko/onoliko na popisu. :mrgreen:
    Iz BiH odlaze pripadnici i jednih, i drugih, i trećih i četvrtih... Ili da se povinujemo logici plasiranoj na ovoj temi - hajmo se praviti da oni zapravo ne odlaze... Oni su privremeno odsutni, još su u BiH, samo ih mi ne vidimo :-)

A problema sa brojem nekoga na popisu stanovništva nema... Ja bih samo volio vidjeti rezultate (etničku strukturu vala i ne moram)... Eto samo to...
    prog321

#3640 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Postoji ipak sustinska razlika.
    Bosnjaci nemaju rezervne domovine. I kad odu planiraju da se vrate svojim kucama. Dok Srbi i Hrvati bas i ne. To jest, planiraju da se vrate ali u Zg i Bg. :-D
    Zato i ovolika haranka da se Bosnjaci izbrisu.
    VjecitiStudent

#3641 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

prog321 wrote:Postoji ipak sustinska razlika.
    Bosnjaci nemaju rezervne domovine. I kad odu planiraju da se vrate svojim kucama. Dok Srbi i Hrvati bas i ne. To jest, planiraju da se vrate ali u Zg i Bg. :-D
    Kamo sreće, vraćaju se u taman koliko se i ja svakog ljeta "vratim" na Jadran.
    Dovoljno je provesti se kroz sela u Krajini izvan sezone. Sve te lijepe, nove kuće tužne su i zaključane, u oba entiteta, bez razlike.
    prog321

#3642 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Dobro, neko ko je ulozio 300 hiljada maraka na imanje, sigurno nece pustiti da propadne.
    Vratit ce se kad tad.

Penzije su bolje vani. Isplatnije je raditi deset godina u dijaspori nego 30 u BiH. Imas vecu penziju. Sredjeno stambeno pitanje.
    Sve to ima ekonomskog smisla. Ne otpisujte ljude bez razloga.
    VjecitiStudent

#3643 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

prog321 wrote:Dobro, neko ko je ulozio 300 hiljada maraka na imanje, sigurno nece pustiti da propadne.
    Vratit ce se kad tad.

Penzije su bolje vani. Isplatnije je raditi deset godina u dijaspori nego 30 u BiH. Imas vecu penziju. Sredjeno stambeno pitanje.
    Sve to ima ekonomskog smisla. Ne otpisujte ljude bez razloga.
    Ulažu ljudi i milione u vikendice.
    Pa kad dođe vrijeme penzije i obavezne prateće bolesti, niko onda ne smije da mrdne izvan domašaja njemačkog ili kojeg već zarađenog zdravstvenog osiguranja, ili pak treba čuvati djecu ili unuke i na kraju, povratka NEMA.
    prog321

#3644 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Nisi u pravu barem sto sam ja vidio u radijusu mog kretanja. :-D
    U Banjaluci imam kucu u dijasporskom naselju. Evo upravo u Aprilu sam bio tamo i skoro svaka kuca je imala nekoga u njoj. Vratili se stariji da malo porade na imanju dok je lijepo vrijeme. Nesto se kucka, gradi, Neki radnici sa materijalom i sl. Nije ni malo pusto.
    Vecina ovih starijih na zapadu odu u prijevremenu penziju. A sa dobrim autom nije problim stici u tamo neki Frankfurt za nekih 6 -7 sati. To nije nista. Frankfurt-Banjaluka sve autoput. :-D
    VjecitiStudent

#3645 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

Naravno da je u aprilu puno, vrijeme uskršnjih praznika je u pitanju.
    Neće hitna iz Frankfurta doći po njih u Banjaluku.
    Prva generacija još i vrijedno posjećuje stara ognjišta, svaka sljedeća generacija će biti sve udaljenija. Sve već viđeno širom svijeta.
    prog321

#3646 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Nema ekonomskog smisla da se svoje imanje tek tako zaboravi.
    Sa prijevremenom penzijom mozes na zapadu tek prezivljavati na kruhu i vodi dok u BiH mozes zivjeti k'o lord.
    Pa ti procjeni sta ce ljudi izabrati? :-D
    Bodkin

#3647 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

Planiras da se vratis nekad?
    Cuj planiraju da se vrate. Kako da ne :D
    512MB

#3648 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 512MB »

Bodkin wrote:
    Sta ti podrazumjevas pod "vratio"?
    Bodkin

#3649 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

512MB wrote:
    Bodkin wrote:
    Sta ti podrazumjevas pod "vratio"?
    Pa pitaj njega jeboga. On je taj koji kaze
    512MB

#3650 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 512MB »

Pitam tebe.
    Post Reply