Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Locked
kamen spoticanja

#351 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kamen spoticanja »

Last edited by kamen spoticanja on 18/10/2010 22:30, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#352 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

kamen spoticanja

#353 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

kamen spoticanja

#354 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

kamen spoticanja

#355 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Last edited by kamen spoticanja on 18/10/2010 22:31, edited 1 time in total.
palermo

#356 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by palermo »

XXS wrote:Evo, kazu, Deyton se morao potpisati, nije moglo drugacije, znao je dedo da ce ga kritikovati.

Mozel' mi neko pojasniti stratesku mudrost u odbijanju lisabonskog plana prije rata i prihvatanju Deytona nakon porusene i popljackane zemlje i vise od 100 000 zrtava.

Zasto se Lisabon nije "morao" prihvatiti, sta je BIH dobila u Deytonu u odnosu na Lisabon i jel' to bilo vrijedno zrtava i razaranja.
Da vidimo stratesku, takticku i operativnu genijalnost Alije Izetbegovica???
I opet :D :D po stoti put......Alija Izetbegović je prihvatio Kutiljerov plan o tri federalne jedinice, ali onda kada je shvatio da se time samo kupuje vrijeme za daljna osvajanja, i da u srpskim i hravstkim planovima Kutiljerov plan nije ništa drugo nego samo dobijanje legitimiteta za podjelu zemlje i to na način da će Bošnjaci biti stjerani u geto povukao je potpis sa lisabonskog sporazuma.

Više puta su na ovom forumu prezentovani strateški ciljevi srpskog naroda usvojeni od strane paljanske skupštine i to nakon što su se suglasili o lisabonskom sporazumu. Pokušaj ih negdje pronaći. Mnogo će ti toga biti jasnije.

imaš li slučajno kartu federalnih jedinica na osnovu Kutiljerovog plana. Ne moraš tražiti,. ne postoji.
tabloid

#357 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by tabloid »

XXS wrote:Evo, kazu, Deyton se morao potpisati, nije moglo drugacije, znao je dedo da ce ga kritikovati.

Mozel' mi neko pojasniti stratesku mudrost u odbijanju lisabonskog plana prije rata i prihvatanju Deytona nakon porusene i popljackane zemlje i vise od 100 000 zrtava.

Zasto se Lisabon nije "morao" prihvatiti, sta je BIH dobila u Deytonu u odnosu na Lisabon i jel' to bilo vrijedno zrtava i razaranja.
Da vidimo stratesku, takticku i operativnu genijalnost Alije Izetbegovica???

Kao sto se zna Banditerova komisija uslovila je priznanje BiH referendumom,tj.da se gradjani izjasne o nezavissnosti BiH.Referendum je odredjen 29 februara 1992.
23. februara 1992 godine dogovoreno je u LIsabonu rijesenje za BiH,po etnickom principu.
Taj mudri potez Alija je uradio da bi dobio na vremenu.Naime, da je rat poceo prije priznanja BiH,okarakterisan bi bio kao gradjanski rat,i ko zna dali bi BiH bila ikada priznata kao drzava.
Ovako dobio je dragocjeno vrijeme i Bosna je proznata kao suverena drzava.I naravno Alija je povukao potpis sa Lisabonskog sporazuma,jer se bazirao na etnickom principu.

ALIJA IZETBEGOVIC: ...PODIGNIMO VISOKO NASE ZASTAVE,ODBACIMO STRAH I SUMNJE...
XXS

#358 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by XXS »

palermo wrote:I opet :D :D po stoti put......Alija Izetbegović je prihvatio Kutiljerov plan o tri federalne jedinice, ali onda kada je shvatio da se time samo kupuje vrijeme za daljna osvajanja, i da u srpskim i hravstkim planovima Kutiljerov plan nije ništa drugo nego samo dobijanje legitimiteta za podjelu zemlje i to na način da će Bošnjaci biti stjerani u geto povukao je potpis sa lisabonskog sporazuma.
Molim te, kakva kupovina vremena za daljnja osvajanja "zdruzenog" SH agresora???

Kao prvo, u to vrijeme, bez agresora H se nije moglo ni pomisliti na nezavisnost je se za referendum nije imalo vecine. Ta mantra o zdruzenom agresoru jednostavno ne pije vode za ovaj period.
Kao drugo, kakva kupovina vremena???
Pa zar podjela zemlje i stjeravanje Bosnjaka u geto nije pocela odmah nakon odbijanja sporazuma.
Srbi su imali prst na obaracu i ako je neko trebao kupovati vrijeme onda je to definitivno bio AI kojem bi sigurno dobro doslo jos par kamiona oruzija i municije prije odpocinjanja ratnih operacija.
palermo wrote: Više puta su na ovom forumu prezentovani strateški ciljevi srpskog naroda usvojeni od strane paljanske skupštine i to nakon što su se suglasili o lisabonskom sporazumu. Pokušaj ih negdje pronaći. Mnogo će ti toga biti jasnije.
Ja, ko biva Srbi nisu imali strateske ciljeve prije Deytona.
Eto, kad vec hoces ovim putem, de nam reci sta su to Srbi strateski izgubili od Lisabona do Deytona???
palermo wrote: imaš li slučajno kartu federalnih jedinica na osnovu Kutiljerovog plana. Ne moraš tražiti,. ne postoji.
Kakva bolan karta kad fino pise da je Kutiljerov plan bio usaglasavanje o principima i fino pise da su se svi slozili da je BIH nedjeljiva i nezavisna.
Kakve mape trebaju nakon toga???
XXS

#359 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by XXS »

tabloid wrote:Kao sto se zna Banditerova komisija uslovila je priznanje BiH referendumom,tj.da se gradjani izjasne o nezavissnosti BiH.Referendum je odredjen 29 februara 1992.
23. februara 1992 godine dogovoreno je u LIsabonu rijesenje za BiH,po etnickom principu.
Taj mudri potez Alija je uradio da bi dobio na vremenu.Naime, da je rat poceo prije priznanja BiH,okarakterisan bi bio kao gradjanski rat,i ko zna dali bi BiH bila ikada priznata kao drzava.
Ovako dobio je dragocjeno vrijeme i Bosna je proznata kao suverena drzava.I naravno Alija je povukao potpis sa Lisabonskog sporazuma,jer se bazirao na etnickom principu.
Dobro, slazem se sa svim sto si rekao ali da ponovim moje pitanje:
Sta je Alija dobio u Deytonu (zar se i Deyton ne bazira na 10 puta gorem etnickom principu podjele) u odnosu na Lisabon sto je bilo vrijedno 100 000 zrtava i porusene zemlje. Da ne spominjem izgubljene procente.
nikad_vise

#360 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by nikad_vise »

evo sta su pojedini ugledni ljudi rekli o aliji..i sad se nadje neki palamudator da prica o prodaji srebrenice,o alinoj ideji bosnjakistana i slicnih gluposti..uzivajte..
PEDI EŠDAUN, Visoki predstavnik za BiH
Divim se i jako poštujem Aliju Izetbegovića. Prvi put sam ga sreo u augustu 1992. godine. Tada sam posjetio Predsjedništvo BiH dok su okolo sipale minobacačke granate. Od trenutka kada sam se sreo s njim, imam taj duboki osjećaj divljenja i izuzetnog poštovanja prema njemu.
Duboko sam uvjeren da bez njega ova zemlja ne bi postojala. A ja jako volim Bosnu i Hercegovinu i ovaj posao koji mi je dala međunarodna zajednica. Ponavljam, da bez Izetbegovića ova zemlja danas ne bi postojala i ništa drugo ne mogu osjećati prema njemu nego duboko divljenje i izuzetno poštovanje.
U ovim tužnim momentima upućujem saučešće njegovoj porodici. Izetbegovića sam uvijek smatrao ocem ove države i naš zadatak sada je da nastavimo graditi BiH, osiguramo njene granice i da je osposobimo da služi svim svojim građanima.
REDŽEP TAJIP ERDOAN, premijer Turske
Vijest da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine i veliki mislilac umro, moj narod i mene potresla je iz dubine duše. Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.
Bol povodom Izetbegovićeve smrti moj narod i ja dijelimo sa bratskim bosanskohercegovačkim narodom. Neka mu Allah da rahmet, a porodici upućujem iskreno saučešće.
PJER ŽALICA, reditelj
Vrlo sam tužan zbog smrti predsjednika Izetbegovića. Kako god historičari danas i sutra sudili o njemu kao političaru, ja sam siguran da smo skupa s njim bili na pravoj strani. Borili se za pozitivno.
NIJAZ DURAKOVIĆ, ratni član Predsjedništva BiH
Sa mojim prijateljem i dugogodišnjim saradnikom Alijom Izetbegovićem proveo sam četiri ratne i najteže godine. On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u povijesti bošnjačkog naroda bar za zadnje stoljeće jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio, slobodu i demokratiju.
RIČARD SKLAR, ambasador
Predsjednik Alija Izetbegović bio je istinski heroj i patriota. Ja sam ponosan i sretan zbog privilegije da radim sa njim na donošenju mira i prosperiteta građanima Bosne i Hercegovine u danima nakon završetka rata. On je uvijek iskazivao spremnost da nađe rješenja za teške probleme sa kojima se vaša zemlja suočavala. No, on u tome nikada nije ispuštao iz vida interese svog naroda. Za mene je neizrecivo blago iskustvo koje sam stekao u druženju sa njim.
( Prvih godina nakon Dejtona Sklar je bio specijalni izaslanik tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona za ekonomska pitanja u BiH)
VESLI KLARK, kandidat za predsjednika SAD
Predsjednik Alija Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Raditi sa njim na poslovima okončanja rata i početka izgradnje miroljubive i napredne BiH bilo je jedno veliko i časno iskustvo u mom životu.
Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao. Izetbegović je uvijek imao pred sobom širu sliku i bio spreman na izbore i prosudbe kojima su se smrt i razaranja koja su pohodila njegovu zemlju okončala. I BiH i svijet izgubili su velikog lidera. Nasreću, njegov rad na izgradnji vaše zemlje ostat će vječni spomenik njemu, veći nego bilo koja riječ koju bismo mogli sada izgovoriti.
Narodi vaše zemlje trebaju biti vječno zahvalni za njegovo ostvarenje.
KOFI ANNAN, generalni sekretar UN-a
Predsjednik Izetbegović ostat će upamćen po historijskoj ulozi u očuvanju jedinstva BiH i izgradnji bosanske države.
Ujedinjeni narodi saopćili su posredstvom svoje web adrese da generalni sekretar upućuje izraze saosjećanja porodici predsjednika Izetbegovića i stanovništvu BiH.
MIRKO PEJANOVIĆ, ratni član Predsjedništva BiH
Izetbegović je jedan od ljudi koji je hrabro birao ideju suverenosti BiH. Ukoliko naša država pristupi Evropskoj uniji i postane stabilna ekonomski i politički, onda će Izetbegović ostati zapamćen kao veoma značajna ličnost i kao čovjek humanista.
IVAN SUPEK, akademik
Bio je primjer istrajnog borca za slobodu i pravo svakog čovjeka. Zahvaljujući njemu, BiH je postala suverena u međunarodno priznatim granicama. Koristio je svaku priliku da govori o neovisnosti i nedjeljivosti BiH, o pravima sva tri naroda u njoj i svih drugih naroda. Volio je Bosnu iznad svega i ljude koji su BiH smatrali svojom domovinom. On je 1991. godine bio prvi potpisnik Deklaracije Internacionalne lige humanista o neovisnosti i suvrenosti BiH u međunarodno priznatim granicama i njenoj odbrani. Od 1991. do smrti ostao je konzekventan promicatelj mira, pravde i tolerancije, veliki borac za očuvanje cjelovite BiH.
avicena

#361 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by avicena »

Prolaznik wrote:Aliju Izetbegovića pamtim kao kao zagovornika islamizacije BiH zbog čega je u osamdesetim godinama bio osuđen i proveo više godina u zatvoru.
Nije valjda da ti još ne znaš da je to bio montirani proces?

Koji dio u ID govori o islamizaciji BiH?

Ovo samo mogu pročitati na četničkim i ustaškim forumima.

Neka mu je rahmet duši.
kiky

#362 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kiky »

alija je dio tamne prošlosti ...
nekad, u budučnosti, kad sva ova ujdurma oko bosne prođe, kad se ustabilimo, bošnjaci če imati dovoljno vremena da, rahat i uz kahvu & rahatlokum, sami sebi odgovore na pitanje: " koji nam je k ... ac trebo alija " ...
al eto, do tada, valja živjet snjegovim glupostima, profulajima svake vrste i greškama kao s kamenom oko vrata ...
:D
mofo33

#363 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by mofo33 »

Alija Izetbegović - duh i naslijedje???!!!! :-)
jooooooooooooooooj, nemam zivaca ni dvije minute citati o duhovima
a za naslijedje mu mnogo hvala :skoljka:
kamen spoticanja

#364 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

kiky wrote:alija je dio tamne prošlosti ...
nekad, u budučnosti, kad sva ova ujdurma oko bosne prođe, kad se ustabilimo, bošnjaci če imati dovoljno vremena da, rahat i uz kahvu & rahatlokum, sami sebi odgovore na pitanje: " koji nam je k ... ac trebo alija " ...
al eto, do tada, valja živjet snjegovim glupostima, profulajima svake vrste i greškama kao s kamenom oko vrata ...
:D
kiky druze a da nas ti pocastis svojim zakljucima zasto nam je trebao A.I....onako ako si pojeo lokum i popio kahvu...
da ne citam dzaba nijaza durakovica,levy-a,i ostatak slabo upucenih
nikad_vise

#365 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by nikad_vise »

GEORGE ROBERTSON, generalni sekretar NATO-a
U ime Sjevernoatlanske alijanse izražavam svoje saučešće povodom smrti Alije Izetbegovića. Od 1992. do 1995. godine bio je glas BiH koji se borio za njen opstanak. Predvodio je otpor iz opkoljene prijestonice i predano radio na tome da se spasi jedinstvo i nezavisnost BiH. Na kraju rata je postao jedna od ključnih ličnosti u pregovorima i zaključenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Želim izraziti svoju počast ovom hrabrom državniku koji ne samo da je omogućio da BiH postoji, već i čije je vođstvo usmjerilo ovu zemlju ka evropskim i evroatlanskim integracijama.
TOMAS KLESTIL, predsjednik Austrije
Prekoračujući granice stranačkog djelovanja, predsjednik Izetbegović će ostati u sjećanju kao otac bosanskohercegovačke nezavisnosti. Njegov zavjet je učvršćenje pozicije Bosne i Hercegovine kao punopravnog člana porodice država, kao i opredjeljenje za izmirenje među narodima i za budućnost BiH u evropskim integracijskim strukturama. Austrija je u Aliji Izetbegoviću izgubila jednog dugogodišnjeg bliskog prijatelja.
BERNARD HENRI LEVI, filozof i pisac
On je propovijedao islam tolerancije, dobrohotnosti i umjerenosti, građanski islam, a mi ga nismo slušali. On je 1992. godine preklinjao Evropu da intervenira, upozoravao Fransou Miterranda da u BiH postoje koncentracioni logori; Fransoa Miterrand to nije slušao. Mi nismo slušali Izetbegovića, kao što nismo slušali ni Masuda, a onda je poginulo 200.000 ljudi u BiH i došao rat na Kosovu, što smo mogli izbjeći da smo ga slušali. On je bosanski De Gol. Njegov kredo je bio islam, ali također i demokratija i multietičnost.
LORD DEJVID OVEN, nekadašnji mirovni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju
Alija Izetbegović je bio vrlo hrabar čovjek koji je odigrao ključnu ulogu u opstanku BiH. Izetbegović je bio “oštar”, ali iskren. Kada bude pisana historija BiH on će imati glavnu ulogu u njoj. Izetbegović lično je igrao glavnu ulogu u kreiranju BiH.
RADOVAN MARUŠIĆ, publicista, novinar i reditelj
Umro je dobar čovjek, umro je najčestitiji Bošnjak u novijoj povijesti ovih krajeva. Bio je, iznad svega, dobar i human.
Imao sam nekoliko direktnih i, uvjeren sam, obostrano srdačnih susreta s njim. Mi katolici kažemo: Neka mu je laka, čestita i dobra bosanska zemlja.
JAKOB FINCI, predsjednik Jevrejske zajednice
Nažalost, ovo je jedan od velikih gubitaka za BiH, jer je iz naših redova otišao čovjek koji ima velike zasluge što danas imamo državu. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Vjerujem da svi oni kojima je Bosna na srcu da će sada zbiti redove da idemo naprijed u bolju budućnost, koju nam je Izetbegović trasirao.
SEAD DELIĆ, penzionisani general
Bio sam komandant Pete operativne grupe u Tuzli kada su naše snage osvojile kotu Greda i Lisaču. Oba puta predsjednik Izetbegović je došao da nas obiđe.
Na Lisači smo imali dosta zarobljenika i dobro se sjećam da nam je tada predsjednik rekao “zarobljenik je osoba o kojoj sve govori njegov naziv. Molim vas vodite računa o odnosu prema tim ljudima, na to vas obavezuju i ljudski i Božiji zakoni”.
EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, glumac
Vijest o smrti Alije Izetbegovića zatekla me u Sarajevu ispred zgrade MESS-a. Na ahiret je preselio veliki čovjek. Čovjek čije će djelo i veličina tek sa jedne vremenske distance biti validno spoznato. Njegova borba da nakon cijelog stoljeća svom narodu vrati dostojanstvo, ponos i podigne mu glavu, njegova pobjeda nad velikosrpskim i velikohrvatskim hegemonizmom, njegova vizija i mudrost ostat će, nažalost, kod nekih zabludjelih ljudi životna nepoznanica.
Volio je BiH i sve dobre ljude u njoj, svoj narod i poštovao svoju vjeru. Bio je i ostao moj komandant. Neka je rahmet njegovoj plemenitoj duši i molim dragog Alaha da mu podari lijepi dženet.
SENAD HADŽIFEJZOVIĆ, novinar
Kada sam 27. septembra u prvom Centralnom dnevniku najavio uključenje Alije Izetbegovića u program, predstavio sam ga kao prvog predsjednika bh. Predsjedništva...Nevjerovatno je koliko mi je ljudi, kolega i prijatelja to zamjerilo! Kao, zašto potencirati to što je on PRVI. Danas vidim i čujem da ga na dan njegove smrti svi zovu PRVIM.
Bilo je teško raditi taj intervju sa Predsjednikom, htio ili ne, bio sam pod pritiskom, pod dojmom da ipak radim posljednji razgovor sa čovjekom koji je u bolesničkoj postelji. Znao sam kakav napor on ulaže dok slaže riječi. Bio sam preemotivan, ali i on. Znao sam da je jakog duha, ali nisam očekivao da će biti zabavan, duhovit, da će pričati o tome da voli puru, da će se sjetiti neke pjesme “A sad nije važno”.
Išli smo u program uživo kao što smo to uradili i kada je bio kidnapovan u Lukavici. Pretpostavio sam šta će mu biti riječi, poruke šta će ostaviti u amanet: Ostanimo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ali budimo malo više Bosanci. To mi je rekao i u intervjuu nakon dolaska iz Dejtona, to mi je više puta privatno rekao.
Da, razgovarao sam nakon svakog intervjua nasamo sa Izetbegovićem o svemu. Ponekad mi je bilo neprijatno koliko je otvoreno o svemu razgovarao sa mnom. Pitao sam ga sve. Ti razgovori će ostati zauvijek u meni, nikada ih neću objaviti niti ispričati.
Naravno, samo historija potvrđuje nečije vrijednosti, ali ne treba čekati dugo da se zaključi šta je dobro uradio: nije dozvolio Armiji revanšizam, njegova vojska bila je najhumanija, nije ganjao svoje progonitelje, bio je evropski musliman sa sjajnim osjećajem za ljude druge vjere...zato mu je toliko uglednih bosanskih Srba i Hrvata i došlo u bolnicu.
ALEKSANDAR IVANKO , bivši ruski novinar te glasnogovornik UN-a u BiH od 1994. do 1998. godine
...Jedini čestiti lider u BiH bio je prvi predsjednik zemlje Alija Izetbegović, koji je tragično preminuo prošle godine. On je persofinicirao civliziranost branitelja Sarajeva, tragediju stotina hiljada ljudi koju su etnički očišćeni, sjećanje na ubijene u Srebrenici i brojnim ostalim poljima, brdima i planinama Bosne. Njegove tužne oči nakon daytonskih razgovora govorile su mnogo više od slavljeničkih izjava za tisak njegovih moćnih organizatora. To je bila civiliziranost tisuća bosanskih građana koji su spasili čast zemlje.
NightSkyWalker

#366 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Alija je skrsio plan velikosrba o podjeli BiH i stvaranju velike srbije. :wink: :bih:
Klodovik

#367 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Klodovik »

XXS wrote:
tabloid wrote:Kao sto se zna Banditerova komisija uslovila je priznanje BiH referendumom,tj.da se gradjani izjasne o nezavissnosti BiH.Referendum je odredjen 29 februara 1992.
Sta je Alija dobio u Deytonu (zar se i Deyton ne bazira na 10 puta gorem etnickom principu podjele) u odnosu na Lisabon sto je bilo vrijedno 100 000 zrtava i porusene zemlje. Da ne spominjem izgubljene procente.
Poredaj malo datume, sagledaj kad se šta dešavalo i imat ćeš bolji pregled dešavanja.

U Daytonu je BiH imala međunarodno priznanje i još štošta, da sad ne nabrajamo. U Lisabonu to nije bio slučaj. Ako ti ne vidiš tu bitnu razliku, džaba ti je više išta govoriti.

Međunarodno priznanje BiH nije nešto što se podrazumijevalo samo po sebi. A ljudi to često čine.
tabloid

#368 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by tabloid »

XXS wrote:
Sta je Alija dobio u Deytonu (zar se i Deyton ne bazira na 10 puta gorem etnickom principu podjele).
Nisi dobro informisan,Dejtonski sporazum se ne bazira na etnickom principu,dokaz ti je aneks 7(povratak izbjeglih i raseljenih na svoja ognjista)

U lisabonskom sporazumu Bosna bi bila sastavljena sa three units-tri jedinice na nacionalnom principu.
XXS

#369 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by XXS »

Klodovik wrote:Poredaj malo datume, sagledaj kad se šta dešavalo i imat ćeš bolji pregled dešavanja.

U Daytonu je BiH imala međunarodno priznanje i još štošta, da sad ne nabrajamo. U Lisabonu to nije bio slučaj. Ako ti ne vidiš tu bitnu razliku, džaba ti je više išta govoriti.

Međunarodno priznanje BiH nije nešto što se podrazumijevalo samo po sebi. A ljudi to često čine.
Evo, ja poredao datume i fino se vidi da je BIH bila priznata kad je AI odbio sporazum.
Znaci bila priznata u Daytonu i bila priznata kad se odbio Lisabonski sporazum.

Nego, svi ganjate neke sitnice i nekakve okolnosti ali niko da mi odgovori na jednostavno pitanje:
Sta smo dobili u Daytonu u odnosu na Lisabon i jel' to vrijedilo placene cijene?
NightSkyWalker

#370 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Jedan pametan covjek je rekao:

"Alija je mogao da bude pobjednik u zlocin, ili da bude covjek koji ce potpisati mir. On je izabrao ovo drugo jer je bilo vise ljudskije. I njegovi neprijatelji bi mu trebali odati ovo priznanje".

:wink: :bih:
XXS

#371 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by XXS »

tabloid wrote: Nisi dobro informisan,Dejtonski sporazum se ne bazira na etnickom principu,dokaz ti je aneks 7(povratak izbjeglih i raseljenih na svoja ognjista)

U lisabonskom sporazumu Bosna bi bila sastavljena sa three units-tri jedinice na nacionalnom principu.
A Republika Srpska, kao sto joj to ime i samo kaze, je entitet za Eskime i sve ostale.
Cuj Dayton nije podjela zemlje po etnickom principu. Nego, kako smo pdijeljeni, po fudbalskom principu???
Druze moj, sjedi u auto pa se provozaj od granice do granice. Neces imati nikakve dileme u bilo kojem momentu na cijoj si teritoriji i ko zapisava istu.
avicena

#372 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by avicena »

XXS wrote: Sta smo dobili u Daytonu u odnosu na Lisabon i jel' to vrijedilo placene cijene?

Nije Alija imao staklenu kuglu da zna šta će se dešavati, tražio je i borio se za naoptimalnije u takvim okolnostima, a znamo kakve su bile. Sigurno bi uzeo više da je mogao.
Utokkha

#373 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Utokkha »

U kontekstu Alije Izetbegovića:

nadam se da će on biti posljednja osoba među Bosancima respektovana kroz KULT LIČNOSTI!

Ovdje samo prolazi čoban koji predvodi svoje ovčice. Razlog: Josip Broz Tito + u većini islamskih zemalja je tako.
Vidi se to i po posljednjim izborima gdje se većina zapalila za utrku za Predsjedništvo koja je niđe veze funkcija u poređenju s parlamentima svih nivoa.

Moj lični stav o AI, SDA pretjerano je subjektivan. Apsolutno ih ne trpim, ne podnosim, ne gotivim i imam izuzetno loše mišljenje o njima. Međutim, poštujem pokretača teme i neću udarati kontru.
XXS

#374 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by XXS »

avicena wrote:
XXS wrote: Sta smo dobili u Daytonu u odnosu na Lisabon i jel' to vrijedilo placene cijene?
Nije Alija imao staklenu kuglu da zna šta će se dešavati, tražio je i borio se za naoptimalnije u takvim okolnostima, a znamo kakve su bile. Sigurno bi uzeo više da je mogao.
Cekaj malo, nije se borio u "monopolu" ili u "covjece ne ljuti se".
Govorimo o vise od 100 000 mrtvih plus sve ostalo za otprilike isti dobitak u Lisabonu i u Daytonu.
Ovo je tema o duhu i nasljedju prvog i posljednjeg predsjednika R BIH. Kakve sad kristalne kugle. Pa i moja komsinica Hajra nije imala kristalnu kuglu al' se nije ni petljala u predsjednistvo.
Uzeo sam dva prekretnicka momenta u kojima je AI donosio oluke u ime svih nas. Sada pokusavam izvagati koliko su te odluke dobre bile. Prema tome, ako je mogao dobiti u Lisabonu otprilike isto sto je dobio u Daytonu 4 godine kasnije, pitam se sto nije uzeo Lisabon? Ili, ako Lisabon nije valjao, zasto je valjao Dayton nakon 100 000 zrtava?

Ovo su cinjenice po kojima ja pokusavam ocijeniti rad predsjednika.
Osjeti se slobodan dodati jos par cinjenica za moje razmisljanje pa da kazemo jel Alija bio odlican, prosjecan, los ili katastrofalan vodja u ratu.
Klodovik

#375 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Klodovik »

XXS wrote:
Klodovik wrote:Poredaj malo datume, sagledaj kad se šta dešavalo i imat ćeš bolji pregled dešavanja.

Evo, ja poredao datume i fino se vidi da je BIH bila priznata kad je AI odbio sporazum.
Znaci bila priznata u Daytonu i bila priznata kad se odbio Lisabonski sporazum.

Nego, svi ganjate neke sitnice i nekakve okolnosti ali niko da mi odgovori na jednostavno pitanje:
Sta smo dobili u Daytonu u odnosu na Lisabon i jel' to vrijedilo placene cijene?
Plan je, koliko znam, odbijen 28. marta. SAD i zemlje EC-a su priznale BiH 7. aprila. BiH je postala članica UN u maju.

U Daytonu si dobio priznanje od Srbije, čistiju situaciju kad je Hrvatska u pitanju, konkretniji sporazum (uz sve njegove mane i loše strane) itd.

Je li vrijedilo plaćene cijene? Ne znam. To su pitanja i odluke koje ne bih volio donositi u životu. No, znam da bi se cijena u svakom slučaju platila. Iskreno, mislim da bi sa Lisabonom cijena bila veća. A kad to kažem, imam luksuz naknadne pameti.
Locked