Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Locked
sakop

#1 Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by sakop »

Kako vidim na forumu nema uopšte teme (ili nisam uspio pronaći) na spomen prvog Predsjednika (ili predsjedavajućeg predsjedništva BIH), pa je otvaram.

Kako je vrijeme poslije smrti državnika jedini pokazatelj njegovog djela, to sve što vrijeme prolazi mislim da nikada nećemo imati boljeg državnika od Alije.
Ovih dana se obilježava 7 godina od njegove smrti. Nije mi jasno zašto se toliko Alija više generalno uopšte ne spominje, naravno u pozitivnom kontekstu. Čak ga nisu puno spominjali ni na proteklim izborima.

Pokušavam u drugim političarima prepoznati njegovu mudrost, umjerenost duh bosanski koji je tada on i kolege mu iz prvobitnog Predsjedništva proširio Bosnom i svijetom, ali ne vidim sličnog, ni slične generacije (Tatjana Ljujić Mijatović i drugi...)

Bojim se da smo zaboravili koliko je čovjek zaslužan da mi danas, možemo slobodno živjeti u državi BiH. Znam ni meni se ne svidja sve što je od nje ispalo, ali mislim da moramo njegovati duh i naslijedje koje nam je Alija ostavio i za koje se on zalagao :thumbup:

Nisam zagovornik niti jedne stranke, nacionalne većine/manjine nego samo odajem počast čovjeku koji je zaslužan za sve ovo što danas u BiH imamo.

Dragi Alija, nek ti je vječni rahmet na onom svijetu a ja Boga molim da ove naše postratne junake za BiH u duhu kojeg si ti zagovarao podari mudrošću, snagom i da se svi ljudi u BiH konačno shvate da je tvoja ideja BiH i borba za nju bila jedina,jedina prava što se posebno vidi nakon svih ovih godina nakon rata. :bih: :bih: :bih:
NightSkyWalker

#2 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Nema potrebe nikome pjevati hvalospjeve, jer vidjeli smo gdje nas je to pjevanje dovelo u proslom sistemu.
Ali ljudima treba priznati njihove zasluge. Isto onako kako treba kritikovati tako treba i odati priznanje.

Ali, znas kako je to kod nas -sve cemo svima oprostiti samo svome njegov uspijeh necemo.
bicebolje

#3 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by bicebolje »

zonbirile

#4 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by zonbirile »

sakop wrote:Kako vidim na forumu nema uopšte teme (ili nisam uspio pronaći) na spomen prvog Predsjednika (ili predsjedavajućeg predsjedništva BIH), pa je otvaram.

Kako je vrijeme poslije smrti državnika jedini pokazatelj njegovog djela, to sve što vrijeme prolazi mislim da nikada nećemo imati boljeg državnika od Alije.
Ovih dana se obilježava 7 godina od njegove smrti. Nije mi jasno zašto se toliko Alija više generalno uopšte ne spominje, naravno u pozitivnom kontekstu. Čak ga nisu puno spominjali ni na proteklim izborima.

Pokušavam u drugim političarima prepoznati njegovu mudrost, umjerenost duh bosanski koji je tada on i kolege mu iz prvobitnog Predsjedništva proširio Bosnom i svijetom, ali ne vidim sličnog, ni slične generacije (Tatjana Ljujić Mijatović i drugi...)

Bojim se da smo zaboravili koliko je čovjek zaslužan da mi danas, možemo slobodno živjeti u državi BiH. Znam ni meni se ne svidja sve što je od nje ispalo, ali mislim da moramo njegovati duh i naslijedje koje nam je Alija ostavio i za koje se on zalagao :thumbup:

Nisam zagovornik niti jedne stranke, nacionalne većine/manjine nego samo odajem počast čovjeku koji je zaslužan za sve ovo što danas u BiH imamo.

Dragi Alija, nek ti je vječni rahmet na onom svijetu a ja Boga molim da ove naše postratne junake za BiH u duhu kojeg si ti zagovarao podari mudrošću, snagom i da se svi ljudi u BiH konačno shvate da je tvoja ideja BiH i borba za nju bila jedina,jedina prava što se posebno vidi nakon svih ovih godina nakon rata. :bih: :bih: :bih:
----------------------------------------------
pa sam si odgovorio,kakav duh i nasljeđe takvo i spominjanje.
poznanik

#5 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by poznanik »

Diskusija na ovoj temi će biti povod za mnogobrojna baniranja :oops:
Lady Agora

#6 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Lady Agora »

Za mene je Alija Izetbegović kao političar i državnik najznačajniji predstavnik svoga naroda u 20 stoljeću.
Kao islamski mislilac ima međutim mnogo veće značenje koje biva jasnije kada se čovjek pozabavi sa njegovim
djelom u kontekstu djela drugih teoretičara Islama iz druge polovine 19. stoljeća i 20. stoljeća.

Mislim da će se sve više čitati i studirati kod ove nove generacije muslimanskih intlektualaca (godište 1980+) koja sada sazrijeva u zemljama Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike.

Hm, ipak je ovo možda malo preozbiljna tema za foruma....
voajer

#7 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by voajer »

Ne mogu razumjeti ljude koji imaju dvije rijechi hvale za lik i djelo rahmetli nam Predsjednika.
Onomad ga chetnici nisu ubili jer za njihove krvave planove boljeg nisu mogli ni 10 DB-ova da proizvedu.

Bosna koju danas imamo je njegovih umotvorina djelo. Dali je ta polufashistichka tvorevina koju zovemo domovina nastala kao produkt njegove sposobnost ili nesposobnost je osnovno pitanje o kojem se moze raspravljati. Mimo motiva ostaju samo chinjenice:
1. Njegov narod je pod njegovim vodstvom desetkovan
2. Najbrojniji narod u BiH je vracen 300 godina unazad u jedan klerikalni srednji vijek u kojem u obichaje bosanskog sela spada drzanje hodzine mlitave kite a feudalni vladari zare i pale sta im se svidi i kad im se svidi
3. Drzava chiji je predsjednik bio josh se i dans vuche ko slina zahvaljujuci odlukama koje je on donosio

Drzavnik nije bio nikakav

edit.
Preozbiljna tema?
Spavajte mirno, rata nece biti...
Last edited by voajer on 16/10/2010 15:36, edited 1 time in total.
mr_niceee

#8 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by mr_niceee »

nije njega drug tito beze poslao na goli otok....
meni taj covjek nije nista dobro donio...tako da nemam neko misljenje o njemu.
evo dan danas cekam famozne ZLATNE KASIKE od njega, medjutim nista...dobili su ih oni kojima je on sam to omogucio, a ti nas danas kradu i razaraju drzavu!!!
Lady Agora

#9 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Lady Agora »

Mislila sam reći da je djelo Izetbegovića kao teoretičara Islama preozbiljna tema za foruma.
To zbog toga kada vidim kakvim su sve "kaubojima" i "desperadosima" kontaminirane one teme na PDF religija.

O Izetbegoviću kao političkoj ličnosti treba međutim diskutovati gdje kod se ukaže prilika pa i ovde.
Nadam se samo pod budnim okom moderacije.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by PipiDugaDevetka »

Image
-Nano, nano, a je li istina da je dedo Alija bio šef gradilšta u Crnoj Gori?
BSn

#11 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by BSn »

Evo za sve vas koji vjerujete u bajkice:

Image

Masoni, Sejle m'! :D
popajic

#12 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by popajic »

@sakop
...Nisam zagovornik niti jedne stranke, nacionalne većine/manjine 1. nego samo odajem počast čovjeku koji je zaslužan za sve ovo što danas u BiH imamo.

Dragi Alija, nek ti je vječni rahmet na onom svijetu a ja Boga molim da ove naše postratne junake za BiH u duhu kojeg si ti zagovarao podari mudrošću, snagom i da se 2. svi ljudi u BiH konačno shvate da je tvoja ideja BiH i borba za nju bila jedina,jedina prava što se posebno vidi nakon svih ovih godina nakon rata.
1.odavatai pocast covjeku koji je zasluzan za sve ovo sto danas imamo ??????????????
2.jeste, vidi se...samo ti (a nisi sam) ne vidis ! :-)
kamen spoticanja

#13 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kamen spoticanja »

popajic wrote:
@sakop
...Nisam zagovornik niti jedne stranke, nacionalne većine/manjine 1. nego samo odajem počast čovjeku koji je zaslužan za sve ovo što danas u BiH imamo.

Dragi Alija, nek ti je vječni rahmet na onom svijetu a ja Boga molim da ove naše postratne junake za BiH u duhu kojeg si ti zagovarao podari mudrošću, snagom i da se 2. svi ljudi u BiH konačno shvate da je tvoja ideja BiH i borba za nju bila jedina,jedina prava što se posebno vidi nakon svih ovih godina nakon rata.
1.odavatai pocast covjeku koji je zasluzan za sve ovo sto danas imamo ??????????????
2.jeste, vidi se...samo ti (a nisi sam) ne vidis ! :-)
a sta je bila opcija...tunjo i njegove ideje? arkan se u bijeljini s tunjinim planom nije slagao...i kakav god da je bio imamo avnojevske granice...a to 91. nije bila opcija ni u jednoj glavi na dunjaluku koja se nesto pitala :wink: i nismo kao nacija nestali :wink: a to je bila ozbiljna opcija,bar po onome sto je govorio mitterand i john major...dakle rahmetliji sav moguci respekt...ovi poslije su nam pokazali koliko je on bio velik...i crveni i zeleni :wink:
popajic

#14 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by popajic »

@kamen spoticanja,
Onaj kome je BIH bila sredstvo,a ne cilj od mene zasluzuje debeli disrispekt.
tabiriti o ovome vec vise od 20 god je ravno totalnom sljepilu i mazohizmu.
pogledaj na sav ovaj jad i bijedu od drzave,pa saberi 2 i 2.Mozda ti se otvore oci.Ne vjerujem...ali probaj !
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by PipiDugaDevetka »

kamen spoticanja wrote: a sta je bila opcija...tunjo i njegove ideje? arkan se u bijeljini s tunjinim planom nije slagao...i kakav god da je bio imamo avnojevske granice...a to 91. nije bila opcija ni u jednoj glavi na dunjaluku koja se nesto pitala :wink: i nismo kao nacija nestali :wink: a to je bila ozbiljna opcija,bar po onome sto je govorio mitterand i john major...dakle rahmetliji sav moguci respekt...ovi poslije su nam pokazali koliko je on bio velik...i crveni i zeleni :wink:
Ako misliš na dogovor Zulfikarpašić&Filipović sa Miloševićem=Kupovina vremena, ''igranka'' koju je bio odobrio Alija.
VerticalHairFactor

#16 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by VerticalHairFactor »

Objektivo gledano, ljudi se mjere svojim praktičnim dostignućima, ili veličinom svoje žrtve u nemogućnosti da donesu očekivanu dobrobit svome narodu.
Tako je makar od vremena kad su ljudi počeli formirati plemena, narode i civilizacije, i odustali od sebičnog individualnog preživljavanja i boljitka.
Ukoliko čovjek donese pobjedu svome narodu i prosperitet, postaje njihov "heroj", etc. Međutim, koliko ja znam, niko ne smatra personalni oportunizam, kojim se stječe neka osobna korist nauštrb vlastitog naroda, vrijednim naslijeđem. Ako govorimo o praktičnim rezultatima bilo koga, moramo ga posmatrati kroz filter ovakvog načina razmišljanja.
Kad je narodu bolje nakon što je vođa izgurao sve nedaće, svejedno da li i on sam uživao plodove toga ili bio žrtva na tom putu - to je postignuće.
Kad je narodu gore sa tendencijom da neizvjesnost potraje, a vođi i njegovoj familiji bolje - to je loše naslijeđe, i ne pretjeran razlog za ponos.
Mislim da je legitimno kroz ove vrijednosti mjeriti svakoga, pa i Aliju.
Neka svako složi kockice sam za sebe.
Zlata M.

#17 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Zlata M. »

sakop wrote:Kako vidim na forumu nema uopšte teme (ili nisam uspio pronaći) na spomen prvog Predsjednika (ili predsjedavajućeg predsjedništva BIH), pa je otvaram.

:shock: ... covjece ! :shock: ... kamen bi proplak'o ... :-)

Salim se. :)
... i ja bih da ga gotivim, al' nesto ne znam odakle da pocnem.
A ti sve nesto uopsteno, pa ni ovdje ne pronalazim nadahnuce. :D
Daj malo podataka ... mislim sta znaci 'duh Alijin' i kad ovo
koji je zaslužan za sve ovo što danas u BiH imamo.
kazes, a bice da znas o cemu pricas, na sta konkretno mislis ?

Ozbiljno pitam.
Frankyee

#18 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Frankyee »

Alija je kvalitet i jako bi volio bi Srbi dobiju vodju kao sto je Alija. :bih:

Da im krene bolje,....
kajdara

#19 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kajdara »

Izuzev Alije Izetbegovića, ne postoji čovjek koji svoju političku mudrost hrani genocidom izvršenim nad "njegovim" narodom u vrijeme njegovog presjednikovanja. Istovremeno, niko iz njegove vlasti nije odgovoran što je država, kojom su zvanično vladali, postala globalnim simbolom ljudske tragedije. Kako za takavu političku mudrost ne postoji racionalno objašnjenje, on i njegova propovijednici žrtve prinose Bogu. Da budu, kao i njihova odgovornost, iracionalne. Većina, koja je napokon imala vremena i mogućnosti da usporedi predratne tragove olovke na mapi Bosne sa poratnim namjesništvima, povukla se u bosansku herezu – svjesna da je, zvanično, sudjelovala u razaranju Bosne. Međunarodni arbitri i znaju i ne znaju šta se događa, čekaju da potkupe matematike, s potpisom: funkcionalno je i samoodrživo. Dva trećeg ne čekaju, snaga s nasilno inputiranim razumom urušila se sama u sebi.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 64#p918705
arte.fakt

#20 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by arte.fakt »

mr_niceee wrote:nije njega drug tito beze poslao na goli otok....
meni taj covjek nije nista dobro donio...tako da nemam neko misljenje o njemu.
evo dan danas cekam famozne ZLATNE KASIKE od njega, medjutim nista...dobili su ih oni kojima je on sam to omogucio, a ti nas danas kradu i razaraju drzavu!!!
o cemu ti pricas o kakvom golom otoku , znas li ko je zavrsavao na golom otoku !? de malo procitaj ziv bio sta prije nego sto pocnes da brljas bez veze ...
psydelija

#21 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by psydelija »

Rahmetli Alija Izetbegovic je milenijumska licnost za sire podrucje Balkana!

Bosnjaci-muslimani nisu u svojoj Istoriji imali boljeg.., sumnjam da ce sledece generacije doziveti slicna njemu.

Dusmana i protivnika ima svako pa i on, sasvim prirodna stvar. No neprirodno je to sto su mu najveci protivnici bili i ostali oni koje je amnestirao za nepravedno robovanje.
PatriotaTZ

#22 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by PatriotaTZ »

Šta god ko mislio i pisao o rahmetli Aliji, bitno je ono što je zapisano i sto je nepromjenljivo:

ALIJA IZETBEGOVIĆ PRVI PREDSJEDNIK SUVERENE, NEZAVISNE BOSNE i HERCEGOVINE!

Neka mu je vjecni rahmet!
wolf07

#23 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by wolf07 »

O tome ko si i sta si ne treba samo cijeniti ko su ti prijatelji vec, puno cesce, i ko su ti neprijatelji. Valjda se svi slazemo oko toga da su Alijini neprijatelji bili Slobo, Tudjman, dr.Dabic i Boban! To je bilo vrijeme kada nije bilo nikakve sredine ili si tamo ili ovamo (vidjeti npr. slucaj "F.Abdic"). Sljedeca bitna stvar je to da je Alija uspio naci modus po kome ce imati podrsku i SAD-a i Irana npr. Volio bih da vidim koji je to Koperfid-politicar u stanju danas. I konacno, njegova vojska nije posegla organizovanim zlocinom iako je takvo sta bilo za ocekivati nakon onako brutalnog genocida. A ako cemo o nekoj savrsenosti u politici onda pogledajte primjer SAD-a, prvi Predsjednik Amerike je bio G.Washington, njegov lik je na novcanici od 1$ i svi ga pominju kao velikana americke istorije a to da je istovremeno bio i robovlasnik niko i ne spominje. I jos nesto, ne zaboravite da je rijec o veoma dosljednom covjeku koji NIKAD nije bio komunista ali ni sovinista za razliku od svih predsjednika bivsih SFRJ republika koji su oblacili oba dresa, kako im je kad trebalo. Neka mu je vjecni rahmet!
zonbirile

#24 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by zonbirile »

Lady Agora wrote:Mislila sam reći da je djelo Izetbegovića kao teoretičara Islama preozbiljna tema za foruma.
To zbog toga kada vidim kakvim su sve "kaubojima" i "desperadosima" kontaminirane one teme na PDF religija.

O Izetbegoviću kao političkoj ličnosti treba međutim diskutovati gdje kod se ukaže prilika pa i ovde.
Nadam se samo pod budnim okom moderacije.
---------------------------------------
fulila si razdoblje,vrijeme staljinizma je prošlo i prestani prijetiti moderacijom.Jadan ti je Predsjednik,kojeg mora štititi moderacija na IT forumu.
ljubav_aha

#25 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:
kamen spoticanja wrote: a sta je bila opcija...tunjo i njegove ideje? arkan se u bijeljini s tunjinim planom nije slagao...i kakav god da je bio imamo avnojevske granice...a to 91. nije bila opcija ni u jednoj glavi na dunjaluku koja se nesto pitala :wink: i nismo kao nacija nestali :wink: a to je bila ozbiljna opcija,bar po onome sto je govorio mitterand i john major...dakle rahmetliji sav moguci respekt...ovi poslije su nam pokazali koliko je on bio velik...i crveni i zeleni :wink:
Ako misliš na dogovor Zulfikarpašić&Filipović sa Miloševićem=Kupovina vremena, ''igranka'' koju je bio odobrio Alija.
PDD,takonesto kamen spoticanja jos ne kuzi :D
Locked