Kako je vrijeme poslije smrti državnika jedini pokazatelj njegovog djela, to sve što vrijeme prolazi mislim da nikada nećemo imati boljeg državnika od Alije.
Ovih dana se obilježava 7 godina od njegove smrti. Nije mi jasno zašto se toliko Alija više generalno uopšte ne spominje, naravno u pozitivnom kontekstu. Čak ga nisu puno spominjali ni na proteklim izborima.
Pokušavam u drugim političarima prepoznati njegovu mudrost, umjerenost duh bosanski koji je tada on i kolege mu iz prvobitnog Predsjedništva proširio Bosnom i svijetom, ali ne vidim sličnog, ni slične generacije (Tatjana Ljujić Mijatović i drugi...)
Bojim se da smo zaboravili koliko je čovjek zaslužan da mi danas, možemo slobodno živjeti u državi BiH. Znam ni meni se ne svidja sve što je od nje ispalo, ali mislim da moramo njegovati duh i naslijedje koje nam je Alija ostavio i za koje se on zalagao
Nisam zagovornik niti jedne stranke, nacionalne većine/manjine nego samo odajem počast čovjeku koji je zaslužan za sve ovo što danas u BiH imamo.
Dragi Alija, nek ti je vječni rahmet na onom svijetu a ja Boga molim da ove naše postratne junake za BiH u duhu kojeg si ti zagovarao podari mudrošću, snagom i da se svi ljudi u BiH konačno shvate da je tvoja ideja BiH i borba za nju bila jedina,jedina prava što se posebno vidi nakon svih ovih godina nakon rata.