Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

neki

#34451 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

_BataZiv_0809 wrote: 21/05/2025 13:08
propojeilijas wrote: 20/05/2025 22:21 Image
MM Basheskije?
Titova, ispred Parkuše.
Bila slika više puta
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34452 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

neki wrote: 21/05/2025 13:11
MM Basheskije?
Titova, ispred Parkuše.
Bila slika više puta
Aha Trg Djece Sarajeva je gdje pise Petit caffe?
drug_profi

#34453 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Image
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#34454 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

drug_profi wrote: 21/05/2025 13:31 Image
Super, kako nema vise nicega. U zgradi u centru slike, austrougarska arhitektura, na zadnjem spratu zivjela zgodna treba. Smek'o je iz baste u Parkusi vazda kada bi bila na prozoru.
Last edited by TojoOptics on 21/05/2025 13:35, edited 1 time in total.
drug_profi

#34455 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

I ja sam na prvu pomislio da je ugao MMB i Logavine.
Last edited by drug_profi on 21/05/2025 19:46, edited 1 time in total.
black

#34456 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

drug_profi wrote: 21/05/2025 13:34 I ja sam na prvu pomislio da je ugao MMB i Lugavine.
isto sam pomislio
......

kralja tomislava
Image
Last edited by black on 21/05/2025 16:34, edited 1 time in total.
propojeilijas

#34457 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

nije nego titova kod sipada iza kola gradina
black

#34458 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

propojeilijas wrote: 21/05/2025 16:25 nije nego titova kod sipada iza kola gradina
vec razjasnjeno :mrgreen: pomislio sam isto kao i drug profi za prethodnu sliku :wink:
Dervencanka1939

#34459 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dervencanka1939 »

MM Basheskije?
Gradina
Dervencanka1939

#34460 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dervencanka1939 »

1982

Image
Dobrinjac-u-Pragu

#34461 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

Dervencanka1939 wrote: 21/05/2025 17:07 1982

Image
kako lijepa slika, odise mirnocom i ljepotom... :)
dimnjacar

#34462 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dimnjacar »

TojoOptics wrote: 21/05/2025 12:36
dimnjacar wrote: 21/05/2025 12:13

Visio sam i ja u Parkuši sredinom osamdesetih, i preko dana i navače, .....prvo na klupi pored (hipi klupa) a onda prispiješ da uđeš unutra, pa piči u drugu salu i udri asocijacija za onim stolovima po 6 mjesta. Ponekad se i u "kiflama" sjedilo.
Najteže je bilo zimi se provući pored babe sa garderobe na ulazu ada ne ostaviš jaknu / kaput. :-) I ako se provučeš, eto ti nje u obilazak svako malo, ponese brojeve sa sobom, skine ti jaknu sa stolice a baci ti broj na sto :-) :izet: :lol:
Ja sam išao kada je na garderobi radi stariji tip, sa brkovima, zvali smo ga Pjesnik, jer je sklapao smiješne rime. Babe se ne sjećam. Na ulazu u WC je bila Romkinja, sjedila i tražila da platiš svaki put kada uđeš, što je bilo besmisleno jer smo cugali 🍺 u litrima, malo malo pa u WC, plati jedanput, vazda negodovali. Konobari Alija, Ejub, Jovo, šef Sejfo, vazda u odijelu, sa leptir mašnom, konobari u bordo sakoima, sa bijelom krpom preko ruke, Alija konobar pravio akrobacije sa pićem. U čošku prve sale sjedio izvjesni Petko, inventar. On bi bio cijeli dan, a predveče bi išao kući, u kifli do ulaznih vrata stariji gospodin Abid, pored ulaza za konobare izvjesni Đoko, koji je čitao stalno novine. Igrali asocijacija do besvijesti.

EDIT: Dolazio Kokan sa dugom crnom kosom sa svojom nerazdvojnom djevojkom, progresivni roker, poslije direktor CDA (pred sam rat). Tifa (prije Dugmeta, u vrijeme Prvog Cina i Top-a), Narca, Fico, Jasko, Veso, Neno, Ceha, Muce, Zeljo...Neki su umrli, kao Jasko, Neno i Narcis, neki poginuli u ratu kao Zeljo, neki su nestali kao Đoko iz čoska...
Sjećam se Pjesnika, brkovi, malo duža i sijeda kosa, razbarušena, skoro k'o u Karadžića, ali se ne sjećem da je radio na garedorbi, meni se više čini da je bio inventar u Parkuši, išao od stola do stola i recitovao. Inače je sa Džidžikovca (zaboravio sam ime - da nije Slavko?), moleriso u ratu i poslije rata po komšiluku.
Sejo šef :thumbup: , crno odijelo i leptir mašna, a konobari u crvenim sakoima i crnim hlačama. Kafa iz džezvice i zapakovana kocka šećera pored. U prvoj sali imali stalni sto i sjedili advokati (da sad ne pominjem imena, nema ih više među živima), i novinari. Čičak, nekad u prvoj nekad u drugoj sali. najčešće dolazio sam.
Najjeftinija bila loza, a još jeftiniji bio vermut (al' ko će to piti), i litar kisele i 6 čaša :lol: . pa udri, kad se nema para.
Puno je uspomena iz tih vremena, mogao bi se feljton napisati.
Last edited by dimnjacar on 22/05/2025 08:56, edited 1 time in total.
dimnjacar

#34463 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dimnjacar »

dimnjacar wrote: 22/05/2025 08:53
TojoOptics wrote: 21/05/2025 12:36
dimnjacar wrote: 21/05/2025 12:13

Visio sam i ja u Parkuši sredinom osamdesetih, i preko dana i navače, .....prvo na klupi pored (hipi klupa) a onda prispiješ da uđeš unutra, pa piči u drugu salu i udri asocijacija za onim stolovima po 6 mjesta. Ponekad se i u "kiflama" sjedilo.
Najteže je bilo zimi se provući pored babe sa garderobe na ulazu ada ne ostaviš jaknu / kaput. :-) I ako se provučeš, eto ti nje u obilazak svako malo, ponese brojeve sa sobom, skine ti jaknu sa stolice a baci ti broj na sto :-) :izet: :lol:
Ja sam išao kada je na garderobi radi stariji tip, sa brkovima, zvali smo ga Pjesnik, jer je sklapao smiješne rime. Babe se ne sjećam. Na ulazu u WC je bila Romkinja, sjedila i tražila da platiš svaki put kada uđeš, što je bilo besmisleno jer smo cugali 🍺 u litrima, malo malo pa u WC, plati jedanput, vazda negodovali. Konobari Alija, Ejub, Jovo, šef Sejfo, vazda u odijelu, sa leptir mašnom, konobari u bordo sakoima, sa bijelom krpom preko ruke, Alija konobar pravio akrobacije sa pićem. U čošku prve sale sjedio izvjesni Petko, inventar. On bi bio cijeli dan, a predveče bi išao kući, u kifli do ulaznih vrata stariji gospodin Abid, pored ulaza za konobare izvjesni Đoko, koji je čitao stalno novine. Igrali asocijacija do besvijesti.

EDIT: Dolazio Kokan sa dugom crnom kosom sa svojom nerazdvojnom djevojkom, progresivni roker, poslije direktor CDA (pred sam rat). Tifa (prije Dugmeta, u vrijeme Prvog Cina i Top-a), Narca, Fico, Jasko, Veso, Neno, Ceha, Muce, Zeljo...Neki su umrli, kao Jasko, Neno i Narcis, neki poginuli u ratu kao Zeljo, neki su nestali kao Đoko iz čoska...
Sjećam se Pjesnika, brkovi, malo duža i sijeda kosa, razbarušena, skoro k'o u Karadžića, ali se ne sjećem da je radio na garedorbi, meni se više čini da je bio inventar u Parkuši, išao od stola do stola i recitovao. Inače je sa Džidžikovca (zaboravio sam ime - da nije Slavko?), moleriso u ratu i poslije rata po komšiluku.
Sejo šef :thumbup: , crno odijelo i leptir mašna, a konobari u crvenim sakoima i crnim hlačama. Kafa iz džezvice i zapakovana kocka šećera pored. U prvoj sali imali stalni sto i sjedili advokati (da sad ne pominjem imena, nema ih više među živima), i novinari. Čičak, nekad u prvoj nekad u drugoj sali. najčešće dolazio sam.
Najjeftinija bila loza, a još jeftiniji bio vermut (al' ko će to piti), i litar kisele i 6 čaša :lol: . pa udri, kad se nema para.
black

#34464 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 21/05/2025 21:53
Dervencanka1939 wrote: 21/05/2025 17:07 1982

Image
kako lijepa slika, odise mirnocom i ljepotom... :)
Iz monografske publikacije "Sarajevo-Projekat zaštite čovjekove okoline" iz 1982. godine, Biblioteka HAS
Image
TojoOptics

#34465 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Jes' Pjesnik radio na garderobi, a onda isao od stola do stola da recituje, znam jer sam ponekad ostavljao u garderobu montgomeri mantil (onaj hasisarski, zeleni). Jao, dobro si za advokate, dva spojena stola pored prozora, odmah do Petka koji je bio u uglu, taman kod ulaza u drugu salu. Bio je onaj sa prosijedom kosom, kulturan lik, stalno je pusio, ozbiljan. Pa, onaj sa crnom bradom i brkovima. Hvala za podsjecanje. Parkusa moje mladosti. Za mene najbolja kafana Sarajeva - velika, u centru, nije bila sminkersko mjesto, dolazili super likovi. Sjecam se Dine Merlina koji nije zalazio u istu, bio rahmetli Tula, redovan gost, inventar, pa Damir Arslanagic sa trebom, vazda u tamnim cvikama, ali Merlin nije posjecivao Parkusu. Nema vise. Ima sad banka anonimnog izgleda, promijenio se duh grada, postali smo SVET, sto bi rekla gospodja Emilija iz Boljeg Zivota.

P.S. Mislim da se pjesnik zvao Slavko, kako si napisao.

Image

Ovu sam fotografiju korigovao putem AI, tako da ne predstavlja 100% realnost, ali mislim da cemo se sjetiti atmosfere mi koji smo tih sedamdesetih i osamdesetih provodili dane mladosti u istoj. Advokati su bili lijevo (ne vide se).
tomhagen

#34466 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tomhagen »

black wrote: 21/05/2025 16:21 kralja tomislava
Image
Ne bih rekao da je ovo kralja tomislava. Ovo je preko puta pijace markale. Zgrada s kipovima je na broju 8, lijevo od nje ova zgrada je gazihusrev-begova palata (gdje su sa stane prema katedrali ona prodavnica odjece na cosku i chipas, metropolis), a do nje je katedrala koja se ne vidi, ali se vidi drvo koje je raslo na cosku iza katedrale, kod drveta je danas semafor na raskrsnici mmbaseskije-pehlivanusa
Tvrtko II Kotromanić

#34467 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Tvrtko II Kotromanić »

tomhagen wrote: 22/05/2025 10:44
black wrote: 21/05/2025 16:21 kralja tomislava
Image
Ne bih rekao da je ovo kralja tomislava. Ovo je preko puta pijace markale. Zgrada s kipovima je na broju 8, lijevo od nje ova zgrada je gazihusrev-begova palata (gdje su sa stane prema katedrali ona prodavnica odjece na cosku i chipas, metropolis), a do nje je katedrala koja se ne vidi, ali se vidi drvo koje je raslo na cosku iza katedrale, kod drveta je danas semafor na raskrsnici mmbaseskije-pehlivanusa
bravo :thumbup:
TojoOptics

#34468 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Image

Upravo tako. Kipovi i dalje stoje. Dopada mi se tabla sa natpisom "modni fazon".
RJ57

#34469 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

TojoOptics wrote: 22/05/2025 09:56
Jes' Pjesnik radio na garderobi, a onda isao od stola do stola da recituje, znam jer sam ponekad ostavljao u garderobu montgomeri mantil (onaj hasisarski, zeleni). Jao, dobro si za advokate, dva spojena stola pored prozora, odmah do Petka koji je bio u uglu, taman kod ulaza u drugu salu. Bio je onaj sa prosijedom kosom, kulturan lik, stalno je pusio, ozbiljan. Pa, onaj sa crnom bradom i brkovima. Hvala za podsjecanje. Parkusa moje mladosti. Za mene najbolja kafana Sarajeva - velika, u centru, nije bila sminkersko mjesto, dolazili super likovi. Sjecam se Dine Merlina koji nije zalazio u istu, bio rahmetli Tula, redovan gost, inventar, pa Damir Arslanagic sa trebom, vazda u tamnim cvikama, ali Merlin nije posjecivao Parkusu. Nema vise. Ima sad banka anonimnog izgleda, promijenio se duh grada, postali smo SVET, sto bi rekla gospodja Emilija iz Boljeg Zivota.

Image

Ovu sam fotografiju korigovao putem AI, tako da ne predstavlja 100% realnost, ali mislim da cemo se sjetiti atmosfere mi koji smo tih sedamdesetih i osamdesetih provodili dane mladosti u istoj. Advokati su bili lijevo (ne vide se).
baš htjedoh napisati da ovo nije moguće .. sarajka izgelda ko zgrada iz 19 vijeka
thekupus

#34470 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

TojoOptics wrote: 22/05/2025 10:56 Image

Upravo tako. Kipovi i dalje stoje. Dopada mi se tabla sa natpisom "modni fazon".
modni fazon je bila radnja filipa grubišića, vlasnika zgrade

njegov potomak dubravko sad tu drži FG bar i restoran, nazvan po inicijalima pretka, a unutra je na zidu originalni porodični portret grubišića

eto, možđa neko nije znao, zanimljivo je
TojoOptics

#34471 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

thekupus wrote: 22/05/2025 11:41

njegov potomak dubravko sad tu drži FG bar i restoran, nazvan po inicijalima pretka, a unutra je na zidu originalni porodični portret grubišića

Nisam znao. Hvala za info.
Tvrtko II Kotromanić

#34472 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Tvrtko II Kotromanić »

thekupus wrote: 22/05/2025 11:41
TojoOptics wrote: 22/05/2025 10:56 Image

:thumbup:
Dubravko je prava raja :thumbup:
johntra

#34473 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Image
Image
TojoOptics

#34474 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Jos jedna AI rekonstrukcija Parkuse

Image
dimnjacar

#34475 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dimnjacar »

TojoOptics wrote: 22/05/2025 09:56

Image

Upravo tako! Znaš znanje, imaš puno utakmica u nogama, vidi se.... :D
i nije šef Sejo, kako sam npaisao, nego Sejfo. Štamparska greška :roll:
Post Reply