Titova, ispred Parkuše.
Bila slika više puta
Titova, ispred Parkuše.
Super, kako nema vise nicega. U zgradi u centru slike, austrougarska arhitektura, na zadnjem spratu zivjela zgodna treba. Smek'o je iz baste u Parkusi vazda kada bi bila na prozoru.
isto sam pomislio

vec razjasnjeno
Gradina
kako lijepa slika, odise mirnocom i ljepotom...
Sjećam se Pjesnika, brkovi, malo duža i sijeda kosa, razbarušena, skoro k'o u Karadžića, ali se ne sjećem da je radio na garedorbi, meni se više čini da je bio inventar u Parkuši, išao od stola do stola i recitovao. Inače je sa Džidžikovca (zaboravio sam ime - da nije Slavko?), moleriso u ratu i poslije rata po komšiluku.TojoOptics wrote: ↑21/05/2025 12:36Ja sam išao kada je na garderobi radi stariji tip, sa brkovima, zvali smo ga Pjesnik, jer je sklapao smiješne rime. Babe se ne sjećam. Na ulazu u WC je bila Romkinja, sjedila i tražila da platiš svaki put kada uđeš, što je bilo besmisleno jer smo cugalidimnjacar wrote: ↑21/05/2025 12:13
Visio sam i ja u Parkuši sredinom osamdesetih, i preko dana i navače, .....prvo na klupi pored (hipi klupa) a onda prispiješ da uđeš unutra, pa piči u drugu salu i udri asocijacija za onim stolovima po 6 mjesta. Ponekad se i u "kiflama" sjedilo.
Najteže je bilo zimi se provući pored babe sa garderobe na ulazu ada ne ostaviš jaknu / kaput.I ako se provučeš, eto ti nje u obilazak svako malo, ponese brojeve sa sobom, skine ti jaknu sa stolice a baci ti broj na sto
![]()
![]()
![]()
u litrima, malo malo pa u WC, plati jedanput, vazda negodovali. Konobari Alija, Ejub, Jovo, šef Sejfo, vazda u odijelu, sa leptir mašnom, konobari u bordo sakoima, sa bijelom krpom preko ruke, Alija konobar pravio akrobacije sa pićem. U čošku prve sale sjedio izvjesni Petko, inventar. On bi bio cijeli dan, a predveče bi išao kući, u kifli do ulaznih vrata stariji gospodin Abid, pored ulaza za konobare izvjesni Đoko, koji je čitao stalno novine. Igrali asocijacija do besvijesti.
EDIT: Dolazio Kokan sa dugom crnom kosom sa svojom nerazdvojnom djevojkom, progresivni roker, poslije direktor CDA (pred sam rat). Tifa (prije Dugmeta, u vrijeme Prvog Cina i Top-a), Narca, Fico, Jasko, Veso, Neno, Ceha, Muce, Zeljo...Neki su umrli, kao Jasko, Neno i Narcis, neki poginuli u ratu kao Zeljo, neki su nestali kao Đoko iz čoska...
dimnjacar wrote: ↑22/05/2025 08:53Sjećam se Pjesnika, brkovi, malo duža i sijeda kosa, razbarušena, skoro k'o u Karadžića, ali se ne sjećem da je radio na garedorbi, meni se više čini da je bio inventar u Parkuši, išao od stola do stola i recitovao. Inače je sa Džidžikovca (zaboravio sam ime - da nije Slavko?), moleriso u ratu i poslije rata po komšiluku.TojoOptics wrote: ↑21/05/2025 12:36Ja sam išao kada je na garderobi radi stariji tip, sa brkovima, zvali smo ga Pjesnik, jer je sklapao smiješne rime. Babe se ne sjećam. Na ulazu u WC je bila Romkinja, sjedila i tražila da platiš svaki put kada uđeš, što je bilo besmisleno jer smo cugalidimnjacar wrote: ↑21/05/2025 12:13
Visio sam i ja u Parkuši sredinom osamdesetih, i preko dana i navače, .....prvo na klupi pored (hipi klupa) a onda prispiješ da uđeš unutra, pa piči u drugu salu i udri asocijacija za onim stolovima po 6 mjesta. Ponekad se i u "kiflama" sjedilo.
Najteže je bilo zimi se provući pored babe sa garderobe na ulazu ada ne ostaviš jaknu / kaput.I ako se provučeš, eto ti nje u obilazak svako malo, ponese brojeve sa sobom, skine ti jaknu sa stolice a baci ti broj na sto
![]()
![]()
![]()
u litrima, malo malo pa u WC, plati jedanput, vazda negodovali. Konobari Alija, Ejub, Jovo, šef Sejfo, vazda u odijelu, sa leptir mašnom, konobari u bordo sakoima, sa bijelom krpom preko ruke, Alija konobar pravio akrobacije sa pićem. U čošku prve sale sjedio izvjesni Petko, inventar. On bi bio cijeli dan, a predveče bi išao kući, u kifli do ulaznih vrata stariji gospodin Abid, pored ulaza za konobare izvjesni Đoko, koji je čitao stalno novine. Igrali asocijacija do besvijesti.
EDIT: Dolazio Kokan sa dugom crnom kosom sa svojom nerazdvojnom djevojkom, progresivni roker, poslije direktor CDA (pred sam rat). Tifa (prije Dugmeta, u vrijeme Prvog Cina i Top-a), Narca, Fico, Jasko, Veso, Neno, Ceha, Muce, Zeljo...Neki su umrli, kao Jasko, Neno i Narcis, neki poginuli u ratu kao Zeljo, neki su nestali kao Đoko iz čoska...
Sejo šef, crno odijelo i leptir mašna, a konobari u crvenim sakoima i crnim hlačama. Kafa iz džezvice i zapakovana kocka šećera pored. U prvoj sali imali stalni sto i sjedili advokati (da sad ne pominjem imena, nema ih više među živima), i novinari. Čičak, nekad u prvoj nekad u drugoj sali. najčešće dolazio sam.
Najjeftinija bila loza, a još jeftiniji bio vermut (al' ko će to piti), i litar kisele i 6 čaša. pa udri, kad se nema para.
Puno je uspomena iz tih vremena, mogao bi se feljton napisati.
Iz monografske publikacije "Sarajevo-Projekat zaštite čovjekove okoline" iz 1982. godine, Biblioteka HAS

Jes' Pjesnik radio na garderobi, a onda isao od stola do stola da recituje, znam jer sam ponekad ostavljao u garderobu montgomeri mantil (onaj hasisarski, zeleni). Jao, dobro si za advokate, dva spojena stola pored prozora, odmah do Petka koji je bio u uglu, taman kod ulaza u drugu salu. Bio je onaj sa prosijedom kosom, kulturan lik, stalno je pusio, ozbiljan. Pa, onaj sa crnom bradom i brkovima. Hvala za podsjecanje. Parkusa moje mladosti. Za mene najbolja kafana Sarajeva - velika, u centru, nije bila sminkersko mjesto, dolazili super likovi. Sjecam se Dine Merlina koji nije zalazio u istu, bio rahmetli Tula, redovan gost, inventar, pa Damir Arslanagic sa trebom, vazda u tamnim cvikama, ali Merlin nije posjecivao Parkusu. Nema vise. Ima sad banka anonimnog izgleda, promijenio se duh grada, postali smo SVET, sto bi rekla gospodja Emilija iz Boljeg Zivota.dimnjacar wrote: ↑22/05/2025 08:53
Sjećam se Pjesnika, brkovi, malo duža i sijeda kosa, razbarušena, skoro k'o u Karadžića, ali se ne sjećem da je radio na garedorbi, meni se više čini da je bio inventar u Parkuši, išao od stola do stola i recitovao. Inače je sa Džidžikovca (zaboravio sam ime - da nije Slavko?), moleriso u ratu i poslije rata po komšiluku.
Sejo šef, crno odijelo i leptir mašna, a konobari u crvenim sakoima i crnim hlačama. Kafa iz džezvice i zapakovana kocka šećera pored. U prvoj sali imali stalni sto i sjedili advokati (da sad ne pominjem imena, nema ih više među živima), i novinari. Čičak, nekad u prvoj nekad u drugoj sali. najčešće dolazio sam.
Najjeftinija bila loza, a još jeftiniji bio vermut (al' ko će to piti), i litar kisele i 6 čaša. pa udri, kad se nema para.

Ne bih rekao da je ovo kralja tomislava. Ovo je preko puta pijace markale. Zgrada s kipovima je na broju 8, lijevo od nje ova zgrada je gazihusrev-begova palata (gdje su sa stane prema katedrali ona prodavnica odjece na cosku i chipas, metropolis), a do nje je katedrala koja se ne vidi, ali se vidi drvo koje je raslo na cosku iza katedrale, kod drveta je danas semafor na raskrsnici mmbaseskije-pehlivanusa
bravotomhagen wrote: ↑22/05/2025 10:44Ne bih rekao da je ovo kralja tomislava. Ovo je preko puta pijace markale. Zgrada s kipovima je na broju 8, lijevo od nje ova zgrada je gazihusrev-begova palata (gdje su sa stane prema katedrali ona prodavnica odjece na cosku i chipas, metropolis), a do nje je katedrala koja se ne vidi, ali se vidi drvo koje je raslo na cosku iza katedrale, kod drveta je danas semafor na raskrsnici mmbaseskije-pehlivanusa
baš htjedoh napisati da ovo nije moguće .. sarajka izgelda ko zgrada iz 19 vijekaTojoOptics wrote: ↑22/05/2025 09:56Jes' Pjesnik radio na garderobi, a onda isao od stola do stola da recituje, znam jer sam ponekad ostavljao u garderobu montgomeri mantil (onaj hasisarski, zeleni). Jao, dobro si za advokate, dva spojena stola pored prozora, odmah do Petka koji je bio u uglu, taman kod ulaza u drugu salu. Bio je onaj sa prosijedom kosom, kulturan lik, stalno je pusio, ozbiljan. Pa, onaj sa crnom bradom i brkovima. Hvala za podsjecanje. Parkusa moje mladosti. Za mene najbolja kafana Sarajeva - velika, u centru, nije bila sminkersko mjesto, dolazili super likovi. Sjecam se Dine Merlina koji nije zalazio u istu, bio rahmetli Tula, redovan gost, inventar, pa Damir Arslanagic sa trebom, vazda u tamnim cvikama, ali Merlin nije posjecivao Parkusu. Nema vise. Ima sad banka anonimnog izgleda, promijenio se duh grada, postali smo SVET, sto bi rekla gospodja Emilija iz Boljeg Zivota.dimnjacar wrote: ↑22/05/2025 08:53
Sjećam se Pjesnika, brkovi, malo duža i sijeda kosa, razbarušena, skoro k'o u Karadžića, ali se ne sjećem da je radio na garedorbi, meni se više čini da je bio inventar u Parkuši, išao od stola do stola i recitovao. Inače je sa Džidžikovca (zaboravio sam ime - da nije Slavko?), moleriso u ratu i poslije rata po komšiluku.
P.S. Mislim da se pjesnik zvao Slavko, kako si napisao.
Ovu sam fotografiju korigovao putem AI, tako da ne predstavlja 100% realnost, ali mislim da cemo se sjetiti atmosfere mi koji smo tih sedamdesetih i osamdesetih provodili dane mladosti u istoj. Advokati su bili lijevo (ne vide se).
modni fazon je bila radnja filipa grubišića, vlasnika zgradeTojoOptics wrote: ↑22/05/2025 10:56
Upravo tako. Kipovi i dalje stoje. Dopada mi se tabla sa natpisom "modni fazon".
Nisam znao. Hvala za info.
thekupus wrote: ↑22/05/2025 11:41modni fazon je bila radnja filipa grubišića, vlasnika zgradeTojoOptics wrote: ↑22/05/2025 10:56
Upravo tako. Kipovi i dalje stoje. Dopada mi se tabla sa natpisom "modni fazon".
njegov potomak dubravko sad tu drži FG bar i restoran, nazvan po inicijalima pretka, a unutra je na zidu originalni porodični portret grubišića
eto, možđa neko nije znao, zanimljivo je
Upravo tako! Znaš znanje, imaš puno utakmica u nogama, vidi se....TojoOptics wrote: ↑22/05/2025 09:56Jes' Pjesnik radio na garderobi, a onda isao od stola do stola da recituje, znam jer sam ponekad ostavljao u garderobu montgomeri mantil (onaj hasisarski, zeleni). Jao, dobro si za advokate, dva spojena stola pored prozora, odmah do Petka koji je bio u uglu, taman kod ulaza u drugu salu. Bio je onaj sa prosijedom kosom, kulturan lik, stalno je pusio, ozbiljan. Pa, onaj sa crnom bradom i brkovima. Hvala za podsjecanje. Parkusa moje mladosti. Za mene najbolja kafana Sarajeva - velika, u centru, nije bila sminkersko mjesto, dolazili super likovi. Sjecam se Dine Merlina koji nije zalazio u istu, bio rahmetli Tula, redovan gost, inventar, pa Damir Arslanagic sa trebom, vazda u tamnim cvikama, ali Merlin nije posjecivao Parkusu. Nema vise. Ima sad banka anonimnog izgleda, promijenio se duh grada, postali smo SVET, sto bi rekla gospodja Emilija iz Boljeg Zivota.dimnjacar wrote: ↑22/05/2025 08:53
P.S. Mislim da se pjesnik zvao Slavko, kako si napisao.
Ovu sam fotografiju korigovao putem AI, tako da ne predstavlja 100% realnost, ali mislim da cemo se sjetiti atmosfere mi koji smo tih sedamdesetih i osamdesetih provodili dane mladosti u istoj. Advokati su bili lijevo (ne vide se).