Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#34101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 19/06/2026 16:10 Ekonomija raste sa povecanjem zaposlene radne snage. Koliko vidim u nekim zemljama poput Njemacke broj radne snage vec vise godina stagnira ili opada.
Stari postulat. Danas ce ekonomija rasti brze od rasta radne snage jer to tehnologija omogucava. Negdje sam cuo nevjerovatan podatak a to je da razlika u gdp-u koju je amerika napravila u odnosu na eu u zadnjih 15ak godina je trzisna vrijednost faang-a. Ako pogledas broj zaposlenih, zanemariv je u odnosu na rast vrijednosti

A za to, odnosno odsustvo takve vrijednosti, je zasluzna birokratija eu
Bodkin

#34102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 19/06/2026 15:58 Ne razumijem zasto zeljeti propast drzavi u kojoj zivis i privredjujes? :roll:

Za troskove energije se ne bih slozio, mislim da su "visoki troskovi energije" floskula kao i "nedostatak strucne radne snage", kako bi se opravdala neosnovana poskupljenja. Dakle govorim o trenutnom stanju u 2026 god. Od toga profitiraju samo energetske kompanije (jbg politicari imaju tu dionice), pa npr. vikendom na berzi negativna cijena el. energije, a meni Kwh 0,40€ od gradskog posluzitelja. I niko to ne problematizira u javnom prostoru.
Zato sto gledas selektivne data pointe. Imas u zapadnoj evropi problem da ne mogu naselja da se grade jer el mreza ne dozvoljava. Njemacka industrija placa bruku vecu cijenu energije u proizvodnji, i to ih cini daleko manje konkurentnim. A manjak profita znaci manja para u razvoju

Da ne pricamo o tome da danasnje moderne tehnologije ovise o data centrima koji koriste vise struje od omanjoh drzava. Pogledaj proizvodnju struje i uporedi eu/kinu/ameriku. Evropa nema svojih izvora fosilnih goriva, a merkelica je odlucila da zatvori nuklearke. Na kraju su francuzi ispali najpametniji. Svoje oruzje i nuklearna energija
Post Reply