konoplja wrote: ↑19/06/2026 18:59
E ovaj zadnji dio mi je najdrazi. Ovo iznad je sve donekle smor... Pa te pitam sta i kako dalje? Znas da natalitet opada svugdje. Nema ni Indija vise pozitivan prirastaj. Jedini "bazen" je Subsaharan Africa. Koji je plan? Je li da oni budu izvor radne snage za sva vremena? Vidis da ovaj sistem ne funkcionira vise. Zato da, treba koristiti mastu i zamisliti neki drugi svijet.
Ne znam sta je problem da postoji drugaciji pogled na svijet i filozofija. Nista tebe Japan licno ne steti i ne smeta ti ovim sto rade. Nek im padne populacija, zarastu otoci i priroda prodise. Imat ce vise resursa i bit ce im cisca zemlja, zrak i voda.
Ah koji je plan....zasto mene pitas koji je plan?
Plan je da bogati nastave otimati limitirane resurse siromasnih, bilo da se radi o sirovinama, bilo da se radi o ljudima. I toga ce nestati, kao sto ce nestati i fosilnih goriva, a planeta ce postati wasteland pod vodom.
Nikoga ne boli kurac sta ce biti poslije njega. Baby boomeri nisu razmisljali sta ce kad odu u penziju. Nama su ostavili taj problem da razmisljamo, odnosno nasoj djeci.
Kinezi su sebi unistili demografiju svojim genijalnim potezima, sto ce osjetiti generacije decenijama i decenijama poslije.
Mi sad evo unistavamo ubrzano planetu, al koga boli kurac sta ce biti za 100 godina.
Koji je plan....Ne postoji plan ili sistem na koji povecan broj penzica u odnosu na broj radnika nece uticati negativno. Postoje samo eventualne mjere koje mozes uvesti da to donekle ublaze. Znam da su mnoge zemlje pokusavale sa nekim inicijativama i poticajima za pravljenje djece ali bez nekog specijalnog efekta. Mozda da se ti poticaji podignu na neki drasticno veci nivo, bukvalno da ti drzava titra muda da napravis sto vise djece. S obzirom o kakvom znacaju ovog "resursa" se radi, mozda bi i trebalo. Ili to ili da tamanimo penzionere cim malo zakaslju.
Ali eto bar ce boomeri svi pomrijeti do jedno 2050-e pa ce pad bar malo biti usporen.
Ko zna, mozda nam oligarsi i tehnoloski overlordi kojim se klanjamo smisliti kakve robote i tehnologiju koja ce raditi za nas dok mi lelemudamo.
Al u kurcu.