Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#34101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 19/06/2026 16:10 Ekonomija raste sa povecanjem zaposlene radne snage. Koliko vidim u nekim zemljama poput Njemacke broj radne snage vec vise godina stagnira ili opada.
Stari postulat. Danas ce ekonomija rasti brze od rasta radne snage jer to tehnologija omogucava. Negdje sam cuo nevjerovatan podatak a to je da razlika u gdp-u koju je amerika napravila u odnosu na eu u zadnjih 15ak godina je trzisna vrijednost faang-a. Ako pogledas broj zaposlenih, zanemariv je u odnosu na rast vrijednosti

A za to, odnosno odsustvo takve vrijednosti, je zasluzna birokratija eu
Bodkin

#34102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 19/06/2026 15:58 Ne razumijem zasto zeljeti propast drzavi u kojoj zivis i privredjujes? :roll:

Za troskove energije se ne bih slozio, mislim da su "visoki troskovi energije" floskula kao i "nedostatak strucne radne snage", kako bi se opravdala neosnovana poskupljenja. Dakle govorim o trenutnom stanju u 2026 god. Od toga profitiraju samo energetske kompanije (jbg politicari imaju tu dionice), pa npr. vikendom na berzi negativna cijena el. energije, a meni Kwh 0,40€ od gradskog posluzitelja. I niko to ne problematizira u javnom prostoru.
Zato sto gledas selektivne data pointe. Imas u zapadnoj evropi problem da ne mogu naselja da se grade jer el mreza ne dozvoljava. Njemacka industrija placa bruku vecu cijenu energije u proizvodnji, i to ih cini daleko manje konkurentnim. A manjak profita znaci manja para u razvoju

Da ne pricamo o tome da danasnje moderne tehnologije ovise o data centrima koji koriste vise struje od omanjoh drzava. Pogledaj proizvodnju struje i uporedi eu/kinu/ameriku. Evropa nema svojih izvora fosilnih goriva, a merkelica je odlucila da zatvori nuklearke. Na kraju su francuzi ispali najpametniji. Svoje oruzje i nuklearna energija
jeza u ledja

#34103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 19/06/2026 18:59 E ovaj zadnji dio mi je najdrazi. Ovo iznad je sve donekle smor... Pa te pitam sta i kako dalje? Znas da natalitet opada svugdje. Nema ni Indija vise pozitivan prirastaj. Jedini "bazen" je Subsaharan Africa. Koji je plan? Je li da oni budu izvor radne snage za sva vremena? Vidis da ovaj sistem ne funkcionira vise. Zato da, treba koristiti mastu i zamisliti neki drugi svijet.
Ne znam sta je problem da postoji drugaciji pogled na svijet i filozofija. Nista tebe Japan licno ne steti i ne smeta ti ovim sto rade. Nek im padne populacija, zarastu otoci i priroda prodise. Imat ce vise resursa i bit ce im cisca zemlja, zrak i voda.
Ah koji je plan....zasto mene pitas koji je plan?

Plan je da bogati nastave otimati limitirane resurse siromasnih, bilo da se radi o sirovinama, bilo da se radi o ljudima. I toga ce nestati, kao sto ce nestati i fosilnih goriva, a planeta ce postati wasteland pod vodom.

Nikoga ne boli kurac sta ce biti poslije njega. Baby boomeri nisu razmisljali sta ce kad odu u penziju. Nama su ostavili taj problem da razmisljamo, odnosno nasoj djeci.

Kinezi su sebi unistili demografiju svojim genijalnim potezima, sto ce osjetiti generacije decenijama i decenijama poslije.
Mi sad evo unistavamo ubrzano planetu, al koga boli kurac sta ce biti za 100 godina.

Koji je plan....Ne postoji plan ili sistem na koji povecan broj penzica u odnosu na broj radnika nece uticati negativno. Postoje samo eventualne mjere koje mozes uvesti da to donekle ublaze. Znam da su mnoge zemlje pokusavale sa nekim inicijativama i poticajima za pravljenje djece ali bez nekog specijalnog efekta. Mozda da se ti poticaji podignu na neki drasticno veci nivo, bukvalno da ti drzava titra muda da napravis sto vise djece. S obzirom o kakvom znacaju ovog "resursa" se radi, mozda bi i trebalo. Ili to ili da tamanimo penzionere cim malo zakaslju.

Ali eto bar ce boomeri svi pomrijeti do jedno 2050-e pa ce pad bar malo biti usporen.

Ko zna, mozda nam oligarsi i tehnoloski overlordi kojim se klanjamo smisliti kakve robote i tehnologiju koja ce raditi za nas dok mi lelemudamo.
Al u kurcu.
jeza u ledja

#34104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Sto se tice Japana meni ni iz dzepa ni u dzep. Nek im je sa srecom.

No ti si spomenuo Japan kao valjda neku oazu sistema limitirane imigracije. Ono sto ti ja govorim je da njihova imigraciona politika ide u potpuno drugom smjeru jer im je demografija, a sa njom i ekonomija, u uzasno losoj situaciji.
jeza u ledja

#34105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

animals wrote: 19/06/2026 16:24 kako manjak radne snage, ako Nijemaca imalo i ima konstantno 80 miliona..
A cuj kako. Malo mucni glavom kako. :-)

Misterija... :roll:
animals

#34106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by animals »

jeza u ledja wrote: 20/06/2026 06:09
animals wrote: 19/06/2026 16:24 kako manjak radne snage, ako Nijemaca imalo i ima konstantno 80 miliona..

4 miliona nezaposleni..
kako..
TAFKAP

#34107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

animals wrote: 20/06/2026 15:23

4 miliona nezaposleni..
kako..
Koliko je od ostalih 76 miliona radno sposnih, koliko ih je u penziji?
animals

#34108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by animals »

TAFKAP wrote: 20/06/2026 15:32

4 miliona nezaposleni..
kako..
Koliko je od ostalih 76 miliona radno sposnih, koliko ih je u penziji?
Tacno koliko treba..
Pa svaki dan citamo, tvornice se zatvaraju, otpustaju se milioni radnika,
proizvodnja se seli u druge drzave..
ko je tu lud...
animals

#34109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by animals »

Evo ti licni primjer u mojoj firmi..
plate oko 3000 eura, radno vrijeme 38 sati..
dolaze mladi ljudi, najvise stranci, rade par dana i odu, nece da rade..
tesko im, ima radnika, samo nece da rade..
Ozimician

#34110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 19/06/2026 22:53
Ozimician wrote: 19/06/2026 15:58 Ne razumijem zasto zeljeti propast drzavi u kojoj zivis i privredjujes? :roll:

Za troskove energije se ne bih slozio, mislim da su "visoki troskovi energije" floskula kao i "nedostatak strucne radne snage", kako bi se opravdala neosnovana poskupljenja. Dakle govorim o trenutnom stanju u 2026 god. Od toga profitiraju samo energetske kompanije (jbg politicari imaju tu dionice), pa npr. vikendom na berzi negativna cijena el. energije, a meni Kwh 0,40€ od gradskog posluzitelja. I niko to ne problematizira u javnom prostoru.
Zato sto gledas selektivne data pointe. Imas u zapadnoj evropi problem da ne mogu naselja da se grade jer el mreza ne dozvoljava. Njemacka industrija placa bruku vecu cijenu energije u proizvodnji, i to ih cini daleko manje konkurentnim. A manjak profita znaci manja para u razvoju

Da ne pricamo o tome da danasnje moderne tehnologije ovise o data centrima koji koriste vise struje od omanjoh drzava. Pogledaj proizvodnju struje i uporedi eu/kinu/ameriku. Evropa nema svojih izvora fosilnih goriva, a merkelica je odlucila da zatvori nuklearke. Na kraju su francuzi ispali najpametniji. Svoje oruzje i nuklearna energija
Razumijem ja tvoj point i slazem se s njim, ali ne mogu se oteti utisku da se to koristi samo kao opravdanje, a pri tome se nista ne radi na tom planu nego naprotiv, uvode se fucking CO2 porezi i to svake godine sve veci i veci ce biti, tako je planirano.

Visoki troskovi energije i nedostatak radne snage, how yes no, a bukvalno s kim god pricam, svi razmisljaju o rezanju broja uposlenih.
Ozimician

#34111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

animals wrote: 20/06/2026 15:40 Evo ti licni primjer u mojoj firmi..
Ili im nije nuzda da rade ili imaju izbor boljih poslova.
animals

#34112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by animals »

Ozimician wrote: 20/06/2026 22:54
Ima svega...
i nece, i misle da zasluzuju bolje i drzava pravi od njih debile dajucu ima pare, radili ili ne radili..
Maharadza

#34113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

animals wrote: 20/06/2026 22:56
Ima svega...
i nece, i misle da zasluzuju bolje i drzava pravi od njih debile dajucu ima pare, radili ili ne radili..
Čitam švabija ocijenjena kao Džennet za neradnike tj.ima možda i ponajbolju socijalnu politiku i zbrinjavanje nezaposlenih garantirajući im SVE, krov nad glavom, plaćene režije + keša za hranu itd. a istovremeno je i Džehennem za radnike tj. ogromne poreze i odbitke svima koji rade ili imaju keša i imovine.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#34114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konoplja wrote: 19/06/2026 18:59
jeza u ledja wrote: 18/06/2026 20:15
konoplja wrote: 18/06/2026 19:34
De nemoj me zajebavati... Znas Vijetnamca!? JEDNOG? Je li to radni kolega? Jesi ga preko Slacka pitao? :D
A de mi reci je li pravi Vijetnamac ili je amerikaniziran? :mrgreen:
Evo sad cu ja ove moje iz vijetnamskog restorana pitati :mrgreen:
Ne razumijem cemu smajliji? Sta ti je tacno ovdje smijesno?

Nije mi radni kolega, vec prijatelj koji je bio komforan dovoljno da o tome prica sa mnom. Imao sam Vijetnamca kao sefa jednom davno. Siguran sam da sam ih upoznao jos tokom godina. Ovdje ti govorim o nekome koga dobro poznajem i s kojim sam imao tacno ovaj razgovor o percepciji ovih iz jugoistocne Azije u zemljama poput Japana, Koreje, Tajvana.

Normalno covjece da je druga kultura... Pa Kineska i Japanska su druge kulture. Ja ti govorim da postoji koncept u antropologiji 'Chopstick Culture' koji obuhvata te 4 navedene drzave. Budizam i Konfucije su temelji te kulture.
Ti navodis Indoneziju i Vijetnam skupa. Daleko vece su razlike izmedju te dvije drzave, pa Indonezija je islamska zemlja kao sto znas.
Navodim Indoneziju i Filipine jer oni uz Vijetnam cine gro te nove imigracije u Japan.

Al' si namazan sa ovim dobacivanjem - drukacije izgledaju - tebra 2026. to virtue signaling, moral superiority no mas :D
De mi reci, je li tebi bitno kako ko izgleda i da li se razlikuje od domicilnog stanovnistva po izgledu?
Normalno da su maheri u robotici i automatizaciji, kao sto su i Nijemci, a gle cuda i oni jos na fax masini. :lol:
Al' eto pogledaj malo i pretrazi pa ces viditi da su pri vrhu.
Pri vrhu cega? Znamo svi ko je i sta je Japan sto se tice automatizacije. No ja ti kazem da su daleko od onoga sto su bili prije 40 godina.

Sto se UK tice... Da, toliko su integrirani i stancaju premijere nema sta, ali isto tako stancaju i raznorazne silovatelje i bandite. Eno neko je bas postavio na temi o UK podugacka je lista.
Stancaju silovatelje u vecoj stopi od domaceg stanovnistva?

Pa i ja mislim da treba imigracije. Samo sto sam sigurnan da je treba mnogo, mnogo manje nego sto ti mislis. Cak sta vise, mislim da nije ni katastrofa da nema imigracije. Sve ti ovisi o tome koji ti je, nazivimo to, default setting ili mainframe. Tebi je ocito ovaj za konstantnim rastom i ekonomijom. Meni nije na prvom mjestu, pozeljno je naravno, ali ima bitniji stvari i drugaciji pogleda na svijet.
Naravno da je katastrofa ako nema imigracije. Katastrofa je i sa malo imigracije. U Japanu je vec nastupila ta kastastrofa. Da stancamo dovoljno djece imigracije ne bi bila potrebna, ali ne stancamo.
Nije pitanje sta je meni "default setting ili mainframe" vec kako funkcionise makroekonomija. Nije pitanje rasta, vec pada. Pada broja radno sposobnog stanovnistva u odnosu na matore.

Cuj default setting :-) Ono, ako zamislimo neki drugi svijet bice nam bolje. :roll: Ja nemam nikakav "setting" vec razmisljam racionalno, za razliku od tebe.
Ma zafrkavam te covjece! Prvi si poceo... opusti se. :D

Aha to mislis sada ove novije imigracije koja je stigla prosle godine ili?
Jer ako pratis thread vidit ces da ti Bodkin i ja odgovaramo kad si naveo samo Kinu, Koreju i Vijetnam. Indonezija i Filipini su naknadno ubaceni elementi.

Ne, nije mi uopste bitno kako ko izgleda.

Ne znam na osnovu cega tvrdis da su daleko od onoga prije 40 godina. Big 4 robotike i automatizacije cine dvije japanske firme (FANUC i Yaskawa) i poklapaju otprilike 1/3 trzista.

Ah, vidim gdje ides s ovim i znas vrlo dobro na sta mislim zato nema potrebe da se pomjeraju stative. Mislim da sam dovoljno jasan bio da se misli iskljucivo na ovaj skandal svodnickih bandi. Tako da bi pitanje trebalo biti koliko je domicilnog stanovnista u tome i koja je stopa.

E ovaj zadnji dio mi je najdrazi. Ovo iznad je sve donekle smor... Pa te pitam sta i kako dalje? Znas da natalitet opada svugdje. Nema ni Indija vise pozitivan prirastaj. Jedini "bazen" je Subsaharan Africa. Koji je plan? Je li da oni budu izvor radne snage za sva vremena? Vidis da ovaj sistem ne funkcionira vise. Zato da, treba koristiti mastu i zamisliti neki drugi svijet.
Ne znam sta je problem da postoji drugaciji pogled na svijet i filozofija. Nista tebe Japan licno ne steti i ne smeta ti ovim sto rade. Nek im padne populacija, zarastu otoci i priroda prodise. Imat ce vise resursa i bit ce im cisca zemlja, zrak i voda.
Ne znam kako neko može da misli da je Japan pozitivan primjer.

Ta država već decenijama stagnira, a zadnjih par godina idu silaznom putanjom. Kako zemlja koja je izgubila haman pa pola vrijednosti svoje valute može da bude pozitivna za bilo šta? Za 2-3 godine Češka i Poljska će ih prestići po ekonomiji po stanovniku.

I ne, nije tako jednostavno da će populacija jednostavno malo opasti, i eto to je to. O tim starijim ljudima treba brinuti, treba im plaćati penzije, zdravstvo. Kako to učini ako će biti više starijih od mlađih? Jedino da uvedemo eutanaziju za sve starije od 70-75.
O ekonomiji da ne govorimo, niko ne želi da ulaže tamo gdje tržište masovno opada. Takva društva su istovremeno užasno regresivna. Nema mladih, nema ideja, staro stanovništvo koje nema ideje i ne želi nikakav napredak jer su i sami u godinama. Ti efekti se već sada vide, gdje starci glasaju za stranke koje njima osiguravaju penzije i tako dobiju glasove, a to što zemlja ne ide naprijed, to koga briga kada većina elekotarata svakako neće biti tu kada zemlja pravo počinje propadati.
PreWiBa

#34115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Maharadza wrote: 20/06/2026 23:55

Ima svega...
Čitam švabija ocijenjena kao Džennet za neradnike tj.ima možda i ponajbolju socijalnu politiku i zbrinjavanje nezaposlenih garantirajući im SVE, krov nad glavom, plaćene režije + keša za hranu itd. a istovremeno je i Džehennem za radnike tj. ogromne poreze i odbitke svima koji rade ili imaju keša i imovine.
Pa to većina zemalja zapadne evrope radi, nije to ništa novo. Problem je demografija, imaš jednostavno puno starih kojima sada treba plaćati penzije i zdravstvo, a nema ko da uplaćuje.
To je glavni i najviše rastući faktor koji raste u budžetkim davanjima.
PreWiBa

#34116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 20/06/2026 22:53

Razumijem ja tvoj point i slazem se s njim, ali ne mogu se oteti utisku da se to koristi samo kao opravdanje, a pri tome se nista ne radi na tom planu nego naprotiv, uvode se fucking CO2 porezi i to svake godine sve veci i veci ce biti, tako je planirano.

Visoki troskovi energije i nedostatak radne snage, how yes no, a bukvalno s kim god pricam, svi razmisljaju o rezanju broja uposlenih.
Imigracija nikako ne rješava problem. Čak i ako se 100% integriraju, u većini slučajeva već iduća generacija ili ona poslije ima isti TFR kao lokalci.

Imigracija i jeste problem, tj. prevelika. Smanjuje potrebu da se povise plate, povećava pritisak na tržište nekretnina, s rezultatom da je još teže osnovati porodicu ili imati više djece.
Treba povećati pritisak na poslodavce, a ne smanjivati.

Doduše, istovremeno, mislim da će kad-tad doći neki porez ili osjetno (ne ovo malo što već sad postoji) dodatno opterećenje za odrasle bez djece.
Ozimician

#34117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Trenutno se dizu porezi za one bez djece - velika polemika - posebno jer dosta parova ne moze da ima djecu, iako jako zele.

Raspravljao sam se ovdje sa spustanjem granice za Elterngeld na 140k € brutto prihoda domacinstva godisnje, koje su neki hadalji opravdavali ovdje; evo sad se prica o spustanju na 50k €. Naravno da od toga nema nista, nego ce se naci "kompromis" pa ce to biti 80-90k. Tako da time kaznjavas i one koji zele djecu, a nisu socijalni slucajevi.

Imigracija kao imigracija ne rjesava nikad problem, ako ne sredis strukturno sistem, to je ono sto danasnja Njemacka ne razumije. Negdje sam procitao- niko nema veci fetis nego njemacki poslodavac na jeftinu radnu snagu. xD
Ono sto oni ne razumiju, da svaka radna snaga mora negdje da zivi, da jede, sad sve karte bacili na Indiju, a bukvalno ce dobiti najnezahvalnije radnike ikad, koji ce im long-term napraviti najvise problema, ako ta migracija zazivi.

Ja govorim o opcoj inflaciji i padu standarda kroz raznorazne poreze i namete drzave. Usput dizu penzije 4,5 % , gerontokratija.
jeza u ledja

#34118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

PreWiBa wrote: 21/06/2026 00:08
Ozimician wrote: 20/06/2026 22:53

Imigracija nikako ne rješava problem. Čak i ako se 100% integriraju, u većini slučajeva već iduća generacija ili ona poslije ima isti TFR kao lokalci.

Imigracija i jeste problem, tj. prevelika. Smanjuje potrebu da se povise plate, povećava pritisak na tržište nekretnina, s rezultatom da je još teže osnovati porodicu ili imati više djece.
Treba povećati pritisak na poslodavce, a ne smanjivati.

Doduše, istovremeno, mislim da će kad-tad doći neki porez ili osjetno (ne ovo malo što već sad postoji) dodatno opterećenje za odrasle bez djece.
Da, imigracija je samo privremeno rjesenje. Kao droga. :D
O buducnosti ce se brinuti neko drugi. :skoljka:
jeza u ledja

#34119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

4 miliona nezaposleni..
kako..
Jarane...

Vise je ljudi u Njemackoj, ali je manje radno sposobnog stanovnistva.

Znaci vise onih o kojima neko treba brinuti, a manje onih koji su sposobni to da rade.

Moze Njemacka imati 20 miliona djece, 40 miliona radno sposobnih i 20 miliona staraca.
Ili moze imati 15 miliona djece, 30 miliona radno sposobinh i 35 miliona staraca. Isti broj u totalu, potpuno razliciti omjeri i posljedice na terenu.

Broj ljudi u jednoj zemlji sam za sebe ne govori nista.
sinuhe

#34120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

U Italiji je stranaca više za oko 300% od 2000 do danas. Istovremeno bez rasta plata i privrede. Stotine hiljada žena iz Rumunije, Ukrajine, Moldavije čine značajan prekarijat.
Last edited by sinuhe on 22/06/2026 09:37, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#34121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

PreWiBa wrote: 21/06/2026 00:05
Maharadza wrote: 20/06/2026 23:55

Ima svega...
Pa to većina zemalja zapadne evrope radi, nije to ništa novo. Problem je demografija, imaš jednostavno puno starih kojima sada treba plaćati penzije i zdravstvo, a nema ko da uplaćuje.
To je glavni i najviše rastući faktor koji raste u budžetkim davanjima.
Bice olakšica za penzioni sistem kad pomru ovi sto su zaradili penziju i smijene ih ovi sto nisu htjeli da rade :mrgreen:
geralt

#34122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

sinuhe wrote: 22/06/2026 06:53 U Italiji je stranaca više za oko 300% od 2000 do danas. Istovremeno bez rasta plata i privrede. Stotine hiljada žena iz Rumunije, Ukrajine, Moldavije čine značajan prekarijat.
Milano, grad koji je u svemu najbolji i najbogatiji u Italiji, ima najvise stranaca i imigranata.

Napoli, najjadniji, najprljaviji grad u Italiji, sa najvise beskucnika i koji najvise lici na geto, ih ima najmanje. 95% cistokrvni Italijani.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kauzacija ili korelacija?
geralt

#34124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Komentar, da Italijani bas i ne mogu svoje probleme u drzavi svaliti na imigrante. Neka pociste malo u svom dvoristu (i metaforicki i bukvalno).
jeza u ledja

#34125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

GDP Italije u 2000-e je bio $1.15 biliona.
GDP u 2025-oj je bio $2.55.
Mescini da je to porast? :oops:

Velicina radne snage u 2000 je bila 23.3 miliona, a trenutno je na 25.5.

To je sto se tice ukupnog GDP, koji kao sto vec rekoh ne znaci individualnim radnicima mnogo. No "rast ekonomije" obicno prije svega podrazumijeva povecanje GDP.

Da li plate stagniraju svima ili samo radnicima na dnu ljestvice, poput imigranata, to je vec interesantnije pitanje.
Post Reply