General War wrote: ↑21/10/2023 17:36
Hakiz wrote: ↑21/10/2023 17:28
Namjerno ignorišeš činjenicu da Hamasa ne bi bilo bez Izraela. Hamas je reakcija na izraelsko 70-godišnje uništavanje Palestine i Palestinaca. Jeste teroristička i radikalna reakcija, ali je reakcija. Uzrok i posljedica.
Ko želi da se riješi Hamasa mora uticati na to da Izrael prestane uništavati Palestince.
A to se neće desiti.
Pa nebi bi bilo ni nacista bez jevreja, nebi bio KKK da nije crnaca...kakav ti je to zakljucak?
Ako je Hamas reakcija na unistavanje palestine i palestinaca...onda zasto se cudis reakciji IDFa na ubistvo izraelaca i upad u Izrael?
Zaključak mi je dobar. Ti pokušavaš relativizovati.
Ne čudim se ja reakciji IDF-a. Mene čudi toliko podrška drugih država Izraelu, ne to šta Izrael radi.
Izrael, koji je država od boga izaranog naroda (Ubermenscha) širi svoj od boga obećani teritorij (širi Lebensraum) na teritorij ljudi koje drži u koncentracionom logoru (Gaza, pa i Zapadna Obala) Ne čudi što to radi. Problem je u tome što se Izraelu to bespogovorno dozvoljava.
Ne treba posebna pamet da se vidi da Izrael nema Hamas kao metu. Da mu je meta Hamas, ne bi bomardovao bolnice, ne bi ubijao na Zapadnoj Obali gdje Hamasa nema itd, to jeste, borio bi se protiv Hamasa, ne protiv djece, staraca i ranjenika. Izraelu je cilj uzeti svu teritoriju Palestine i kao nužan uslov za to protjerivanje i/ili ubijanje Palestinaca, šta mu prije uspije da uradi.
Upadne Hamas i ubije civile. Zločin. Tačno. Upadne Izrael i ubije civile. Pravo na odbranu? Ma hajte, molim Vas. I to je zločin. Isti. Uzrokovan istom mržnjom i istom ideologijom kao i zločin Hamasa. S tim što je Izrael taj zločin počeo činiti skoro 70 godina prije postojanja Hamasa.
Hronologija je bitna.