Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
AliceInChains

#33676 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by AliceInChains »

Dupli
Last edited by AliceInChains on 21/10/2023 16:24, edited 2 times in total.
Tyke

#33677 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Tyke »

"Zaboga spasite Gazu", poruka je na transparentu koji se pojavio na Anfieldu.

Svaki pametan covjek je na strani pravde i protiv stradanja ljudi.
Vidicemo sutra kakav je odziv na ulicama Tuzle i Sarajeva.
melac

#33678 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by melac »

moimoi wrote: 21/10/2023 10:10 U arapskim zemljama (barem sto se B. Istoka tice) na geografskim kartama po skolama, ukljucujuci i strane skole, ne postoji Izrael-nije ucrtan.

Kada kupuju nesto, sto je recimo “made in Izrael” fizicki to “brisu” :D

Ukoliko ste nekad putovali u Izrael i imate Izraelsku vizu u pasosu, sa tim pasosem ne mozete uci u njihove zemlje. Morate vaditi novi pasos.

Ogromna je njihova mrznja prema Izraelu .. idiotizam nema granica.
To sam i ja cuo i citao, ali uopste nije istina. Prije par godina putovao sam u Jordan, i kao pazi da nemas u pasosu muhur is Izrael, ali onda u Jordan sretnem ljudi iz Izreal na godisnjem, ali zidove ne arape. Tako da je to malo prenapuhano. SIgurno sada kad su sigurnosna situacija zategnula bi moglo biti tako, ali nije tako cijelo vrijeme.
skupljac_zeljeza

#33679 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skupljac_zeljeza »

geoxx wrote: 21/10/2023 16:16

Kakvo licno pitanje? :lol: Valjda kolektivno ukrajinsko pitanje.
Govorimo o izjavama i podrškama. Narod niko ništa ne pita. Maroko je četvrta arapska država koja s Izreaelom uspostavlja diplomatske odnose. A narod....

Image
moimoi

#33680 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by moimoi »

melac wrote: 21/10/2023 16:26
moimoi wrote: 21/10/2023 10:10 U arapskim zemljama (barem sto se B. Istoka tice) na geografskim kartama po skolama, ukljucujuci i strane skole, ne postoji Izrael-nije ucrtan.

Ukoliko ste nekad putovali u Izrael i imate Izraelsku vizu u pasosu, sa tim pasosem ne mozete uci u njihove zemlje. Morate vaditi novi pasos.

To sam i ja cuo i citao, ali uopste nije istina. Prije par godina putovao sam u Jordan, i kao pazi da nemas u pasosu muhur is Izrael, ali onda u Jordan sretnem ljudi iz Izreal na godisnjem, ali zidove ne arape. Tako da je to malo prenapuhano. SIgurno sada kad su sigurnosna situacija zategnula bi moglo biti tako, ali nije tako cijelo vrijeme.
Evo nadjoh

Some Arab countries will refuse entry to anybody who has an Israeli passport stamp (it is no problem to visit Jordan, Egypt, Morocco, Oman, or the UAE with a stamp).
moimoi

#33681 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by moimoi »

AliceInChains wrote: 21/10/2023 16:16
moimoi wrote: 21/10/2023 12:47
Pravo da ti kazem, ne znam kako ce svijet izgledati za 5 god. a kamo li vise.

Jedno sam naucila za ovog svog zivota a to je da ne postoje dobri i losi… svi gledaju iskljucivo samo svoju korist. Moc tj lova je sve, ali samo onda kada se znanjem postigne… jer ce uvijek biti pametnijih koji ce preveslati glupe… uzeti im sve.
Spinuj dalje i doći ćeš do zaključka da se o u odnosu prema sopstvenoj djeci sve vrti oko interesa :mrgreen:

Potičem iz partizanske familije, koja mi je rado prepričavala kako su se zajedno sa komsijama borili protiv zla i međusobno pomagali, ma koja god strana fašistička karavana je tada prolazila kroz njihovo naselje. Ali i iz ličnog iskustva.

Iz tog razloga sam vrlo ponosan, autentični Bosanac i uglavnom sretan sto ne potičem iz etnički monolitne države :mrgreen:

Ja vjerujem u dobro u ljudima, inače bi se odlučio protiv djece.

Naravno, kapitalizam i nacionalizam funkcioniraju odlično u koheziji. Jedno bez drugog nemoze, i obrnuto. A u današnji vakt bas fali malo socijalističke ideologije… :mrgreen:
Pa potjecem i ja :D
Samo sam odustala od vjerovanja u good guys and bad guys:D
Nema takvih vise. Svijet se jaaako promijenio u zadnjih 40+ god
Jordan1961

#33682 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

Bodkin wrote: 21/10/2023 16:02
JohnnyS wrote: 21/10/2023 14:34 Evo vidimo, nema smisla pozivati druge Arape zbog stradanja Palestinaca kad vidimo da su nekom iz Bosne i Hercegovine bliže patnje nekog Arapina u Palestini nego Slavena u Ukrajini. Dakle, pozivati na neko narodno suosjećanje nema smisla. Jedino eventualno vjersko...
Odlicno zapazanje :thumbup:
Promaklo vam je majstori da oni koji podrzavaju Ukrajinu, podrzavaju i Palestinu iskljucivo sa stanovista medjunarodnog prava na odbranu i otpor okupaciji. I rijetko ko podrzava metode i ideologiju kojom se Hamas sluzi. I Rusija i Izrael krse osnovne principe medjunarodnog prava.
Oni koji podrzavaju Ukrajinu i Izrael to radi zbog slijepog pracenja americke tj. politike zapada, bez obzira na kontradikciju sa stanovista medjunarodnog prava. Neki to ne razumiju ali vecini je jasno. A ima dakako i islamofoba.
A o cetnicima koji podrzavaju Rusiju i Izrael ne treba trositi rijeci.
Bodkin

#33683 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

AliceInChains wrote: 21/10/2023 16:16
moimoi wrote: 21/10/2023 12:47
Pravo da ti kazem, ne znam kako ce svijet izgledati za 5 god. a kamo li vise.

Jedno sam naucila za ovog svog zivota a to je da ne postoje dobri i losi… svi gledaju iskljucivo samo svoju korist. Moc tj lova je sve, ali samo onda kada se znanjem postigne… jer ce uvijek biti pametnijih koji ce preveslati glupe… uzeti im sve.
Spinuj dalje i doći ćeš do zaključka da se o u odnosu prema sopstvenoj djeci sve vrti oko interesa :mrgreen:

Potičem iz partizanske familije, koja mi je rado prepričavala kako su se zajedno sa komsijama borili protiv zla i međusobno pomagali, ma koja god strana fašistička karavana je tada prolazila kroz njihovo naselje. Ali i iz ličnog iskustva.

Iz tog razloga sam vrlo ponosan, autentični Bosanac i uglavnom sretan sto ne potičem iz etnički monolitne države :mrgreen:

Ja vjerujem u dobro u ljudima, inače bi se odlučio protiv djece.

Naravno, kapitalizam i nacionalizam funkcioniraju odlično u koheziji. Jedno bez drugog nemoze, i obrnuto. A u današnji vakt bas fali malo socijalističke ideologije… :mrgreen:
:thumbup:
Bodkin

#33684 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

Jordan1961 wrote: 21/10/2023 16:39
Bodkin wrote: 21/10/2023 16:02

Odlicno zapazanje :thumbup:
Promaklo vam je majstori da oni koji podrzavaju Ukrajinu, podrzavaju i Palestinu iskljucivo sa stanovista medjunarodnog prava na odbranu i otpor okupaciji. I rijetko ko podrzava metode i ideologiju kojom se Hamas sluzi. I Rusija i Izrael krse osnovne principe medjunarodnog prava.
Oni koji podrzavaju Ukrajinu i Izrael to radi zbog slijepog pracenja americke tj. politike zapada, bez obzira na kontradikciju sa stanovista medjunarodnog prava. Neki to ne razumiju ali vecini je jasno. A ima dakako i islamofoba.
U pravu si. Da nastavimo analogiju, podrzavas srbiju i nezavisno kosovo ne treba postojati?
anelsol

#33685 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

derion wrote: 21/10/2023 15:26
Lopez1981 wrote: 21/10/2023 12:50

Ma smijesno je bilo sta uporedjivati sa Ukrajinom. Pa Rusi su cvjecke za ove cionisticke zlocince. Omjer ubijenih civila/vojnika nam sve govori.
Meni je tragikomično uspoređivati ova dva konflikta, jer je onaj u Ukrajini deset puta gori i razorniji od palestinsko-izraelskog sukoba, koji traje još od 1948. godine.
Rat u Ukrajini (u ovoj formi) traje od februara 2022. i poginulo je između 400.000 i 500.000 ljudi, civila i vojnika. Znači, sve to za samo godinu i po dana.
Konflikt (jer nije uvijek u pitanju riječ o punokrvnom ratu) u Palestini i Izraelu od 1948. godine poginulo je ispod 100.000 Arapa, od kojih je najviše arapskih vojnika u svim ratovima protiv Izraela u ovih 75 godina.

I onda mnogi kažu da je Izrael genocidna tvorevina, a broj Palestinaca samo u Gazi se duplirao za dvadeset godina. Užasno se devaluira pojam genocid kada se koristi za svaki mogući zločin ili konflikt. Preporučujem svima na svim stranama da sagledaju činjenice i konflikt u cjelini, a ne samo dopustiti da im emocije i stavovi drugih ljudi kontrolišu sopstveno mišljenje. Ovo je konflikt u kojem sve strane snose odgovornost za sve što se dešava na tom dijelu Bliskog istoka još od 1948. i politički gledano nema nevine strane (znači da nacrtam, ne govorim o civilima).
Pitanje Palestinaca je u fokusu svijeta zbog toga što ta njihova agonija traje već 70 godina i što je ovo jedan u nizu od 128 puta (lupam) kako oni stradaju. Ako gledaš brojčano više je Bošnjaka ubijeno/poginulo u zadnjem ratu nego Palestinaca za svih tih 70 godina, ali problem je ta kontinuirana agonija za koju svi na ovom forumu znamo od kako znamo za sebe.
Hakiz

#33686 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 21/10/2023 16:34

Evo nadjoh

Some Arab countries will refuse entry to anybody who has an Israeli passport stamp (it is no problem to visit Jordan, Egypt, Morocco, Oman, or the UAE with a stamp).
Probaj ući u Izrael ako si prije toga bila u nekoj "nezgodnoj" državi. Ne mogu reći arapskoj, Iran je jedna od njih, a Iranci nisu Arapi.

Probaj prvo u Iran, pa onda u Izrael.

Mržnja je obostrana.
Hakiz

#33687 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

derion wrote: 21/10/2023 15:26
Lopez1981 wrote: 21/10/2023 12:50

Ma smijesno je bilo sta uporedjivati sa Ukrajinom. Pa Rusi su cvjecke za ove cionisticke zlocince. Omjer ubijenih civila/vojnika nam sve govori.
Meni je tragikomično uspoređivati ova dva konflikta, jer je onaj u Ukrajini deset puta gori i razorniji od palestinsko-izraelskog sukoba, koji traje još od 1948. godine.
Rat u Ukrajini (u ovoj formi) traje od februara 2022. i poginulo je između 400.000 i 500.000 ljudi, civila i vojnika. Znači, sve to za samo godinu i po dana.
Konflikt (jer nije uvijek u pitanju riječ o punokrvnom ratu) u Palestini i Izraelu od 1948. godine poginulo je ispod 100.000 Arapa, od kojih je najviše arapskih vojnika u svim ratovima protiv Izraela u ovih 75 godina.

I onda mnogi kažu da je Izrael genocidna tvorevina, a broj Palestinaca samo u Gazi se duplirao za dvadeset godina. Užasno se devaluira pojam genocid kada se koristi za svaki mogući zločin ili konflikt. Preporučujem svima na svim stranama da sagledaju činjenice i konflikt u cjelini, a ne samo dopustiti da im emocije i stavovi drugih ljudi kontrolišu sopstveno mišljenje. Ovo je konflikt u kojem sve strane snose odgovornost za sve što se dešava na tom dijelu Bliskog istoka još od 1948. i politički gledano nema nevine strane (znači da nacrtam, ne govorim o civilima).
Zločin, pa i genocid, nije samo ubijanje.

I "terorizam" se koristi za svaki mogući zločin.

Definicije više ne vrijede.
moimoi

#33688 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 21/10/2023 16:48

Evo nadjoh

Probaj ući u Izrael ako si prije toga bila u nekoj "nezgodnoj" državi. Ne mogu reći arapskoj, Iran je jedna od njih, a Iranci nisu Arapi.

Probaj prvo u Iran, pa onda u Izrael.

Mržnja je obostrana.
Taj podatak ne mogu naci.
skupljac_zeljeza

#33689 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skupljac_zeljeza »

Političari iz Londona su poklonili Palestinu Jevrejima. Da nisu, Palestinci se ne bi vozli njihovim metroima u ovolikom broju.

palermo

#33690 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by palermo »

Meni je vrlo glupo da ja moram objasnjavayi zasto sam ja na syrani palestinaca. Ono, jesam, na strani sam palestinaca, i sta bilo koga za to briga. Jos se kao moram pravdati zbog toga.
Jordan1961

#33691 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

Bodkin wrote: 21/10/2023 16:42
U pravu si. Da nastavimo analogiju, podrzavas srbiju i nezavisno kosovo ne treba postojati?
O tome je Medjunarodni sud pravde rekao svoje.
Srbija je trazila od Suda da utvrdi da li je ili ne odluka Kosova o osamostaljivanju od Srbije u skladu sa medjunarodnim pravom.
Misljenje suda je jasno i nedvosmisleno.
https://www.slobodnaevropa.org/a/MSP_ko ... 06812.html
Ja spadam u onu ljude koji podrzavaju prinicipe medjunarodnog prava i postuju sudske odluke.
Ti?
JohnnyS

#33692 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

palermo wrote: 21/10/2023 16:56 Meni je vrlo glupo da ja moram objasnjavayi zasto sam ja na syrani palestinaca. Ono, jesam, na strani sam palestinaca, i sta bilo koga za to briga. Jos se kao moram pravdati zbog toga.
Ja koliko pratim ovih par stotina stranica teme još nitko nikog nije tražio da se pravda što je na strani Palestinaca, ali je prozivanja i svega ostalog bilo za svakog tko nije u suri
melac

#33693 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by melac »

Evo nadjoh

Ti napisah u proslom vremenu, da tako nije moglo prije:
moimoi post wrote:U arapskim zemljama (barem sto se B. Istoka tice) na geografskim kartama po skolama, ukljucujuci i strane skole, ne postoji Izrael-nije ucrtan.

A sada pises da tako nece moci ( glagol will oznacava buduce radnje ).

P.S.: jesi to vaskrsla moonca?
General War

#33694 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

emmir1 wrote: 21/10/2023 16:03
General War wrote: 21/10/2023 15:34
Bas sve drzi?
Ima li gdje da ko kaze Hamasu ili ovim ostalim da prestanu rokat raketama po izraelu iz njihovih basti? Eto da ne traze da se puste otete civile i da kazu hamasu da nije zdravo upadati u izrael i poubijati sve sto mogu, licemjeru?

Ti si stvarno ili neuk ili glup ili zlonamjeran.

Drzim da je sve troje pomalo.

Najbolje da se sam educiras kada je nastao Hamas i kada su krenuli da daju otpor.

Teror Izraela traje mnogo vise decenija nego sto Hamas postoji.

Hamas je nastao kao otpor zlocinu i genocidu, otpor prema stalnim ubistvima palestinaca.

Da ne sjede i gledaju kako ih stalno ubijaju.

Ali nebitno zaista.
Dovoljno je pogledati videa pobijene djece, masakrirane djece.
Otac koji nosi djete u kesi, djelove djeteta.
Brata koji tesko izranjavan ustaje da poljubi mrtvu sestru.

Ko moze poslije svega toga reci nesto pozitivno za Izrael?

Samo tesko retardirana i mentalno zakinuta osoba.

Druga opcija je da se radi o osobi punoj bijesa i mrznje, pa se raduje svakom mrtvom djetetu, sto je vjerujem kod tebe slucaj.

Ne moras odgovarat na post jer ionako cu te blokirat
Koja LAZ :-) :roll:
Ti si ocito bezobrazan i zlonamjeran , glupost je tvoj sekundarni opis ne vezan za temu.
Kakv otpor jbte, kad NEMA izraela tu u Gazi, kakav otpor bogte ubio :-) :lol:
Samo vjesrki indoktrinirana osoba moze tvrditi da neko ko bombarduje susjednu drzavu iznad glava tih istih plaestinaca i te djece da bi ubio djecu susjedne drzave vidi to kao "otpor" :-)

jednom rijecju bljak.
Bodkin

#33695 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

Jordan1961 wrote: 21/10/2023 17:00

Srbija je trazila od Suda da utvrdi da li je ili ne odluka Kosova o osamostaljivanju od Srbije u skladu sa medjunarodnim pravom.
Ja spadam u onu ljude koji podrzavaju prinicipe medjunarodnog prava i postuju sudske odluke.
Ti?
Ok, zasto onda pricas o okupaciji palestinske zemlje ako je izrael medjunarodno priznata drzava u skladu sa madjunarodnim pravom?
caros

#33696 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by caros »

Srbija zbog zločina ne treba ni postojati, kad već tražiš hot tejkove

Trebao ih je NATO bombardovati sve dok ne postanu ovako ponizni kao Nijemci.
Last edited by caros on 21/10/2023 17:15, edited 1 time in total.
moimoi

#33697 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by moimoi »

melac wrote: 21/10/2023 17:07

Evo nadjoh

Ti napisah u proslom vremenu, da tako nije moglo prije:
moimoi post wrote:U arapskim zemljama (barem sto se B. Istoka tice) na geografskim kartama po skolama, ukljucujuci i strane skole, ne postoji Izrael-nije ucrtan.

A sada pises da tako nece moci ( glagol will oznacava buduce radnje ).

P.S.: jesi to vaskrsla moonca?
Sta ti je nejasno?? Da ti crtam? Ako si bio u Izraelu, udarili ti pecat, nakon toga, sa tim istim pasosem, ne mozes uci u vecinu arapskih zemalja, nego moras vaditi novi. Je li sad jasnije?
HelaS

#33698 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HelaS »

Jordan1961 wrote: 21/10/2023 17:00
Bodkin wrote: 21/10/2023 16:42 Da nastavimo analogiju, podrzavas srbiju i nezavisno kosovo ne treba postojati?
Ti?
"Deklaracija od 17. februara 2008. nije prekršila opšte međunarodno pravo," rekao je predsjednik suda Hisashi Owada iz Japana.

Owada je rekao da međunarodno pravo ne sadrži "zabrane proglašavanja nezavisnosti" kao i "da je nadležan da da savjetodavno mišljenje po zahtjevu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija."
Svako ima pravo da proglasi svoju nezavisnost. Kosovo je imalo to pravo, ali nije imalo pravni osnov za svoju nezavisnost. Međunarodni sporazum, "Badminterov", nije im dao to pravo, jer je precizirao nepovredivost granica bivših republika Jugoslavije. Kosovo nije bila federalna republika. To je već odavno poznato.
Po tumačenju MSP, onda i Milorad Dodik i RS, imaju identično pravo - da proglase nezavisnost Republike Srpske od BiH. I imaju to pravo, ali ne postoji pravni osnov za nezavisnost - samostalnost RS. Identično Kosovu.

Ili - ko meni zabranjuje da sutra izađem ispred Katedrale i javno kažem, da javno proglasim nezavisnost kvarta neke dvije ulice u kojima imam stanove. Ne postoji zabrana, ali postoji drugo - nemam pravni osnov za svoju nezavisnost.

Sorry za off :(
Hakiz

#33699 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

General War wrote: 21/10/2023 17:10

Najbolje da se sam educiras kada je nastao Hamas i kada su krenuli da daju otpor.

Hamas je nastao kao otpor zlocinu i genocidu, otpor prema stalnim ubistvima palestinaca.

Ali nebitno zaista.

Druga opcija je da se radi o osobi punoj bijesa i mrznje, pa se raduje svakom mrtvom djetetu, sto je vjerujem kod tebe slucaj.

Ti si ocito bezobrazan i zlonamjeran , glupost je tvoj sekundarni opis ne vezan za temu.
Samo vjesrki indoktrinirana osoba moze tvrditi da neko ko bombarduje susjednu drzavu iznad glava tih istih plaestinaca i te djece da bi ubio djecu susjedne drzave vidi to kao "otpor" :-)

jednom rijecju bljak.
:shock:

Ako bi neko htio da vidi školski primjer indoktrinacije, neka ovo pročita.

Čuj kakav otpor :-)

Hajde, da krenem tvojim načinom razmišljanja:

Otpor isti onom kojim se Amerika brani uništavajući Vijetnam, Irak, Afganistan i slična mjesta koja zveckaju oružjem na samoj granici USA.
Jordan1961

#33700 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

General War wrote: 21/10/2023 17:10

Ali nebitno zaista.

jednom rijecju bljak.
TI sam sebe svrstavas u retardinje.
Gaza hermeticki zatvorena, ne moze ptica ni uci ni izaci zbog izraelske blokade.
A ko koga koga terorizira, otima zemlju, protjeruje 70 godina pokazuju slike, dokumenti, rezolucije UN ..... Cinjenice su neumoljive osim za hulje i one koji nemaju fizicku mogucnosti da te iste cinjenice posloze u razumiju.
Locked