Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Grean wrote: ↑21/10/2023 10:59
Ima, npr. da su granice nakon 2 svjetskog rata nepromjenjive sto ja licno ne podrzavam jer su neke definisane otimacinom.
Oni idu dalje i isli su, Britanci su napravili plan da stvore jevrejsku drzavu na arapskoj zemlji, jevreji isto odlucili da uzmu zemlju od nekog drugog jer im je Bog obecao. Ovi drugi sasvim prirodno nisu to htjeli prihvatiti jer su bili vecina na toj teritoriji.
Ne postoji nigdje primjer u svijetu nakon kolonizacije Amerike, Australije i Novog Zelanda da su drzave stvorene na nacin kako je nastao Izrael.
To bi imalo smisla da je postojala samostalna Država Palestina 1946.godine. Ali nije. To je tu bila britanska kolonija koju su oni podijelili kako su podijelili, kako su nacrtali granice i po Africi i po cijelom bliskom Istoku. U krajnjem slučaju kako su se podijelili i Indija i Pakistan uz masovne selidbe desetaka milijuna ljudi. Ja ne kažem da je išta od toga normalno, ali sasvim sigurno nastanak Izraela nije nešto izolirano i stvar nikad viđena u 20.stoljeću.
Ne postoji isti ptimjer, naseljavanje stanovnistva sa drugog kontinenta. Indija i Pakistan je preseljavanje stanovnistva u okviru iste regije.
Nije postojalo bruku drugih drzava 46' ali su lokalni narodi dobili nezavisnost, granice nisu idealne ali nigdje nema primjer da je manjina dobila 67% ili koliko vec teritorije da napravi nacionalnu drzavu i naseli stanovnistvo sa drugih kontinenata, uzme zemlju onim lokalnim, bukvalno da uzme imovinu pojedincu, ne zemlju u nekakvom opstem znacenju.
Pa ima zato sto svi uzimaju dio istorije koja njima odgovara. Isto se i kod nas radi. Jebe se meni sta je i ko je prije 500 god bio na ovim prostorima, pa opet se neki drze toga ko pijan plota. E pa zasto neki ne bi isli jos dalje?? Ima li negdje zapisano koliko daleko u istoriju smijes ici?
Ima, npr. da su granice nakon 2 svjetskog rata nepromjenjive sto ja licno ne podrzavam jer su neke definisane otimacinom.
Oni idu dalje i isli su, Britanci su napravili plan da stvore jevrejsku drzavu na arapskoj zemlji, jevreji isto odlucili da uzmu zemlju od nekog drugog jer im je Bog obecao. Ovi drugi sasvim prirodno nisu to htjeli prihvatiti jer su bili vecina na toj teritoriji.
Ne postoji nigdje primjer u svijetu nakon kolonizacije Amerike, Australije i Novog Zelanda da su drzave stvorene na nacin kako je nastao Izrael.
Kako su nepromjenjive kada je nakon 2.sv rata nastalo jos xy zemalja?? Ukljucujuci i BiH.
Katar su isto Britanci “poklonili”(Bio je nekad Brit kolonija) plemenu Al Thani a S.Arabija bi ga vrlo rado opet prisvojila sebi. S vremena na vrijeme ispali se koja raketa na teritorij Katara. Onako cisto da se zna.
A prvi konflikt izmedju Izraela i Palestine su arapi pokrenuli…jebe se njih za Palestince realno, oni samo ne zele jevreje na toj zemlji.
konami666 wrote: ↑21/10/2023 06:53
Gdje su protesti protiv Hamasa koji se krije iza civila?
Zašto se palestinci ne ograde od njih?
Zašto niko ne pruža podršku civilima iz Izraela koje je hamas zarobio, ima li neki vid pobune u gazi protiv Hamasa?
Zašto niko od ovih sto protestuju to ne traži?
Zato sto je vrijeme ucinilo svoje i Palestinci se identificiraju sa Hamasom i njhovom izborom borbe.
Jel to onim na Zapadnoj obali sa pacifisticnim Fatahom bolje nesto?
Nije.
Jbg zato ne mogu ni očekivati neku podršku zapada, catch 22. Da bi dobili podršku zapada moraju se ograditi od Hamasa a ne mogu se ograditi jer se identificiraju sa hamasom. Zato je na zapadu sira podrška tanka ili nikakava. I mislim na podršku domaćeg stanovništva a ne ove sto su otišli sa bliskog istoka na zapad jer na ovim skupovima na zapadu takvi preovladavaju. Zapadu je pun k ovih sto ne rade, ne integrisu se i onda još kad ih vide da divljaju i nose crne zastave sa bijelim tekstom na arapskom šta misliš kome će dati podršku?
Nažalost civili vazda izvuku najdeblji kraj i ne stavljaju se u fokus.
Hoces reci da je idiotizam i mrznja sto gradjani RS ne mogu putovati Evropom sa pasosem RS ???
E o ovome pricam.
Patriote više mrze Izrael nego što vole BiH.
Izjednačava Izrael, međunarodno priznatu državu, sa jednom administrativnom jedinicom u BiH koja nigdje nema subjektivitet drzave.
S obzirom da pera ne možeš odbiti Izraelu, ovom izjavom ti od RS-a praviš državu i to kakvu!
Baš me zanima kakva će biti lista slobode medija iduće godine nakon ovakvog, blago rečeno, masakra medijskih sloboda na zapadu kada su u pitanju Izrael i Palestina. Po ovim kriterijima BiH je u samom vrhu slobode medija. Može napisati šta god ko hoće bez da ga bilo ko sankcioniše na ovaj ili onaj način.
Ovo je u stilu, zasto se porobljeni narodu u 2 svjetskom nisu ogradili od pokreta otpora, partizana pa su sami krivi za kolektivno kaznjavanje od strane nacista.
Onaj Egipcnin najbolje objasnio ovakve postove, klasicna opravdanja svih teroristickih organizacija.
I šta kažeš, ne treba se ograditi od Hamasa jel? Koji Egipćanin, jel onaj sto ne pusta izbjeglice iz gaze na svoj teritorij?
Grean wrote: ↑21/10/2023 10:59
Kako su nepromjenjive kada je nakon 2.sv rata nastalo jos xy zemalja?? Ukljucujuci i BiH.
Katar su isto Britanci “poklonili”(Bio je nekad Brit kolonija) plemenu Al Thani a S.Arabija bi ga vrlo rado opet prisvojila sebi. S vremena na vrijeme ispali se koja raketa na teritorij Katara. Onako cisto da se zna.
A prvi konflikt izmedju Izraela i Palestine su arapi pokrenuli…jebe se njih za Palestince realno, oni samo ne zele jevreje na toj zemlji.
Ko je definirao današnje granice BIH? Koji narod je bio nasilno naseljen u BIH?
Vanjska sila je nasilno povukla granice na Palestinsko teritoriji, na šta Arapi nisu pristali. Niko se sa njima nije ni portrudio dogovoriti.
Jevreji su postojali i živili u Palestini i u ostalim arapskim državama daleko prije dobrovoljnih Engleza.
I budimo realni, Izraelcima ni ta teritorija nije bila dovoljna. I kod njih sanjaju neki o velikoj državi. Dan danas drži dio teritorije međunarodno priznate države Sirije. Pod tim okolnostima nemozes isključivo očekivati dobro volju svih ostalih, a sam polažeš pravo na šta ti je cejf
Strašno, čitao sam davno o tome i stvarno počinjem vjerovati da je dio Hamasove(da ne kažem palestinske) propagande naricanje pred kamerama, stvarno ili lažno
Dragim komšijama iz manjeg bh. entiteta koji podržavaju Izrael u činjenju genocida, od srca želim da im umjesto dobrih i naivnih Bošnjaka, komšije budu cionisti
Blackjack21 wrote: ↑21/10/2023 11:50
Dragim komšijama iz manjeg bh. entiteta koji podržavaju Izrael u činjenju genocida, od srca želim da im umjesto dobrih i naivnih Bošnjaka, komšije budu cionisti
anelsol wrote: ↑21/10/2023 11:30
Baš me zanima kakva će biti lista slobode medija iduće godine nakon ovakvog, blago rečeno, masakra medijskih sloboda na zapadu kada su u pitanju Izrael i Palestina. Po ovim kriterijima BiH je u samom vrhu slobode medija. Može napisati šta god ko hoće bez da ga bilo ko sankcioniše na ovaj ili onaj način.
Te liste slobode medija su obična patetika i šupljiranje. Uzeli sebi za pravo da oni određuju stepen slobode medija a mrak u vlastitom dvorištu. Podsjećaju me na one samoproglašene modne stiliste koji u trenerci i majici ocjenjuju ko se od celebrities najbolje i najgore obukao.
Hajde ti sada prigovori nešto jednoumlju na RTRS kada vidiš da i zapadni mediji forsiraju narativ da Palestinci granatiraju sami sebe. Čuli Palestinci da smo mi granatirali sebe, pa šta vele, mogli bi i mi.
Ako studenti Harvardda ne bi trebali imati svoje mišljenje nego njegovo pa nije ni čudo što Natanjahuu na noge idu kancelar Olaf Šolc, američki predsjednik Joe Biden, predsjednica Europske komisije Von der Leyen....sa podrškom Jevrejima čak i u oružju u vrijeme genocida nad Palestincima.
Znači,trebaju se prvo bošnje iselit?
Ne, govorim hipotetički da bi tek tada shvatili šta je genocid, šta su radili u ratu i šta je zakon jačega. Ili možda ne bi, jer evo cionisti nisu naučili istu tu lekciju.
A to bošnje ostavi za sebe i svoje komplekse niže vrijednosti.
moimoi wrote: ↑21/10/2023 11:15
Ko je definirao današnje granice BIH? Koji narod je bio nasilno naseljen u BIH?
Vanjska sila je nasilno povukla granice na Palestinsko teritoriji, na šta Arapi nisu pristali. Niko se sa njima nije ni portrudio dogovoriti.
Jevreji su postojali i živili u Palestini i u ostalim arapskim državama daleko prije dobrovoljnih Engleza.
I budimo realni, Izraelcima ni ta teritorija nije bila dovoljna. I kod njih sanjaju neki o velikoj državi. Dan danas drži dio teritorije međunarodno priznate države Sirije. Pod tim okolnostima nemozes isključivo očekivati dobro volju svih ostalih, a sam polažeš pravo na šta ti je cejf
Granice su postojale od kolonijalizma. Kao i sve druge kolonije.
Kolonijalisti imaju pravo sa svojim kolonijama raditi sta hoce. Je li to fer? Nazalost, ne zivimo u fer svijetu.
anelsol wrote: ↑21/10/2023 11:30
E Engleskoj mogu biti uhapšeni oni koji skandiraju: “FPalestine will be free, from the river to the sea!!” zato što ovaj slogan poziva kontrolu Palestinaca na teritorijom od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, uključujući Izrael.