Nisam ja kriv što je Smrčak pogrešno napisao reč pa meni iskaču japanske reči. Ali da vidimo ovde šta piše za reč yukawwiru:HardcoreMX wrote:Pa što sam sebi ne obezbjediš na engleskom ako znaš engleski?Ti si baš neka ljenčuga.Ono što se meni svidja u Kur'anu je upravo to,poziv da razmisliš,nema nikakvog prisiljavanja,ubjedjivana i sl.,sam razmišljaš,tražiš itd.,a i kakva je korist kad te neko na silu tjera da bezveze bubaš?!E pardoniram,zaboravio sam postirati par na engleski.
https://en.wiktionary.org/wiki/%D9%83%D9%88%D8%B1
uviti, obmotati, stegnuti, namotati, zavrnuti, dokotrljati... Ništa ovde ne alaudira da je Zemlja loptastog ili elipsoidnog oblika. Očigledno je da vi vidite samo ono što želite da vidite.
Make it round znači učiniti nešto okruglim - https://www.google.rs/search?q=to+make+ ... 20&bih=950
Isto i u Bibliji piše da je Zemlja jedan krug. Dakle ništa novo, osim potvrda starog veorovanja u geocentrični model po kojem je Zemlja ravna okrugla ploča oko koje se se sve vrti.
A dokaz da je po islamu Zemlja zaista ravna ploča je to što vam je rečeno da se molite ka Mekki. To bi jedino imalo smisla da je Zemlja zaista ravna, ali pošto nije onda vaše molitve ne završe ka Mekki, već ka nekoj zvezdi ili galaksiji, pa ispada da se njima klanjate. takođe pošto je Zemlja elipsoidnog oblika svaki put kada se molite licem okrenuti ka Mekki, vi u isto vreme okrenete i zadnjicu prema Mekki, samo u drugom smeru. Mislim da Muhamed to ne bi želeo. I kako se moliš ka Mekki kada se nalaziš na skroz suprotnoj strani sveta? Mekka ti je tačno pod nogama onda, zar ne?

Zapravo ja nisam uopšte rekao da su ta tumačenja fabrikovana. Naprotiv, shvatam ih veoma ozbiljno, pogotovo srednjovekovne tefsire koji se drže prvobitnih verovanja i tumačenja i koji predstavljaju Islam u pravom svetlu, a ne kao vi danas što pokupavate da ga predstavite kao miroljubivu i tolerantnu religiju prepunu raznoraznih čuda. A čitam ja i sam Kur'an ne brini se ti ništa.HardcoreMX wrote:Znači ti radije vjeruješ tudjim fabrikovanim tumačenjima,nego da radije sam uzmeš knjigu u ruke,i sam naučiš?
68:1 - And from his narration on the authority of Ibn 'Abbas that he said regarding the interpretation of Allah's saying (Nun): '(Nun) He says: Allah swears by the Nun, which is the whale that carries the earths on its back while in Water, and beneath which is the Bull and under the Bull is the Rock and under the Rock is the Dust and none knows what is under the Dust save Allah. The name of the whale is Liwash, and it is said its name is Lutiaya'; the name of the bull is Bahamut, and some say its name is Talhut or Liyona. The whale is in a sea called 'Adwad, and it is like a small bull in a huge sea.HardcoreMX wrote:Samo ti daj taj ajet da vidimo gdje je ta Zemlja na ledjima ogromnog kita
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2
It is narrated from Ibn ‘Abbas radi Allahu Ta'ala a'nhu that verily the Prophet Muhammad Sall Allahu a'laihi wa Aalihi wasallam said:
Verily the first thing that Allah created was the al Qalam (the pen), He said to it write! The Pen replied O Lord what shall I write? He said: Write the al Qadr (klix). So the pen wrote from that day right up until the establishing of the Day of Judgment. Then the book was wrapped up (closed) and the pen was lifted. And His throne is on water, the water vapour rose up and the skies where made out of it. Then Nur (light) was created and the earth was spread upon it and the earth is on the back (zahar) of the Nun, the earth started to shake so it was made stationary (by placing) the jibaal (mountains). And the mountains will (stand) proud on the earth until the Day of Judgment then Sayyiduna Ibn ‘Abbas radi Allahu Ta'ala a’nhu then recited… Nun wal Qalam…
http://sunniport.com/index.php?threads/ ... rth.10400/
ibn Kesir - Kaže se da se pod ن (nunom) podrazumijeva velika riba na talasu velike vode koja nosi sedam zemalja?!!!
Moje pitanje i dalje stoji - Kako ćeš pred Boga kada izvrćeš i manipulišeš njegovim rečima kako ti odgovara u datom trenutku. i kao što sam već rekao, ja ne znam arapski, ali imam dovoljno znanja i mogućnosti (pre svega koristeći internet) da vidim da vidim da ove vaše novotarije nemaju veze sa izvornim Islamom.HardcoreMX wrote:Valjda vjernika interesuje kako će ga Bog ocijeniti,a ne ti?!
Hoćeš da kažeš da je to zahvaljujući Muhamedu i Islamu? Pa ako je tako zašto onda taj sjaj nije buknuo za vreme njegovog života? Ako je do Islama zašto onda taj sjaj nije buknuo u svetim mestima poput Mekke i Medine, već van granica arabijskog poluostrva? Zašto je do njega došlo tek kada su muslimani kroz islamska osvajanja došli do drugih država, naroda i kultura? Iz istog razloga iz kog Amerikanci, Nemci, Englezi i ostali uzimaju naučnike i isztraživače iz celog sveta, a ne samo iz svoje zemlje. Mešavinom različitih ljudi, kltura i civilizacija dolazi i do raznih drugih ideja, pristupa i shvatanja čime se proširuju i vidici i kapacitet napretka. Zbog toga je i 'islamsko zlatno doba' bilo toliko uspešno, a ne zato što su Muhamed i Islam ugurali Arapima pamet u glavu.HardcoreMX wrote:Ne znam gdje si ti išao u školu,ali opće poznato je da su Arapi u srednjem vijeku bili nosioci naučnog preporoda i bez čijih otkrića današnja nauka ne bi se mogla ni zamisliti.Pogodi,nakon koga su primitivni pustinjaci,koje je svako izbjegavao,odjednom zablistali punim sjajem!
Takođe treba spomenuti da su jednak, ako ne i veći, doprinos islamskom zlatnom dobu doneli persijski naučnici koji su već imali izgrađenu i uređenu državu i civilizaciju i pre nego što su im došli Arapi i obradovali ih Islamom. Takođe treba dodati da su veliki uticaj na islamske naučnike iz zlatnog doba imali indijski, a pre svih grčki naučnici koji su do svojih izuma i saznanja dolazili vekovima, pa čak i milenijumima ranije, sa svim svojim lažnim bogovima i religijama i bez ikakvog poslanika da ih izvede na pravi put.
E vidiš, ovde ima problema. Prvo, ne slažu se svi sa tobom. Šta su manje jasni ajeti?HardcoreMX wrote:Dakle sam Kur'an kaže da ostavlja neke stvari nejasnim.Ti dokazi će doći tek sljedećim generacijama.Sa razvitkom nauke ti ajeti su tek tada zablistali i dokazali da je Kur'an savršena istina.
Manje jasni su oni ajeti, čije pravo značenje poznaje samo Allah dž.š. ili čije razumijevanje se može shvatiti na više načina, ili koji nisu jasni sami po sebi već ih je potrebno dodatno tumačenje od strane onih koji su stručnjaci u tefsiru. Manje jasnih ajeta u Kur’anu ima malo u odnosu na jasne ajete.
https://s-d-o.org/jasni-i-manje-jasni-ajeti/
Dakle nigde se ne spominje to što ti govoriš. Dalje, ako si ti u pravu, onda je Kur'an u velikom problemu, jer ti kažeš da su značenja manje jasnih ajeta bila nepoznata ranijim generacijama muslimana, ali da će vremenom i razvitkom nauke postati jasni, a to znači da će doći trenutak kada će nam svi ajeti biti u potpunosti jasni. Međutim, problem je što će i dalje u Kur'anu pisati da on sadrži manje jasne ajete. To znači da će doći trenutak kada će Kur'an biti nesavršen i kada će taj ajet postati LAŽ. Sve to naravno po tvojoj logici.
Eto, ipak ima neke koristi od svega ovoga.HardcoreMX wrote:Ma ne smeta druže,ti si meni pojačao iman.
Možeš misliti. I Hitler i Staljin su imali masu sledbenika koji su u njih gledali kao u neke svete ljude. Evo ti i u Severnoj Koreji isti slučaj. I Isus ima više sledbenika nego Muhamed, ali to ne znači da svi oni nisu drobili razne gluposti. Problem je samo kada su ljudi zaslepljeni njihovim likovima i misle da su bezgrešni, pa ne vide ili automatski odbacuju mogućnost da su ti njihovi idoli grešni ili da nisu uvek u pravu, baš kao što ti sada činiš.HardcoreMX wrote:Upravo tako,zato te „legende“ su i ostale legende koje niko ne šljivi ni 2 posto,a na Muhameda se svakodnevno donose milioni salavata.
Sve se zna, jer je sve zapisano i sačuvano. Dobio si zbirku sa Aleksandrovim legendama, dobio si zapise kako je i od koga dobio nadimak Zul Karnejn, dobio si sliku novčića sa rogovima na njegovoj glavi... Sve je tu, a sad što ćeš ti i dalje da negiraš sve to i okrećeš glavu, to je samo do tebe.HardcoreMX wrote:Što se tiče Zul Karnejn-a,znam o tim pretpostavkama i da se vode debate o kome bi se doista moglo raditi,ali bilo kako bilo,to ne igra nikakvu važnost u vjeri jednog muslimana.
Ovo samo je dovoljno da baci Islam na noge, kao što bi i 76 nabrojanih predaka od Isusa do prvog čoveka trebalo da baci na kolena Hrišćanstvo. Naravno i jedni i drugi se na to prave nevešti na sve to i nastavljaju slepo da slede svoju veru bez obzira na sve.