Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

HardcoreMX

#3701 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: daj mi onda barem predlozi koju muzicku je najbolje da trazim. isto, koje je knjige najbolje da citam. cim prvu od tih knjiga kupim trazicu od tebe lajk. jos daj nesto na temu reci da mogu da te podrzim, ovako se osjecam isprazno.
O ukusima se ne raspravlja,pa ni o muzičkim naravno,a ni literalnim,a ne samo da nisam tvoj misionar,nisam ni tvoj psiholog.Ja od tebe tražim da vidimo gdje bjaše onaj trol?!Usput bi se makar držao teme....dakle prioni na posao :)
Last edited by HardcoreMX on 31/07/2016 03:57, edited 1 time in total.
belfy

#3702 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: daj mi onda barem predlozi koju muzicku je najbolje da trazim. isto, koje je knjige najbolje da citam. cim prvu od tih knjiga kupim trazicu od tebe lajk. jos daj nesto na temu reci da mogu da te podrzim, ovako se osjecam isprazno.
O ukusima se ne raspravlja,pa ni o muzičkim naravno,a ni literalnim,a ne samo da nisam tvoj misionar,nisam ni tvoj psiholog.Ja od tebe tražim da vidimo gdje bjaše onaj trol?!
ama kakav trol? ja sam sada novi covjek bolan. ti si svjetlo na kraju mog tunela. ja ne trazim raspravu, jer se sa tobom slazem. zato i trazim savjete od tebe. zelim da te podrzim na ovoj temi jer si me uvjerio da si u pravu. daj napisi nesto na temu da mogu pokazati svoju odanost i lojalnost. unaprijed zahvalan - ja!
HardcoreMX

#3703 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ama kakav trol? ja sam sada novi covjek bolan. ti si svjetlo na kraju mog tunela. ja ne trazim raspravu, jer se sa tobom slazem. zato i trazim savjete od tebe. zelim da te podrzim na ovoj temi jer si me uvjerio da si u pravu. daj napisi nesto na temu da mogu pokazati svoju odanost i lojalnost. unaprijed zahvalan - ja!
Novi,najnoviji čovječe,ne zanimaš me.Dovoljno si rekao,i eto baš kad tražiš savjet,on bi bio da pažljivije naučiš čitati,valja će ti to,a tako ćeš saznati i da ja nisam dakle tvoj misionar,psiholog,guru itd.A dovoljno je da se vratiš par postova unatrag.
Last edited by HardcoreMX on 31/07/2016 04:23, edited 1 time in total.
belfy

#3704 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ama kakav trol? ja sam sada novi covjek bolan. ti si svjetlo na kraju mog tunela. ja ne trazim raspravu, jer se sa tobom slazem. zato i trazim savjete od tebe. zelim da te podrzim na ovoj temi jer si me uvjerio da si u pravu. daj napisi nesto na temu da mogu pokazati svoju odanost i lojalnost. unaprijed zahvalan - ja!
Novi,najnoviji čovječe,ne zanimaš me.Dovoljno si rekao,i eto baš kad tražiš savjet,on bi bio da pažljivije naučiš čitati,valja će ti to,a tako češ saznati i da ja nisam dakle tvoj misionar,psiholog,guru itd.A dovoljno je da se vratiš par postova unatrag.
ali zasto me sada ostavaljas? tek sam na pocetku ovog velikog otkrovenja... zasto!?
HardcoreMX

#3705 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ali zasto me sada ostavaljas? tek sam na pocetku ovog velikog otkrovenja... zasto!?
Čega?otkrovenja? Krov ti se otkrio? :-D Pa ne mogu ti ni tu pomoći,zovi tesara...
belfy

#3706 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ali zasto me sada ostavaljas? tek sam na pocetku ovog velikog otkrovenja... zasto!?
Čega?otkrovenja? Krov ti se otkrio? :-D Pa ne mogu ti ni tu pomoći,zovi tesara...
ama ne ostavljaj me tek tako. daj barem jos jednu empiriju, reciklazu, solarnu brzinu, preneseno znacenje...ili barem neki tachyion... ne govori da ne mozes pomoci, jer suze mi na oci krenu... impliciracu ( :lol: )... makar za kraj nam ostavi nesto na temu, ja cu duboko razmisliti o svemu sto napises.
HardcoreMX

#3707 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:
ama ne ostavljaj me tek tako. daj barem jos jednu empi..preneseno znacenje...ili barem neki tachyion... ne govori da ne mozes pomoci.. makar za kraj nam ostavi nesto na temu, ja cu duboko razmisliti o svemu sto napises.
Nabaviš knjiga i razmišljaš koliko hoćeš.....
belfy

#3708 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

tvoja je zadnja. nabavit cu jos knjiga, jer ti tako kazes. hvala ti za sve...
zalim samo sto nisi neku preporucio ili ostavio nesto o temi, ali...sta je - tu je...
belfy

#3709 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

evo jedna divna stranica koja pokazuje kako neki ljudi (u potpunosti) ne razumiju ironiju i sarkazam...
aurora313

#3710 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:O ukusima se ne raspravlja,pa ni o muzičkim naravno,a ni literalnim,a ne samo da nisam tvoj misionar,nisam ni tvoj psiholog.Ja od tebe tražim da vidimo gdje bjaše onaj trol?!
ama kakav trol? ja sam sada novi covjek bolan. ti si svjetlo na kraju mog tunela. ja ne trazim raspravu, jer se sa tobom slazem. zato i trazim savjete od tebe. zelim da te podrzim na ovoj temi jer si me uvjerio da si u pravu. daj napisi nesto na temu da mogu pokazati svoju odanost i lojalnost. unaprijed zahvalan - ja!
Evo te zaljubljenog ko Vulin. :D

Image
Last edited by aurora313 on 31/07/2016 07:51, edited 1 time in total.
Dope_Man

#3711 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

HardcoreMX wrote:
Ah,ekselencijo uobraženosti, baš vam hvala što ste mi ustupili trenutak vaše pažnje :lol:
Prvo moraš objasniti i dokazati što sam ja „trolcina“?!Dakle argumentima,a ako ne uspiješ dokazati,onda ćeš da priznaš da si TI trolcina!Ok?

Ali, evo i ja ću tebi ustupiti malo pažnje, mada valjaš enormne logičke greške.Ja nisam opisivao nikakvo biće,koje ja zovem ili sam nazivao„svojim bogom“,“bilo kakvim bogom“itd,prema tome to je apsurd,za nešto što nisam ni tvrdio, ne mogu dati za to nikakav ni dokaz, niti ima potrebe!Takodjer dalje pričaš u magli,nisi definisao šta je „sveta knjiga“?!Takodjer,čak ni kod tog nepoznatog pojma nisi objasnio zašto to nije relevantnan dokaz?!

Ako si precijenio svoje intelektualne mogućnosti pa se prebrzo smaraš,kao što kažeš,ne znam ko te tjera?!zato si isključivi krivac TI sam,a niko drugi.Molio ti ili ne molio,sa takvim ultimativnim tonom dokazuješ jedino svoju aroganciju i necivilizovan pristup diskusiji.

Arogantan čovjek će poreći i da sunce sija,no to nema smisla,ono i dalje sija!
Kao sto sam i pretpostavio. Ti dobro znas sta se od tebe trazi, ali nemas nijedan dokaz pa ides u price okolo da izbjegnes sustinu. Ako kad nadjes dokaz za postojanje svog, ili bilo kog drugog boga, javi se. Do tad, nema potrebe da trosim vrijeme na ljude koji ce blebetati i trcati u krug nekakvom pricom bez iceg konkretnog.
Lopov-eliminator

#3712 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:
ama ne ostavljaj me tek tako. daj barem jos jednu empiriju, reciklazu, solarnu brzinu, preneseno znacenje...ili barem neki tachyion... ne govori da ne mozes pomoci, jer suze mi na oci krenu... impliciracu ( :lol: )... makar za kraj nam ostavi nesto na temu, ja cu duboko razmisliti o svemu sto napises.
Reci mu da zovne Zaika ( :D ) i raju iz Afganistana da mu objasne.
nasa

#3713 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

Banned user for reason “vrijedjanje”
» HardcoreMX
sedam dana
Sedam dana je vrlo kratko ali je prilika da iskoristis sto sam bila blage ruke i kad se vratis nastavis s malo vise uvazavanja prema odgovorima koje dobijes i opcenito prema onim koji iznose suprotna misljenja. Bilo je provokacija i uvreda i s druge strane, od nekih, obraticu paznju i na to...
Dozer

#3714 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Ne postoji "lična" logika :lol: ,ako postoji daj neki link :lol: Ali postoji nešto što se zove samoobmana.A to je već nešto drugo.

Kako ti sebi predstavljaš brzinu svijetlosti?Jesi je doživio?vidio,čuo,osjetio...?Ako nisi onda ne postoji jeli?Ukratko rečeno, imaginarno ili iracionalno ne mora značiti i ne postojeće!U osnovi to je ta razlika izmedju TR i Kvantne fizike.
Povratak u vrijeme?!Šta sa tim?
Pa ne bi se baš reklo da mnogo GPS ima veze sa teorijom relativnosti?!TR je Realitet(samo ime kaže), a ne "mogućnost"!!!Kvantna je mogućnost.
Jesi ti ikada usao u mracnu prostoriju i upalio svjetlo? Kojom brzinom je to svjetlo obasjalo prostor(iju)? :D
U kakvoj ti pecini zivis pa nikada nisi dozivio, vidio i osjetio svjetlost, a uz to i mozda percipirao njenu brzinu....
A, ako moze, daj nam pojasni na koji nacin se svjetlost moze cuti? :lol:

E, ljudi moji sto se ismijah ove zadnje 3-4 stranice.... lijepo me suze zalise. Iskreno. :lol:
Hardcore...drug...jeste da si na prinudnom odmoru, ali ovo je fakat drugarski savjet - batali ti pisanje ovdje, pogotovo o nauci. Ja ne znam da li se iko ikada ovoliko isprosipao na ovom forumu kao ti u ovih zadnjih par stranica....
Mislim, sta vise reci nekome ko tvrdi, i ne samo da tvrdi nego cak u to i ubjedjuje ljude i svadja se s njima, da je realnost i relativnost jedno te isto....
Rubaija

#3715 Re: Svijet bez religija

Post by Rubaija »

ABH017 wrote:Neki nevjernici prihvataju taj naziv. Neću zar svakog posebno pitati. Zna se na šta se misli. Ali dobro, tvoje pravo je da se nazivaš kako hoćeš.
Nevjernik u svetim knjigama ima izuzetno negativnu konotaciju. Sa strukturološkog stanovišta, kada vjernik upotrebljava riječ 'nevjernik', ona ne može imati neutralno značenje i vrijednost. Reći da neko 'nije vjernik' i da je neko 'nevjernik' ima potpuno različito značenje. Što će reći da kada vjernik nekoga naziva nevjernikom - on izražava vrijednosni sud o toj osobi.
Rubaija

#3716 Re: Svijet bez religija

Post by Rubaija »

P.S. Ne mogu vjerovati trenutnim rezultatima ove ankete. Je li forum predominantno 'naseljen' nereligioznim ljudima ili nereligiozni više glasaju na ovakvim temama ili je nešto treće? Broj 'glasača' pod jedan je u potpunom neskladu s našom društvenom (i popisnom) zbiljom.
skupljac_zeljeza

#3717 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Rubaija wrote:P.S. Ne mogu vjerovati trenutnim rezultatima ove ankete. Je li forum predominantno 'naseljen' nereligioznim ljudima ili nereligiozni više glasaju na ovakvim temama ili je nešto treće? Broj 'glasača' pod jedan je u potpunom neskladu s našom društvenom (i popisnom) zbiljom.
Nisu te ankete uopšte validne što su pokazale i one o popisu stanovništva ili one o tome ko će pobijediti na izborima. Potrefila se takva postava članova mada klixov forum ima sličnu tradiciju. :mrgreen:
fatamorgana

#3718 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
Rubaija wrote:P.S. Ne mogu vjerovati trenutnim rezultatima ove ankete. Je li forum predominantno 'naseljen' nereligioznim ljudima ili nereligiozni više glasaju na ovakvim temama ili je nešto treće? Broj 'glasača' pod jedan je u potpunom neskladu s našom društvenom (i popisnom) zbiljom.
Nisu te ankete uopšte validne što su pokazale i one o popisu stanovništva ili one o tome ko će pobijediti na izborima. Potrefila se takva postava članova mada klixov forum ima sličnu tradiciju. :mrgreen:
A koliko si ti puta glas'o? :lol:
Hakiz

#3719 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Svi mi poznajemo, a sigurno i u porodici imamo osobe koje nikada nisu bile religiozne, otišle u vjerski hram na religiozni obred, pomolile se bogu itd. Međutim, kada im se približi kraj, izraze želju da budu sahranjeni po religioznom obredu.

Mislim da je veliki broj od popisanih oko 90% vjernika u BiH upravo takvih vjernika. Vjera im u svakodnevnom životu apsolutno ništa ne znači, osim za vrijeme nekog vjerskog praznika ili zbog sahrane.

Uostalom, kako kažu za statistiku (a popis je statistika), da je to netačan zbir tačnih podataka.
skupljac_zeljeza

#3720 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

fatamorgana wrote:
Nisam uopšte 'glasao' jer tu nema dovoljno opcija, a posebno ne one koja bi bila po mom ukusu.
fatamorgana

#3721 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Nisam uopšte 'glasao' jer tu nema dovoljno opcija, a posebno ne one koja bi bila po mom ukusu.
Nisam ni ja, ne znam šta mi bi! :lol:
ABH017

#3722 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Rubaija wrote:
ABH017 wrote:Neki nevjernici prihvataju taj naziv. Neću zar svakog posebno pitati. Zna se na šta se misli. Ali dobro, tvoje pravo je da se nazivaš kako hoćeš.
Nevjernik u svetim knjigama ima izuzetno negativnu konotaciju. Sa strukturološkog stanovišta, kada vjernik upotrebljava riječ 'nevjernik', ona ne može imati neutralno značenje i vrijednost. Reći da neko 'nije vjernik' i da je neko 'nevjernik' ima potpuno različito značenje. Što će reći da kada vjernik nekoga naziva nevjernikom - on izražava vrijednosni sud o toj osobi.
Takva postavka se može iznijeti i u obrnutom smislu, što znači da, kad nevjernik nekog nazove vjernikom, to nema neutralno značenje i vrijednost. Uvijek je taj upotrijebljen u nekakvom podcjenjivačkom i omalovažavajućem kontekstu. Pa nisam primjetio da se vjernici protive da ih neko tako naziva.
Riječi "vjernik" i "nevjernik", posebno na pdf religija, imaju samo jedno značenje i koriste se da bi se definisalo da li neko vjeruje u Boga ili ne vjeruje.
Zašto nekom smeta da ga se zove ovako ili onako, zašto se plaši negantivne konotacije nekog naziva, zašto želi da mistifikuje i glorifikuje svoj profil na forumu, koristeći ovakve ili onakve nazive, da bi opisao svoj stav i ubjeđenja (uvjerenja), je druga tema, i ne spada u pdf religija.
Kad sam nekog (više nisam siguran ni koga) nazvao nevjernikom, to uopšte nije imalo negativnu konotaciju. Kad si već čitao, mogao si pročitati i par postova prije, pa vidjeti u kojem smislu je to napisano. Inače tu odrednicu vjernik/nevjernik koristim ISKLJUČIVO I JEDINO u njenom stvarno shvaćenom značenju, a to je da li neko vjeruje ili ne vjeruje u Boga.

P.S.
Ako su nekom svete knjige, nekakve blisko-istočne bajke, na nivou snježane i 7 patuljaka, zašto pridaje ikakvu pažnju negativnoj konotaciji, kod korištenja riječi nevjernik u njima?
Mi, ipak, ne živimo u teokratskom društvu, niti smo blizu toga, čak, šta više, u našem društvu mnogo negativniju konotaciju ima naziv vjernik, nego nevjernik.
Hakiz

#3723 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:...Ako su nekom svete knjige, nekakve blisko-istočne bajke, na nivou snježane i 7 patuljaka, zašto pridaje ikakvu pažnju negativnoj konotaciji, kod korištenja riječi nevjernik u njima?
Mi, ipak, ne živimo u teokratskom društvu, niti smo blizu toga, čak, šta više, u našem društvu mnogo negativniju konotaciju ima naziv vjernik, nego nevjernik.
Uh, kada te neka religija stavi u negativnu konotaciju, to može biti opasno po život. Možda zato?

Boldirano je, naprosto, laž.
Lopov-eliminator

#3724 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:...Ako su nekom svete knjige, nekakve blisko-istočne bajke, na nivou snježane i 7 patuljaka, zašto pridaje ikakvu pažnju negativnoj konotaciji, kod korištenja riječi nevjernik u njima?
Uh, kada te neka religija stavi u negativnu konotaciju, to može biti opasno po život. Možda zato?

@ABH017 mozda zato sto se mnogi na Balkanu slomise nevjernicima nametnuti svoja uvjerenja konstantnim pritiskom i diskriminacijom? Ako te neko zeli diskriminirati, ne mozes reci da te se to ne tice.

Kao sto @Hakiz rece, boldirano je, naprosto, laz. Ja bih dodao: i to laz na kvadrat.

Od teokratije bas i nismo daleko, vjera se uvukla u sve pore drustva, cak i u politiku, izjednacava se s nacijom (sto si i ti podrzavao ovdje), a one koji se slucajno drznu promijeniti vjeru naidju na zestoke probleme. Vidio si sta se s Marjanom desilo. Dodje prvi covjek IZ u BiH i hladno u fetvi kaze da bez vjere nema morala, niko da na to zucne ijedne jedine rijeci. Zasto se praviti lud na sve ovo?
ABH017

#3725 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:

Na osnovu čega je boldirano laž?
Na osnovu tvog, ličnog, mišljenja?
Locked