Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
medvjed23

#2901 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

Bloo wrote:Ako je možebitno Sclavi ateista, da li onda da posmatramo i njegovog lika kao ateistu u ovakvom slučaju gdje nije jasno naznačeno?
kad bi detaljno istraživali stvar, morali bi se zaroviti u svetonazore sklavija, dilana tomasa i ruperta evereta (od svakog je dilan dog pokupio bar malo toga) i uz to pročitati gomilu stripova.. ja sam ih imao nemalo, al pojma nemam gdje su :sad:
Bloo
Globalna šefica

#2902 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Hakiz wrote:
Bloo wrote:
Hakiz wrote:Biće da ima starogrčki odnos prema božanstvima.
:mrgreen:
Good point.
Ako mogu da imaju seksualne odnose, djecu, da se svađaju, da vole, da mrze, da piju ambroziju...vala mogu i da budu upucani. :mrgreen:
Ne samo to. Po starogrčkoj mitologiji, ljudi mogu pobijediti ili barem nauditi bogovima u sukobu.

Arahnofobija (strah od paukova) je dobila ime o tome što je Arahna pobijedila Atenu u šivenju. Atena je pobjesnila i za kaznu pretvorila Arahnu u pauka. Ahil je pobijedio rječnog boga. Diomedes je ranio Afroditu i Aresa. Itd.

Bogovi se seksualno pale na ljude (Afrodita je imala više smtnika, ljudi, kao ljubavnike ili je bila zaljubljena u njih i kada joj nisu bili ljubavnici.
Zapravo ne u sivenju, vec u tkanju.
Gustav Schwab omiljeno stivo u djetinjstvu.
Da nauditi pokriva onaj dio sa upucan, pistolj, Gruco, Dylan momenat.

Dobro Atena se smilovala kasnije malo...ali mene ocito proklela sa strahom od tkalje.
Maxxtro

#2903 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Maxxtro »

sekerbay wrote:
Maxxtro wrote:
sekerbay wrote:mi muslimani
Posipam se pepelom, molim za oprost i istovremeno se pitam kako nisam zaključio da osoba takvog karaktera i profinjenih manira ne može biti ništa do neki sufijski šejh.
Ahlak za poželjeti :)
Uživaj i zaobiđi me, živ i zdrav bio.
Posteno, svakako ti je to jedini moguci izlaz nakon fijaska sa izgledom i fotografijama Zemlje.
Sto se tice ahlaka, mislim da sam bio dovoljno uctiv s obzirom na tvoj nacin komunikacije od samog pocetka, ali ako nisam, to je mozda nesto na cemu bih mogao poraditi. Ti bi recimo mogao poraditi na onoj prvoj naredbi/uputi u Kur'anu, znanje je nesto sto ti ocajnicki fali.
arzuhal

#2904 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Oni o Dylanovoj vjeri...Image

Štob' rekli u selu do našeg:"Besposlen ateista i jariće iz vjere izvodi!"

Connaisseur Karlin

#2905 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Oni o Dylanovoj vjeri...Image

meni je ovo intrsantnije o Dylan-u :D

He is also a hopeless romantic who loves and loses a new woman in nearly every issue. In fact, in a majority of his cases, his clients are women, with whom he often has a sexual relationship
pussysmoke

#2906 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Snaga vjere. Šta je snaga vjere? Čime se mjeri? U čemu je razlika između vjernika koji se rodio u vjeri* i onoga koji je "bio daleko" ali se kroz život približio vjeri i postao vjernik? Mislim da u ovom slučaju imamo dva veoma različita pogleda na vjerovanje, s obzirom da se ono naslijeđeno razlikuje od onog stečenog radom ili istraživanjem.
Čuo sam da se snagom vjere mogu prevazići mnoge poteškoće u životu. Ukoliko je to istina, onda su vjernici bogatiji za jedan veoma koristan alat u životu. Ali šta ako je to zapravo snaga autosugestije, a ne snaga vjere?

*rodio u vjeri; Znanje o vjeri naslijedio od strane roditelja. Nikada nije uzeo u razmatranje da li je to pogrešno, za razliku od onoga koji je nakon ličnog istraživanja odlučio da je pronašao istinu.

Ateizam. Definicija (Wikipedija): odbijanje vjerovanja u postojanje božanstava. Djeluje kao nešto što je lako shvatiti i prihvatiti kao istinu. Međutim, postavlja se pitanja kako izmjeriti koliko zapravo čovjek ne vjeruje u postojanje Svevišnjeg. Da li je on samo skeptik koji "čeka" dokaz ili je u potpunosti uvjeren da Bog ne postoji?

Bez obzira koliko smo sigurni u nešto, uvijek postoji mogućnost da nismo u pravu.

Image
pussysmoke

#2907 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

P.s. Što nema Smrčka? Da li mi je nešto promaklo?
riverflow

#2908 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

pussysmoke wrote:...
Zanimljivo je i konstruktivno propitivati ovakve stvari. A tako malo ljudi to radi....
I zašto imamo potrebu biti sigurni u nešto, šta god to bilo? Zbog straha od nepoznatog, vjerovatno. Bitno je izgraditi stav, kao utočište. Stav o tome ima li ili nema boga. U suštini, isto je, Buda je govorio ateistima da ima boga, a vjernicima da ga nema. I bio je u pravu :). Jer, potpuno je nevažno ima li ga ili nema izvan na samih. Ono što je važno, u nama je samima, samo je potrebno okrenuti se sebi i istraživati.
medvjed23

#2909 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pussysmoke wrote:Bez obzira koliko smo sigurni u nešto, uvijek postoji mogućnost da nismo u pravu.
jasno, čak se i dawkins na skali od 1 (sigurno ima boga) do 7 (sigurno nema boga) smjestio ispod maksimuma, na 6,9.. čovjek lišen arogancije će priznati da je prostor njegovog i, šire, ljudskog neznanja ogroman i da se tu može kriti svašta nešto..
Connaisseur Karlin

#2910 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

medvjed23 wrote: čovjek lišen arogancije će priznati da je prostor njegovog i, šire, ljudskog neznanja ogroman i da se tu može kriti svašta nešto..

:thumbup:
pussysmoke

#2911 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

riverflow wrote:
Zanimljivo je i konstruktivno propitivati ovakve stvari. A tako malo ljudi to radi....
I zašto imamo potrebu biti sigurni u nešto, šta god to bilo? Zbog straha od nepoznatog, vjerovatno. Bitno je izgraditi stav, kao utočište. Stav o tome ima li ili nema boga. U suštini, isto je, Buda je govorio ateistima da ima boga, a vjernicima da ga nema. I bio je u pravu :). Jer, potpuno je nevažno ima li ga ili nema izvan na samih. Ono što je važno, u nama je samima, samo je potrebno okrenuti se sebi i istraživati.
Interesantno je da što više čitam i tražim nešto, (ni sam ne znam što), sve više se nameće zaključak da ne mogu biti siguran niti u jednu stvar, shvatanje, čovjeka, ideju, misao...
pussysmoke

#2912 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Connaisseur Karlin wrote:
medvjed23 wrote: čovjek lišen arogancije će priznati da je prostor njegovog i, šire, ljudskog neznanja ogroman i da se tu može kriti svašta nešto..

Zašto nas ne uče od "malih nogu" da ne budemo arogantni i sebični po pitanju znanja? Umjesto toga postajemo sveznajući slijepci koji su pri tome i gluhi za sve ono što se ne slaže sa našim "znanjem". Vjerujem samo da ne znam apsolutno ništa, jer ukoliko se ono što znam uporedi sa onim što ne znam vidjet ćemo da je moje znanje minimalno. Smiješan sam sebi kada pročitam prethodne postove i neka druga razmišljanja koja sam imao. Ne kažem da znam više nego što sam znao, ali shvatam malo drugačije sve to.

Zbog navedenog mislim da je arogantno i jedno i drugo; biti siguran da postoji Bog, kao i tvrditi da ne postoji. Ne možemo znati. Šta nam preostaje?
4L0n3

#2913 Re: Ateizam vs. Religija

Post by 4L0n3 »

Preostaje nam da umjesto sto stalno gledamo prema zvijezdama, pomalo pogledamo i pred sebe s vremena na vrijeme. Ako hodas i stalno gledas prema gore zapet ces i polomit se ko picka :D
riverflow

#2914 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

pussysmoke wrote:
riverflow wrote:
Interesantno je da što više čitam i tražim nešto, (ni sam ne znam što), sve više se nameće zaključak da ne mogu biti siguran niti u jednu stvar, shvatanje, čovjeka, ideju, misao...
Jedan mudri čovo je davno rekao da je najviši oblik inteligencije promatranje bez zaključivanja. To je vrlo teško postići, a ako je i moguće, vjerovatno je neophodno prethodno "umrijeti" od zaključaka :)
Baš sinoć sam gledala ovaj video : https://www.youtube.com/watch?time_cont ... VYv9ktilQw
I čovjek, jedan od sljedbenika R. Maharshija kaže da je pročitao mnogo knjiga o duhovnosti. Sve su se vezale jedna na drugu, sve dok nije naletio na njega, učitelja. Kaže, od tada nije više osjećao potrebu za bilo kakvom literaturom pronašao se, prepoznao.
Mislim da je dobro promišljati i istraživati koliko god se pogubili, jer je najčešće to način da osjetimo taj beskrajni prostor u sebi. Istovremeno, treba biti svjestan da su sve umne aktivnosti vrlo ograničene i definitivno ne dovode do oslobadjanja bića od ličnosti.
Dogodi se, eto da se u nekome ili nečemu prepoznamo, i tada vjerovatno sazrijevamo i spoznajemo sopstvenu projekciju svijeta.
pussysmoke

#2915 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

4L0n3 wrote:Preostaje nam da umjesto sto stalno gledamo prema zvijezdama, pomalo pogledamo i pred sebe s vremena na vrijeme. Ako hodas i stalno gledas prema gore zapet ces i polomit se ko picka :D
Umorni smo od onoga što vidimo oko sebe i možda baš zato gledamo šta je "gore". Ne moraš hodati da bi gledao prema gore. Ali u svakom slučaju imaš zanimljiv pogled na ono o čemu sam govorio.
medvjed23

#2916 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pussysmoke wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Zašto nas ne uče od "malih nogu" da ne budemo arogantni i sebični po pitanju znanja? Umjesto toga postajemo sveznajući slijepci koji su pri tome i gluhi za sve ono što se ne slaže sa našim "znanjem". Vjerujem samo da ne znam apsolutno ništa, jer ukoliko se ono što znam uporedi sa onim što ne znam vidjet ćemo da je moje znanje minimalno. Smiješan sam sebi kada pročitam prethodne postove i neka druga razmišljanja koja sam imao. Ne kažem da znam više nego što sam znao, ali shvatam malo drugačije sve to.

Zbog navedenog mislim da je arogantno i jedno i drugo; biti siguran da postoji Bog, kao i tvrditi da ne postoji. Ne možemo znati. Šta nam preostaje?
zašto je to tako, ne znam, al čini se da je veći dio svijeta zapeo u jednoj od dvije neugodne i od istine udaljene krajnosti:

1 - biće kako je zapisano i trud da se to promijeni je uzaludan

2 - čovjek je svemoguć, sve može ako hoće, jedini je kovač svoje sreće i njegov naporan rad se uvijek isplati

oholost (u kojoj čovjek prisvaja prevelike zasluge za vlastiti uspjeh) jeste jedan ali ne i jedini problem proizašao iz drugonavedene krajnosti

pussysmoke

#2917 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

riverflow wrote:Jedan mudri čovo je davno rekao da je najviši oblik inteligencije promatranje bez zaključivanja. To je vrlo teško postići, a ako je i moguće, vjerovatno je neophodno prethodno "umrijeti" od zaključaka :)
Baš sinoć sam gledala ovaj video : https://www.youtube.com/watch?time_cont ... VYv9ktilQw
I čovjek, jedan od sljedbenika R. Maharshija kaže da je pročitao mnogo knjiga o duhovnosti. Sve su se vezale jedna na drugu, sve dok nije naletio na njega, učitelja. Kaže, od tada nije više osjećao potrebu za bilo kakvom literaturom pronašao se, prepoznao.
Mislim da je dobro promišljati i istraživati koliko god se pogubili, jer je najčešće to način da osjetimo taj beskrajni prostor u sebi. Istovremeno, treba biti svjestan da su sve umne aktivnosti vrlo ograničene i definitivno ne dovode do oslobadjanja bića od ličnosti.
Dogodi se, eto da se u nekome ili nečemu prepoznamo, i tada vjerovatno sazrijevamo i spoznajemo sopstvenu projekciju svijeta.
Što nas tjera da subjektivno sebi predstavimo sve vidimo i čujemo? Čak i kada smatramo da smo objektivni to se često pokaže kao zamka našeg uma. Kaže Gospon Don Miguel Ruiz kada je napisao "Četiri sporazuma sa samim sobom"; nikada ne pretpostavljaj! Djeluje lako, ali nije tako. Pokušajte jedan dan, bili vjernici ili oni s drugu stanu, da živite jedan dan bez pretpostavke.
riverflow wrote:...treba biti svjestan da su sve umne aktivnosti vrlo ograničene i definitivno ne dovode do oslobadjanja bića od ličnosti.
Zaista se slažem u potpunosti sa ovim iznad. Ali također mislim da se mogućnosti uma mogu "osloboditi" meditacijom i na druge načine.

Hvala za video radujem se što ću pogledati isti pred spavanje.
pussysmoke

#2918 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

medvjed23 wrote:zašto je to tako, ne znam, al čini se da je veći dio svijeta zapeo u jednoj od dvije neugodne i od istine udaljene krajnosti:

1 - biće kako je zapisano i trud da se to promijeni je uzaludan

2 - čovjek je svemoguć, sve može ako hoće, jedini je kovač svoje sreće i njegov naporan rad se uvijek isplati

oholost (u kojoj čovjek prisvaja prevelike zasluge za vlastiti uspjeh) jeste jedan ali ne i jedini problem proizašao iz drugonavedene krajnosti

Kako sada objasniti šta je "zlatna sredina" između onoga pod brojem jedan i dva?
Mislim da se iz ovo klipa može zaključiti da je vjera oslonac, pogotovo onima koji se više nemaju na što osloniti.
riverflow

#2919 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

pussysmoke wrote: Što nas tjera da subjektivno sebi predstavimo sve vidimo i čujemo? Čak i kada smatramo da smo objektivni to se često pokaže kao zamka našeg uma. Kaže Gospon Don Miguel Ruiz kada je napisao "Četiri sporazuma sa samim sobom"; nikada ne pretpostavljaj! Djeluje lako, ali nije tako. Pokušajte jedan dan, bili vjernici ili oni s drugu stanu, da živite jedan dan bez pretpostavke.
Tjera nas naša ličnost, dobro uzgojen mentalno-emotivni sklop, koji projicira stvarnost i stvara iluziju stvarnosti. Dobro kaze Ruiz. Ili E.Tolle kada kaže, probajte bar jedan dan da se ne žalite ni na što. Samo jedan dan. Eto dobre vježbe.
Meditacija uvijek i vazda, nema greške. A video nije loš, može se ponešto zanimljivo ubrati.
pussysmoke

#2920 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

riverflow wrote:Tjera nas naša ličnost, dobro uzgojen mentalno-emotivni sklop, koji projicira stvarnost i stvara iluziju stvarnosti. Dobro kaze Ruiz. Ili E.Tolle kada kaže, probajte bar jedan dan da se ne žalite ni na što. Samo jedan dan. Eto dobre vježbe.
Meditacija uvijek i vazda, nema greške. A video nije loš, može se ponešto zanimljivo ubrati.
Boldirano: Iako govorimo o čovjeku kojeg vidim kao suprotnost umjetne inteligencije, ne čini li se da ovaj opis predstavlja dobro usklađen program stvoren da ne bude savršen?
medvjed23

#2921 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pussysmoke wrote:Kako sada objasniti šta je "zlatna sredina" između onoga pod brojem jedan i dva?
Mislim da se iz ovo klipa može zaključiti da je vjera oslonac, pogotovo onima koji se više nemaju na što osloniti.
taj oslonac može biti vjera, ali i nešto prizemnije, poput sreće i nesreće.. u svakom slučaju bitno je posjedovati svijest da postoji nešto mimo naše kontrole što nas uveliko oblikuje i usmjerava.. ako je ta svijest prisutna, onda uspjeh ne vodi oholosti, a neuspjeh ne pada preteško, jer znamo: ni u jednom ni u drugom slučaju nije samo do nas..

a u kojoj mjeri jeste do nas i koji je pravi omjer kontrolabilnog i nekontrolabilnog, ne znam, to valjda zavisi od slučaja do slučaja..
pussysmoke

#2922 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

medvjed23 wrote:
pussysmoke wrote:Kako sada objasniti šta je "zlatna sredina" između onoga pod brojem jedan i dva?
taj oslonac može biti vjera, ali i nešto prizemnije, poput sreće i nesreće.. u svakom slučaju bitno je posjedovati svijest da postoji nešto mimo naše kontrole što nas uveliko oblikuje i usmjerava.. ako je ta svijest prisutna, onda uspjeh ne vodi oholosti, a neuspjeh ne pada preteško, jer znamo: ni u jednom ni u drugom slučaju nije samo do nas..

a u kojoj mjeri jeste do nas i koji je pravi omjer kontrolabilnog i nekontrolabilnog, ne znam, to valjda zavisi od slučaja do slučaja..
Boldirano: Postoje vjerovanja o tome da koliko smo u suštini pozitivni, toliko nam se pozitivno i dešava u životu. Nešto kao da je čovjek kreator svoje sudbine.
Kažu "promijeni sebe da bi promijenio svijet oko sebe".
riverflow

#2923 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

pussysmoke wrote:
riverflow wrote:Tjera nas naša ličnost, dobro uzgojen mentalno-emotivni sklop, koji projicira stvarnost i stvara iluziju stvarnosti. Dobro kaze Ruiz. Ili E.Tolle kada kaže, probajte bar jedan dan da se ne žalite ni na što. Samo jedan dan. Eto dobre vježbe.
Boldirano: Iako govorimo o čovjeku kojeg vidim kao suprotnost umjetne inteligencije, ne čini li se da ovaj opis predstavlja dobro usklađen program stvoren da ne bude savršen?
I jesmo programirani, od ranog djetinjstva pa dalje kroz školu itd. Svi veliki svjetski manipulatori, politički i vjerski, uveliko se oslanjaju na tu vrstu "programiranja" naše ličnosti. I bome ide im jako dobro.
A ne znam šta znači biti savršen osim...biti ništa, samo praznina. Puna praznina..ali to je već drugi topic. i def. nije za ovdje. :)
pussysmoke

#2924 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

riverflow wrote:I jesmo programirani, od ranog djetinjstva pa dalje kroz školu itd. Svi veliki svjetski manipulatori, politički i vjerski, uveliko se oslanjaju na tu vrstu "programiranja" naše ličnosti. I bome ide im jako dobro.
A ne znam šta znači biti savršen osim...biti ništa, samo praznina. Puna praznina..ali to je već drugi topic. i def. nije za ovdje. :)
Da li imamo taj drugi topic, istraživanja ljudske svijesti i sl.?
riverflow

#2925 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

pussysmoke wrote:
riverflow wrote:I jesmo programirani, od ranog djetinjstva pa dalje kroz školu itd. Svi veliki svjetski manipulatori, politički i vjerski, uveliko se oslanjaju na tu vrstu "programiranja" naše ličnosti. I bome ide im jako dobro.
Da li imamo taj drugi topic, istraživanja ljudske svijesti i sl.?
Mislim da ima nekoliko, bar indirektno povezanih, tema negdje u prašini...

misticizam-i-misticna-stanja-svijesti-t91820.html
o-nista-t102854.html
da-li-je-ova-realnost-virtuelna-t139767.html
Locked