Misticizam i misticna stanja svijesti

Rasprave o vjerskim temama.
dr.Gonzo

#1 Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by dr.Gonzo »

Evo jedne teme koja definitivno fali na ovome podforumu :)

Misticne skole i ucenja prisutna su u velikim religijama i duhovnim tradicijama sirom svijeta. Kabala, Sufizam, Vedanta itd. samo su neke od poznatih skola misticizma. Za razliku od tradicionalne religije koja akcenat stavlja na ispravna vjerovanaj i ponasanje, fokus mistika je na direktnom duhovnom dizivljaju i iskustvu, koje se postize u misticnim stanjima svijesti.

Normalno, budno satnje svijesti je samo jedno od stanja u kojima se ljudska svijest moze nalaziti. Postoje i brojna druga stanja, na primjer stanje spavanje sa ili bez snova. Misticna stanja cine spektar srodnih, izmjenjenih stanja svijesti, do kojih se moze doci na razlicite nacine. Pitanje koje se samo postavlja je koje su karakteristike ovih stanja, odnosno kako se ona dozivljavaju?

Jedna od osnovnih karakteristika misticnih iskustava je da se ne mogu opisati rijecima. Slicno kao sto se ni ukus jabuke, ili osjecaj orgazma ne mogu adekvatno opisati rijecima nekome ko ih nikada nije iskusio. Medjutim, ipak mozemo pokusati. Osnovni motivi misticnih iskustava ukljucuju, ali nisu ograniceni na:
  • - osjecaj apsolutnog Jedinstva i povezanosti i svega sto postoji
    - odsustvo distinkcije izmedju Sebe i ostatka Kosmosa
    - potpuni nestanak ega, stanje ciste, sveobuhvatne svijesti koja se nalazi van vremena
    - osejcaj Jedinstva sa apsolutnim principom postojanja
    - pronalazak apsolutnih odgovora na pitanja licnog identiteta i smisla postojanja
U svakom slucaju, efekti misticnih stanja svijesti izuzetno su mocni. Njihove opise mozemo traziti u rijecima velikih mistika, majstora pisanih rijeci, kao sto su bili Lao Ce, Sankara, Plotin, Eckhart, Rumi, Huxley, ali i u djelima oceva velikih religija (ako obratimo paznju).

Neka ovaj post posluzi kao uvod u temu i prestojeci dijalog. U nastavku se mozemo osvrnuti na univerzalnost misticnih stanja svijesti, tradicionalnim kontekstima za postizanje ovih stanja u razlicitim kulturama, njihovoj neurobiologiji, spekulacijama o njihovom evolucionom porijeklu, metafizickim implikacijama itd.

Ali isto tako i tehnikama za postizanje izmjenjenih stanja svijesti, prije svega onih misticnih :)
fatamorgana

#2 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by fatamorgana »

A zašto bi Vedanta bila mistična?
VeriBizi

#3 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by VeriBizi »

a spada li u to .... near death experience :shock:
i .... death-bed visions :shock:
:D
fatamorgana

#4 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by fatamorgana »

Evo nam se dobri dr.Gonzo zadevero, :wink:
VeriBizi

#5 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by VeriBizi »

bez muke nema nauke :D
dr.Gonzo

#6 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by dr.Gonzo »

Prije svega mislim na Advaitu Vedantu(koja je najrasprostranjenija), i koja zastupa monizam. Sve je jedno, Atman je Brahman. To je zakljucak vecine mistika...

Near Death Experience(NDE) je izmjenjeno stanje svijesti, koje vjerovatno moze ali ne mora biti misticno.
fatamorgana

#7 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by fatamorgana »

dr.Gonzo wrote:
Prije svega mislim na Advaitu Vedantu(koja je najrasprostranjenija), i koja zastupa monizam. Sve je jedno, Atman je Brahman. To je zakljucak vecine mistika...

Near Death Experience(NDE) je izmjenjeno stanje svijesti, koje vjerovatno moze ali ne mora biti misticno.
Poznaješ dobro Advaita Vedantu? (nemoj se sad izvlačit na monizam i WIKI, :wink: )
dr.Gonzo

#8 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by dr.Gonzo »

Ne poznajem dobro Advaitu, al citao sam sta je pisao Huxley, citao sam neke odlomke koje je pisao sam Shankara(sta cito, drzo u ruci), i nisam procitao wiki clanak ;)
Isto tako ne poznajem dobro niti jednu od navedenih tradicija misticizma(tradicije nisu fokus moga interesa), ali mislim da znam nesto vise o misticnim iskustvima i mistlicnim stanjima svijesti, tako da pozivam sve koji znaju vise da me isprave ako sam negdje pogrijesio, i ukljuce se u konstruktivnu raspravu :)
fatamorgana

#9 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by fatamorgana »

dr.Gonzo wrote:Ne poznajem dobro Advaitu, al citao sam sta je pisao Huxley, citao sam neke odlomke koje je pisao sam Shankara, i nisam procitao wiki clanak ;)
Isto tako ne poznajem dobro niti jednu od navedenih tradicija misticizma(ali mislim da znam nesto vise o misticnim iskustvima i mistlicnim stanjima svijesti), tako da pozivam sve koji znaju vise da me isprave ako sam negdje pogrijesio, i ukljuce se u konstruktivnu raspravu :)
OK, onda pročitaj Upanišade, makar ponešto, bilo je starih izdanja, vrlo su lijepe i poučne ( ja davno čito, uglavnom u knjigama od Veljačića a bilo je i posebnih izdanja, :) )

Tema koju si otvorio je zahtjevna i opširna, al' naći ćemo nešto prigodno, dodao bih i šamanizam kao dio teme, prije dosta godina sam čitao odličnu knjigu jedne žene antropologa "Shamanic voices", iskustva sa šamanima od Amerike do Sibira (nije srećom New age)
arzuhal

#10 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by arzuhal »

Ovo bi mogla biti najteža (najkompleksnija) tema, ne na ovom pdf-u, nego na čitavom forumu, burazeru...
dr.Gonzo

#11 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by dr.Gonzo »

Bujrum onda, tema jeste kompleksna ali mozemo podijeliti neka svoja razmisljanja :)
OK, onda pročitaj Upanišade, makar ponešto, bilo je starih izdanja, vrlo su lijepe i poučne ( ja davno čito, uglavnom u knjigama od Veljačića a bilo je i posebnih izdanja, )

Tema koju si otvorio je zahtjevna i opširna, al' naći ćemo nešto prigodno, dodao bih i šamanizam kao dio teme, prije dosta godina sam čitao odličnu knjigu jedne žene antropologa "Shamanic voices", iskustva sa šamanima od Amerike do Sibira (nije srećom New age)
Doci ce vrijeme na Upanisade jednog dana, radujem im se :)

Sto se tice samanizma, od pocetka sam planirao da pisem o tome. To je nezaobilazan aspekt, i pocetak svih prica o izmjenjenim stanjima svijesti u ljudskim kulturama sirom svijeta. Sam samanizam je izuzetno kompleksan antropoloski fenomen, i zasluzuje posebnu temu. Ja cu ga se ovjde dotaci samo ukratko, kako bi povezali samanske tehnike i ucenja u kontekstu ove teme.

Prema danasnjim saznanjima, samanizam vuce korijene jos iz Paleolita, odnosno vremena u kome su ljudi zivjeli u plemenima, kao lovci i sakupljaci. U tom kontekstu, samanizam je "proto-religija", odnosno preteca svih danasnjih organizovanih religija. Samanizam se i danas praktikuje sirom planete, i fascinantno je koliko je slicnosti u samanskim tradicije naizgled nepovezanih plemena, od juzno americkih prasuma do stepa centralne azije.

Samani su originalni, prvobitni istrazivaci izmjenjenih stanja svijesti. Koristenjem raznih samanskih tehnika, kao sto su ples, muzika (prije svega bubnjevi) i konzumacija enteogenih biljaka, samani su u stanju da "prelaze granice svijetova", komuniciraju sa duhovima, prozivljavaju razlicite vizije, astralna putovanja, ali i da dozivljavaju misticna iskustva.

Samani imaju aktivnu ulogu u zajednicama kojim pripadaju. Saman je prakticar, ljekar, psiholog, duhovni guru, sve u jednom. Njihova primarna uloga je da pomognu pojedincu, holistickim lijecenjem fizickih, psihickih i duhovnih problema. Zbog toga se samani ne koncentrisu samo na misticna stanja svijesti, mada ih koriste u svom radu.

Tradicionalni mistici, za razliku od samana, imaju razlicit cilj. Oni uglavnom nisu imali prakticne zadatke, odgovornosti i probleme koje su rjesavali u svojim zajednicama. Zbog toga su se mogli posvecivati vlastitim duhovnim praksama i iskustvima. Tehnike za postizanje izmjenjenih stanja svijeti koje koriste mistici srodne su samanskim tehnikama, mada nisu identicne. Sto zbog samih tehnika, sto zbog jasnoce namjere i konteksta, skup izmjenjenih stanja svijesti u kojima se krecu mistici je manji nego kod samana, ali karakterise ga veci fokus.
fatamorgana

#12 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by fatamorgana »

dr.Gonzo wrote:
Prema danasnjim saznanjima, samanizam vuce korijene jos iz Paleolita, odnosno vremena u kome su ljudi zivjeli u plemenima, kao lovci i sakupljaci. U tom kontekstu, samanizam je "proto-religija", odnosno preteca svih danasnjih organizovanih religija. Samanizam se i danas praktikuje sirom planete, i fascinantno je koliko je slicnosti u samanskim tradicije naizgled nepovezanih plemena, od juzno americkih prasuma do stepa centralne azije.
Jeste , izgleda da je baš šamanizam proto-religija.Fascinantno je to koliko su iskustva antropologa sa šamanima sa raznih kontinetanta i kultura vrlo slična.Npr. sibirski šamani su zapravo preteče američkih indijanskih šamana pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su američki indijanci potomci sibirskih plemena koja su preko Beringovog moreuza kad je more bilo zaleđeno (otprilike prije oko 13.000 godina - ovo po sjećanju) prešli u Ameriku.
Zapravo šamanizam je i dan danas veoma jak u Sibiru, ako se ne varam regija se zove Tuva ili tako nešto.

Zanimljivo je da je Čedomil Veljačić smatrao za možda najstariju religiju tzv. kult heroja u koji po njemu pripada jedna od najstarijih poznatih religija, Džainizam.
Nigantha Nataputa ili Mahaviro (veliki pobjednik) je bio savremenik Bude Sakjamunija i jedan od "prosvijetljenih"
ove drevne religije.
Nedavno čitam da zapravo još i prije Mahavire postoji čitava linija učitelja koja seže unazad oko otprlike 36 generacija (i ovo posjećanju) znači idemo još 2500-3000 godina unazad od postojanja Bude i Mahavire.
dr.Gonzo

#13 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by dr.Gonzo »

Jeste , izgleda da je baš šamanizam proto-religija.Fascinantno je to koliko su iskustva antropologa sa šamanima sa raznih kontinetanta i kultura vrlo slična.Npr. sibirski šamani su zapravo preteče američkih indijanskih šamana pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su američki indijanci potomci sibirskih plemena koja su preko Beringovog moreuza kad je more bilo zaleđeno (otprilike prije oko 13.000 godina - ovo po sjećanju) prešli u Ameriku.
Takvo tumacenje geneze relgije je dosta popularno kod modernih antropologa, na osnovu onoga sto trenutno znamo. Ja licno mislim da su takva tumacenja sasvim prihvatljiva i logicna, cak i iz svog vlastitog iskustva. Ove godine sam imao mogucnost da ucestvujem u nekoliko samanskih ceremonija, i veoma mi je drago da sam je iskoristio. Srecom po mene, kretao sam se u izmjenjenim stanjima svijesti koja su nisu bila "cirkus", vec su imala duboke misticne karakteristike. U tom stanju svijesti, izmedju ostalog, bilo mi je jasno sta duhovnost znaci drugim ljudima, bilo mi je savrseno zamislivo kako religija moze nastati kao rezultat osvrta na takvo iskustvo. U svakom slucaju naucio sam mnogo, tim vise sto su u pitanju stvari koje je tesko razumjeti bez vlastitog neposrednog iskustva.

Iz cinjenice da je samanizam rasprostranjen sirom svijeta i u raznim kulturama, mozemo doci do zakljucka o univerzalnoj prirodi samanskih misticnih iskustava. To je jednostavno nesto sto mi kao ljudi mozemo dozivjeti(ako zadovoljimo odredjene uslove), upravo zbog toga sto smo ljudi i sto funkcionisemo na odredjen nacin. Isto kao sto mozemo dozivjeti razna druga iskustva, npr. orgazam(to je analogija kojoj se cesto vracam jer mislim da je prilicno ilustrativna). Upravo zato su se i razvile razlicite skole i ucenja, najcesce u sklopu velikih religija, koje akcent stavljaju na postizanje ovoga iskustva. Iskustvo je univrezalno ljudsko, ali nacini za njegovo postizanje su obojeni duhovnom tradicijom kulture o kojoj se radi. A tradicija je upravo rezultat iskustava ovoga tipa :)
vratnik

#14 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by vratnik »

Da nisi postavio link na Ateizmu, ne bih ni vidio temu. :lol:
Ali kao sto rece Arzuhal, preteska tema. Sta god da se napise.
Ali evo malo muzike za pocetak, nadam se da cu nekad u zivotu u pustinji imati priliku da prisustvujem derneku beduina, uz crni caj bubnjeve..
vazi

#15 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by vazi »

dr.Gonzo wrote:
Takvo tumacenje geneze relgije je dosta popularno kod modernih antropologa, na osnovu onoga sto trenutno znamo. Ja licno mislim da su takva tumacenja sasvim prihvatljiva i logicna, cak i iz svog vlastitog iskustva. Ove godine sam imao mogucnost da ucestvujem u nekoliko samanskih ceremonija, i veoma mi je drago da sam je iskoristio. Srecom po mene, kretao sam se u izmjenjenim stanjima svijesti koja su nisu bila "cirkus", vec su imala duboke misticne karakteristike. U tom stanju svijesti, izmedju ostalog, bilo mi je jasno sta duhovnost znaci drugim ljudima, bilo mi je savrseno zamislivo kako religija moze nastati kao rezultat osvrta na takvo iskustvo. U svakom slucaju naucio sam mnogo, tim vise sto su u pitanju stvari koje je tesko razumjeti bez vlastitog neposrednog iskustva.

Iz cinjenice da je samanizam rasprostranjen sirom svijeta i u raznim kulturama, mozemo doci do zakljucka o univerzalnoj prirodi samanskih misticnih iskustava. To je jednostavno nesto sto mi kao ljudi mozemo dozivjeti(ako zadovoljimo odredjene uslove), upravo zbog toga sto smo ljudi i sto funkcionisemo na odredjen nacin. Isto kao sto mozemo dozivjeti razna druga iskustva, npr. orgazam(to je analogija kojoj se cesto vracam jer mislim da je prilicno ilustrativna). Upravo zato su se i razvile razlicite skole i ucenja, najcesce u sklopu velikih religija, koje akcent stavljaju na postizanje ovoga iskustva. Iskustvo je univrezalno ljudsko, ali nacini za njegovo postizanje su obojeni duhovnom tradicijom kulture o kojoj se radi. A tradicija je upravo rezultat iskustava ovoga tipa :)
ono sto mene zbunjuje malo kod shamanizma jeste upotreba "ljekovitog bilja" :)

ne bih da me se pogresno shvati, kazem ono sto sam cula od prijatelja koji je takodjer ljetos proveo mjesec-dva sa shamanima ne sjecam se u kojoj dalekoj zemlji...njegovo iskustvo nije ostavilo velikog utiska na mene upravo zbog upotrebe , koliko se meni cini a dozvoljavam da grijesim i da sam pogresno razumjela, tih rekla bih skoro pa opijata...Dakle upotreba bilo kakve supstance koja moze da promijeni stanje svijesti mi je malo upitna i ne slaze mi se najbolje s onim sto, cini mi se, osobe koje se upustaju u shamanizam traze...
Sator ili brvnara , ne sjecam se vise, u kojoj je spavao je bila naseljena slijepim misevima i jos nekim bubicama al' nista se nije smjelo dirati ni tjerati :D mislim da ja tu ne bih mogla oka sklopiti :lol:

naravno, ne svodim shamanizam na to:)

U ostalom, zasto se neko odlucuje na shamansko iskustvo, sta je i koja je motivacija? Kakav dozivljaj? ostaje li i poslje jednog takvog iskustva puno otvorenih pitanja, bez odgovora?
vratnik

#16 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by vratnik »

vazi wrote:
dr.Gonzo wrote:

ono sto mene zbunjuje malo kod shamanizma jeste upotreba "ljekovitog bilja" :)

ne bih da me se pogresno shvati, kazem ono sto sam cula od prijatelja koji je takodjer ljetos proveo mjesec-dva sa shamanima ne sjecam se u kojoj dalekoj zemlji...njegovo iskustvo nije ostavilo velikog utiska na mene upravo zbog upotrebe , koliko se meni cini a dozvoljavam da grijesim i da sam pogresno razumjela, tih rekla bih skoro pa opijata...Dakle upotreba bilo kakve supstance koja moze da promijeni stanje svijesti mi je malo upitna i ne slaze mi se najbolje s onim sto, cini mi se, osobe koje se upustaju u shamanizam traze...
Sator ili brvnara , ne sjecam se vise, u kojoj je spavao je bila naseljena slijepim misevima i jos nekim bubicama al' nista se nije smjelo dirati ni tjerati :D mislim da ja tu ne bih mogla oka sklopiti :lol:

U ostalom, zasto se neko odlucuje na shamansko iskustvo, sta je i koja je motivacija? Kakav dozivljaj? ostaje li i poslje jednog takvog iskustva puno otvorenih pitanja, bez odgovora?
Nije obavezno, ali pomaze :D
A sto se tice promjene stanja svijesti, pa i muzika to isto radi, "opija". Moguce je pasti u trans i bez biljnih opijata, dovoljni su bubnjevi. Proguglati Guy Warren, Ghanaba. Koga interesuje, naravno.
dr.Gonzo

#17 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by dr.Gonzo »

Da nisi postavio link na Ateizmu, ne bih ni vidio temu.
Ali kao sto rece Arzuhal, preteska tema. Sta god da se napise.
Ali evo malo muzike za pocetak, nadam se da cu nekad u zivotu u pustinji imati priliku da prisustvujem derneku beduina, uz crni caj bubnjeve..
Nema veze, meni zauhar sta god da se napise, kakav god se link podijeli :thumbup:
ono sto mene zbunjuje malo kod shamanizma jeste upotreba "ljekovitog bilja"

Sator ili brvnara , ne sjecam se vise, u kojoj je spavao je bila naseljena slijepim misevima i jos nekim bubicama al' nista se nije smjelo dirati ni tjerati mislim da ja tu ne bih mogla oka sklopiti

Upotreba "ljekovitog bilja" je veoma bitan aspekt samanizma. Samani biljke smatraju uciteljicama.
Postoje biljke i biljke, supstance i supstance. Samanski "lijekovi" zaista temeljito mijenjaju svijest. Medjutim, te promjene se ne svode na "opijenost", vec upravo suprotno. Umjesto "zatupljivanja" i zamagljivanja svijesti(kao kod nekih drugih supstanci, npr. alkohola, trave, opijata itd. ), ona se siri i izostrava. Jedan moderan naziv za ove supstance je enteogeni (sta bi trebalo da sugerise da se pomocu ovih supstanici budi i dozivljava Boznska priroda iznutra). Koristenje enteogena nije karakteristicno samo za samanizam(mada iz samanizma vuce korijene), vec je zabiljezeno i u brojnim skolama misticizma. Brojni antropolozi danas smatraju da se poceci duhovnosti uopste mogu traziti upravo u enteogenim iskustvima. Znaci, ne da su stvari povezane, nego su pravo povezne :lol:

Razlozi za prisustvovanje samanskim ceremonijama su razliciti. Tradicionalno, to je lijecenje, mada je u zadnje vrijeme kod dosta ljudi razlog i radoznalost. Nakon mojih iskustava bilo je puno pitanja, ali jos vise odgovora :)
vazi

#18 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by vazi »

hej, ja ukucala google image, hajd rekoh da vidim sto je ta kto je ta enteogeni :-)

ok, psihoaktivne tvari .

kako djeluje(ju), kakav je osjecaj, kako prestaje djelovanje i kakav je tada osjecaj? jesi li dotako zvijezde (ili dno votazhi :) )

opisi malo jedan takav dozivljaj, ako ti nije mrsko :)
riverflow

#19 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by riverflow »

.
riverflow

#20 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by riverflow »

Carlos Castaneda:
O ratniku

Kad čovjek krene putem ratnika postepeno shvata kako je svakodnevni život zauvijek ostao za njim. Ponašanje kao u svakodnevnom svijetu, više mu nije od pomoći, zato mora prihvatiti nov način života, ako želi da preživi.

Ratnik razmišlja o svojoj smrti kada stvari postanu nejasne. Pomisao na smrt mu snaži duh.

Ratnik mora da zna da su njegova djela beskorisna, a opet mora da nastavi kao da to ne zna. To je šamanska kontrolisana ludost.

Ratnik ne posjeduje čast, dostojanstvo, porodicu, ime, zemlju, ima samo ovaj život da proživi, a pod tim okolnostima jedina njegova veza sa bližnjima je kontrolisana ludost.

Pošto ništa nije važnije od bilo čega drugog, ratnik bira bilo koje djelo i ponaša se kao da mu je važno. Zbog svoje kontrolisane ludosti govori da je važno ono što čini, a opet zna da nije, a kad izvrši svoja djela, povlači se mirno, a da li su njegova dela dobra ili loša, da li su uspjela ili nisu, njega se uopće ne tiče.

Nema praznine u životu ratnika, sve se puni do vrha i sve je jednako.

Ratnik zna da čeka i dok čeka ne traži ništa, tako da mu bilo koja sitnica koju dobije predstavlja više nego što mu treba. Ako treba da jede, naći će načina, jer nije gladan. Ako njegovom tijelu nešto pričinjava bol, naći će naćina da je zaustavi, jer ga ne boli. Biti gladan ili osjećati bol znači da čovjek nije ratnik, a sile njegove gladi i bola će ga uništiti.

Duh ratnika nije prilagođen povlađivanju i prigovaranju, niti je prilagođen pobjeđivanju ili gubljenju. Duh ratnika je prilagođen samo borbi, a svaka borba je ratnikova poslednja bitka na zemlji. U poslednjoj bitci na zemlji, ratnik oslobađa i razbistruje duh. I dok se bori, znajući da je njegova namjera nepokolebljiva, ratnik se samo smije.

Lična istorija mora se stalno obnavljati govoreći roditeljima, rođacima i prijateljima sve što čovjek radi. S druge strane ratniku koji nema Ličnu istoriju, nikakava objašnjenja nisu potrebna, niko se ne ljuti ili razočarava njegovim djelima. Niko ga ne sputava svojim mislima i osećajima.

Za ratnika biti nedostupan znači da umjereno dodiruje svijet oko sebe. Prije svega, da namjerno izbjegava da iscrpljuje sebe ili druge, da ne iskorištava i ne cijedi ljude do kraja, pogotovo ne ljude koje voli.

Unutrašnji dijalog je ono što prizemljuje ljude u svakodnevnom životu. Svijet je takav ili izgleda tako, zato što govorimo sebi da je takav, ili da izgleda tako. Prolaz u svijet šamana otvara se kada ratnik nauči da zaustaviti unutrašnji dijalog.

Biti ratnik ne znači poželjeti da se to bude. Prije je riječ o beskonačnoj borbi koja će se nastaviti do apsolutno poslednjeg trenutka našeg života. Niko se ne rađa kao ratnik, baš kao što se niko ne rađa kao običan čovek. Sami od sebe stvaramo ili jedno ili drugo.
zijancer

#21 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by zijancer »

zanimljiva je ta ljubav prema izmijenjenim stanjima svijesti. je li slana ili slatka
riverflow

#22 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by riverflow »

zijancer wrote:zanimljiva je ta ljubav prema izmijenjenim stanjima svijesti. je li slana ili slatka
Da, zanimljivo je vrlo. Ta ljubav prema nepoznatom u sebi neopisiva je rijecima, čini mi se. Ispada da je samo „odabranim“ dato da dožive takva stanja tzv. nad-svijesti (sjedinjenja s Bogom). S druge strane mnogi provociraju takve dozivljaje koristeci neke psihoaktivne halucinogene supstance sadrzane u „svetim bljkama“ odlazecu u stanja pod-svijesti, kako neki kazu. To mnogi vjernici smatraju lažnom mistikom. Aldous Huxley ili evo Castaneda su eksperimentisali s takvim misticizmom. Učenje Don Huana, iako puno kontraverzi, puno je interesantne simbolike koja se baš može shvatiti kao univerzalna poruka svima nama i u ovom „običnom“ stanju svijesti.
Ono sto je meni najzanimljivije je sam put stjecanja sposobnosti da se takvo što doživi, učenje o samom sebi, svojim strahovima, mjeri hrabrosti, spremnosti odricanja od materijalnog, odvajanje od ega. Čovjek se vrlo lako u svemu tome može pogubiti, zauvijek zalutati, ali to je upravo i bitno, samo iskušenje kao mogućnost čovjekovog približavanja sebi.
I u svemu tome ostanu bitne nazgled jednostavne i obične riječi Don Huana (iliti Castanede) koji kaže „važno je da živiš dobar, pošten život, da budeš hrabar i jak“ ili..
„ja se nikad ne ljutim, ne postoj ništa tako značajno što može biti učinjeno, a da u meni izazove ljutnju“. Kakvo izvanredno stanje duha..:)
zijancer

#23 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by zijancer »

kad si vec kod ljutnje :-D
kakav li je osjecaj naljutiti se i nadvladati ljutnju
riverflow

#24 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by riverflow »

zijancer wrote:kad si vec kod ljutnje :-D
kakav li je osjecaj naljutiti se i nadvladati ljutnju
Bar to možeš trenirati svakodnevno, važno je osvijestiti ljutnju u pravom trenutku i odmaknuti se od nje. Ljutnja samo rasipa, traći energiju u čovjeku.
Kako li je i ne naljutiti se nikako..E to je već nešto :)
riverflow

#25 Re: Misticizam i misticna stanja svijesti

Post by riverflow »

Lao Tse, iz Knjige puta i vrline:

2.
Pod nebom sve može vidjeti ljepotu kao ljepotu samo zbog toga što postoji ružnoća.Svi mogu znati dobro kao dobro, jer postoji zlo. .Otuda se biće i nebiće pomaljaju skupa.Teško i lahko dopunjuju jedno drugo.Dugo i kratko stoje u opreci jedno drugome;Visoko i nisko počivaju jedno na drugom;Naprijed i nazad slijede jedno drugo.Stoga mudrac postupa nedjelujući, podučavajući bez kazivanja.Deset hiljada stvari nastaje i propada bez prestanka,Stvarajući, još ne prisvajajući.Djelujući, još ne prepisujući sebi u zaslugu.Posao je učinjen, i potom zaboravljen.Stoga on traje vječno
10.
Noseći tijelo i dušu i obujmljujući jedno,Možeš li izbjeći razdvajanje?Potpuno poslužujući i postajući podložan,Možeš li biti poput novorođenčeta?Perući i čisteći prvobitnu sliku u mašti,Možeš li biti bez mrlje?Voleći sve ljude i upravljajući zemljom,Možeš li biti bez domišljatosti?Otvarajući i zatvarajući vrata Neba, možeš li igrati žensku ulogu?Razumijevajući i bivajući otvoren svim stvarima,Može li da ne djeluješ?Rađanje i uzdržavanje,Nošenje ploda, a još ne posjedovanjeDjelovanje bez pripisivanja sebi u zaslugu,Vodstvo, a ipak nije dominiranje,Ovo je Praiskonska Vrlina.
Vrijedno za pročitati http://documents.tips/documents/lao-tzu ... rline.html
Post Reply