Ja i? Ovo neki dokaz za boga?Edouard wrote: ↑19/12/2020 00:20Vidiš, ljudski je rod opstao i uz Islam, kršćanstvo i druge religije, dok uz bezboštvo koje je urodilo sekularnim ideologijama: fašizmom, nacizmom i komunizmom, da je malo dulje potrajalo, zatro bi se ljudski rod.apsidejzi wrote: ↑18/12/2020 22:45Suti, krscanstvo je jos gore od islama. Ljudi su u tih 700 godina malo vise otkrili pa nisu cinili ocite greske koje su cinili kada su pravili krscanstvo.
BTW: svijest nije nastala iz kamena. To je Ibn Sinino razmisljanje koje je po meni logicnije od Gazalijevog. Citaj malo bolje drugi put.
A kako nije svijest s vremenom nastala iz kamena kad je to temeljno vjerovanje materijalista/naturalista/ateista.
Iskren da budem, ja bih prvi volio da bog postoji i da evolucija nije istinita. Isto kao sto bih volio da se Hitler ni Staljin nikada nisu rodili. Volio bih da postoji apsolutni moral i da sva patnja koju su prouzrokovali nacionalisti 90-tih bude kaznjena na onom svijetu. Ta ideja tako divno zvuci. Oni sto su patili i trpili bice nagradjeni a oni sto su bili nasilnici bice kaznjeni. To je divna ideja, koja je nazalost samo ideja.
Kad vec spominjemo Staljina i Hitlera kao bezboznike koji su pobili mnogo ljudi, mozemo spomenuti Stanislava Jevgrafovica Petrova. I on je rus bezboznik, koji je s druge strane spasio svijet od svjetskog rata. Kada su 26. Septembra 1983-e, rusi vidjeli kako na njih lete americke atomske bombe (radari su im poslali lazne podatke), dali su naredjenje da ruska mornarica ispali atomske bombe na Njujork i ostale americke gradove. Medjutim, Stanislav je odbio pritisnuti dugme. Da je on tada pritisnuo to dugme imali bismo treci svjetski i vjerovatno konacni rat jer bi do sada svi izumrli. Dovoljno je samo da se baci 100 atomskih kao sto su pale na hirosimu i nagasaki da se digne oblak prasine u atmosferu i pokrije citavu zemlju. Sunca ne bismo vidjeli 10 godina i nista ne bi rodilo u tom periodu. Biljke bi izumrle a i mnoge zivotinjske vrste. pitanje je da li bi mi ljudi prezivjeli...
Sve je to Stanislav vagao dok je drzao ruku na dugmetu. I nije ga pritisnuo. A morao je. Zato je kaznjen od strane SSRS vojske i izbacen iz sluzbe. Eto taj bezboznik je spasio svijet a nije bio ni musliman, ni katolik ni protestant ni ista. On to nije uradio iz istog razloga sto ne bih ni ja uradio. To je zato sto se moral ne bazira na par slova napisanih na papiru nego na zdravom razumu. moral zapravo i ne postoji. Postoji samo zdrav razum gdje znas da svaka akcija ima reakciju i da ce tvoj potez imati odredjene posljedice. Ne treba meni vjerska knjiga da mi kaze kako ne smijem krasti. Ja sam veoma dobro svjestan da mogu probati ukrasti nesto od nekoga ali da rizikujem da budem uhvacen te da bih mogao snositi posljedice zbog toga.
Po meni, jedino pravilo na kojem se moral treba bazirati jeste pravilo da radis/ne radis ono sto bi zelio da neko drugi uradi/ne uradi TEBI. Meni ne bi bilo drago da mi neko ukrade biciklo, zato smatram da ni ja ne treba ukrasti tudje biciklo. Meni ne bi bilo drago da me neko pretvori u roba zato ja smatram da je robovlasnistvo pogresno. I tako dalje...