Mislis kocnica kao i sto je i silovanje prihvatljivo jer je evolutivno nasljedjeno ili neka druga? Nisam vidio tu kocnicu u 20 vijeku,naprotiv.Hakiz wrote: ↑14/11/2020 16:34Jeste. Ima "kočnica" u svima nama koja nam ne dozvoljava da radimo stvari koje ugrožavaju opstanak vrste. Za izuzetke od toga, one koji tu kočnicu nemaju, imamo mehanizme koji tekve dprečavaju da nanesu preveliku štetu.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
The 51st State
#2851 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
kakavdanakneiskustvu
#2852 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ali pazi razmišljanja,ako vjeruješ u nešto imaginarno,ako vjeruješ da je neko nekad rođen a da njegova mati je ostala djevica i tako dalje i tako dalje,onda ti npr. ovaj aktuelni virus ne može ništa,možeš jesti i kašikom kojom je jelo deset zaraženih osoba,siguran si,ne brini se,neće ti biti ništa jer eto vjeruješ u te stvari,jebem te zemljonivla wrote: ↑14/11/2020 13:50dokaz je amfilohije radovic , kakvih sve imbecila ima u pmkakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/11/2020 12:35 http://ba.n1info.com/Regija/a486710/Man ... cescu.html
imajte svi vjeru i mozete raditi praktički šta hoćete,zaraziti se nećete
-
Hakiz
#2853 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Silovanje, koliko god da je zločin, neće dovesti vrstu u opasnost. Ubijanje drugih pripadnika vrste hoće.The 51st State wrote: ↑14/11/2020 16:36Mislis kocnica kao i sto je i silovanje prihvatljivo jer je evolutivno nasljedjeno ili neka druga? Nisam vidio tu kocnicu u 20 vijeku,naprotiv.
A da silovanje ima veze samo sa evolucijom, zašto ga čine i oni koji evoluciju ne priznaju, vjerski sluzbenici? Biće da je silovanje stvar iskazivanja moći, ne rezultat evolucije. A ko ima veću moć od onih koji tvrde da su predstavnici boga na Zemlji?
-
The 51st State
#2854 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Po ateistickim filozofima to uopste nije zlocin. Znam zamalo se ne potamanismo nuklearkama u kubanskoj krizi, o ratovima u 20 vijeku da ne pricam, toliko o mehanizmu. Silovanje po odredjenim naucnicima ateistickm apologetama je evolutivna tekovina urodjena homosapiensi.Hakiz wrote: ↑14/11/2020 19:01Silovanje, koliko god da je zločin, neće dovesti vrstu u opasnost. Ubijanje drugih pripadnika vrste hoće.The 51st State wrote: ↑14/11/2020 16:36Mislis kocnica kao i sto je i silovanje prihvatljivo jer je evolutivno nasljedjeno ili neka druga? Nisam vidio tu kocnicu u 20 vijeku,naprotiv.
A da silovanje ima veze samo sa evolucijom, zašto ga čine i oni koji evoluciju ne priznaju, vjerski sluzbenici? Biće da je silovanje stvar iskazivanja moći, ne rezultat evolucije. A ko ima veću moć od onih koji tvrde da su predstavnici boga na Zemlji?
Nije tacno da evoluciju ne priznaju vjerski sluzbenici, ne priznaju filozofsko tumacenje iste.
- Dozer
#2855 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
The 51st State wrote: ↑14/11/2020 15:41 Dao sam savim dovoljno materijala na uvid koji obesmiljava ateisticki narativ, a ti kako hoces, imace kloniranje je samo kopir aparat nikakva kreacija, tako da smo mi kopir operatori, simplificarmo i usko gledas, tako da ti za sebe i druge mozes reci da su spajdermeni koliko god bio u krivu. Nisi dobro procito izvore ocigledno ako jesi ikako
Dakle, Evu/Havu bog nije napravio od Adamovog/Ademovog rebra? To nije kloniranje?
A i ja sam tebi dao sasvim dovoljno detalja o teistickom narativu, i to po redu - imaginacija, incest, pedofilija, krvoprolice, sve prozeto bajkama, pa u krug
Last edited by Dozer on 19/11/2020 22:11, edited 1 time in total.
- planamac
#2856 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Vjera je vjekovima služila kao pokretač društvene kohezije, smanjenja kriminala i podsticanja poštivanja zakona. Svaka glavna religija ima neku verziju biblijskih zapovijedi "ne kradi" i "ne ubij". Stoga je razumljivo da se vjerski konzervativci boje da će povlačenje religije dovesti do društvenog rasula, sa porastom korupcije i kriminala. Međutim, ta zabrinutost nije potkrijepljena dokazima.
Od 1993. godine Transparency International prati korupciju i poštenje političara i biznismena širom svijeta. Svake godine oni objavljuju Indeks percepcije korupcije, koji rangira korupciju u javnom sektoru u 180 zemalja i teritorija. Ovi podaci omogućavaju ispitivanje veze između religioznosti i korupcije: da li je korupcija manje zastupljena u religioznim zemljama nego u manje religioznim zemljama? Odgovor je nedvosmisleno ne — zapravo, njihovi podaci pokazuju da su vjerske zemlje ustvari više korumpirane od sekularnih. Izuzetno sekularne nordijske zemlje imaju najmanje slučajeva korupcije na svijetu, a izuzetno religiozne zemlje, poput Bangladeša, Gvatemale, Iraka, Tanzanije i Zimbabvea, imaju najviše.
Jasno je da religioznost ne uzrokuje korupciju. Zemlje sa niskim stepenom ekonomske i fizičke sigurnosti imaju veći stepen religioznosti i korupcije. Iako je religija nekoć imala presudnu ulogu u održavanju javnog morala, ta se uloga umanjuje kako se društva ekonomski razvijaju. Ljudi religioznih zemlja prije će osuditi korupciju od ljudi iz manje religioznih zemalja, međutim tu se priča o utjecaju religije završava. Religija može ljude učiniti obzirnijim, ali ih ne čini manje korumpiranima...
http://www.prometej.ba/clanak/prijevodi ... -boga-4587
Od 1993. godine Transparency International prati korupciju i poštenje političara i biznismena širom svijeta. Svake godine oni objavljuju Indeks percepcije korupcije, koji rangira korupciju u javnom sektoru u 180 zemalja i teritorija. Ovi podaci omogućavaju ispitivanje veze između religioznosti i korupcije: da li je korupcija manje zastupljena u religioznim zemljama nego u manje religioznim zemljama? Odgovor je nedvosmisleno ne — zapravo, njihovi podaci pokazuju da su vjerske zemlje ustvari više korumpirane od sekularnih. Izuzetno sekularne nordijske zemlje imaju najmanje slučajeva korupcije na svijetu, a izuzetno religiozne zemlje, poput Bangladeša, Gvatemale, Iraka, Tanzanije i Zimbabvea, imaju najviše.
Jasno je da religioznost ne uzrokuje korupciju. Zemlje sa niskim stepenom ekonomske i fizičke sigurnosti imaju veći stepen religioznosti i korupcije. Iako je religija nekoć imala presudnu ulogu u održavanju javnog morala, ta se uloga umanjuje kako se društva ekonomski razvijaju. Ljudi religioznih zemlja prije će osuditi korupciju od ljudi iz manje religioznih zemalja, međutim tu se priča o utjecaju religije završava. Religija može ljude učiniti obzirnijim, ali ih ne čini manje korumpiranima...
http://www.prometej.ba/clanak/prijevodi ... -boga-4587
- Dozer
#2857 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Trenutne 3 najvece religije su od svog nastanka bile usmjerene na okupljanje masa i njihovu kontrolu. Klasicni opijum za mase.
Bukvalno se mogu posmatrati kao v.1, v.2 i v.3 jedne te iste stvari, koja je updatovana kroz vrijeme kako bi pratila napredak ljudske vrste u svakom smislu, a sto najdirektnije potvrdjuje i cinjenica da su sve 3 nastale na istom podrucju.
Zadnjom se vrlo ciljano stavila tacka na daljnje nadogradnje jer su ljudi vec tada bili svjesni da su drustvene promjene, ali i razne demistifikacije stvari koje su pisale i pisu u vjerskim knjigama, daleko brze i sveoubuhvatnije od onoga sto bi vjerske knjige i religije mogle ponuditi. Takodjer se shvatilo da je svijet nesto veci od arapskog poluotoka, da postoje i druge rase ljudi, te da ce prica o jos jednom poslaniku naici na ogromni skepticizam s obzirom da su vec tada postojale 3 vrlo razjedinjene religije. Toliko razjedinjene da su medjusobno ratovale stotinama godina, a realno - ratuju i danas.
S druge strane, ni religije nisu uspjele promijeniti ljudsku prirodu, a jos manje rijesiti ekonomske aspekte koji pogadjaju svakog pojedinca. U skladu s tim nisu, niti mogu ikada rijesiti lopovluk i kriminal. Kao sto znamo, religije su i danas najzastupljenije u siromasnim i nepismenim drustvima, dok u civilizovanim naprednim zemljama one danas nemaju vise nikakvog uticaja i svele su se na tradiciju. A i tu tradiciju prakticira sve manje ljudi.
Nordijske zemlje su najbolji primjer ovoga.
Bukvalno se mogu posmatrati kao v.1, v.2 i v.3 jedne te iste stvari, koja je updatovana kroz vrijeme kako bi pratila napredak ljudske vrste u svakom smislu, a sto najdirektnije potvrdjuje i cinjenica da su sve 3 nastale na istom podrucju.
Zadnjom se vrlo ciljano stavila tacka na daljnje nadogradnje jer su ljudi vec tada bili svjesni da su drustvene promjene, ali i razne demistifikacije stvari koje su pisale i pisu u vjerskim knjigama, daleko brze i sveoubuhvatnije od onoga sto bi vjerske knjige i religije mogle ponuditi. Takodjer se shvatilo da je svijet nesto veci od arapskog poluotoka, da postoje i druge rase ljudi, te da ce prica o jos jednom poslaniku naici na ogromni skepticizam s obzirom da su vec tada postojale 3 vrlo razjedinjene religije. Toliko razjedinjene da su medjusobno ratovale stotinama godina, a realno - ratuju i danas.
S druge strane, ni religije nisu uspjele promijeniti ljudsku prirodu, a jos manje rijesiti ekonomske aspekte koji pogadjaju svakog pojedinca. U skladu s tim nisu, niti mogu ikada rijesiti lopovluk i kriminal. Kao sto znamo, religije su i danas najzastupljenije u siromasnim i nepismenim drustvima, dok u civilizovanim naprednim zemljama one danas nemaju vise nikakvog uticaja i svele su se na tradiciju. A i tu tradiciju prakticira sve manje ljudi.
Nordijske zemlje su najbolji primjer ovoga.
-
The 51st State
#2858 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mislim da ti je jos bolji primjer sjeverna koreja raj na zemlji. Pa ono stvarno...
-
Hakiz
#2859 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kada ostaneš bez argumenata...The 51st State wrote: ↑19/11/2020 22:40 Mislim da ti je jos bolji primjer sjeverna koreja raj na zemlji. Pa ono stvarno...
-
The 51st State
#2860 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Dobro si, skrsim im jednom recenicom tiradu od postovaHakiz wrote: ↑19/11/2020 22:55Kada ostaneš bez argumenata...The 51st State wrote: ↑19/11/2020 22:40 Mislim da ti je jos bolji primjer sjeverna koreja raj na zemlji. Pa ono stvarno...
- Dozer
#2862 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Argumenti su ti smijesni. I zapravo ne negiraju nista. Ako imas neki argument kojim ces zaista osporiti napisano, bujrum. Ovako samo imas bezuspjesne pokusaje spina.The 51st State wrote: ↑19/11/2020 22:40 Mislim da ti je jos bolji primjer sjeverna koreja raj na zemlji. Pa ono stvarno...
Ali, ako vec povlacis Koreju, sta cemo s Juznom? Jel' ti ona dovoljno razvijena? Ja mislim da jeste. A, zamisli, 56% ljudi tamo nije religiozno...
Last edited by Dozer on 20/11/2020 13:56, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#2863 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
argument je neoboriv, samo umjesto skandinavija u clacank ubaci sjeverna koreja i cijeli clanak postaje jos veca glupost nego sto vec jeste, a i svakako su prva drzava koja je zabranila religiju skroz, rezultati su vidljivi vec sada kako to funkcionise. clanak ne pokriva cinjenicu da se skanidnavci nisu odrekli vecine religijskih moralnih tekovina, sve u svemu gubitak vremena za procitati.Dozer wrote: ↑20/11/2020 13:22Argumenti su ti smijesni. I zapravo ne negiraju nista. Ako imas neki argument kojim ces zaista osporiti napisano, bujrum. Ovako samo imas bezuspjesne pokusaje spina.The 51st State wrote: ↑19/11/2020 22:40 Mislim da ti je jos bolji primjer sjeverna koreja raj na zemlji. Pa ono stvarno...
istina je da protestanti i katolici opadaju u americi ali istovremeno spiritualnost je u porastu, tako da je formalno religioznostc cak u porastu.
While traditional measures of religiosity are down, some measures of spirituality are up. Roughly six-in-ten Americans (59%) say they feel a deep sense of spiritual peace and well-being at least once a week, up from 52% in 2007. And nearly half (46%) report often feeling a deep sense of wonder about the universe, also a 7-point jump over seven years. Even religious “nones” have become more likely to have these experiences in recent years.
- Dozer
#2864 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Tu ti nedostaje jos jedan podatak - o kojim ljudima se radi? Da li su to juznoamerikanci, dakle useljenici, ili domicilni Ameri. Ja mislim da je taj porast vezan za porast naturalizovanih Amerikanaca, tj. onih koji dolaze iz Juzne Amerike, a tamo su ogromnom vecinom siromasne drzave. Inace ne bi dolazili u USA, jel'te 
Nego, sta cemo s J. Korejom?
Nego, sta cemo s J. Korejom?
-
The 51st State
#2865 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ne, lijepo pise o kojom se grupa ma radi, sta cemo sa juznom korejom? ljudi ce uvijek imati potrebu za duhovnoscu i trazenju svrhe, to je usadjeno.
- Dozer
#2866 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Onda sam ja, a i ovih 56% u Juznoj Koreji, kao i skandinavci, itd. - izrodi. Nemam nikakvu potrebu za famoznom duhovnoscu 
Fali li nam sta? Tesko...
A svrha nam je ista kao i svim drugim bicima - reprodukcija i produzenje i opstanak vrste. To sto su religije nametnule nekakvu potrebu za aman visom svrhom ljudi, i sto su se judi kroz to nafurali na to da mi imamo neku bitnu kosmicku svrhu, to je jedna totalno nepotrebna besmislica.
Mi smo, kao vrsta, jedna nano cestica u odnosu na svemir i sve ono sto u njemu postoji, sto znaci da smo toliko irelevantni za bilo sta da je totalno besmisleno uopste i pricati o tome.
Da ne pricamo o cinjenici da sutra mozemo biti pometeni s ove planete jednim obicnim asteroidom, i bice kao da nikad nismo ni postojali.
A ne mora ni asteroid. Moze biti nesto daleko manje, a sto je vec na planeti, poput kakve mikro baje koja ce nas satrati dok si rek'o keks. I ode sva ta nasa famozna "visa svrha", i jos famoznija "duhovnost". I nasa ober zajebana "bozija" inteligencija
Fali li nam sta? Tesko...
A svrha nam je ista kao i svim drugim bicima - reprodukcija i produzenje i opstanak vrste. To sto su religije nametnule nekakvu potrebu za aman visom svrhom ljudi, i sto su se judi kroz to nafurali na to da mi imamo neku bitnu kosmicku svrhu, to je jedna totalno nepotrebna besmislica.
Mi smo, kao vrsta, jedna nano cestica u odnosu na svemir i sve ono sto u njemu postoji, sto znaci da smo toliko irelevantni za bilo sta da je totalno besmisleno uopste i pricati o tome.
Da ne pricamo o cinjenici da sutra mozemo biti pometeni s ove planete jednim obicnim asteroidom, i bice kao da nikad nismo ni postojali.
A ne mora ni asteroid. Moze biti nesto daleko manje, a sto je vec na planeti, poput kakve mikro baje koja ce nas satrati dok si rek'o keks. I ode sva ta nasa famozna "visa svrha", i jos famoznija "duhovnost". I nasa ober zajebana "bozija" inteligencija
- apsidejzi
#2867 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Evo ga jos jedan sto se uzda u Boga da ce ga cuvati a ne vjeruje nauci

https://www.klix.ba/vijesti/bih/mitropo ... /201204135
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mitropo ... /201204135
- apsidejzi
#2868 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Kad vidim ovu sliku uvijek mi naumpadnu ovi ajeti:
Ovaj krug je nase "najblize nebo". Kako ces vjerovati u Boga koji stvari toliko lokalno opisuje. Zamisli da si ti Bog i da znas sve sto postoji u svemiru. Ne samo da znas, nego si to sve stvorio i onda u supku svemira stvoris sve sto ljudi milenijima mogu vidjeti. Pogledaj kako je sve lokalno. Svete knjige spominju zivotinje samo iz perioda kada su pisane. Nema nigdje dinosaurusa niti pingvina, ni kengura. Nego, ovce, koze, kamile, psi. Sve ono sto je vec postojalo. Zanimljivo da sveznajuci bog nije mogao napisati nesto o galaksijama. Sve ovo sto mi vidimo na nebu je samo jedan mali djelic galaksije. A nama se potura prica o "prvom nebu". Jos je ovo prvo nebo najtamniji dio galaksije.“Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili”, /6/ “i čuvamo ga od svakoga šejtana prkosnoga” /7/ “da ne prisluškuje društvo najviše; njih sa svih strana gađaju”, /8/ “da ih otjeraju: njih čeka patnja neprekidna”, /9/ “a onoga koji što ugrabi – stigne svjetlica plamteća.”/10/
Eh upravo ovo mi ne da da vjerujem u boga. Logika. Bog je toliko lokalan po svom znanju. Tacno kao da je covjek glumio da je bog i pisao svete knjige. Da je to bog radio valjda bi spomenuo nesto sto nije lokalnog karaktera.
-
Edouard
- apsidejzi
#2870 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Suti, krscanstvo je jos gore od islama. Ljudi su u tih 700 godina malo vise otkrili pa nisu cinili ocite greske koje su cinili kada su pravili krscanstvo.
BTW: svijest nije nastala iz kamena. To je Ibn Sinino razmisljanje koje je po meni logicnije od Gazalijevog. Citaj malo bolje drugi put.
- victom
#2871 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
apsidejzi wrote: ↑18/12/2020 18:15
Ovaj krug je nase "najblize nebo". Kako ces vjerovati u Boga koji stvari toliko lokalno opisuje. Zamisli da si ti Bog i da znas sve sto postoji u svemiru. Ne samo da znas, nego si to sve stvorio i onda u supku svemira stvoris sve sto ljudi milenijima mogu vidjeti. Pogledaj kako je sve lokalno. Svete knjige spominju zivotinje samo iz perioda kada su pisane. Nema nigdje dinosaurusa niti pingvina, ni kengura. Nego, ovce, koze, kamile, psi. Sve ono sto je vec postojalo. Zanimljivo da sveznajuci bog nije mogao napisati nesto o galaksijama. Sve ovo sto mi vidimo na nebu je samo jedan mali djelic galaksije. A nama se potura prica o "prvom nebu". Jos je ovo prvo nebo najtamniji dio galaksije.
Eh upravo ovo mi ne da da vjerujem u boga. Logika. Bog je toliko lokalan po svom znanju. Tacno kao da je covjek glumio da je bog i pisao svete knjige. Da je to bog radio valjda bi spomenuo nesto sto nije lokalnog karaktera.
ne bih ni ja bolje sročio
Last edited by victom on 01/03/2021 01:44, edited 2 times in total.
-
Edouard
#2872 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Vidiš, ljudski je rod opstao i uz Islam, kršćanstvo i druge religije, dok uz bezboštvo koje je urodilo sekularnim ideologijama: fašizmom, nacizmom i komunizmom, da je malo dulje potrajalo, zatro bi se ljudski rod.apsidejzi wrote: ↑18/12/2020 22:45Suti, krscanstvo je jos gore od islama. Ljudi su u tih 700 godina malo vise otkrili pa nisu cinili ocite greske koje su cinili kada su pravili krscanstvo.
BTW: svijest nije nastala iz kamena. To je Ibn Sinino razmisljanje koje je po meni logicnije od Gazalijevog. Citaj malo bolje drugi put.
A kako nije svijest s vremenom nastala iz kamena kad je to temeljno vjerovanje materijalista/naturalista/ateista.
- victom
#2873 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ljudski rod bi opstao uz bilo šta od ovoga što si nabrojao. Jer uviek bi neko bio pobjednik i ideologija bi se nastavila.Vidiš, ljudski je rod opstao i uz Islam, kršćanstvo i druge religije, dok uz bezboštvo koje je urodilo sekularnim ideologijama: fašizmom, nacizmom i komunizmom, da je malo dulje potrajalo, zatro bi se ljudski rod.
Čovjek je napredna životinja koja ima instinkt za preživljavaje i sposobnost adaptacije.
Last edited by victom on 01/03/2021 01:44, edited 3 times in total.
- victom
#2874 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
@Dozer
otkud ti ovdje
otkud ti ovdje
Last edited by victom on 01/03/2021 01:44, edited 2 times in total.
-
belfy
#2875 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
drug Edo, mozda ti je do godina i zaboravljas, ali pomijesao si malo. pravljenje covjeka od "gline" (zemlje op.a.) je tvrdnja religija...Edouard wrote: ↑19/12/2020 00:20Vidiš, ljudski je rod opstao i uz Islam, kršćanstvo i druge religije, dok uz bezboštvo koje je urodilo sekularnim ideologijama: fašizmom, nacizmom i komunizmom, da je malo dulje potrajalo, zatro bi se ljudski rod.apsidejzi wrote: ↑18/12/2020 22:45Suti, krscanstvo je jos gore od islama. Ljudi su u tih 700 godina malo vise otkrili pa nisu cinili ocite greske koje su cinili kada su pravili krscanstvo.
A kako nije svijest s vremenom nastala iz kamena kad je to temeljno vjerovanje materijalista/naturalista/ateista.