INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

neki

#28351 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

pepeljara wrote: 21/06/2026 15:15 haj ga znaj, ja prosle sedmice bio u Italiji, bas sam se sjebao koje su im cijene...
20-30% jeftinije od nas. Kafa im je 1-1.3€, pice najskuplja 12 eura na sjeveru, na jugu 4-7 eura najskuplja.
O kvaliteti usluge i ukusu hrane ne bih tu smo 5x skuplji :D
elem deru nas zestoko - svi u lancu ne samo market nego svi u redu.
jbg...u Italiji je PDV na većinu prehrambenih proizvoda 4%, a nabavne cijene proizvoda su im sigurno daleko niže nego našim trgovcima jer povlače daleko veće količine pa imaju i bolju cijenu, također i transportni lanac je daleko kraći i jednostavniji, samim time i jeftiniji
pepeljara

#28352 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Moguce, ali se kod nas prekonoci digle cijene na silu, 3 x gorivo je raslo i padalo, ali su cijene samo rasle, bez povratka i tako...
Pa rat, pa drugi rat, pa ovo pa ono, pa marze.. mislim da se ovdje dosta ulovilo u mutnom.
Meni i dalje nije jasno kako metropolis moze najetiniju picu prodavat margarita za 16 marki :roll: Ta cijena je u Rimu, ispred Pantheona
neki

#28353 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

kažem ponovo, statistički, marže su se smanjile, koliko god ta činjenica boljela mnoge koji polemišu ovdje..
A pizza u Metropolisu može biti i 50KM jer je sarajlijama iz generacije Z jako bitno pojesti je u metropolisu, dok većina rimljana iste generacije ni ne zna za piceriju ispred Panteona..
made_in_sarajevo

#28354 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Doprinjela je i fiksna plata 1030km jel sad. Posto su ovi svi na mininalce prijavljivali sad kad mora spremiti 2000 za radnika onda samo dizi. Njihova sreca rade u djelatnosti gdje ce ljudi ici ko muhe bez glave. Metropolis kakve god da cijene stavi, imat ce kupce jer je moderno biti tu. Bingo sta god da uradi i dalje ce se ici jer je to bosnjak nas dobri, posteni. I tako dalje i tako dalje. Juce odemo u roof garden malog ostavimo u igraonicu da vidi jer je onu u lukavici prekuco :D , haj mi cemo u spazio kafu popiti. Produzena kafa 4km i to smo mi fukare bili, kolaci, hrana se iznosi, pive... Sto se nas tice igraonice nije cemu mala je tako da nece nas spazio zadugo vidjeti, ali imas ovih moderni koji ce i 10km kafu platiti ali da se taguje spazio. Vecinski smo kompleksasi teski i ovi hrana, trgovina to koriste zivotom. Nece ni lidl nista ultra jeftiniji biti jer sto bi, ali nama je dobro jer se konacno otvara konkurencija i izbor kupovine. Neki dan gledamo onaj paketic navijacki retrovizori, tetovaze i dva balona, u konzumu 3km u bingu 4km. Sad ce neko mene ubjedjivati da jadni bingo to nije mogao ni 2km prodavati jer ce se ugroziti, a npr djuric moze staviti mlijeko 2.8% za 1km, banane bony za 1kg po 1kg i taj da uzeti vise para nego da je drzao redovne cijene.
dječak sa šibicama

#28355 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Od lihvara gori su samo njihovi apologeti koji bacaju bombe da je normalno kad imas skuplje cijene nego u Italiji, Njemackoj, Austriji.

Fai jos "mi smo bogatiji od njih pa zato" ubleha.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28356 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Metropolis moze da stavi tu cijenu jer ima dovoljno klijentele koji je moze platiti.

Inace bacate bombe sa cijenama vani, narocito sa cijenama u restoranima i vazda poredite nase najskuplje sa njihovim jeftinocama.

Evo neki dan sam u jednoj evropskoj metropoli platio 2 pizze (margarita i burata) i 2 velike cole (velika casa u kojoj je pola led i natocena cola, dakle boga pitaj odakle sipaju) 140 KM sa baksisom. Pizze su level Barse, italijanski restoran.

Jeste u blizini glavne turisticke atrakcije, sto paralelu sa Metropolisom cini realnom.

Je li bilo gumenih pizza kod Turaka za 1/3 te cijene, pa jeste bilo. Ali imas i kod nas toga.

Karta za gradski prevoz 100 KM za 72h, flasica vode u supermarketu 3 marke, litar goriva preko 4 marke, ali zato Adidas patike kakve nemas kod nas 120 KM na snizenju, a kod nas da ih i ima bile bi 300 KM (u Hrvatskoj su 230 npr...)

Itd... itd....
pepeljara

#28357 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Ja nemam protiv da su cijene na bascarsiji gdje je mainly turizam skupo, ali metropolis u bingo cc nikako nije centar grada.
ž
Btw flasica vode u Italiji je 0.1 E, litar i po vode 0.2 (svaki market a da nije centar grada).
Nije poredjenja radi, nego da ponovim, kako je preko-noci kod nas cijene otisle 3x gore - dok plata nije.
Gorivo je 3x minimalno skakalo gore po marku, a nikad nije spalo ni blizu ni tom brzinom.

I kad vec poredimo mi i oni, kod njih je 1 euro ko kod nas 1 marka, tako da, dosta smo skuplji.

Da ponovim uzimaju nas lopatom.
neki

#28358 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

pa dobro, odvadi malo, osim putera :D cijene nisu baš 3x gore
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28359 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam bio u Rimu nekoliko godina, ali evo gledao sam random restorane blizu Panteona i pizza/pinsa je najjeftinija od 10.5 do 12 EUR

Npr. Bistrot al Pantheon di Rienzo ili Come 'na Vorta Pasta e Vino - Palombella...u Appetito Pizza Gourmet sto je odmah kod Panteona, krecu od 25 europejaca...
neki

#28360 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

Bio sam ja zimus...cijene u eurima kolike kod nas u KM, ali kvaliteta pizze neuporediva
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28361 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ja sam valjda jedini baksuz na svijetu koji je najgoru pizzu u zivotu pojeo u Rimu :lol:
Sanjarko

#28362 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Mi ovdje imamo na nekoliko lokacija ok pice za oko 10 KM.
Post Reply