Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
hAZNADAR

#2776 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 03/02/2020 22:16
hAZNADAR wrote: 03/02/2020 16:35

Tvoja teorija da je Bosanac nastavan ka Bosnjaka bi imala smisla da historijski gledano nije postojao Bosanac uporedo sa Bosnjakom. Da negdje prestaje Bosnjak a nastavlja Bosanac kao ime za istu stvar.

Sta mislis kada je nastala ova pjesma Branka Radicevica i da li je tada bilo Bosnjaka?

Srbijanče, ognju živi,
Ko se tebi još ne divi!
'Rvaćane, ne od lane,
Oduvek si ti bez mane!
Oj, Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen,
Gde stanuje živi plamen!
Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter'o?
Pa Radicevic je rodjen u 19. vijeku, bog te ne ubio...I to nakon Beckog kongresa i dolaska AU ovdje, otkad se i pojavljuje "Bosanci".
Pitao sam da li je u vrijeme Radicevica kada je pisao Djacki rastanak bilo Bosnjaka? Odnosno da su postojali i Bosanac i Bosnjak u isto vrijeme i imali razlicito znacenje?

Pa kad to odgovoris - onda mozemo preci na tvoju teoriju Bosanca kao nadogradnju na Bosnjaka.
BHCluster

#2777 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

Dozer wrote: 01/02/2020 22:37 ZNa se ko koga i zasto tako naziva.
Ovo je bilo vezano za tvoju "konstataciju" da te nazive, tacnije da naziv "balije" koristi FGR. A ovo je apsolutno netacno. Ako hoces - to je laz i podmetanje.
Sad si me zbunio, dali FGR postoji ili ne?

Izvini morao sam.
sadie_forever

#2778 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sadie_forever »

a sta je uopste FGR?
Bloo
Globalna šefica

#2779 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Mene više buni sto Hazno ima tudu sliku na avataru...
BHCluster

#2780 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

Bloo wrote: 04/02/2020 09:24 Mene više buni sto Hazno ima tudu sliku na avataru...
Sto?
Bloo
Globalna šefica

#2781 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

BHCluster wrote: 04/02/2020 11:13
Bloo wrote: 04/02/2020 09:24 Mene više buni sto Hazno ima tudu sliku na avataru...
Sto?
Ocekujem visprene doskocice i freestyle...
hAZNADAR

#2782 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 04/02/2020 11:16
BHCluster wrote: 04/02/2020 11:13
Sto?
Ocekujem visprene doskocice i freestyle...
Hebo me svak ako kontam o cemu vi.
Dozer

#2783 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 03/02/2020 23:58 Pitao sam da li je u vrijeme Radicevica kada je pisao Djacki rastanak bilo Bosnjaka? Odnosno da su postojali i Bosanac i Bosnjak u isto vrijeme i imali razlicito znacenje?

Pa kad to odgovoris - onda mozemo preci na tvoju teoriju Bosanca kao nadogradnju na Bosnjaka.
NIsi to pitao. Da jesi, dobio bi odmah i odgovor.

Da, istovremno su postojali i Bosanci i Bosnjaci. I - da, to je imalo razlicito znacenje, tacnije imalo je isto znacenje kakvo je i danas.
Bosanci je bio (i jeste) naziv za sve u Bosni (i Hercegovini, koja je tada dodana u ime zemlje/drzave), a Bosnjaci je tada vec bio naziv samo za BH muslimane.

Ne znam sta je ovdje toliko nejasno...

"Teorija" Bosanca kao nadogradnje na Bosnjaka nije teorija, nego cinjenica, ali koja ima i svoje korijene, ali i svoj epilog.
Ovo sam napisao jedno 100x, ali ocito treba stalno ponavljati jer neki ili ne mogu ili ne zele da shvate...

1. Do 15. vijeka su se svi u Bosni, bez obzira na religije, nazivali - Bosnjani.
2. Od 15. do 19. vijeka su se svi u Bosni, bez obzira na religije, nazivali - Bosnjaci.
3. Od 19. vijeka (i s pojavom modernih drzava i nacija) naziv za sve u BiH je Bosanci, a unutar BiH su se ljudi etnicki podijelili na Srbe (pravoslavce), Hrvate (katolike) i Bosnjake (muslimane).

Ima li nesto nejasno u ovome?
Last edited by Dozer on 04/02/2020 11:43, edited 3 times in total.
Dozer

#2784 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

sadie_forever wrote: 04/02/2020 09:23 a sta je uopste FGR?
Opozicija PPR.
MarlboroGold

#2785 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Prvo Havana pa sad ona Hopka... naredni avatar je Dozerov :lol:
Dozer

#2786 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Valja mu napravit moj :D
hAZNADAR

#2787 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

MarlboroGold wrote: 04/02/2020 11:27 Prvo Havana pa sad ona Hopka... naredni avatar je Dozerov :lol:
De prosvijetli,... haj skontao sam da je prosli avata bio zauzet od Havane,. nije valjda i ovaj?

Dozer wrote: 04/02/2020 11:20
hAZNADAR wrote: 03/02/2020 23:58 Pitao sam da li je u vrijeme Radicevica kada je pisao Djacki rastanak bilo Bosnjaka? Odnosno da su postojali i Bosanac i Bosnjak u isto vrijeme i imali razlicito znacenje?

NIsi to pitao. Da jesi, dobio bi odmah i odgovor.

Da, istovremno su postojali i Bosanci i Bosnjaci. I - da, to je imalo razlicito znacenje, tacnije imalo je isto znacenje kakvo je i danas.
Bosanci je bio (i jeste) naziv za sve u Bosni (i Hercegovini, koja je tada dodana u ime zemlje/drzave), a Bosnjaci je tada vec bio naziv samo za BH muslimane.

Ne znam sta je ovdje toliko nejasno...

"Teorija" Bosanca kao nadogradnje na Bosnjaka nije teorija, nego cinjenica, ali koja ima i svoje korijene, ali i svoj epilog.
Ovo sam napisao jedno 100x, ali ocito treba stalno ponavljati jer neki ili ne mogu ili ne zele da shvate...

1. Do 15. vijeka su se svi u Bosni, bez obzira na religije, nazivali - Bosnjani.
2. Od 15. do 19. vijeka su se svi u Bosni, bez obzira na religije, nazivali - Bosnjaci.
3. Od 19. vijeka (i s pojavom modernih drzava i nacija) naziv za sve u BiH je Bosanci, a unutar BiH su se ljudi etnicki podijelili na Srbe (pravoslavce), Hrvate (katolike) i Bosnjake (muslimane).

Ima li nesto nejasno u ovome?
Ima, odakle vadis te podatke? U 19-om vjeku nije bilo drzave BiH ni na mapi - pogotovo ne modernog shvatanja drzave i nacije u Bosnjaka ili Bosanaca opcenito. Bosanac je tada bio regionalni pojam sa odredjenim kulturoloskim specificnostima i to je jedno od tumacenja bosanstva i dan-danas.
Jedino je Kalaj pokusao da tu nesto napravi ali nije imao sa kim. Srbi, Hrvati vec uzeli nesto drugo, hercegovacki prvaci ostro protiv a sami Bosnjaci postali ksenofobican zatvoreni svijet i vjerska skupina nezaintresovana za bilo kakve evropske procese.

U vrijeme daka Radicevic pise djacki rastranak je postojao Bosnjak kao opci pojam za sve stanovnike Bosne - o tome svjedoci izmedju ostalog i Nacertanije. Bosanac, kao i u pjesmi cisto regionalan pojam i ocito ti nije poznat nastavak pjesme gdje se spominju i Dalmosi, Slavonci,...

Tvoja logika ide slijedom da ako je Bosnjak bio naziv za sve stanovnike BiH u 19-om vjeku - onda je danas Bosanac za sve stanovnike navodno nadogradnja na to? Ne moze biti iz dva razloga:

- ime drzave sadrzi dvije imenice Bosna i Hercegovina i tvoji raniji upisi da Hercegovinu treba brisati su nerealni. Ne moze skracenica za ime drzave gdje se bira jedna od dvije imenice biti zamjena za Bosnjaka u 19-om vjeku. Al ako i moze biti - imas drugi razlog.

- drugi razlog su same okolnosti - u 19-om vjeku nisi imao nikakvu nezavisnu drzavu pa naziv Bosnjak za sve stanovnike BiH onda nije ni blizu danasnjeg tumacenja Bosanca kroz prizmu drzavljanstva i modernog shvatanja nacije.

Osim toga - ni Bosnjak nije bas rezervisan samo za muslimane - samo ime ima koriejn Bosna u osnovi - po cemu taj naziv iskljucuje bilo kojeg stanovnika BiH?
Dozer

#2788 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/02/2020 14:23 Ima, odakle vadis te podatke? U 19-om vjeku nije bilo drzave BiH ni na mapi - pogotovo ne modernog shvatanja drzave i nacije u Bosnjaka ili Bosanaca opcenito.
Tacno. Zato i pise "formiranje modernih drzava i nacija".
Bosanac je tada bio regionalni pojam sa odredjenim kulturoloskim specificnostima i to je jedno od tumacenja bosanstva i dan-danas.
Jedino je Kalaj pokusao da tu nesto napravi ali nije imao sa kim. Srbi, Hrvati vec uzeli nesto drugo, hercegovacki prvaci ostro protiv a sami Bosnjaci postali ksenofobican zatvoreni svijet i vjerska skupina nezaintresovana za bilo kakve evropske procese.
Bio je regionalni pojam tacno onoliko koliko i Srbijanac, Austrijanac, Njemac, itd..
Danasnje tumacenja bosanstva izvan BiH i unutar BiH su dvije totalno ralzicite stvari. Vani se to tumaci u skladu s modernim tumacenjem drzave i pripadajuce nacije, a unutar BiH je i dalje, izgleda, feudalno doba...
U vrijeme daka Radicevic pise djacki rastranak je postojao Bosnjak kao opci pojam za sve stanovnike Bosne - o tome svjedoci izmedju ostalog i Nacertanije. Bosanac, kao i u pjesmi cisto regionalan pojam i ocito ti nije poznat nastavak pjesme gdje se spominju i Dalmosi, Slavonci,...
Procitati iznad.
Tvoja logika ide slijedom da ako je Bosnjak bio naziv za sve stanovnike BiH u 19-om vjeku - onda je danas Bosanac za sve stanovnike navodno nadogradnja na to? Ne moze biti iz dva razloga:
Ne. 19. vijek je prelazni period u kojem se diverzificiraju Bosnjaci, Hrvati i Srbi u BiH kao etnicke grupe, s pripadajucim religijama.
- ime drzave sadrzi dvije imenice Bosna i Hercegovina i tvoji raniji upisi da Hercegovinu treba brisati su nerealni. Ne moze skracenica za ime drzave gdje se bira jedna od dvije imenice biti zamjena za Bosnjaka u 19-om vjeku. Al ako i moze biti - imas drugi razlog.
Sadrzi, od Berlinskog kongresa, kada je AU dodala Hercegovinu uz ime Bosne. Realno, to Hercegovina nije nista drugacije od onoga da su dodali "i Krajina", "i Podrinje", "i Posavina", itd. Bosna se, do AU i promjene imena, zvala samo Bosna 900 godina ranije. Hum, a kasnije Hercegovina, bili su samo dio Bosne. Isto kao i Posavina, Podrinje, Krajina...
- drugi razlog su same okolnosti - u 19-om vjeku nisi imao nikakvu nezavisnu drzavu pa naziv Bosnjak za sve stanovnike BiH onda nije ni blizu danasnjeg tumacenja Bosanca kroz prizmu drzavljanstva i modernog shvatanja nacije.
Kruske i jabuke. Sam citiras Radicevica. U njegovo vrijeme su, ocito, vec postojali Bosanci kao generalnija kategorija od Bosnjaci.
Jos jednom - u 19. vijeku se svi stanovnici BiH vise nisu nazivali Bosnjaci jer su se vec tada podijelili na etnose, tj. Bosnjake, Srbe i Hrvate.
Osim toga - ni Bosnjak nije bas rezervisan samo za muslimane - samo ime ima koriejn Bosna u osnovi - po cemu taj naziv iskljucuje bilo kojeg stanovnika BiH?
Po ovome sto napisah iznad, kao i po cinjenici da su '93 dotadasnji Muslimani, a prijasnji Bosnjaci-muslimani, ponovo uzeli svoje ime iz 19. vijeka kako bi njime zamijenili nakaradno komunisticko "Muslimani". CPT je ranije postavio prvi broj magazina "Bosnjaci". Nadji, procitaj, pa mi reci da li su vec tada u Bosnjake ubrajali bilo koga drugog osim muslimana. Isto je i danas, i ne vidim razlog da se lazemo i ubjedjujemo da je drugacije. Ne poznajem nijednog jedinog BH Srbina ili Hrvata koji za sebe danas kazu da su Bosnjaci. Ali ih poznajem desetine koji za sebe kazu da su i Bosanci.

A ta prica danas o "regionanoj odrednici" je, ako ne znas, velikosrpsko podmetanje kojim se negira drzava BiH.
Last edited by Dozer on 04/02/2020 15:09, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#2789 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 04/02/2020 14:23 De prosvijetli,... haj skontao sam da je prosli avata bio zauzet od Havane,. nije valjda i ovaj?
Ne znam kako ti biras sliku za avatar (ne znam jel gentoo sta prckao po tom), ali nade se slika sa neta, spasis po specifikacijama i uploadiras.
Jedino ako se tebi nije pojavila neka galerija postojecih avatara pa da izaberes.
hAZNADAR

#2790 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/02/2020 14:39
Tacno. Zato i pise "formiranje modernih drzava i nacija".
Mozda kod Srba i Hrvata,... ali i Bosnjaci i Bosanci tek pocinju svoje formiranje krajem XX vjeka.
Sadrzi, od Berlinskog kongresa, kada je AU dodala Hercegovinu uz ime Bosne. Realno, to Hercegovina nije nista drugacije od onoga da su dodali "i Krajina", "i Podrinje", "i Posavina", itd. Bosna se, do AU i promjene imena, zvala samo Bosna 900 godina ranije. Hum, a kasnije Hercegovina, bili su samo dio Bosne. Isto kao i Posavina, Podrinje, Krajina...
Hercegovina je pridodata jos za Osmanlija. Mozes ti to ne prihvatati, spustati na ovaj ili onaj nivo,... ali ne mozes promijenit iime drzave i to niko vise ne moze. Zato je i pitanje koliko mozemo koristiti bosansku skracenicu,... U svijetu znam samo za primjer Trinidada i Tobaga.

Kruske i jabuke. Sam citiras Radicevica. U njegovo vrijeme su, ocito, vec postojali Bosanci kao generalnija kategorija od Bosnjaci.
Jos jednom - u 19. vijeku se svi stanovnici BiH vise nisu nazivali Bosnjaci jer su se vec tada podijelili na etnose, tj. Bosnjake, Srbe i Hrvate.
Netacno - Bosanci u radicevicevo vrijeme nisu isto sto i Bosnjaci. U pjesmi Radicevic odvaja Bosanca i Eru - Ero je jedan od naziva za Hercegovca.
To sto su Bosnajci jedini ostali od Bosnjaka u 19-om vjeku je jedna druga prica. U ovoj prici danas imas priznatu drzavu BiH sto onda nisi imao. Pa tako i skracenica za bosanskohercegovacku naciju kroz drzvljanstvo danas - ne moze biti isto kao Bosnjak u 19-om vjeku.

Po ovome sto napisah iznad, kao i po cinjenici da su '93 dotadasnji Muslimani, a prijasnji Bosnjaci-muslimani, ponovo uzeli svoje ime iz 19. vijeka kako bi njime zamijenili nakaradno komunisticko "Muslimani". CPT je ranije postavio prvi broj magazina "Bosnjaci". Nadji, procitaj, pa mi reci da li su vec tada u Bosnjake ubrajali bilo koga drugog osim muslimana. Isto je i danas, i ne vidim razlog da se lazemo i ubjedjujemo da je drugacije. Ne poznajem nijednog jedinog BH Srbina ili Hrvata koji za sebe kazu danas da su Bosnjaci. Ali ih poznajem desetine koji za sebe kazu da su i Bosanci.

A ta prica danas o "regionanoj odrednici" je, ako ne znas, velikosrpsko podmetanje kojim se negira drzava BiH.
Bosanac jeste izmedju ostalog i regionalna odrednica - ali i ne samo to sto je vec objasnjeno. A na Saboru jeste izabran Bosnjak jer Musliman nije imao vise smisao - ali nigdje ne stoji da je taj naziv rezervisan samo za muslimane. Inace bi i meni negirao moje opredjeljenje buduci da nisam bio ni Musliman a ni vjernik.
hAZNADAR

#2791 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 04/02/2020 14:44
hAZNADAR wrote: 04/02/2020 14:23 De prosvijetli,... haj skontao sam da je prosli avata bio zauzet od Havane,. nije valjda i ovaj?
Ne znam kako ti biras sliku za avatar (ne znam jel gentoo sta prckao po tom), ali nade se slika sa neta, spasis po specifikacijama i uploadiras.
Jedino ako se tebi nije pojavila neka galerija postojecih avatara pa da izaberes.
Bas uradio isto, i obje slike obradio u editoru posto su bile prevelike pa sam ih morao smanjiti. I ispade da je neko slicno razmisljao jso ranije :-? Nista, skidam avatar dok ne naletim na nesto drugo sto mi se svidi.
svasta,.. :roll:
Dozer

#2792 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/02/2020 15:21 Mozda kod Srba i Hrvata,... ali i Bosnjaci i Bosanci tek pocinju svoje formiranje krajem XX vjeka.
BH Srbi i BH Hrvati nisu nacije, kao ni Bosnjaci. End of story.
Hercegovina je pridodata jos za Osmanlija. Mozes ti to ne prihvatati, spustati na ovaj ili onaj nivo,... ali ne mozes promijenit iime drzave i to niko vise ne moze. Zato je i pitanje koliko mozemo koristiti bosansku skracenicu,... U svijetu znam samo za primjer Trinidada i Tobaga.
Za vrijeme Osmanlija...? Daj dokaz. Ili bar procitaj sadrzaj Berlinskog kongresa, majka mu stara... Nemam ja sta prihvatati ili ne. Vodim se istorijskim icnjenicama, a ponjima je tek AU dodala Hercegovinu u ime zemlje/drzave. Ako imas neki drugi dokaz, rado bih ga vidio...
Netacno - Bosanci u radicevicevo vrijeme nisu isto sto i Bosnjaci. U pjesmi Radicevic odvaja Bosanca i Eru - Ero je jedan od naziva za Hercegovca. To sto su Bosnajci jedini ostali od Bosnjaka u 19-om vjeku je jedna druga prica. U ovoj prici danas imas priznatu drzavu BiH sto onda nisi imao. Pa tako i skracenica za bosanskohercegovacku naciju kroz drzvljanstvo danas - ne moze biti isto kao Bosnjak u 19-om vjeku.
Naravno da nisu. Nisam ni rekao da jesu. Znam sta je/ko je Ero.
A nije to druga prica, nego cinjenicno stanje i onda i danas. To sto ti ne prihvatas da su se Bosnjaci u 19. vijeku podjelili na Srbe, Hrvate i Bosnjake, nije do mene...
Logicno da danasnji naziv nacije nema veze s Bosnjacima iz 19. vijeka. Onda nije ni bilo nacija, tj. tek se formirale, sirom svijeta.
Bosanac jeste izmedju ostalog i regionalna odrednica - ali i ne samo to sto je vec objasnjeno. A na Saboru jeste izabran Bosnjak jer Musliman nije imao vise smisao - ali nigdje ne stoji da je taj naziv rezervisan samo za muslimane. Inace bi i meni negirao moje opredjeljenje buduci da nisam bio ni Musliman a ni vjernik.
Sad jesi, a samim tim si se uvrstio u danasnje Bosnjake-muslimane. Drugi Bosnjaci danas i ovdje bas i ne postoje. Iskoristicu CPT-ov nacin dokazivanja - pogledaj popis.
Bosanac je danas regionalna odrednica kao i bilo koja druga ala Srbijanac, Makedonac, Njemac, Amerikanac, Francuz, itd.

Ukratko - ono sto je bilo prije 200 godina, prije 500 ili 900 - danas vise ne vazi. Sve se promijenilo.
Last edited by Dozer on 04/02/2020 15:35, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2793 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 04/02/2020 15:22
Bloo wrote: 04/02/2020 14:44
Bas uradio isto, i obje slike obradio u editoru posto su bile prevelike pa sam ih morao smanjiti. I ispade da je neko slicno razmisljao jso ranije :-? Nista, skidam avatar dok ne naletim na nesto drugo sto mi se svidi.
svasta,.. :roll:
Zapravo ti niko ne brani da imas istu sliku na avataru kao neki drugi forumas. Mozes ako zelis. Samo sto stvara konfuziju :lol:
hAZNADAR

#2794 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/02/2020 15:33
hAZNADAR wrote: 04/02/2020 15:21 Mozda kod Srba i Hrvata,... ali i Bosnjaci i Bosanci tek pocinju svoje formiranje krajem XX vjeka.
BH Srbi i BH Hrvati nisu nacije, kao ni Bosnjaci. End of story.
Tipicno - ja fokusiram Bosnjake, Bosance i podsjetim da nisu poceli nikakvo formiranje u 19- vjeku a ti prebacujes na Srbe i Hrvate. Izvoli odgovori sta su to Bosnjaci ili Bosanci ista sami bitno zapoceli u 19-om vjeku.

Za vrijeme Osmanlija...? Daj dokaz. Ili bar procitaj sadrzaj Berlinskog kongresa, majka mu stara... Nemam ja sta prihvatati ili ne. Vodim se istorijskim icnjenicama, a ponjima je tek AU dodala Hercegovinu u ime zemlje/drzave. Ako imas neki drugi dokaz, rado bih ga vidio...
Neznam kakav dokaz hoces. Hum je uvijek bio zasebna cjelina sa svojim razvojem, sa svojim kulturoloskim osobitostima i Bosna je to jednostavno zauzela i uvrstila u listu svojih zemalja. Hum se nabraja u poveljama pored Bosne,.. i Hum je opet imao svoje politiske i samostalne osobitosti. Turci su samo preimenovali i osnovali hercegovacki sandzak. Poslije je bas u 19-om vjeku isti sanndzak dobi ostatus ejaleta. I berlinski kongres i AU su samo naslijedili ranije obicaje - nista maksuz novo izmislili sa nekim planom. Hercegovina nije u rangu sa Bosnom ali nije ni u rangu sa Semberijom, Posavinom,.. Mogu se i sloziti sa tobom da je najbolje da je samo Bosna ime drzave - ali sta je tu je sad. Niti se to moze primijeniti niti Hercegovci sami ikada prihvatiti da su Bosanci. Jednom davno sam i zapoceo temu o tome: hercegovina-t129392.html

Naravno da nisu. Nisam ni rekao da jesu. Znam sta je/ko je Ero.
A nije to druga prica, nego cinjenicno stanje i onda i danas. To sto ti ne prihvatas da su se Bosnjaci u 19. vijeku podjelili na Srbe, Hrvate i Bosnjake, nije do mene...
Logicno da danasnji naziv nacije nema veze s Bosnjacima iz 19. vijeka. Onda nije ni bilo nacija, tj. tek se formirale, sirom svijeta.
Ma znam ja sta se desilo sa mnogim Bosnjacima u 19 vjeku - ali bez obzira na jedinstvo ranije ili ostatak toga samo na muslimanima - ista je stvar. I sam priznajes da Bosanstvo danas nije isto kao Bosnjastvo onda. Samim tim ne moze Bosanac biti nastavak na Bosnjaka nekada. Danas imas nezavisnu drzavu - makar na papiri ali je drzava - drzava. I bilo kakvo ime koje je zbirno, zajednicko za drzavljanstvo BiH se ne moze vise nisacim uporediti u proslosti.

Sad jesi, a samim tim si se uvrstio u danasnje Bosnjake-muslimane.

Zato sto ti tako kazes? Ja imam pravo da se upisem i kao Hrvat ako to zelim - niko me ne moze time na silu nazvati katolikom.
Dozer

#2795 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/02/2020 18:00 Tipicno - ja fokusiram Bosnjake, Bosance i podsjetim da nisu poceli nikakvo formiranje u 19- vjeku a ti prebacujes na Srbe i Hrvate. Izvoli odgovori sta su to Bosnjaci ili Bosanci ista sami bitno zapoceli u 19-om vjeku.
Fokusiras pogresne stvari i stavljas u isti kos. Vec u 19. vijeku je doslo do etno-vjerskih podjela koje vaze i danas.
Neznam kakav dokaz hoces. Hum je uvijek bio zasebna cjelina sa svojim razvojem, sa svojim kulturoloskim osobitostima i Bosna je to jednostavno zauzela i uvrstila u listu svojih zemalja. Hum se nabraja u poveljama pored Bosne,.. i Hum je opet imao svoje politiske i samostalne osobitosti. Turci su samo preimenovali i osnovali hercegovacki sandzak. Poslije je bas u 19-om vjeku isti sanndzak dobi ostatus ejaleta. I berlinski kongres i AU su samo naslijedili ranije obicaje - nista maksuz novo izmislili sa nekim planom. Hercegovina nije u rangu sa Bosnom ali nije ni u rangu sa Semberijom, Posavinom,.. Mogu se i sloziti sa tobom da je najbolje da je samo Bosna ime drzave - ali sta je tu je sad. Niti se to moze primijeniti niti Hercegovci sami ikada prihvatiti da su Bosanci. Jednom davno sam i zapoceo temu o tome: hercegovina-t129392.html
Mislim da se ovdje bas necemo sloziti...
Bosanski pasaluk/ejalet osnovan je 1580. godine i sastojao se od 7 sandzaka - Bosanskog, Hercegovackog, Kliskog, Pakrackog, Lickog, Zvornickog i Pozeskog. Nesto kasnije je osnovan i Bihacki sandzak (od dijelova Bosanskog i teritorije Banske Hrvatske). Tu negdje je Pozeski sandzak pripojen Sigetvarskom ejaletu, a onda je ovaj ejalet pripojen Kaniskom, a time i Pozeski sandzak. Onda je u Pozegi pocetkom 17. vijeka izbila pobuna, pa je ovaj sandzak opet vracen u sastav Bosanskog ejaleta. Tu se onda pojavljuju i kapetanije, izmedju 16. i 18. vijeka.

Kasnije je doslo do raznih tumbanja, gubitaka nekih sandzaka, pripajanja, razdvajanja, sirenja i suzavanja, pa 1. Srpski ustanak i poravnavanje uz obalu Drine, nakon cega su od 8 sandzaka ostala samo 2 - Bosanski i Hercegovacki. Ali, vec tada su bosanske valije dobivali upravljanje nad Hercegovackim sandzakom, tako da je to zapravo sve bila jedna cjelina i potpadala je pod Bosanski pasaluk.
Onda se u prvoj polovini 19. vijeka nadig'o onaj moj cukuncukuncukun nesto, i sjeb'o sve trazenjem autonomije Bosne, pa Turci razdijelise Bosanski pasaluk i dadose Hercegovini status ejaleta kako bi oslabili Gradascevica.
Onda je tu bilo opet raznog tumbanja, ukidanja sandzaka, spajanja, sirenja, itd., da bi na kraju i pred AU okupaciju 1878. Bosanski pasaluk imao 6 sandzaka - Sarajevski, Travnički, Banjalucki, Bihacki, Zvornicki i Hercegovacki. Ove sandzake je AU 1908. pretvorila u okruge/regije.

Dakle - nije Hercegovina do AU bila u sastavu imena Bosne, ali su je onda AU, kao najveci okrug/regiju, dodali i nastade danasnje ime drzave - Bosna i Hercegovina.
A mogla se zvati i Bosna i Zvornik, ili Bosna i Bihac, ili Bosna i Banja luka, odnosno Bosna + bilo koja od preostalih 5 regija, prethodnih sandzaka.
Ma znam ja sta se desilo sa mnogim Bosnjacima u 19 vjeku - ali bez obzira na jedinstvo ranije ili ostatak toga samo na muslimanima - ista je stvar. I sam priznajes da Bosanstvo danas nije isto kao Bosnjastvo onda. Samim tim ne moze Bosanac biti nastavak na Bosnjaka nekada. Danas imas nezavisnu drzavu - makar na papiri ali je drzava - drzava. I bilo kakvo ime koje je zbirno, zajednicko za drzavljanstvo BiH se ne moze vise nisacim uporediti u proslosti.
Pa ne moze biti ista stvar, pobogu... Ako je jedno ime vazilo za sve do 19. vijeka, a onda to ime ostalo samo za dio ljudi, kako onda moze biti isto...?
Bosanstvo danas je kao bosnjastvo od 15. do 19. vijeka, ili kao bosnjanstvo prije 15. vijeka. Takodjer, postoji jedna velika i relativno nova razlika, a to je - da prije 19. vijeka nisu postojale ni ovakve drzave kao danas, a ni pripadajuce drzavne nacije. Ako bismo sad htjeli povuci paralelu izmedju danasnjih Bosanaca i prethodnih Bosnjaka i prije njih Bosnjana (naravno, ovo je besmislena paralela jer prije 19. vijeka ovdje nisu postojale ni etnije kako danas (jesu postojali narodi, logicno, ali ne ovako izdiferencirani), ali cisto radi boljeg razumijevanja), onda je sve ovo naziv za bosansku naciju. Logicno, od 19. vijeka je to Bosanci i Hercegovci (ovo Hercegovina u nazivu je maloumno, ali eto...tako je, kako je...nazalost).
Zato sto ti tako kazes? Ja imam pravo da se upisem i kao Hrvat ako to zelim - niko me ne moze time na silu nazvati katolikom.
Pa ja vam ovo govorim vec mjesecima i godinama - etnicko i religijsko opredjeljenje su stvar licnog izbora. Naravno da se mozes upisati kako god pozelis u etnickom smislu, niko ziv ti to ne moze zabraniti. Kao sto niko ziv ne moze ni dokazati svoje etnicko i vjersko opredjeljenje. :)
Mozes se ti, ili ja, ili bilo ko, danas etno-vjerski izjasniti kao Bosnjak-pravoslavac, ili kao Hrvat-musliman, ili Srbin-katolik, a sutra da sve ovo opet izmiksas kako god ti padne na pamet. Ne postoji nacin dokazivanja ovih kategorija.
I ne, nije zato sto ja to kazem, nego zato sto je to mainstream u mentalnim sklopovima ljudi ovdje danas.
hAZNADAR

#2796 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Koji si ti lik hebote,.... :lol:
Jedini na forumu koji kaze Mislim da se ovdje bas necemo sloziti... pa u nastavku potvrdi isto sto ja pisem,..

ili

Tvrdi nesto i na dobijeni odgovor napise Pa ja vam ovo govorim vec mjesecima i godinama i poslije opet nastavi staru pricu,... :lol:

zehabavaj ti nekog drugog - znas,.. :zoka:
Dozer

#2797 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

:shock:

Sta je tebi ovdje isto... Ti:
Samim tim ne moze Bosanac biti nastavak na Bosnjaka nekada. Danas imas nezavisnu drzavu - makar na papiri ali je drzava - drzava. I bilo kakvo ime koje je zbirno, zajednicko za drzavljanstvo BiH se ne moze vise nisacim uporediti u proslosti.

Ja:
Pa ne moze biti ista stvar, pobogu... Ako je jedno ime vazilo za sve do 19. vijeka, a onda to ime ostalo samo za dio ljudi, kako onda moze biti isto...?
Bosanstvo danas je kao bosnjastvo od 15. do 19. vijeka, ili kao bosnjanstvo prije 15. vijeka.
Ili, da pojednostavim - Danasnji Bosnjaci nikako nisu Bosnjaci od prije 19. vijeka. Jasnije?

U zadnjem dijelu si ti zapravo rekao ono sto ja tupim godinama, a mnogi me ovdje ubjedjuju da to nije tako :D
I - da. Domaci likovi ce te, ako se izjasnis kao Hrvat, hladno i automatski strpati u katolike :D

Pitaj CPT-a ako meni ne vjerujes :-D
CPT

#2798 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Dozer wrote: 05/02/2020 12:21 :shock:

Sta je tebi ovdje isto... Ti:
Samim tim ne moze Bosanac biti nastavak na Bosnjaka nekada. Danas imas nezavisnu drzavu - makar na papiri ali je drzava - drzava. I bilo kakvo ime koje je zbirno, zajednicko za drzavljanstvo BiH se ne moze vise nisacim uporediti u proslosti.

Ja:
Bosanstvo danas je kao bosnjastvo od 15. do 19. vijeka, ili kao bosnjanstvo prije 15. vijeka.
Ili, da pojednostavim - Danasnji Bosnjaci nikako nisu Bosnjaci od prije 19. vijeka. Jasnije?

U zadnjem dijelu si ti zapravo rekao ono sto ja tupim godinama, a mnogi me ovdje ubjedjuju da to nije tako :D
I - da. Domaci likovi ce te, ako se izjasnis kao Hrvat, hladno i automatski strpati u katolike :D

Nikad to tebi nece biti jasno...

Bosanstvo nije kao bosnjastvo nekad. Nacije ima zajednicke elemente. Mozemo filozofirati koliko su Bosnjaci imali ili nemali ali Bosanci te elemente sigurno nemaju. Ako su Bosanaci nacija onda Bosnjaci ne mogu biti jer Hrvati i Srbi vec jesu. Kontas? Popis je pokazao sta, kako, koliko i tu bi se trebala prica zavrsiti. Cudno da ostali nemaju te dilema... Znas da Slovenci nekad nisu bili katolici? Znas da se cak nisu ni tako zvali (cak ni slicno). I?

Jedina sustinska razlika izmedju Bosnjaka i Bosanaca je Islam. Ovo palamudjenje o raznima nazivima (Bosnjak, Bosnjanin, Bosanaca) i idealima je ... :roll:
hAZNADAR

#2799 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 05/02/2020 12:21

Ne postoji danas nikakav zbirni naziv za sve stanovnike BiH - osim skracenice imena drzave u kojoj se Hercegovci bas ne nalaze.

Buduci da se narodi u Evropi danas isto zovu kao u 19-om vjeku - tako je i sa Bosnjacima. Kraj price bili zbirni ili nezbirni. Ko zeli da se naziva po zbirnom nazivu to moze samo vezano za drzavu - taj se ima nazivati po punom imenu drzave sto je jedino i pravilno. I to postujem do one mjere do koje postoji tolerancija prema drugacijima.

jeste vecina Hrvata katolickog backgrounnda - ali to opet nije pravilo. Ivo Josipovic, nekoc prvi Hrvat u Hrvata - nije katolik vec agnostik. Ta statistika i generalizovanje nije nikada bilo pravilo. Kao sto ne mozes reci da su svi Srbi cetnici jer vecina to slavi - tako ne mozes ni sve Bosnjake tumaciti kao muslimane.

A i vani gdje se isto koristi skracenica za ime drzave se Bosnian isto povezuje sa Islamom. Pa mnogi nemuslimani na pitanje sta si kazu Bosnian ALI,.... ili jednostavno kazu da su nesto drugo.

CPT nije puno pogrijesio kada je napisao da je sustinka razlika u Islamu. Osim u terminologiji. Ima i Bosnjaka islamofoba i Bosanaca vjernika ili ateista koji postuju Islam. fgr je prica za sebe i taj fenomen nije ogledalo niti jednog imena iz naslova.

Kod fgr nisi peder ako podrzavas LGBT prva, nisi crnac ako kritikujes rasizam prema crncima, nisi Jevrej ako kritikujes antisemitizam, ... ali ako kritikujes islamofobiju ili pljuvanje po Bosnjastvu - tad si muslimancina do daske. :lol:
Tempo
ZeModerator

#2800 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Tempo »

hAZNADAR wrote: 05/02/2020 22:45
Dozer wrote: 05/02/2020 12:21

Ne postoji danas nikakav zbirni naziv za sve stanovnike BiH - osim skracenice imena drzave u kojoj se Hercegovci bas ne nalaze.

Buduci da se narodi u Evropi danas isto zovu kao u 19-om vjeku - tako je i sa Bosnjacima. Kraj price bili zbirni ili nezbirni. Ko zeli da se naziva po zbirnom nazivu to moze samo vezano za drzavu - taj se ima nazivati po punom imenu drzave sto je jedino i pravilno. I to postujem do one mjere do koje postoji tolerancija prema drugacijima.

jeste vecina Hrvata katolickog backgrounnda - ali to opet nije pravilo. Ivo Josipovic, nekoc prvi Hrvat u Hrvata - nije katolik vec agnostik. Ta statistika i generalizovanje nije nikada bilo pravilo. Kao sto ne mozes reci da su svi Srbi cetnici jer vecina to slavi - tako ne mozes ni sve Bosnjake tumaciti kao muslimane.

A i vani gdje se isto koristi skracenica za ime drzave se Bosnian isto povezuje sa Islamom. Pa mnogi nemuslimani na pitanje sta si kazu Bosnian ALI,.... ili jednostavno kazu da su nesto drugo.

CPT nije puno pogrijesio kada je napisao da je sustinka razlika u Islamu. Osim u terminologiji. Ima i Bosnjaka islamofoba i Bosanaca vjernika ili ateista koji postuju Islam. fgr je prica za sebe i taj fenomen nije ogledalo niti jednog imena iz naslova.

Kod fgr nisi peder ako podrzavas LGBT prva, nisi crnac ako kritikujes rasizam prema crncima, nisi Jevrej ako kritikujes antisemitizam, ... ali ako kritikujes islamofobiju ili pljuvanje po Bosnjastvu - tad si muslimancina do daske. :lol:
e?
Locked