Hercegovina
-
hAZNADAR
#1 Hercegovina
Zelio bih znati razlog zbog kojeg mnogi Hercegovci imaju jak hercegovacki idenitet do te mjere da ili negiraju bosanski prefiks ili to smatraju uvredom.
Hrvatski i srpski nacionalisti su manje vise jasni u tome jer pojam Bosanac poistovjecuju sa Bosnjak-musliman. Pretpostavljam da je to razlog i plus stari stereotip bosanca kao glupog, krezavog, fizikanera, smijesnog,....
Bosnjaci iz Hercegovine mozda zbog stereotipa, mozda zbog reflektiranja susjednih nacionalizama ili mozda treceg a to da je Hercegovina istog statusa kao Bosna i istog ranga. Mozda im ime drzave aludira da se radi o dvije udruzene jedinice sa posebnom politikom, kulturom, historijom,...
Bosanac u smislu drzavljanstva i zemlje odakle dolazis je skracenica za ime drzave. Barem je meni to znacenje Bosanca posto geografski ne mogu bas tacno locirati gdje je Bosna u BiH a gdje nije.
Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
Hrvatski i srpski nacionalisti su manje vise jasni u tome jer pojam Bosanac poistovjecuju sa Bosnjak-musliman. Pretpostavljam da je to razlog i plus stari stereotip bosanca kao glupog, krezavog, fizikanera, smijesnog,....
Bosnjaci iz Hercegovine mozda zbog stereotipa, mozda zbog reflektiranja susjednih nacionalizama ili mozda treceg a to da je Hercegovina istog statusa kao Bosna i istog ranga. Mozda im ime drzave aludira da se radi o dvije udruzene jedinice sa posebnom politikom, kulturom, historijom,...
Bosanac u smislu drzavljanstva i zemlje odakle dolazis je skracenica za ime drzave. Barem je meni to znacenje Bosanca posto geografski ne mogu bas tacno locirati gdje je Bosna u BiH a gdje nije.
Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
-
parapet
#2 Re: Hercegovina
1.) razlicito podneblje - klima, vegetacijahAZNADAR wrote:Zelio bih znati razlog zbog kojeg mnogi Hercegovci imaju jak hercegovacki idenitet do te mjere da ili negiraju bosanski prefiks ili to smatraju uvredom.
2.) razlicita kultura - govor, muzika, mentalitet
3.) razlicit zivot i ekonomija - npr. vinogradarstvo kojeg gotovo da i nema u Bosni
-
Hafis
#3 Re: Hercegovina
Bosanac je naziv za čovjeka iz Bosne, a koliko pretpostavljam i određen broj ljudi na popisu se etnički izjasnilo kao Bosanci, tako da pojam u stvarnosti ne može biti jedinstvena ''skraćena'' zamjenica za džavljanstvo. Ne znam uopće čemu toliko stremljenje prema skraćenicama, pogotovo kada te ''skraćenice'' izvučene iz konteksta daju sasvim drugačije značenje. I ljutio se netko ili ne, to se upravo i radi u tu svrhu.hAZNADAR"
Ovdje ulazimo u sferu predrasuda, bolje reći stereotipa i to je već za socioloških rasprava. Uglavnom, one su postoje od pamtivjeka, i bile su hajdemo reći - obostrane, mada benigne, moram priznati.Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem.
BiH nikada u svojoj povijesti nije bila društveno integrirano područje, i oduvijek su postojale određene specifičnosti koje su u nekim parametrima i dan danas vidljive. Hercegovina je jedno takvo područje koje je svojom veličinom i različitošću u odnosu na ostatak, to jest ''Bosnu'' upravo jedan od tih najzornijih primjera.Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za event autonomiju?
- sinuhe
#4 Re: Hercegovina
U BiH ima vise mikroregija i mikrokultura. A drzava se svakako zove Bosna i Hercegovina tako da bas i ne vidim materijala za ovu temu.
- cyprus
#5 Re: Hercegovina
Jeste, Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...hAZNADAR wrote:Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
I to je sasvim uredu i ne znam zašto bi to bio problem...
-
Hafis
#6 Re: Hercegovina
To je to, u jednoj rečenici.cyprus
Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...
-
dalje
#7 Re: Hercegovina
Koja Hercegovina? Istočna ili zapadna?cyprus wrote:Jeste, Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...hAZNADAR wrote:Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
Nije ni Hercegovina što je nekad bila. Jedna je u RS druga je iskantonirana.
Ustavno pravno aktuelno, Hercegovina kao i Bosna su tek riječi u imenu države.
- cyprus
#8 Re: Hercegovina
Ma ja, hajmo izmišljat još problema u državi, kao da ih već nemamo dovoljno... I to pred izbore, ako je moguće...allianzane wrote:Ispiranje mozga, nesto slicno kao sto se desilo ispiranje mozga za jedan covjek jedan glas i RBIH. Konstantnim ispiranjem mozga se doslo do toga da su Bosnjaci samostalno odustali od svog prava i pristali da Bosna bude slozena tronacionalna, a ne jednostavna jedan covjek jedan glas drzava. Govorim znaci o odustajanju politike Bosnjaka, koja je dala manjinama veto na sve i jednu odluku u BiH.hAZNADAR wrote:Zelio bih znati razlog zbog kojeg mnogi Hercegovci imaju jak hercegovacki idenitet do te mjere da ili negiraju bosanski prefiks ili to smatraju uvredom.
Isto tako sa vicevima, kao i ovo iznad, vuce jos korijene i SFRJ gdje je i nastalo. Ta propaganda o "glupim Bosancima", Muji, Hasi i Fati, kao sinonimima za glupost, nazadnost, primitivizam je jos tad nastala. I stvar je identicna kao i za Albance u to doba. Njih se predstavljalo kao zeceve koji se razmnozavaju kao takvi, jako primitivne, zaostale, nesposobne, prljave, niza bica itd, znaci opravdati masakre nad njima koji su se planirali ili planiraju.
Slicno je i sa Bosnjacima u SFRJ. Zvanicna politika je bila da su i Bosnjaci niza bica. I to se samo nastavilo nakon SFRJ.
Ne znam za Hrvate, medjutim Bosnjaci iz Hercegovine trebaju shvatiti da je i Hercegovina, kao sto je i Bosanska Krajina, kao sto je i Semberija, Posavina itd, zapravo dio Bosne. Sam pojma je uveden od okupatora turskog da zavadi Bosnjake kad su se pobunili protiv okupatora i poklanjanja velikog komada Bosne Srbiji. Zbog toga danas postoji Bosna i Hercegovina, a ne postoje Hrvatska i Dalmacija ili Srbija i Vojvodina i Sandzak.
- BHCluster
#9 Re: Hercegovina
Objasni mi malo ovo ako ti nije zaHmetli.cyprus wrote:Jeste, Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...hAZNADAR wrote:Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
-
gepard_
#10 Re: Hercegovina
ta rijec u imenu drzave ce biti jednog dana ukinuta . u imenu , nazivu drzave kazem . kom pravo kom krivo . ni hrvtska se ne zove dalmacija slavonija istra i hrvatska . nemoj da mi neko napise trinidad i tobago . boga vam . ionako na zapadu svi kazu Bosna . Cak i sluzbenim papirima . u americi i canadi i australiji .. . sve nase ljude ( koji su rodjeni od une do drine od save do mora ) vode pod imenom Bosnia .ne bune se ni srbi i hrvati .ni pisnut ne smiju .
u njemackoj i austriji je ista stvar ako hrvati i srbi dolaze u ured za strance sa bosanskim pasosem . ako imaju hrvtski ili srpski pasos onda je druga pjesma
u njemackoj i austriji je ista stvar ako hrvati i srbi dolaze u ured za strance sa bosanskim pasosem . ako imaju hrvtski ili srpski pasos onda je druga pjesma
- sinuhe
#11 Re: Hercegovina
I ja cesto za Britance kazem da su Englezi, premijer engleske, engleska kraljica i slicno...Ali ja ne odredjujem odnose u Velikoj Britaniji.
-
Hafis
#12 Re: Hercegovina
Ukinut će se i gepardi jednom zauvijekgepard_ wrote:ta rijec u imenu drzave ce biti jednog dana ukinuta . u imenu , nazivu drzave kazem . kom pravo kom krivo . ni hrvtska se ne zove dalmacija slavonija istra i hrvatska . nemoj da mi neko napise trinidad i tobago . boga vam . ionako na zapadu svi kazu Bosna . Cak i sluzbenim papirima . u americi i canadi i australiji .. . sve nase ljude ( koji su rodjeni od une do drine od save do mora ) vode pod imenom Bosnia .ne bune se ni srbi i hrvati .ni pisnut ne smiju .![]()
-
KENJAC
#13 Re: Hercegovina
Od svih mogucih podjela , kojima je izvrgnuta BiH , podjela na Bosnu i Hercegovinu je najnormalnija. Mnogo vise zajednickog ima Trebinjski Srbin sa Trebinjskim Bosnjakom nego Banjalucki Srbin sa Trebinjskim Srbinom ! I da , jos nesto ... u ovome trenutku je puno odrzljivija Hercegovina nego Bosna !
-
gepard_
#14 Re: Hercegovina
kakve koristi ima jedan Hercegovac od toga sto se drzava zove Bosna i Hercegovina ? da cujem
-
gepard_
#15 Re: Hercegovina
nikad u zivotu ne procitas nesto gluplje . a tek ovo boldirano je vrh vrhova . ,, odrzljivija ,,KENJAC wrote:Od svih mogucih podjela , kojima je izvrgnuta BiH , podjela na Bosnu i Hercegovinu je najnormalnija. Mnogo vise zajednickog ima Trebinjski Srbin sa Trebinjskim Bosnjakom nego Banjalucki Srbin sa Trebinjskim Srbinom ! I da , jos nesto ... u ovome trenutkunego Bosna !je puno odrzljivija Hercegovina
- cyprus
#16 Re: Hercegovina
Ne znam šta ti nije jasno... Naziv političko-teritorijalne cjeline u kojoj živimo je Bosna i Hercegovina već znatno duže od jednog stojeća... Sam taj naziv jasno implicira da je Bosna jedno, a Hercegovina drugo... A spomenuti vremenski period je bio i više nego dovoljan da se razvije poseban regionalni identitet Hercegovaca u odnosu na Bosance... Dakle, niko od danas živućih ljudi nije živio u vremenu kada se Hercegovina smatrala dijelom Bosne... Da ne ulazimo sad u priču o tome koliko je Hercegovina različita od Bosne u prirodnom i društvenom pogledu...BHCluster wrote:Objasni mi malo ovo ako ti nije zaHmetli.cyprus wrote:Jeste, Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...hAZNADAR wrote:Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
Dakle, historijski procesi u proteklim stoljećima su izdiferencirali regionalni identitet Hercegovaca u kontekstu njegove odvojenosti od regionalnog identiteta Bosanaca... I to nikom nije bio problem, sve dok posljednjih godina dokoni nacionalistički umovi u redovima bošnjačkog naroda nisu došli na ovu nadasve svrsishodnu i korisnu ideju od krucijalne važnosti za širi društveni razvoj i dobrobit cjelokupne zajednice, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, a koja se odražava u dodatnom preseravanju na temu identitetskih pitanja u BiH...
Last edited by cyprus on 12/09/2014 13:11, edited 1 time in total.
- bh.tornjak
#17 Re: Hercegovina
Hercegovina=Dalmacija,Istra,Slavonija,Zagorje u Hr,
=Sumadija,Negotinska Krajina itd u Srbiji
....nista manje...a bogami ni vise....et
=Sumadija,Negotinska Krajina itd u Srbiji
....nista manje...a bogami ni vise....et
-
KENJAC
#18 Re: Hercegovina
Hercegovina vec sada zivi sama od sebe. Bez obzira jel RS ili Federacija ! Zapadna Hercegovina i u najsretnije doba zivila je iskljucivo od svog rada, istocna ... kako tako zivi od svog rada (struja, turizam, prehrana...) a Bosni da se sutra ukinu dotacije iz inostranstva (ambasade , predstavnistva itd...) nebi do iduceg petka izdrzali. Drugo , pogledajte ko su korisnici inostranih kredite.... Bas me interesuje da neko napravi listu zaduzenosti , posebno Bosno , posebno Hercegovine...
P.S. @gepard, molim te nemoj koristit takve tonove; glup, glupost... ako znas normalno pricat , pricaj a ako ne... ne obracaj paznju na moje postove i produzi dalje.
P.S. @gepard, molim te nemoj koristit takve tonove; glup, glupost... ako znas normalno pricat , pricaj a ako ne... ne obracaj paznju na moje postove i produzi dalje.
- bh.tornjak
#19 Re: Hercegovina
tacno tako.....sva industrija je u Hercegovini...pogotovo politicka (sve i jedna stranka s Hr predznakom je u Sirokom)...a imaju bome i za izvoz....Boban,Susak i dr kako na zapad.....takoo i na istokKENJAC wrote:Hercegovina vec sada zivi sama od sebe. Bez obzira jel RS ili Federacija ! Zapadna Hercegovina i u najsretnije doba zivila je iskljucivo od svog rada, istocna ... kako tako zivi od svog rada (struja, turizam, prehrana...) a Bosni da se sutra ukinu dotacije iz inostranstva (ambasade , predstavnistva itd...) nebi do iduceg petka izdrzali. Drugo , pogledajte ko su korisnici inostranih kredite.... Bas me interesuje da neko napravi listu zaduzenosti , posebno Bosno , posebno Hercegovine...
-
hAZNADAR
#20 Re: Hercegovina
Glupost je tesko ovdje preskociti i to lako odvuce temu u drugom pravcu. Otvori onda na ekonomiji drugu temu gdje ces dokazati kako su Hercegovci gentski nekako pametniji, sposobniji i kako je taj kraj uvijek bio bogat i primamljiv za useljenike. Vazi?KENJAC wrote:Hercegovina vec sada zivi sama od sebe. Bez obzira jel RS ili Federacija ! Zapadna Hercegovina i u najsretnije doba zivila je iskljucivo od svog rada, istocna ... kako tako zivi od svog rada (struja, turizam, prehrana...) a Bosni da se sutra ukinu dotacije iz inostranstva (ambasade , predstavnistva itd...) nebi do iduceg petka izdrzali. Drugo , pogledajte ko su korisnici inostranih kredite.... Bas me interesuje da neko napravi listu zaduzenosti , posebno Bosno , posebno Hercegovine...
Ovdje pricamo prvenstveno o hercegovackoj averziji prema bosanskom prefiksu i odbijanju da se oslove Bosancima.
A usput o hercegovackim osobitostima i jeli stvarno Hercegovina nesto veceg ranga recimo od Krajine, Semberije,...
Mozemo i geografski - eto tek da znam gdje to u BiH nije Bosna(ne racunajuci srpskohrvatska nacionalisticka tumacenje novog vremena).
- BHCluster
#21 Re: Hercegovina
Toliko je to tako da je jedna Hercegovina radi svih ti zajednicki osobina odijeljena na 3.cyprus wrote:
Ne znam šta ti nije jasno... Naziv političko-teritorijalne cjeline u kojoj živimo je Bosna i Hercegovina već znatno duže od jednog stojeća... Sam taj naziv jasno implicira da je Bosna jedno, a Hercegovina drugo... A spomenuti vremenski period je bio i više nego dovoljan da se razvije poseban regionalni identitet Hercegovaca u odnosu na Bosance... Dakle, niko od danas živućih ljudi nije živio u vremenu kada se Hercegovina smatrala dijelom Bosne... Da ne ulazimo sad u priču o tome koliko je Hercegovina različita od Bosne u prirodnom i društvenom pogledu...
Dakle, historijski procesi u proteklim stoljećima su izdiferencirali regionalni identitet Hercegovaca u kontekstu njegove odvojenosti od regionalnog identiteta Bosanaca... I to nikom nije bio problem, sve dok posljednjih godina dokoni nacionalistički umovi u redovima bošnjačkog naroda nisu došli na ovu nadasve svrsishodnu i korisnu ideju od krucijalne važnosti za širi društveni razvoj i dobrobit cjelokupne zajednice, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, a koja se odražava u dodatnom preseravanju na temu identitetskih pitanja u BiH...
- korisnik.1
#22 Re: Hercegovina
http://www.fzzpr.gov.ba/upload/file/dok ... a_2011.pdf
http://www.fzzpr.gov.ba/upload/file/dok ... 013%20.pdf
Eto malo statistike, stara je 2-3 godine, al' vjerujem da se nije ništa puno promijenilo.
Hercegovina i nije toliko ekonomski jaka, kao što neki misle.
http://www.fzzpr.gov.ba/upload/file/dok ... 013%20.pdf
Eto malo statistike, stara je 2-3 godine, al' vjerujem da se nije ništa puno promijenilo.
Hercegovina i nije toliko ekonomski jaka, kao što neki misle.
Last edited by korisnik.1 on 12/09/2014 13:36, edited 1 time in total.
-
Hafis
#23 Re: Hercegovina
Preko 150 godina u ljudima postoji jako izražen regionalni hercegovački identitet, i ne vidim kako ih danas preobratiti i uvjeriti da su u stvari ''bosanci''. Pogotovo danas, kada se taj izraz gura gdje treba i ne treba.hAZNADAR wrote:
Ovdje pricamo prvenstveno o hercegovackoj averziji prema bosanskom prefiksu i odbijanju da se oslove Bosancima.
Ta ideja nema prođe ni među hercegovačkim Bošnjacima...jer i ovaj naziv nije baš omiljen u ''četiri oka'', a ne još ''bosanac''.
-
hizo ramidovic
#24 Re: Hercegovina
pa i u bosni se cesto kaze: "dogovorit cemo se, ljudi smo - nismo hercegovci"hAZNADAR wrote: Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem.
-
gepard_
#25 Re: Hercegovina
ma ja nisu bosanci nisu bosnjaci a sta su ? muslimani ! ? Ne moze , to je vjera a ne nacija ! Pa sta su onda po nacionalnosti ? Hercegovci ! ? Ako su oni hercegovci onda si i ti Hercegovac po nacinalnosti ! I onaj milan iz Trebinja takodjer !Hafis wrote:Preko 150 godina u ljudima postoji jako izražen regionalni hercegovački identitet, i ne vidim kako ih danas preobratiti i uvjeriti da su u stvari ''bosanci''. Pogotovo danas, kada se taj izraz gura gdje treba i ne treba.hAZNADAR wrote:
Ta ideja nema prođe ni među hercegovačkim Bošnjacima...jer i ovaj naziv nije baš omiljen u ''četiri oka'', a ne još ''bosanac''.