hAZNADAR wrote: ↑04/02/2020 18:00
Tipicno - ja fokusiram Bosnjake, Bosance i podsjetim da nisu poceli nikakvo formiranje u 19- vjeku a ti prebacujes na Srbe i Hrvate. Izvoli odgovori sta su to Bosnjaci ili Bosanci ista sami bitno zapoceli u 19-om vjeku.
Fokusiras pogresne stvari i stavljas u isti kos. Vec u 19. vijeku je doslo do etno-vjerskih podjela koje vaze i danas.
Neznam kakav dokaz hoces. Hum je uvijek bio zasebna cjelina sa svojim razvojem, sa svojim kulturoloskim osobitostima i Bosna je to jednostavno zauzela i uvrstila u listu svojih zemalja. Hum se nabraja u poveljama pored Bosne,.. i Hum je opet imao svoje politiske i samostalne osobitosti. Turci su samo preimenovali i osnovali hercegovacki sandzak. Poslije je bas u 19-om vjeku isti sanndzak dobi ostatus ejaleta. I berlinski kongres i AU su samo naslijedili ranije obicaje - nista maksuz novo izmislili sa nekim planom. Hercegovina nije u rangu sa Bosnom ali nije ni u rangu sa Semberijom, Posavinom,.. Mogu se i sloziti sa tobom da je najbolje da je samo Bosna ime drzave - ali sta je tu je sad. Niti se to moze primijeniti niti Hercegovci sami ikada prihvatiti da su Bosanci. Jednom davno sam i zapoceo temu o tome:
hercegovina-t129392.html
Mislim da se ovdje bas necemo sloziti...
Bosanski pasaluk/ejalet osnovan je 1580. godine i sastojao se od 7 sandzaka - Bosanskog, Hercegovackog, Kliskog, Pakrackog, Lickog, Zvornickog i Pozeskog. Nesto kasnije je osnovan i Bihacki sandzak (od dijelova Bosanskog i teritorije Banske Hrvatske). Tu negdje je Pozeski sandzak pripojen Sigetvarskom ejaletu, a onda je ovaj ejalet pripojen Kaniskom, a time i Pozeski sandzak. Onda je u Pozegi pocetkom 17. vijeka izbila pobuna, pa je ovaj sandzak opet vracen u sastav Bosanskog ejaleta. Tu se onda pojavljuju i kapetanije, izmedju 16. i 18. vijeka.
Kasnije je doslo do raznih tumbanja, gubitaka nekih sandzaka, pripajanja, razdvajanja, sirenja i suzavanja, pa 1. Srpski ustanak i poravnavanje uz obalu Drine, nakon cega su od 8 sandzaka ostala samo 2 - Bosanski i Hercegovacki. Ali, vec tada su bosanske valije dobivali upravljanje nad Hercegovackim sandzakom, tako da je to zapravo sve bila jedna cjelina i potpadala je pod Bosanski pasaluk.
Onda se u prvoj polovini 19. vijeka nadig'o onaj moj cukuncukuncukun nesto, i sjeb'o sve trazenjem autonomije Bosne, pa Turci razdijelise Bosanski pasaluk i dadose Hercegovini status ejaleta kako bi oslabili Gradascevica.
Onda je tu bilo opet raznog tumbanja, ukidanja sandzaka, spajanja, sirenja, itd., da bi na kraju i pred AU okupaciju 1878. Bosanski pasaluk imao 6 sandzaka - Sarajevski, Travnički, Banjalucki, Bihacki, Zvornicki i Hercegovacki. Ove sandzake je AU 1908. pretvorila u okruge/regije.
Dakle - nije Hercegovina do AU bila u sastavu imena Bosne, ali su je onda AU, kao najveci okrug/regiju, dodali i nastade danasnje ime drzave - Bosna i Hercegovina.
A mogla se zvati i Bosna i Zvornik, ili Bosna i Bihac, ili Bosna i Banja luka, odnosno Bosna + bilo koja od preostalih 5 regija, prethodnih sandzaka.
Ma znam ja sta se desilo sa mnogim Bosnjacima u 19 vjeku - ali bez obzira na jedinstvo ranije ili ostatak toga samo na muslimanima - ista je stvar. I sam priznajes da Bosanstvo danas nije isto kao Bosnjastvo onda. Samim tim ne moze Bosanac biti nastavak na Bosnjaka nekada. Danas imas nezavisnu drzavu - makar na papiri ali je drzava - drzava. I bilo kakvo ime koje je zbirno, zajednicko za drzavljanstvo BiH se ne moze vise nisacim uporediti u proslosti.
Pa ne moze biti ista stvar, pobogu... Ako je jedno ime vazilo za sve do 19. vijeka, a onda to ime ostalo samo za dio ljudi, kako onda moze biti isto...?
Bosanstvo danas je kao bosnjastvo od 15. do 19. vijeka, ili kao bosnjanstvo prije 15. vijeka. Takodjer, postoji jedna velika i relativno nova razlika, a to je - da prije 19. vijeka nisu postojale ni ovakve drzave kao danas, a ni pripadajuce drzavne nacije. Ako bismo sad htjeli povuci paralelu izmedju danasnjih Bosanaca i prethodnih Bosnjaka i prije njih Bosnjana (naravno, ovo je besmislena paralela jer prije 19. vijeka ovdje nisu postojale ni etnije kako danas (jesu postojali narodi, logicno, ali ne ovako izdiferencirani), ali cisto radi boljeg razumijevanja), onda je sve ovo naziv za bosansku naciju. Logicno, od 19. vijeka je to Bosanci i Hercegovci (ovo Hercegovina u nazivu je maloumno, ali eto...tako je, kako je...nazalost).
Zato sto ti tako kazes? Ja imam pravo da se upisem i kao Hrvat ako to zelim - niko me ne moze time na silu nazvati katolikom.
Pa ja vam ovo govorim vec mjesecima i godinama - etnicko i religijsko opredjeljenje su stvar licnog izbora. Naravno da se mozes upisati kako god pozelis u etnickom smislu, niko ziv ti to ne moze zabraniti. Kao sto niko ziv ne moze ni dokazati svoje etnicko i vjersko opredjeljenje.

Mozes se ti, ili ja, ili bilo ko, danas etno-vjerski izjasniti kao Bosnjak-pravoslavac, ili kao Hrvat-musliman, ili Srbin-katolik, a sutra da sve ovo opet izmiksas kako god ti padne na pamet. Ne postoji nacin dokazivanja ovih kategorija.
I ne, nije zato sto ja to kazem, nego zato sto je to mainstream u mentalnim sklopovima ljudi ovdje danas.