Porsche nije VWsime_cipol wrote: ↑21/11/2023 22:00VW je 20 godina prije ugradjivao u trkace automobile, kasnije prvi uveo u velikoserijska auta. Npr Japanci se jos nisu usudili napraviti svoj![]()
Azijske nakaze
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#2751 Re: Azijske nakaze
- Dozer
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- sime_cipol
#2754 Re: Azijske nakaze
Audi?EFD22 wrote: ↑21/11/2023 22:01Porsche nije VWsime_cipol wrote: ↑21/11/2023 22:00VW je 20 godina prije ugradjivao u trkace automobile, kasnije prvi uveo u velikoserijska auta. Npr Japanci se jos nisu usudili napraviti svoj![]()
VW je vlasnik Porschea, Porsche je vlasnik VW. Sve je to isto.
- kravamuzara
#2755 Re: Azijske nakaze
Servis jeftin ? Ne na ovoj planeti.Dozer wrote: ↑21/11/2023 22:00Nisam bas skont'o ovo..... sta znaci vanilija proizvodi?kravamuzara wrote: ↑21/11/2023 21:47Najveci.konektovan wrote: ↑21/11/2023 21:41
Bez sumnje toyota je "veliki" proizvodjac koji u svojoj ponudi ima svega i svacega i za svaciji dzep..sto znaci ima i nakaza a ima i lijepih automobila.![]()
Meni je novi prius i chr vrh..
A bas zato i dosadan, kad se predje odredjena velicina sve to postane nezgrapno, sa sto nivoa korporativnog odlucivanja i vanilija proizvodima.
Pa.ljudi su vrh autoindustrije u hibriduma. Ni tu im niko ne moze prismrdit.
Osnovni paket opreme u svemu im je jaci od srednjeg kod vecine konkurencije. Tu ih mozda sije samo Citroen.
Servis jeftiniji od vecine konkurencije u klasama.
Apsolutno.pouzdana vozila bez obzira na model, a trenutno ne zbam za koji model bih mogao reci da je ruzan.....
Vanilija znaci bezlicno stancanje, naravno da su pouzdaniji od svapskih hohstaplera.
- kravamuzara
#2756 Re: Azijske nakaze
Cega ?
- B6Redhell
#2757 Re: Azijske nakaze
Sad sam malo guglo o tom motoru. Koji se vani japana skoro i nije prodavao. Ili u malom broju. Pogotovo u evropi. I bio toliki zagadjivač da su ga morali pod presu brzo….EFD22 wrote: ↑21/11/2023 22:00
DSG-ova su Hillman i Singer prodali u traktorima više nego VW svih auta tih godina dok je VW-u buba bila domet.
A Mitsubishi GDI motora prodao koliko i Pajera tih godina, nisu se samo u Eclipse ugrađivali.
- sime_cipol
#2758 Re: Azijske nakaze
DSG, nisam upratio da ga negdje ugradjuju
- kravamuzara
#2759 Re: Azijske nakaze
Aisin pravi mikrovalne izgleda.sime_cipol wrote: ↑21/11/2023 22:08DSG, nisam upratio da ga negdje ugradjuju![]()
- ZoomZoomKiwi
#2760 Re: Azijske nakaze
Da se razumijemo, ja sam volio VW, sve do dva ključna trenutka u životu jednog čovjeka i vozača.
Prvi je kad sam shvatio da prodaju muda pod bubrege i da ih ljudi slijepo okivaju u zvijezde a da su ustvari obična kurčina od auta.
A drugi, onaj važniji je svakako kad sam kupio prvu Mazdu sebi, kad sam ustvario skinuo mrak s očiju i vidio da auto ne mora da bude preplaćeno govno da bi bilo dobro, udobno i zabavno za voziti. Da i "obično" auto može da se ponaša kao neko istinsko sportsko vozilo i da još ima kompanija u svijetu koje ulažu u razvoj i inžinjering novih modela kako se to nekad radilo.
Ništa Mazdi G-vectoring, i-Eloop, SCCI, DCPCI, gram-strategija, duple lafete i kojekakve tričarije ne pomažu u prodaji, realno govoreći, jer to samo dobri vozači, entuzijasti i zaljubljenici mogu da primjete i da budu zahvalni. A to je opet pokazatelj da im nije čista ekonomska računica misao vodilja kao što je to u VW.
Prosječan vozač uopšte ne može da shvati šta zaista znači Jinba Ittai. Prosječnom vozaču su bitnije cifre na papiru i kojekakvi ekrani LEDovi felUge itd.
Mazda pravi automobile za one koji cijene osjećaj povezanosti sa vozilom i da u svakom momentu znaš šta ti radi koji točak.
Šta prosječan vozač VW-a zna šta je lift-off-oversteer kod FF auta i kako ga uopšte isprovocirati, šta zna šta je heel-and-toe, i koju razliku tvrdoća nekog selena ili par grama na neovješenoj masi može značiti...
Naravno sve to vrlo vjerovatno dugoročno znači skoro sigurnu propast Mazde, jer u današnje vrijeme megalomanije i konzumerizma, mali je broj ljudi koji cijene određenu kvalitetu.
Prvi je kad sam shvatio da prodaju muda pod bubrege i da ih ljudi slijepo okivaju u zvijezde a da su ustvari obična kurčina od auta.
A drugi, onaj važniji je svakako kad sam kupio prvu Mazdu sebi, kad sam ustvario skinuo mrak s očiju i vidio da auto ne mora da bude preplaćeno govno da bi bilo dobro, udobno i zabavno za voziti. Da i "obično" auto može da se ponaša kao neko istinsko sportsko vozilo i da još ima kompanija u svijetu koje ulažu u razvoj i inžinjering novih modela kako se to nekad radilo.
Ništa Mazdi G-vectoring, i-Eloop, SCCI, DCPCI, gram-strategija, duple lafete i kojekakve tričarije ne pomažu u prodaji, realno govoreći, jer to samo dobri vozači, entuzijasti i zaljubljenici mogu da primjete i da budu zahvalni. A to je opet pokazatelj da im nije čista ekonomska računica misao vodilja kao što je to u VW.
Prosječan vozač uopšte ne može da shvati šta zaista znači Jinba Ittai. Prosječnom vozaču su bitnije cifre na papiru i kojekakvi ekrani LEDovi felUge itd.
Mazda pravi automobile za one koji cijene osjećaj povezanosti sa vozilom i da u svakom momentu znaš šta ti radi koji točak.
Šta prosječan vozač VW-a zna šta je lift-off-oversteer kod FF auta i kako ga uopšte isprovocirati, šta zna šta je heel-and-toe, i koju razliku tvrdoća nekog selena ili par grama na neovješenoj masi može značiti...
Naravno sve to vrlo vjerovatno dugoročno znači skoro sigurnu propast Mazde, jer u današnje vrijeme megalomanije i konzumerizma, mali je broj ljudi koji cijene određenu kvalitetu.
- sime_cipol
#2761 Re: Azijske nakaze
Jel to njihovo ili licenca?kravamuzara wrote: ↑21/11/2023 22:09Aisin pravi mikrovalne izgleda.
- B6Redhell
#2762 Re: Azijske nakaze
Aisin za obicne automatike je babo. Ostalo pišaona žešca..kravamuzara wrote: ↑21/11/2023 22:09Aisin pravi mikrovalne izgleda.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2763 Re: Azijske nakaze
Ma ja,...kakva ekonomska racunica hebo to, mazda je u svijetu auto industrije pomozi.ba.. 
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#2764 Re: Azijske nakaze
On baš ozbiljan za Mazdu
Zamalo pomislih da govori o Paganiju
Zamalo pomislih da govori o Paganiju
- ZoomZoomKiwi
#2765 Re: Azijske nakaze
Nisam ja rekao da glume Caritas.konektovan wrote: ↑21/11/2023 22:18 Ma ja,...kakva ekonomska racunica hebo to, mazda je u svijetu auto industrije pomozi.ba..![]()
Ali je notorna činjenica da ne štede na stvarima na kojima VW i ostali govnari odavno štede.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2766 Re: Azijske nakaze
Vw je milijarde potrosio na zahebancije...dosta im toga vise..
- tramvajtrojka
#2767 Re: Azijske nakaze
heel and toe u mazdi znaci da sto prije zavrsis voznju i ne kunes si dan kad si je uzeokonektovan wrote: ↑21/11/2023 22:18 Ma ja,...kakva ekonomska racunica hebo to, mazda je u svijetu auto industrije pomozi.ba..![]()
- ZoomZoomKiwi
#2768 Re: Azijske nakaze
Slažem se, vratili su u život Bugatti, onda W8, W12 motori, luda ideja i još luđa realizacija. Ali u zadnjih 20 godina, iskreno, od velikoserijskih proizvođača, jedino Mazda još daje na važnost osjećaju u vožnji i svemu gore što sam nasrao. BMW i Alfa su tu također, iako su i oni postali više manje konfekcija, ali drže se tradicije.
- Bullet Tooth Tony
#2769 Re: Azijske nakaze
Hahahahab kontam sta prica ovo lik ..heel and toe ... na mazdi
Kada sam kupovao auto prije par godina usao u mazdin salon ...dobar dan ..dobar dan.. meni treba automobil sa preko 250 KS sta mi mozete poruciti .. mozemo vam poruciti taxi da se odvezete do drugih proizvodjaca haaha
Last edited by Bullet Tooth Tony on 21/11/2023 22:28, edited 1 time in total.
- kravamuzara
#2770 Re: Azijske nakaze
Aisin je najveci proizvodjac na svijetu.sime_cipol wrote: ↑21/11/2023 22:17Jel to njihovo ili licenca?
I da, Mazda sa 8 brzina ima tri kvacila (ne kazem da je bolje, ali eto samo da vidis da ima i japanaca sa dct/mct).
- B6Redhell
#2771 Re: Azijske nakaze
sve to sto si nabrojao je neosporivo.EFD22 wrote: ↑21/11/2023 22:16 Da se razumijemo, ja sam volio VW, sve do dva ključna trenutka u životu jednog čovjeka i vozača.
Ali isto tako činjenica je. Da svaka mazdina konkurencija ili pomete mazdu ili je u rangu mazde, Djaba te duple lafete..
a sto se tice mazde kao vozackog auta. Osim mx5.
Koje auto ima kultni status zajebanog vozackog auta. A vozio sam ih dosta vjeruj.. ne kontam ovaj hype nikako.
- ZoomZoomKiwi
#2772 Re: Azijske nakaze
Pa jebiga, i o tom su razmišljali kad su na šesticu GH, koja uzgred rečeno ima duple lafete naprijed, stavili sve tri pedale u ravni. Ne znam da ijedan VW, pa ni GTI ima to, ikad.Bullet Tooth Tony wrote: ↑21/11/2023 22:25Hahahahab kontam sta prica ovo lik ..heel and toe ... na mazdi![]()
![]()
BMW ima, skoro svaki M sport ili pravi M sa manuelcem.
Ja samo kažem, ko zaista voli vožnju i uživa u tome, nek proba bilo koju Mazdu, shvatit će šta mislim makar dijelom.
Neko kome je vožnja chore ili jedva čeka da dođe do cilja, svakako nije mušterija za takvo auto, njemu je Golf TDI bog otac
- ZoomZoomKiwi
#2773 Re: Azijske nakaze
Ma nisam ja ni mislio da se Mazda može mjeriti sa nekim M BMW-om ili bilo kojim Porscheom ili nekim McLarenom ili Ferrarijem po osjećaju u vožnji.B6Redhell wrote: ↑21/11/2023 22:27sve to sto si nabrojao je neosporivo.EFD22 wrote: ↑21/11/2023 22:16 Da se razumijemo, ja sam volio VW, sve do dva ključna trenutka u životu jednog čovjeka i vozača.
Ali isto tako činjenica je. Da svaka mazdina konkurencija ili pomete mazdu ili je u rangu mazde, Djaba te duple lafete..
a sto se tice mazde kao vozackog auta. Osim mx5.
Koje auto ima kultni status zajebanog vozackog auta. A vozio sam ih dosta vjeruj.. ne kontam ovaj hype nikako.
Mislio sam, a tako sam i rekao, da od "običnih" auta ima najbolji osjećaj za volanom i najveći smile-factor. Da ima tu povezanost koju možeš osjetiti tek u nekim višestruko skuplji sportacima. To mi je point.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2774 Re: Azijske nakaze
Ko o cemu, mazdas o VW-u