Adventizam

Rasprave o vjerskim temama.
Hrulj

#276 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

kockica_kockica wrote:
Hrulj wrote:
Great Cornholio wrote:
Ali zasto bi Bog dozivao Boga?
Zato što se Bog ponizio uzevši ljudski oblik, tijelo je ono zbog čega smo mi ljudi slabi, I Boga je to tijelo tada "izdalo".
Ako uzmemo u obzir da pisci novog zavjeta tvrde da je Isus govorio da je Bog/Sin boziji, zasto da doziva Boga ako je on Bog?
Nema logike. Osim ako uzmemo da on to nije tvrdio
Isus je bio Sin Bozji .. Njegov otac je Bog...
Odatle i njegova recenica, Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio! Dakle on se obraca svom Ocu... Stvoritelju...[/quote]

Ako Isus, sastavni dio stvoritelja ima svoga stvoritelja (oca) tko je stvorio oca?
Ili pak postoji neki "Bog Bogova" doslovce koji je stvorio oca, koji je stvorio svoga sina...
Great Cornholio

#277 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

Hrulj wrote:
Ciniti cuda, govoriti rijeci Bozije i ustati iz mrtvih ne cini nekoga Bogom.
Titula Sina Bozijeg se javlja takodjer kroz historiju.
Davidu u psalmima Bog kaze, ti si moj Sin, od ovog dana si rodjen (psalmi 2:7)
Musa sa faraonom, u bibliji mu Bog kaze da faraonu poruci od Boga, Izrael je moj sin, moj prvijenac
U egzodusu 4:23, Bog prijeti da ce ako faraon ne pusti njegova sina (sina bozijeg) da ubije egipatske sinove prvijence.
Psalmi 89:27 Bog kaze o Davidu, uciniti cu ga svojim prvijencem, vecim od svih kraljeva...
U hronici 22:9 - 22:10 bog govori o Solomonu i kako ce ga uciniti svojim sinom kada napravi hram.

I mnogo drugih primjera..
U Mateju 21:11 mnostvo kaze Isusu: ovo je Isus, poslanik iz Nazareta iz Galileje.
A najvaznije od svega u Ivanu 5:30 Isus kaze:
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.

I mnogo drugih...
Možda je sin samo simbol za nešto novo, možda sin ne znači bukvalno sin nekoga ili nečega.

A što se tiče ovog bodiranog, pa ako Isus izvršava volju Božiju onda On može biti i Bog. U svakom slučaju Isus nije mogao biti samo čovjek koji je izvršavao Božije naredbe, nije mogao biti samo čovjek kojem je Bog govorio šta da čini i govori.
Great Cornholio

#278 Re: Adventizam

Hrulj wrote:
Ako Isus, sastavni dio stvoritelja ima svoga stvoritelja (oca) tko je stvorio oca?
Ili pak postoji neki "Bog Bogova" doslovce koji je stvorio oca, koji je stvorio svoga sina...
To te šejtan navraća, to da pitaš ko je stvorio Boga :D

Zašto tebi nije prihvatljivo to da je Isus istovremeno bio i Bog i Čovjek?
Great Cornholio

#279 Re: Adventizam

kockica_kockica wrote: Isus je bio Sin Bozji .. Njegov otac je Bog...
Odatle i njegova recenica, Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio! Dakle on se obraca svom Ocu... Stvoritelju...
Isusa je rodila majka, Bog se utjelovio u obliku Isusa, a ovo što je Isus dozivao Oca, možda ga je dozivalo ono ljudsko u Isusu, možda je tijelo koje prolazi kroz agoniju na taj način htjelo sebi da olakša, da sebi olakša muke Isus je dozivao svog ovozemaljskog Oca, onog koji ga je othranio i pomogao mu da se razvije od oblika djeteta do oblika zrelog čovjeka.
Hrulj

#280 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Great Cornholio wrote:
Hrulj wrote:
Ciniti cuda, govoriti rijeci Bozije i ustati iz mrtvih ne cini nekoga Bogom.
Titula Sina Bozijeg se javlja takodjer kroz historiju.
Davidu u psalmima Bog kaze, ti si moj Sin, od ovog dana si rodjen (psalmi 2:7)
Musa sa faraonom, u bibliji mu Bog kaze da faraonu poruci od Boga, Izrael je moj sin, moj prvijenac
U egzodusu 4:23, Bog prijeti da ce ako faraon ne pusti njegova sina (sina bozijeg) da ubije egipatske sinove prvijence.
Psalmi 89:27 Bog kaze o Davidu, uciniti cu ga svojim prvijencem, vecim od svih kraljeva...
U hronici 22:9 - 22:10 bog govori o Solomonu i kako ce ga uciniti svojim sinom kada napravi hram.

I mnogo drugih primjera..
U Mateju 21:11 mnostvo kaze Isusu: ovo je Isus, poslanik iz Nazareta iz Galileje.
A najvaznije od svega u Ivanu 5:30 Isus kaze:
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.

I mnogo drugih...
Možda je sin samo simbol za nešto novo, možda sin ne znači bukvalno sin nekoga ili nečega.

A što se tiče ovog bodiranog, pa ako Isus izvršava volju Božiju onda On može biti i Bog. U svakom slučaju Isus nije mogao biti samo čovjek koji je izvršavao Božije naredbe, nije mogao biti samo čovjek kojem je Bog govorio šta da čini i govori.

Sin i jeste titula, ako se ne sjecas "svi smo mi djeca bozija"
Medjutim ono sto biblije sa ovih prostora ne prevode je rijec Beggoten, i ne mozemo je prevesti na nas jezik. Usvoj, rodjeni sin, pravi sin itd...
Tu titulu Isus nosi i zbog toga ga smatraju Bozanstvom. Medjutim ta ista titula, podarena je Adamu, Mojsiju, Solomonu, Davidu, i mnogim drugima.
Isusovo bozanstvo se temelji takodjer na cudesnom rodjenju bez oca.
Sta cemo sa Adamom, koji nije imao ni oca ni majke?
Ili Melcisidekom, koji je rodjen:

Bez oca, bez majke, bez rodoslova, bez pocetka ili kraja zivota, kao Sin Boziji ostade svecenik zauvjek.

Tko je veci, onaj tko salje ili onaj tko je poslan?
Samo slanje Isusa pokazuje da je on ispod Boga, da nije ravan Bogu jer on ne vrsi volju svoju (ako je Bog vrsio bi volju svoju) vec volju svoga oca (iznad njega, znaci Bog)
Hrulj

#281 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Great Cornholio wrote:
Hrulj wrote:

Zašto tebi nije prihvatljivo to da je Isus istovremeno bio i Bog i Čovjek?
Ne navraca me Sejtan vec logika. A Allah kaze da se znanje trazi gdje god bilo.
Nije prihvatljivo jer nije logicno. Isus je Bog, ali ga je poslao Bog, da u ime Bozije siri rijec Boziju, koja, iako je on Bog nije njegova rijec vec rijec njegova Boga Oca... Gdje je tu logika?
Great Cornholio

#282 Re: Adventizam

Svi smo Božija djeca, jer da nema Boga, da On nije stvorio sve preduslove da se mi rodimo, mi se nikada ne bi ni rodili :)

Moram sada ići, nastavićemo...
Hrulj

#283 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Great Cornholio wrote:
Odatle i njegova recenica, Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio! Dakle on se obraca svom Ocu... Stvoritelju...
Isusa je rodila majka, Bog se utjelovio u obliku Isusa, a ovo što je Isus dozivao Oca, možda ga je dozivalo ono ljudsko u Isusu, možda je tijelo koje prolazi kroz agoniju na taj način htjelo sebi da olakša, da sebi olakša muke Isus je dozivao svog ovozemaljskog Oca, onog koji ga je othranio i pomogao mu da se razvije od oblika djeteta do oblika zrelog čovjeka.
Bog se utjelovio...
Onda isus nije Bog ili sin Boziji, niti zasluzuje obozavanje buduci da je on samo posuda, doslovce u kojoj se bog krece. Obozavati nesto takvo umjesto boga je jednako voljeti majkine nokte umjesto majke
Hrulj

#284 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Uredu. Mozda ti to da vremena da razmislis o svemu :)
kockica_kockica

#285 Re: Adventizam

Post by kockica_kockica »

Great Cornholio wrote:
Koliko ja znam iz vjeronauka prvenstveno...
Bog je poslao svog sina kao otkupitelja svijeta za njihove grijehe...
Isusov pravi otac je Bog ... Isus - SIn je zacet po Duhu Svetom... iz toga imamo ono famozno Sveto trojstvo koje niko ne moze objasniti prostim rijecnikom da ga svi razumiju....
Njegova izjava "Boze moj zasto si me ostavio" nema nikave veze sa njegovim zemaljski ocem Josipom i Marijom majkom jer on fino na raspelu majci kaze: Zasto places zeno? Eto ti sina.... pri tome ne misleci na sebe...
Njegova izjava o tome kako ga je Otac ostavio je samo dokaz da je Isusova vjera (kao ljudskog bica) u jednom trenutku bila poljuljana... Svi mi ponekad kazemo Boze moj sta sam ja tebi skrivio/la pa mi se ovo desava... E to je ta poljuljana vjera u Boga i u ono sto nam Bog daje, onaj kriz koji nosimo a koji je uvijek dovoljan za svakog od nas jer Bog najbolje zna koliko mozemo podnijeti... Ljudska gresnost da radi nesto mimo volje Bozje je sasvim druga tema... jer i onda kada smo u iskusenju i to je Bozja volja.. i dobro i lose...

I kad kaze "Oce oprosti im jer ne znaju sto cine" zapravo govori Bogu, kao svom Stvoritelju i Ocu...
fatamorgana

#286 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Hrulj wrote:

Cornholio, dali je po tebi sejtan muslimanski djavo a necastivi krscanski djavo ili se pak radi o jednoj te istoj osobi?
Great Cornholio

#287 Re: Adventizam

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Hrulj wrote:

Cornholio, dali je po tebi sejtan muslimanski djavo a necastivi krscanski djavo ili se pak radi o jednoj te istoj osobi?
Bog je jedan, za sve nas, pa tako bi i đavo/šejtan, ako postoji, trebao biti za sve isti. Religijskih učenja je mnogo, svako na svoj način, i na osnovu izvora koje smatra relevantim, objašnjava šta je to Bog, šta nam nudi, i šta od nas očekuje.

Malo razmišljah u međuvremenu, pa da napravim jednu paralelu između "svetog trojstva" kojim oni koji vjeruju u Isusa pokušavaju da objasne šta je to Bog i stava Defektologije, koju sam ja studirao, i interesantno mi je npr. to da i u Defektologiji postoji "sveto trojstvo", čovjek se posmatra kao bio-psiho-socijalna struktura.

Otac - bi mogla biti biološka integrativna komponenta Isusa, Sin bi mogla biti socijalna komponenta ( jer Isus je bio proizvod i okoline u kojoj je odrastao) a Sveti Duh bi mogao biti Bog ( ono što oživljava i upravlja izgradnjom tijela, ono što misli, osjeća, odlučuje... i što mi takođe dobijemo od Boga,ali "nizbrušeno", ono bez čega tijelo ne može funkcionisati, kad to napusti tijelo tijelo prestane živjeti i biološki se razgrađuje na materijalne komponente iz kojih je izgrađeno) .

@hrulj, i ja se uzdam u logiku, ali činjenica je da je logika ograničena, ona prestaje kad se zapitamo "Ko je stvorio Boga?"
Čovjek se mora pomiriti s tim da nikada neće moći sve saznati, jer kad bi to mogao onda Čovjek ne bi bio čovjek, ne bi bio stvorenje već Stvoritelj.

Ono u šta sam još siguran je to da nam Bog ne zabranjuje da se kritički odnosimo prema svemu, svakoj pojavi, stvari, osobi, pa i prema Njemu, ako nam nije jasno šta nam nekim savjetom ( zapovješću) želi reći, šta ćemo mi pridržavanjem tog savjeta korisno dobiti, jer kao što Niče kaže " Grijeh nije prvenstveno grijeh prema Bogu, već prema nama samima".
theTruePath

#288 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Krscanstvo je nelogicno samim tim sto daje Isusu jednu ljudsku titulu! dakle idi ljudska logika dokle pase,ono sto ne mozes objasniti,ubaci "ne znamo mi ,mi smo ljudi" i rijesen problem.Ne moze to tako.Ako je najbitnije krscansko vjerovanje objasnjeno dijelom ljudske logike,onda se mora ici do kraja...ovako samo izgleda kao nedovrsena prica

Trebalo bi biti kao bogumili,negirati da je Isus sin Boziji :D
Great Cornholio

#289 Re: Adventizam

kockica_kockica wrote:
Great Cornholio wrote:
Koliko ja znam iz vjeronauka prvenstveno...
Bog je poslao svog sina kao otkupitelja svijeta za njihove grijehe...
Isusov pravi otac je Bog ... Isus - SIn je zacet po Duhu Svetom... iz toga imamo ono famozno Sveto trojstvo koje niko ne moze objasniti prostim rijecnikom da ga svi razumiju....
Njegova izjava "Boze moj zasto si me ostavio" nema nikave veze sa njegovim zemaljski ocem Josipom i Marijom majkom jer on fino na raspelu majci kaze: Zasto places zeno? Eto ti sina.... pri tome ne misleci na sebe...
Njegova izjava o tome kako ga je Otac ostavio je samo dokaz da je Isusova vjera (kao ljudskog bica) u jednom trenutku bila poljuljana... Svi mi ponekad kazemo Boze moj sta sam ja tebi skrivio/la pa mi se ovo desava... E to je ta poljuljana vjera u Boga i u ono sto nam Bog daje, onaj kriz koji nosimo a koji je uvijek dovoljan za svakog od nas jer Bog najbolje zna koliko mozemo podnijeti... Ljudska gresnost da radi nesto mimo volje Bozje je sasvim druga tema... jer i onda kada smo u iskusenju i to je Bozja volja.. i dobro i lose...

I kad kaze "Oce oprosti im jer ne znaju sto cine" zapravo govori Bogu, kao svom Stvoritelju i Ocu...
Ti si pohađala katolički ili pravoslavni vjeronauk?
theTruePath

#290 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:Svi smo Božija djeca, jer da nema Boga, da On nije stvorio sve preduslove da se mi rodimo, mi se nikada ne bi ni rodili :)

Moram sada ići, nastavićemo...
Upravo to ,sad to nije u obicaju Bosne,ali u mnogim drzava i krscanskim i nekrscanskim ima se obicaj o Bogu pricati kao "o ocu" .Dakle ako je to jedini uslov,onda ja ovom prilikom svima otkrivam da sam Boziji sin :lol: :D A Isus nigdje za sebe dirketno kratko i jasno ne kaze "ja sam Bog",,,jedna centralna doktrina unutar krscanstva bi trebala da bude spomenuta vise puta u Bibliji-A nije.Postoje samo rijeci koje se tumace kao Isusova tvrdnja da je on Bog,kao npr ja sam put istina i zivot

Muhamed a.s je teze rijeci izgovara,i teze epitete ima u Kuranu,bas bi se imalo materijala za to indirektno prozivanje Muhameda bogocovjekom
Great Cornholio

#291 Re: Adventizam

theTruePath wrote:Krscanstvo je nelogicno samim tim sto daje Isusu jednu ljudsku titulu! dakle idi ljudska logika dokle pase,ono sto ne mozes objasniti,ubaci "ne znamo mi ,mi smo ljudi" i rijesen problem.Ne moze to tako.Ako je najbitnije krscansko vjerovanje objasnjeno dijelom ljudske logike,onda se mora ici do kraja...ovako samo izgleda kao nedovrsena prica

Kao što rekoh, ljudska logika je ograničena, i mi ne možemo, vodeći se isključivo logikom, pojmiti Boga. Ko može, aferim, ja priznajem da ne mogu, niti ću ikada moći, niti želim počiniti isti grijeh koji su počinili Adem( Adam) i Hava( Eva) pa da pomislim da mogu postati ravan Bogu, odbaciti Boga, i uzdati se isključivo u ljudsku logiku i osjećaje, koji su nas doveli do pred samo samouništenje.
theTruePath

#292 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:Krscanstvo je nelogicno samim tim sto daje Isusu jednu ljudsku titulu! dakle idi ljudska logika dokle pase,ono sto ne mozes objasniti,ubaci "ne znamo mi ,mi smo ljudi" i rijesen problem.Ne moze to tako.Ako je najbitnije krscansko vjerovanje objasnjeno dijelom ljudske logike,onda se mora ici do kraja...ovako samo izgleda kao nedovrsena prica

Kao što rekoh, ljudska logika je ograničena, i mi ne možemo, vodeći se isključivo logikom, pojmiti Boga. Ko može, aferim, ja priznajem da ne mogu, niti ću ikada moći, niti želim počiniti isti grijeh koji su počinili Adem( Adam) i Hava( Eva) pa da pomislim da mogu postati ravan Bogu, odbaciti Boga, i uzdati se isključivo u ljudsku logiku i osjećaje, koji su nas doveli do pred samo samouništenje.
Ali ne kontas jedno CENTRALNO ucenje koje mjesa logiku ljudsku ,dakle na jedan tipicno ljudski.paganski nacin se objasnjava onda je logicno da se do kraja objasni ,jer valjda shvacas da ovako nama nekrscanima samo izgleda kako bjezite od teskih pitanja!
sustinca

#293 Re: Adventizam

Post by sustinca »

Kad si se pokrstio great cornholio?
theTruePath

#294 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

sustinca wrote:Kad si se pokrstio great cornholio?
Jel to hoces i ti ,da udovoljis decku :D
sustinca

#295 Re: Adventizam

Post by sustinca »

Jel to hoces i ti ,da udovoljis decku
Jok vala on ce se pomuslimaniti za mene :thumbup: :thumbup: vec me zanima onako
Great Cornholio

#296 Re: Adventizam

theTruePath wrote: Ali ne kontas jedno CENTRALNO ucenje koje mjesa logiku ljudsku ,dakle na jedan tipicno ljudski.paganski nacin se objasnjava onda je logicno da se do kraja objasni ,jer valjda shvacas da ovako nama nekrscanima samo izgleda kako bjezite od teskih pitanja!
Nađi brate nekog teologa, nek ti to objasni, ja nisam, ja sam samo obični vjernik.
theTruePath

#297 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Nista bolje ne objasnjavaju od tebe,vjeruj
kockica_kockica

#298 Re: Adventizam

Post by kockica_kockica »

Great Cornholio wrote:
?????? kakve to veze ima sa pitanjem o kojem govorimo ????

Pohadjala katolicki vjeronauk
Great Cornholio

#299 Re: Adventizam

sustinca wrote:Kad si se pokrstio great cornholio?
Rekoh ti jednom, nisam se krstio, niti "pokrstio", ne mogu lagati pa reći da prihvatam, u potpunosti, razumom i "srcem" sve ono u šta adventisti vjeruju, jer preduslov da bi mogao postati član Hrišćanske Adventističke Crkve je da prihvatiš u potpunosti njihovo učenje o Bogu.

Ali moram biti iskren, pa reći, kad bi se morao odlučiti za jednu postojeću religijsku zajednicu, izabrao bi "subotare".
Great Cornholio

#300 Re: Adventizam

kockica_kockica wrote:
Great Cornholio wrote:
?????? kakve to veze ima sa pitanjem o kojem govorimo ????

Pohadjala katolicki vjeronauk
Pa adventizam se dosta razlikuje od katoličanstva ili pravoslavlja, pa je normalno da se adventistička vjeronauka razlikuje od katoličke ili pravoslavne.
Post Reply