fatamorgana wrote:Great Cornholio wrote:Hrulj wrote:
Ako Isus, sastavni dio stvoritelja ima svoga stvoritelja (oca) tko je stvorio oca?
Ili pak postoji neki "Bog Bogova" doslovce koji je stvorio oca, koji je stvorio svoga sina...
To te šejtan navraća, to da pitaš ko je stvorio Boga
Cornholio, dali je po tebi sejtan muslimanski djavo a necastivi krscanski djavo ili se pak radi o jednoj te istoj osobi?
Bog je jedan, za sve nas, pa tako bi i đavo/šejtan, ako postoji, trebao biti za sve isti. Religijskih učenja je mnogo, svako na svoj način, i na osnovu izvora koje smatra relevantim, objašnjava šta je to Bog, šta nam nudi, i šta od nas očekuje.
Malo razmišljah u međuvremenu, pa da napravim jednu paralelu između "svetog trojstva" kojim oni koji vjeruju u Isusa pokušavaju da objasne šta je to Bog i stava Defektologije, koju sam ja studirao, i interesantno mi je npr. to da i u Defektologiji postoji "sveto trojstvo", čovjek se posmatra kao bio-psiho-socijalna struktura.
Otac - bi mogla biti biološka integrativna komponenta Isusa, Sin bi mogla biti socijalna komponenta ( jer Isus je bio proizvod i okoline u kojoj je odrastao) a Sveti Duh bi mogao biti Bog ( ono što oživljava i upravlja izgradnjom tijela, ono što misli, osjeća, odlučuje... i što mi takođe dobijemo od Boga,ali "nizbrušeno", ono bez čega tijelo ne može funkcionisati, kad to napusti tijelo tijelo prestane živjeti i biološki se razgrađuje na materijalne komponente iz kojih je izgrađeno) .
@hrulj, i ja se uzdam u logiku, ali činjenica je da je logika ograničena, ona prestaje kad se zapitamo "Ko je stvorio Boga?"
Čovjek se mora pomiriti s tim da nikada neće moći sve saznati, jer kad bi to mogao onda Čovjek ne bi bio čovjek, ne bi bio stvorenje već Stvoritelj.
Ono u šta sam još siguran je to da nam Bog ne zabranjuje da se kritički odnosimo prema svemu, svakoj pojavi, stvari, osobi, pa i prema Njemu, ako nam nije jasno šta nam nekim savjetom ( zapovješću) želi reći, šta ćemo mi pridržavanjem tog savjeta korisno dobiti, jer kao što Niče kaže " Grijeh nije prvenstveno grijeh prema Bogu, već prema nama samima".