pa mi kazane ne koristimo za relativizaciju, ja ne znam ni jednog BH gradjanina koji BiH smatra svojom zemljom da podrzava kazane i da slavi kazane, kazani su za svaku osudu u tom ljudskom smislu ali s pravnog gledista mislim da kazani nisu isto sto i "tomasice" po RS-u.uglavnomja wrote:isam ni ja pravnik, ali mislim da ubijanje civila prilikom bombardovanja i to u toku ogromne svjetske vojne operacije se ne moze porediti sa selektivnim (na osnovu imena i imovinskog stanja) ubijanjem ljudi. ta bombardovanja su imala za krajnji rezultat da su njemacka i japan porazeni, da su prestali ubijati i unistavati, da se svjetski rat zavrsi ...kecher II wrote:ja licno se u popunosti slazem s tobom s ljudske strane, nisam pravnik, ali nisam nesto cuo recimo da su posle drugog svjetskog rata "saveznici" odgovarali za ubijene njemacke civile u bombardovanjima njemackih gradova ili kojekakvim odmazdama ili za hirosimu, nagasaki, ako neko jeste izvinjam se unaprijed,supercali wrote:Ma me mogu se porediti al ako mi je brat pocinio zlocin bez obzira sta je povod pa makar to bili i zlocini nad mojom porodicok to ga ne opravdava da i on cini zlocine i da prodje nekaznjeno jer je drugi zlocin bio veci i planiran itd
Priznaj da su tvoji napravili zlocin osudi pokazi da si dostojan covjeka da si spreman priznati pokajati se osuditi svoje a sve ostalo nije tvoja briga posebno ne sta oni drugi rade i sta pricaju
ponavljam nisam pravnik ali sam cuo za ubistva sa smanjenom uracunljivosti zbog ranije pretrpljenih trauma ili kojecega pa imas kojekakve olaksavajuce okolnosti koje te opet ne opravdavaju ali mogu pokazati otkud tvoji porivi za takvim djelima.
cacino djelovanje nije bilo za opstu korist ili oslobadjanje grada, nego za njegovu psihu, a i materijalnu korist.
a ptsp je druga prica, javlja se puno poslije prezvljenih trauma.
caco i svi ostali "komandanti" sa sarajevskih ulica, cele, juka ... su svakako bili s one strane zakona. nije caco postao psihopata u ratu nego je to od prije. samo mu je rat dao moc da to i pokaze.
isto su u smislu ljudskosti, covjecnosti, humanizma, ovamo jedni ovamo drugi, s obje strane su ljudi i ok, ali sa pravnog i ideoloskog gledista nisu ni blizu a kamoli isto.