SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kecher II

#276 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

uglavnomja wrote:
kecher II wrote:
supercali wrote:Ma me mogu se porediti al ako mi je brat pocinio zlocin bez obzira sta je povod pa makar to bili i zlocini nad mojom porodicok to ga ne opravdava da i on cini zlocine i da prodje nekaznjeno jer je drugi zlocin bio veci i planiran itd

Priznaj da su tvoji napravili zlocin osudi pokazi da si dostojan covjeka da si spreman priznati pokajati se osuditi svoje a sve ostalo nije tvoja briga posebno ne sta oni drugi rade i sta pricaju
ja licno se u popunosti slazem s tobom s ljudske strane, nisam pravnik, ali nisam nesto cuo recimo da su posle drugog svjetskog rata "saveznici" odgovarali za ubijene njemacke civile u bombardovanjima njemackih gradova ili kojekakvim odmazdama ili za hirosimu, nagasaki, ako neko jeste izvinjam se unaprijed,
ponavljam nisam pravnik ali sam cuo za ubistva sa smanjenom uracunljivosti zbog ranije pretrpljenih trauma ili kojecega pa imas kojekakve olaksavajuce okolnosti koje te opet ne opravdavaju ali mogu pokazati otkud tvoji porivi za takvim djelima.
isam ni ja pravnik, ali mislim da ubijanje civila prilikom bombardovanja i to u toku ogromne svjetske vojne operacije se ne moze porediti sa selektivnim (na osnovu imena i imovinskog stanja) ubijanjem ljudi. ta bombardovanja su imala za krajnji rezultat da su njemacka i japan porazeni, da su prestali ubijati i unistavati, da se svjetski rat zavrsi ...

cacino djelovanje nije bilo za opstu korist ili oslobadjanje grada, nego za njegovu psihu, a i materijalnu korist.

a ptsp je druga prica, javlja se puno poslije prezvljenih trauma.

caco i svi ostali "komandanti" sa sarajevskih ulica, cele, juka ... su svakako bili s one strane zakona. nije caco postao psihopata u ratu nego je to od prije. samo mu je rat dao moc da to i pokaze.
pa mi kazane ne koristimo za relativizaciju, ja ne znam ni jednog BH gradjanina koji BiH smatra svojom zemljom da podrzava kazane i da slavi kazane, kazani su za svaku osudu u tom ljudskom smislu ali s pravnog gledista mislim da kazani nisu isto sto i "tomasice" po RS-u.
isto su u smislu ljudskosti, covjecnosti, humanizma, ovamo jedni ovamo drugi, s obje strane su ljudi i ok, ali sa pravnog i ideoloskog gledista nisu ni blizu a kamoli isto.
supercali

#277 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

Ma nema veze ideoloski ubijeni su civili i to treba osuditi i gotovo
Da svi kazane smatraju negativnim se i ne bi slozio jer se da nekad cuti od ovih zadrtih koji prizivaju nove kazane i sl
kecher II

#278 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

supercali wrote:Kada je ubistvo u pitanju nije bitna ni ideologija ni motiv nego ko je to napravio imenom i orezimenom i eventualno ko je naredio ako je bila naredba
pa nije bitna u tom smislu ljudskosti, nisam religiozan ali posluzicu se time "ako ubijes jednog covjeka kao da si pobio cijelo covjecanstvo" u tom smislu nije bitna i ok. tacka.
ali ono sto se pokusava sa srpske strane od kazana napraviti je da je bitna i ideologija i motiv i da smo tu svi isti, ja nisam nacionalisti niti bosnjak niti musliman, eto vi imate kazane mi srebrenicu i 1-1 pa lijepo sam ti reko nismo lopte igrali.
supercali

#279 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

kecher II wrote:
supercali wrote:Kada je ubistvo u pitanju nije bitna ni ideologija ni motiv nego ko je to napravio imenom i orezimenom i eventualno ko je naredio ako je bila naredba
pa nije bitna u tom smislu ljudskosti, nisam religiozan ali posluzicu se time "ako ubijes jednog covjeka kao da si pobio cijelo covjecanstvo" u tom smislu nije bitna i ok. tacka.
ali ono sto se pokusava sa srpske strane od kazana napraviti je da je bitna i ideologija i motiv i da smo tu svi isti, ja nisam nacionalisti niti bosnjak niti musliman, eto vi imate kazane mi srebrenicu i 1-1 pa lijepo sam ti reko nismo lopte igrali.
Pa zato i govorim ne uporedjuj i ne gledaj sta oni pricaju i gotovo
Osudi kazane pocinitelje priznaj da je ubijen 1-5-1000 srba i gotovo
Za srebrenicu se zna otprilike koliko 8000+ i to je to ioanko je to odvojeno od kazana pa tako treba i posmatrati
kecher II

#280 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

supercali wrote:
kecher II wrote:
Pa zato i govorim ne uporedjuj i ne gledaj sta oni pricaju i gotovo
Osudi kazane pocinitelje priznaj da je ubijen 1-5-1000 srba i gotovo
Za srebrenicu se zna otprilike koliko 8000+ i to je to ioanko je to odvojeno od kazana pa tako treba i posmatrati
pa i ne uporedjuju se ti zlocini s te strane ko je koga vise vec iz pravno-politickih i sta iz toga proizilazi, BiH nastala na zlocinima pocinjenim nad srbima pa eto sta hocete onda ako je i RS nastala na zlocinima nad muslimanima/bosnjacima.
mozda se ne razumijemo a mozda i namjerno neces da razumijes.
Ripicipi

#281 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Ripicipi »

It_is_a_Leclerc wrote:Zločin na Kazanima se desio. To negirati mogu samo fašisti level Šešelj, samo sa malo drugačijim imenima i koloritima.
Kao Bošnjak stidim se pred žrtvama u Kazanima i njihove se smrti sjećam kao sramnog momenta u historiji mog naroda.
:thumbup:
Kratko i jasno

caco je jedan od vecih monstruma koje je ovaj grad izrodio, onako se ponasati prema zivim bicima moze samo monstrum.
Last edited by Ripicipi on 02/04/2015 17:56, edited 1 time in total.
uglavnomja

#282 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

kecer

ja tebe ne kontam :?

ovaj zadnji post - 0 bodova

sta je pisac hotiJo rijet?
supercali

#283 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

Ma nema meni ko govoriti na cemu je nastala bih
Zna se fino sta se desavalo tu su bile televizije koje su prenosile
Nije srednji vijek da pobjednici pisu istoriju
Zna se ko je ubijao na kazanima i zbog cega i tu je gotova prica
Uporedjivanjem i bilo kakvom pricom o ideologijama o motivima itd samo sebi kopamo rupu pod nogama a posevno upustanjem u price sa srbima i pravdanjem kazana
Znaci izolovati kazane skroz od prica o ideologijama i mi smo na konju
Sta se tu ima razumjeti ili namjerno ne razumjeti
kecher II

#284 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

uglavnomja wrote:kecer

ja tebe ne kontam :?

ovaj zadnji post - 0 bodova

sta je pisac hotiJo rijet?
pa znam da me ne razumijes
kecher II wrote:BiH nastala na zlocinima pocinjenim nad srbima pa eto sta hocete onda ako je i RS nastala na zlocinima nad muslimanima/bosnjacima.
ovo je zbunjujuce za tebe pretpostavljam,
a to je srpska dnevno-politicka akrobacija ako su kazani isti kao i srpski zlocini, ako nema ideologije i motiva, pojednostavljena uprostena narodnim jezikom recena.
supercali wrote:Uporedjivanjem i bilo kakvom pricom o ideologijama o motivima itd samo sebi kopamo rupu pod nogama a posevno upustanjem u price sa srbima i pravdanjem kazana
pa ne pravdamo mi kazane ako kazemo da iza toga ne stoji BH ideologija vec da su to uradili pripadnici BH armije koji se u tom trenutku nisu mogli kontrolirati iz vrhovne komande a kada su se stekli uslovi za to oni su iskontrolisani i poduzete su mjere kakve zu poduzete i desilo se sto se desilo.
supercali wrote:Znaci izolovati kazane skroz od prica o ideologijama i mi smo na konju
pa mi smo ih i izolovali i osudili, oni, srbi, nisu, njima su kazani BH ideologija.
supercali

#285 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

Pa koji onda klinac se hvatas za pricu onih tamo o kazanima
Jesmo li.mi osudili? Jesmo (mada mislim da nismo bas u potpunosti) onda smo tijesili stvar
A oni kad dodju pameti pa prvo priznaju svoje zlocine ne okrecuci se za zlocine drugih onda ce biti sve ok ako ikako dodju kao sto i mi ne.kozemo doci pameti pa smo ovdje gdje jesmo

Nema tu nista zbunjujuce
limeni

#286 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by limeni »

Jednog dana ce doci vrijeme da se analizira i zlocin na Kazanima, vjerovatno i spomenik mali da se napravi zrtvama ali danas je to skoro pa nemoguce jer su odnosi jos zategnuti a to prvenstveno jer Srbija i srpski narod ne zeli da prihvati krivicu da su pocinili ubjedljivo najvise zlocina, teroriziranje gradjana Sarajeva, etnicko ciscenje i na kraju genocid u Srebrenici, Visegradu, Prijedoru i mnogim drugim mjestima sirom BiH.
Kako i zasto se pravdati pripadnicima naroda koji..
- zeli osvetu "turcima"
- zeli veliku srbiju i osvetu za jasenovac (kao da smo mi bosnjaci tu glavni krivci)
- zeli etnicki cistu "srpsku" zemlju
- ne prihvata genocid i krivicu njihovog naroda

Nisu se ni Englezi isprva izvinuli i zalili zbog 45.000 mrtvih u Dresdenu za jednu noc ali su kasnije kada je Njemacki narod prihvatio krivicu za Drugi Svijetski Rat poceli naravno zaliti i nevine civile zrtve avionskih napada po njemackoj.

Treba jos sacekati nekih 15-20 godina, kod nas sve sporije ide i nadam se da ce narodi zrelije razmisljati.prvenstveno srpski narod..
klmnopq

#287 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by klmnopq »

Osuđujem svaki zločin, uključujući i zločin na Kazanima.
kecher II

#288 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

supercali wrote:A oni kad dodju pameti pa prvo priznaju svoje zlocine ne okrecuci se za zlocine drugih onda ce biti sve ok ako ikako dodju kao sto i mi ne.kozemo doci pameti pa smo ovdje gdje jesmo
eto mi smo tu gdje jesmo jer se nismo opametili i priznali kazane kao zlocin jednak zlocinima sprovedenim od strane srba na teritoriji BiH, pa ako je to uslov da budemo negdje drugo a ne "tu gdje jesmo" mene sto se tice neka smo onda "tu gdje jesmo".

opet ti ponavljam ne misli se jednak u smislu broja ubijenih i nacinu izvrsenja zlocina vec u ideoloskoj pozadini, o tome se radi, BiH nikad nece priznat niti treba da su kazani i neki drugi kazani = srebrenica i sve srebrenice u RS-u, ne u smislu broja nego motiva i ideologije. cak sta vise treba da se potrudi i dokaze da su kazani incident koji nije bio ni zvanicna a ni nezvanicna politika tadasnje RBiH.

reko sam ti da su kazani jednako srebrenice, tomasice... samo u tom ljudskom, humanom smislu da su ubijani nevini ljudi i tu se u potpunosti slazem s tobom.
supercali

#289 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

kecher II wrote:
supercali wrote:A oni kad dodju pameti pa prvo priznaju svoje zlocine ne okrecuci se za zlocine drugih onda ce biti sve ok ako ikako dodju kao sto i mi ne.kozemo doci pameti pa smo ovdje gdje jesmo
eto mi smo tu gdje jesmo jer se nismo opametili i priznali kazane kao zlocin jednak zlocinima sprovedenim od strane srba na teritoriji BiH, pa ako je to uslov da budemo negdje drugo a ne "tu gdje jesmo" mene sto se tice neka smo onda "tu gdje jesmo".

opet ti ponavljam ne misli se jednak u smislu broja ubijenih i nacinu izvrsenja zlocina vec u ideoloskoj pozadini, o tome se radi, BiH nikad nece priznat niti treba da su kazani i neki drugi kazani = srebrenica i sve srebrenice u RS-u, ne u smislu broja nego motiva i ideologije. cak sta vise treba da se potrudi i dokaze da su kazani incident koji nije bio ni zvanicna a ni nezvanicna politika tadasnje RBiH.

reko sam ti da su kazani jednako srebrenice, tomasice... samo u tom ljudskom, humanom smislu da su ubijani nevini ljudi i tu se u potpunosti slazem s tobom.
Ama covjece sto si se uhvatio ikako srebrenice srba koji prigovaraju na to i sl
Ne petljaj u pricu o kazanima nikako rs cetnike i sl jer oni nemaju veze s tim
I ne trpaj mi ono sto ja ne govorim
Ovdje smo gdje jesmo upravo zbog takvih kao ti koji zele uporedjivati sa bilo cim kazane posebno kad uporedjuju sa zlocinima sa druge strane po bilo kom osnovu

Priznaj osudi iskreno kajanje za neduzne i dovidjenja a ne praviti problem gdje ga nema
kecher II

#290 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

supercali wrote:
kecher II wrote:

Ama covjece sto si se uhvatio ikako srebrenice srba koji prigovaraju na to i sl
Ne petljaj u pricu o kazanima nikako rs cetnike i sl jer oni nemaju veze s tim
I ne trpaj mi ono sto ja ne govorim
Ovdje smo gdje jesmo upravo zbog takvih kao ti koji zele uporedjivati sa bilo cim kazane posebno kad uporedjuju sa zlocinima sa druge strane po bilo kom osnovu

Priznaj osudi iskreno kajanje za neduzne i dovidjenja a ne praviti problem gdje ga nema
pa ne konam ja tebe, ko to od zvanicnih proBH politicara ne priznaje i negira kazane, pusti ti mene 'ebo mene i sta ja mislim,
mada ih i ja licno ne relativizujem zlocinima protiv BiH, al' sad vidim zasto je BiH tu gdje jeste.
supercali

#291 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

Ma ne znam za politicare a za njih me i boli neki misic
Govorim o obicnoj raji sto je jos gore mladjoj koji i ne pamte rat koji prizivaju kazane klanje srba i sl
E ti i takvi stariji sigurno ne osudjuju kazane
E dok je takvog razmisljanja medju obicnom rajom nama nema naprijed
uglavnomja

#292 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

shvatam ja sta ti pises, ali nemam pojma sta hoces da kazes :D
kecher II

#293 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

supercali wrote:Ma ne znam za politicare a za njih me i boli neki misic
Govorim o obicnoj raji sto je jos gore mladjoj koji i ne pamte rat koji prizivaju kazane klanje srba i sl
moguce je da je i tako, ne mogu 100% tvrditi da nije tako, mada u nekoj toj siroj obicnoj raji u kojoj se ja krecem niko ne priziva ni nove "kazane" ni nova klanja, mada ja nisam iz SA vec iz lukavca, TK, a kazani bacaju mrlju na ARBiH a ne na nekog cacu, budalu, jalijasa iz SA sto bi bilo puno bolje da je tako, o tome ja pricam.
kecher II

#294 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

uglavnomja wrote:shvatam ja sta ti pises, ali nemam pojma sta hoces da kazes :D
da kazani nisu BiH, mada sad nesto kontam da me zajebavas.
uglavnomja

#295 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

kecher II wrote:
uglavnomja wrote:shvatam ja sta ti pises, ali nemam pojma sta hoces da kazes :D
da kazani nisu BiH, mada sad nesto kontam da me zajebavas.
pa to govori vecina ljudi ovdje, ukljucujuci mene :-)

a ti ga zakomplikov'o :-) ne moze te cojk uhvatit ni za glavu ni za rep.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#296 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by KatarinaKosaca »

Prije svih zaključaka željela bih da se najprije utvrdi broj mrtvih, bačenih u Kazane i njihova imena. Taj podatak još uvijek nemamo. Za par desetina se zna, a govori se o stotinama.. Već je (bilo) vrijeme. Ukoliko je postojala naredba za takvo što ( u što kao sudionik, ne direktni, ali sudionik tog perioda u gradu i Starom gradu, osobno, sumnjam, ali, svakako da se utvrđuje tek poslije ovih činjenica). Sve dok se preuveličava, trpaju mrtvi koji nisu iz tog slučaja u Kazane, sve dok se manipulira sa brojem, imenima, ne može se govoriti o činjenicama. Sve dok svaki dezerter počne roniti suze, kako je jadan išao kopati rovove (a išli su svi bez obzira na nacionalnost), ne mogu i neću da osuđujem. Onog momenta kad budem znala imena i prezimena ljudi koji su bili žrtva tog zločina koji je indirektno napravljen i u moje ime i u ime svih nas koji smo bilo jasno određeni u jednoj strani u ratu, prva ću biti da bacim svijeće u tu jamu.
supercali

#297 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

kecher II wrote:
moguce je da je i tako, ne mogu 100% tvrditi da nije tako, mada u nekoj toj siroj obicnoj raji u kojoj se ja krecem niko ne priziva ni nove "kazane" ni nova klanja, mada ja nisam iz SA vec iz lukavca, TK, a kazani bacaju mrlju na ARBiH a ne na nekog cacu, budalu, jalijasa iz SA sto bi bilo puno bolje da je tako, o tome ja pricam.
Vidis tvoj je problem jer nisi iz sa pa ne.poznajes najbolje kazane i sve oko kazana
Kao sto ja nisam iz tk pa ne poznajem najbolje ni kapiju ni neke tamo lukavicke kazane
A posebno jer vam nije "pola" lukavca u federaciji a pola u rs itd itd
supercali

#298 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by supercali »

KatarinaKosaca wrote:Prije svih zaključaka željela bih da se najprije utvrdi broj mrtvih, bačenih u Kazane i njihova imena. Taj podatak još uvijek nemamo. Za par desetina se zna, a govori se o stotinama.. Već je (bilo) vrijeme. Ukoliko je postojala naredba za takvo što ( u što kao sudionik, ne direktni, ali sudionik tog perioda u gradu i Starom gradu, osobno, sumnjam, ali, svakako da se utvrđuje tek poslije ovih činjenica). Sve dok se preuveličava, trpaju mrtvi koji nisu iz tog slučaja u Kazane, sve dok se manipulira sa brojem, imenima, ne može se govoriti o činjenicama. Sve dok svaki dezerter počne roniti suze, kako je jadan išao kopati rovove (a išli su svi bez obzira na nacionalnost), ne mogu i neću da osuđujem. Onog momenta kad budem znala imena i prezimena ljudi koji su bili žrtva tog zločina koji je indirektno napravljen i u moje ime i u ime svih nas koji smo bilo jasno određeni u jednoj strani u ratu, prva ću biti da bacim svijeće u tu jamu.
To sto ti pises je vec napredno stanje
Ne znam broj mrtvih gore a posebno ne imena tih ljudi al svejedno osudjujem bio jedan ili njih desetine stotine hiljade ili koliko god se prica
Kad se utvrdi broj jos veca ce biti satisfakcija al se dokaze da nisu hiljade i stotine nego desetine
I pored utvrdjivanja necu ici gore paliti svijecu i sl
kecher II

#299 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

supercali wrote:
kecher II wrote:
Vidis tvoj je problem jer nisi iz sa pa ne.poznajes najbolje kazane i sve oko kazana
Kao sto ja nisam iz tk pa ne poznajem najbolje ni kapiju ni neke tamo lukavicke kazane
A posebno jer vam nije "pola" lukavca u federaciji a pola u rs itd itd
lukavacke ne lukavicke, al' nema veze.
sad ovako mogu i skontati da ima i te neke "raje" koja priziva nove kazane i sl.
slavili smo jednu novu godinu u SA, mescini 01-02, i tako u nekoj kuci sjelimo, tamo vamo, dolaze neki likovi, gang ovo ono, utoka brate, po meni debili jer vidim ove ovde svoje koji to furaju ili koji su to furali, i kao ko ste vi odakle ste mi odgovaramo iz lukavca a on se nabrija kako ste smjeli doci ovamo, mater cetnicku ovo ono a mi stali gledamo kakvi ba cetnici a ono on/oni razumio iz lukavice, al brate dragi ne mogu oni i onakvi biti mjerilo zelimo li mi nove "kazane'',
kazani bacaju mrlju na ARBiH i to nije OK, nisu kazani kao takvi problem na lokalnom nivou grada SA vec BiH i zato ja pricam o ideoloskoj pozadini i motivima a da je za osudu svakako da jest, da se trebaju ispitati i do najsitnijih detalja istraziti i na kraju krajeva i presuditi onome kome treba to stoji, zato sam i rekao da nama treba da bude u interesu da dokazemo da su kazani hir pojedinaca, sto ja mislim da jeste ili barem se nadam da jeste, koji u takvim okolnostima kakve su bile tad u SA nisu mogli biti kontrolisani od strane vrhovne komande.
Naslovnica

#300 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Naslovnica »

Ripicipi wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Zločin na Kazanima se desio. To negirati mogu samo fašisti level Šešelj, samo sa malo drugačijim imenima i koloritima.
Kao Bošnjak stidim se pred žrtvama u Kazanima i njihove se smrti sjećam kao sramnog momenta u historiji mog naroda.
:thumbup:
Kratko i jasno

caco je jedan od vecih monstruma koje je ovaj grad izrodio, onako se ponasati prema zivim bicima moze samo monstrum.
Monstrum je pokopan na Kovačima, uz direktan TV prenos i, prema skromnim procjenama, 12.000 ljudi.
Da se NAJEŽIŠ!
Locked