Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Avonmusk

#276 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

mirah wrote: 21/02/2022 20:25
Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:37

Mislis na ove 4 kategorije? Ne mora nuzno to ni da prodje, al ne znaci da ne mozes naci primjeri tih kategorija!
A sto se tice nauka i ostalog, nekome je to putokaz, a nekome opet otklon od vjerovanja, zavisi kako to covjek dozivi?
U Kur an u piše- kome Allah da-.Šta ćemo sa onima kojima ne da? Vrlo problematično pitanje.
Moj rođak je stomatolog,već 30 godina, i ima znanje a ima i 'imanje",tj. bogat je. Opet na drugoj strani imaš onog koji cijepa drva i nije bogat , već se muči čitavog života. I to je pravedno?
Nije i nikad neće biti.
Doktori i ljekari na našim prostorima imaju i znanje i bogatstvo (ako može tako da se kaže).
Evo recimo da ti pises pricu, pa si odlucio da jednom liku das i bogatstvo i znanje a drugom da se pati kroz zivot, jesi li ti kriv sto si tako odlucio, i sta ce se desiti ako zamjenis uloge? Jesi li opet ti kao pisac kriv? A prica recimo mora sadrzavati bas takva dva lika.
Hocu reci da svi imaju svoj test, a nekad je gori test kad imas bogatsvo jer se covjek u bogatstvu brzo probahati, a onaj siromah sve dok je pravedan i posteno zaradjuje svoj kruh, zna da ce za to biti nagradjen.
Evo ako imas vise rodjaka, s nekima si extra dobar, s nekima onako, s nekima mozda i ne pricas, jel si ti za to iskljucivi krivac!
Ako podnosis iskusenja i bogatstva i siromastva mozes se pouzdati u nagradu, ali ako ne, nemas se cemu nadati, jednostavno dodijeljena ti je ta uloga, prodji taj test i to je to.
mirah

#277 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by mirah »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:57
mirah wrote: 21/02/2022 20:53

A koji je to dozvoljen način za sticanje bogatstva ? Prvo i poslednje jeste da se u Islamu ne priznaje siromaštvo( knjiga Islam i siromaštvo).
Evo samo jedan mali primer kako sve to radi.
Ako ja i ti imamo po 100 maraka,da bih ja imao 150 moram da uzmem od tebe 50.
Znači ako imaš 4 milona Bošnjaka i svi (po pravdi) imaju po 100 000 km,da bi neki Bošnjak imao 150 000 on mora da uzme od tebe ili nekog drugog Bošnjaka 50 000.
I tako se stvaraju klasne razlike koje su samo jedan od primera koji nagoveštavaju probleme koji se nikada i ne rešavaju,jer postoji priča ( neko javno mnjenje) da je uvijek bilo tako,odnosno da je uvijek bilo bogatih i siromašnih.
A koji je to dozvoljen način za sticanje bogatstva ?
radis dobar posao, bavis se trgovinom znas preprodavati stvari, otvaras nove biznise, pokreces poljoprivredu, ulazes u nekretnine itd
U normalnom svijetu i pristojnim državama ova tvoja tvrdnja možda bi i imala smisla,ali kod nas?
Besplatno školovanje, zdravstvo, pomoć ugroženima(ako takvi postoje u bogatim i socijalno sređenim državama) to je nešto približno idealnoj državi.
Ali mi smo sve to imali punih 40 godina i to se raspalo krvavim ratovima i međunacionalnim sukobima da se opet ponavlja priča iz 1945-46 samo da nije rata ,pa hleba i vode-hleba i vode.

Što se tiče privatnog biznisa, radim evo već nekoliko desetina godina i živim sa porodicom-pristojno. Ništa više!
Avonmusk

#278 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

belfy wrote: 21/02/2022 20:50
Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:03 Pa uzmi jaro tepih i prostri ga po globusu, viskove odsjeci i eto ga, kao da je to problem, pa djeca to naprave!

Ako si uzeo kredit , ti si vec rob banke, al mislis da upravljas svojim zivotom. Pa unazad 100 godina preci su nam/vam bili kmetovi, pa i danas ljudi moraju da rade za gazde koji ih eksploatisu, al eto slobodni su prividno!

Islam i pored tih "slabih tacaka" vidimo da je najbrze rastuca religija i to gle cuda na zapadu!
A to sto ti mislis za buducnost su samo nagadjanja inemaju nikakvu dokaznu snagu!
ti si neki priljepak Srmleta koji, kao takav, ne moze biti cak ni na nivou Smrleta. ti sve vrijeme na temi navijes za njega sa tribina i samo cekas da ti se neko javi da bi i ti pokusao reci koju... eli evo da ti za ovo podebljano dam jednu referencu - zapad je, ne samo najveca, nego i jedina odrednica svih onih koji bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu" i postanu glasniji.. ali, cak i sa svim ovim recenim ti si u krivu, ali necu ni pokusavati razloziti zasto. bit ce dovoljno ako budes razumio ovo sto napisah.

mislim da ces ti, kao i Smrle biti najbolji primjer ovoga sto napisah, ali ostavljam mogucnost i da gresim. odakle se ti javljas?
Pa ako svi izvjestaji vlada zapadnih zemalja grijese u svojim podacima o najbrze rastucoj religiji, onda i ja grijesim.
Islamski svijet nije bas najbolja konsrukcija, bolje reci u vecinski muslimanskim drzavama, a to ima raznih situacija, od bogatih emirata, koje zabole djon za zivotom na zapadu , do sirotih sirijaca, palestinaca i jos nekih koje je nevolja natjerala da bjeze iz svoje domovine.
A to za tribine, pa svako moze da sjedi na tribinama i kaze sta misli, ono sto sam ja vidio jeste da jos nijedan njegov slucaj niste pobili. Najkonsruktivniji i onaj koji je to pokusao je mohikanac, i ja za to nisam nista covjeku ni rekao, to je izmedju njih pa nek rasprave, al vi fakat niste nista pobili.
Tvdite da mozete napraviti program koji ce to pobiti za 3 dana, pa eto 3 dana vec ova tema zivi i aktiniji ste od drekavca, mogli ste napisat taj program.
Sad ste presli na druge stvari, koje cak drekavac i ne pominje, znaci vi bjezite od onoga sto on postira.
belfy

#279 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:23
belfy wrote: 21/02/2022 18:57
ti se malo zahebajes, a? pa postavio sam ti staru temu na kojoj sam ti odgovorao i gdje ti je na dosta toga odgovoreno. ti bi sada okrenuo jos jedan krug, jer nemas sta nova ponuditi, da i ja ponavljam sve sto sam rekao? nije mi toliko dosadno u zivotu i imam pametnijih stvari da radim od ponavljanja iznova i iznova. mada, evo, ponovit cu onu staru mudrost jednog nama dragog naucnika: “Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.” evo, malo sam uvecao i dodao boju da bi mogao bolje primjetiti, jer prosli put nisi...
pusti mi suplju, nista nije odgovoreno ni na ovoj ni na onoj temi, daj mi nesto konkretno :) kako da se ospore ova brojcana cuda Kurana.
evo, sada da se pokusam sjetiti sta sam ti sve tamo na onoj temi nabrojao zasto je ovo sto radis pogresno...

cini mi se da je prvo bilo to da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure, pa da to nekada cinis od pocetka/sredine/kraja ajeta ili sure, pa da nekada uzimas redni broj ajeta, a nekada sure, zatim da nekada brojis sama slova, a nekada im pripisujes numericke vrijednosti, zatim da nekada racunas u jednom kalendaru, drugi put u drugom, kao sto nekada uzimas celzijuse, a nekada kelvine, nekada kilometre, nekada milje i tako dalje...

sto je jako dobar primjer "cherry pickinga" i onoga sta ti u tom trenutku odgovara. jer da bi nesto bilo provjerljivo mora imati fiksirane parametre, a ne da se u svakom primjeru mjenjaju same primarne postavke. pici dalje sa brojanjem i racunicama bez ikakvih pravila i zavrsice isto kao i svaki put, kao sto nam ona poslovica sto je postavih kaze. ti si pravi primjer koliko je ista istinita.

da bi bilo koja od tvojih postala istinita ona bi morala da ima sablon po kojem se nesto broji i jedinice u kojima se to izrazava, sto bi stvorilo i predikcije gdje se mogu naci takve. ali ti to jednostavno ne razumijes i ne dobacujes dalje od numerologije i osnovnih matematickih operacija.

ovo sam napisao po sjecanju, a vjerujem da ces ove moje dokaze naci u onoj prethodnoj temi ili bilo kojem od tvojih nikova (od cackalice ili ako je neki bio i prije njega, pa do danas). sve od tada, pa do danas nisi napredovao ni koraka. da si u ovih 10 godina na youtube -u gledao TED talks i stand-up komicare umjesto toga sto gledas da bi potvrdio svoj bias bio bi puno pametniji. i, cak, i nakon 10 godina tvrdis kako niko od vjerskih autoriteta kojima si se javljao ne razumije ovo o cemu pricas, a istina je mnogo jednostavnija...

evo ti jedna tema koju si propustio na ovom forumu, gdje covjek ima sve odgovore kao i ti, pa probaj sa njim promuhabetiti ko je u pravu:
otkrio-sam-tajnu-postojanja-materije-zi ... 57977.html
on cak nudi odgovore bolje nego ti...
Drekavac22

#280 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 21/02/2022 21:15
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:57

radis dobar posao, bavis se trgovinom znas preprodavati stvari, otvaras nove biznise, pokreces poljoprivredu, ulazes u nekretnine itd
U normalnom svijetu i pristojnim državama ova tvoja tvrdnja možda bi i imala smisla,ali kod nas?
Besplatno školovanje, zdravstvo, pomoć ugroženima(ako takvi postoje u bogatim i socijalno sređenim državama) to je nešto približno idealnoj državi.
Ali mi smo sve to imali punih 40 godina i to se raspalo krvavim ratovima i međunacionalnim sukobima da se opet ponavlja priča iz 1945-46 samo da nije rata ,pa hleba i vode-hleba i vode.

Što se tiče privatnog biznisa, radim evo već nekoliko desetina godina i živim sa porodicom-pristojno. Ništa više!
BOgastvo i Siromastvo su iskusenja od Boga....i ne znas koje te gore moze kostati vise...moze da siromastvo te priblizi Bogu i Raju, dok bogastvo te moze udaljiti od Boga i Raja...a bolje ti je da pases travu nego da dodjes u tu sitruaciju da te udalji bogastvo od Boga i Raja...tad si onda prava propalica.
belfy

#281 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 21:17
belfy wrote: 21/02/2022 20:50

ti si neki priljepak Srmleta koji, kao takav, ne moze biti cak ni na nivou Smrleta. ti sve vrijeme na temi navijes za njega sa tribina i samo cekas da ti se neko javi da bi i ti pokusao reci koju... eli evo da ti za ovo podebljano dam jednu referencu - zapad je, ne samo najveca, nego i jedina odrednica svih onih koji bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu" i postanu glasniji.. ali, cak i sa svim ovim recenim ti si u krivu, ali necu ni pokusavati razloziti zasto. bit ce dovoljno ako budes razumio ovo sto napisah.

mislim da ces ti, kao i Smrle biti najbolji primjer ovoga sto napisah, ali ostavljam mogucnost i da gresim. odakle se ti javljas?
Pa ako svi izvjestaji vlada zapadnih zemalja grijese u svojim podacima o najbrze rastucoj religiji, onda i ja grijesim.
Islamski svijet nije bas najbolja konsrukcija, bolje reci u vecinski muslimanskim drzavama, a to ima raznih situacija, od bogatih emirata, koje zabole djon za zivotom na zapadu , do sirotih sirijaca, palestinaca i jos nekih koje je nevolja natjerala da bjeze iz svoje domovine.
A to za tribine, pa svako moze da sjedi na tribinama i kaze sta misli, ono sto sam ja vidio jeste da jos nijedan njegov slucaj niste pobili. Najkonsruktivniji i onaj koji je to pokusao je mohikanac, i ja za to nisam nista covjeku ni rekao, to je izmedju njih pa nek rasprave, al vi fakat niste nista pobili.
Tvdite da mozete napraviti program koji ce to pobiti za 3 dana, pa eto 3 dana vec ova tema zivi i aktiniji ste od drekavca, mogli ste napisat taj program.
Sad ste presli na druge stvari, koje cak drekavac i ne pominje, znaci vi bjezite od onoga sto on postira.
dobro, samo ne rece odakle se ti javljas. stid te ili si previdio pitanje?
Drekavac22

#282 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

belfy wrote: 21/02/2022 21:20
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:23

pusti mi suplju, nista nije odgovoreno ni na ovoj ni na onoj temi, daj mi nesto konkretno :) kako da se ospore ova brojcana cuda Kurana.
evo, sada da se pokusam sjetiti sta sam ti sve tamo na onoj temi nabrojao zasto je ovo sto radis pogresno...

cini mi se da je prvo bilo to da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure, pa da to nekada cinis od pocetka/sredine/kraja ajeta ili sure, pa da nekada uzimas redni broj ajeta, a nekada sure, zatim da nekada brojis sama slova, a nekada im pripisujes numericke vrijednosti, zatim da nekada racunas u jednom kalendaru, drugi put u drugom, kao sto nekada uzimas celzijuse, a nekada kelvine, nekada kilometre, nekada milje i tako dalje...

sto je jako dobar primjer "cherry pickinga" i onoga sta ti u tom trenutku odgovara. jer da bi nesto bilo provjerljivo mora imati fiksirane parametre, a ne da se u svakom primjeru mjenjaju same primarne postavke. pici dalje sa brojanjem i racunicama bez ikakvih pravila i zavrsice isto kao i svaki put, kao sto nam ona poslovica sto je postavih kaze. ti si pravi primjer koliko je ista istinita.

da bi bilo koja od tvojih postala istinita ona bi morala da ima sablon po kojem se nesto broji i jedinice u kojima se to izrazava, sto bi stvorilo i predikcije gdje se mogu naci takve. ali ti to jednostavno ne razumijes i ne dobacujes dalje od numerologije i osnovnih matematickih operacija.

ovo sam napisao po sjecanju, a vjerujem da ces ove moje dokaze naci u onoj prethodnoj temi ili bilo kojem od tvojih nikova (od cackalice ili ako je neki bio i prije njega, pa do danas). sve od tada, pa do danas nisi napredovao ni koraka. da si u ovih 10 godina na youtube -u gledao TED talks i stand-up komicare umjesto toga sto gledas da bi potvrdio svoj bias bio bi puno pametniji. i, cak, i nakon 10 godina tvrdis kako niko od vjerskih autoriteta kojima si se javljao ne razumije ovo o cemu pricas, a istina je mnogo jednostavnija...

evo ti jedna tema koju si propustio na ovom forumu, gdje covjek ima sve odgovore kao i ti, pa probaj sa njim promuhabetiti ko je u pravu:
otkrio-sam-tajnu-postojanja-materije-zi ... 57977.html
on cak nudi odgovore bolje nego ti...
cini mi se da je prvo bilo
cini mi se ovo cini mi se ono...pusti mi to ba, daj mi konkretno da mogu provjeriti sta je na stvari

sto je jako dobar primjer "cherry pickinga"
hocu konkretan primjer pa da vidimo detaljno je li cherry picking ili nije.
Avonmusk

#283 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

belfy wrote: 21/02/2022 21:23
Avonmusk wrote: 21/02/2022 21:17
dobro, samo ne rece odakle se ti javljas. stid te ili si previdio pitanje?
Izvini, previdio sam pitanje. Javljam se iz Jajca.
belfy

#284 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 21:24 hocu konkretan primjer pa da vidimo detaljno je li cherry picking ili nije.
nema problema. evo ti konkretno. na prosloj temi sam ti pokazao da ne mozes i da nije u redu da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure, pa da to nekada cinis od pocetka/sredine/kraja ajeta ili sure, pa da nekada uzimas redni broj ajeta, a nekada sure, zatim da nekada brojis sama slova, a nekada im pripisujes numericke vrijednosti, zatim da nekada racunas u jednom kalendaru, drugi put u drugom, kao sto nekada uzimas celzijuse, a nekada kelvine, nekada kilometre, nekada milje i tako dalje...

i dada sam ti, kao i sada govorio isto: da bi bilo koja od tvojih "teorija" postala istinita ona bi morala da ima sablon po kojem se nesto broji i jedinice u kojima se to izrazava, sto bi stvorilo i predikcije gdje se mogu naci takve. ali ti to jednostavno ne razumijes i ne dobacujes dalje od numerologije i osnovnih matematickih operacija.
Avonmusk

#285 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

belfy wrote: 21/02/2022 21:55
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 21:24 hocu konkretan primjer pa da vidimo detaljno je li cherry picking ili nije.
nema problema. evo ti konkretno. na prosloj temi sam ti pokazao da ne mozes i da nije u redu da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure, pa da to nekada cinis od pocetka/sredine/kraja ajeta ili sure, pa da nekada uzimas redni broj ajeta, a nekada sure, zatim da nekada brojis sama slova, a nekada im pripisujes numericke vrijednosti, zatim da nekada racunas u jednom kalendaru, drugi put u drugom, kao sto nekada uzimas celzijuse, a nekada kelvine, nekada kilometre, nekada milje i tako dalje...
Ali u tome i jeste ta car, negfje je nesto skriveno kroz brojeve, negdje kroz rijeci, negdje kroz razlicite vremenske intervale, drekavac je samo pronasao ta poklapanja. Po toj logici vi biste zabranili d dur jer sve mora biti u g duru?
belfy

#286 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 22:24

Ali u tome i jeste ta car, negfje je nesto skriveno kroz brojeve, negdje kroz rijeci, negdje kroz razlicite vremenske intervale, drekavac je samo pronasao ta poklapanja. Po toj logici vi biste zabranili d dur jer sve mora biti u g duru?
nije u tome car. kolokvijalno se kaze da je to kao pomjeranje stativa u fudbalu da bi nesto bilo gol sto nije trebalo biti (ovo mi je cak glupo i objasnjavati). i onda tako u nedogled... cak ima i onaj vic o tome kada sudija dosudi gol gdje je igrac profulao isti, ali sudija je rekao da je ovaj imao nijet da da gol...

koliko god pokusavao da mu zadizes muda u krivinama on zna i sam o cemu pricam. to navijanje sa tribina jednostavno ne prolazi. ti ako ne znas imas onu lijepu temu da iscitas, pa mozda nesto i naucis usput. citanje je koristno i pozeljno, ali ne samo jedne knjige i ne samo Smrleta. evo, pokusaj poslusati i drugi savjet i proticaj onu temu, pa iznesi svoje misljenje ponovo. jel posteno?

i, kad vec pominjes muziku - sviras li neki instrument?
Drekavac22

#287 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

i dada sam ti, kao i sada govorio isto: da bi bilo koja od tvojih "teorija" postala istinita ona bi morala da ima sablon po kojem se nesto broji i jedinice u kojima se to izrazava, sto bi stvorilo i predikcije gdje se mogu naci takve. ali ti to jednostavno ne razumijes i ne dobacujes dalje od numerologije i osnovnih matematickih operacija.
nije u redu da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure, pa da to nekada cinis od pocetka/sredine/kraja ajeta ili sure, pa da nekada uzimas redni broj ajeta, a nekada sure, zatim da nekada brojis sama slova, a nekada im pripisujes numericke vrijednosti, zatim da nekada racunas u jednom kalendaru, drugi put u drugom, kao sto nekada uzimas celzijuse, a nekada kelvine, nekada kilometre, nekada milje i tako dalje...
Pa covjece Boziji u tome lezi kompleksnost i nadnaravnost Kurana da je sve kodirano, od brojeva sura, ajeta, rijeci, slova, pozicioniranje rijeci itd

ako je autor odlucio da kodira u svim domenima Kurana kako onda ti mozes reci, nije u redu da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure

cuj nije uredu :-)

Da ti pokazem cudo Kurana samo sa 2 slova, pogledaj ovo molim te

BOg kaze:

27:01. TS. Ovo su znaci Kur’ana i Knjige jasne.

Sura mravi je 27 sura, ima 93 ajeta, pocinje sa dva slova, Ta Sin, (T S)
Ako brojimo koliko puta je slovo T upotrijebljeno u rijecima u cijeloj suri, dobijemo 27 puta, ako brojimo koliko puta je upotrijebljeno slovo S dobijemo 93 puta, bas kao redoslijed sure 27 i broj ajeta 93.

Ako brojimo koliko su puta slova T i S spomenuta od pocetka Sure 27 pa do kraja Sure 93 upravo su spomenuti 2701 puta kao sto je Ajet 27:01 indikator

Image

ovo je nemoguce sastaviti u nekoj knjizi , niko od ljudi se ne bavi ovakvim stvarima, ovo mora sveznajuce Bice odradit jer je previse kompleksna stvar da bi je covjek radio, a Bogu je ovoo lahko, da uprati ova slova T i S 2701 puta kako bi indikacija bila na ajet 27:01

da bi bilo koja od tvojih "teorija" postala istinita ona bi morala da ima sablon po kojem se nesto broji i jedinice u kojima se to izrazava, sto bi stvorilo i predikcije gdje se mogu naci takve

pa ja sam upravo preko tog sablona pronalazio druge stvari u Kuranu, sto je jasna indikacija namjernog kodiranja
Drekavac22

#288 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Sledece cudo Kurana,

Kodiranje razdaljine izmedju Dzamije Akse u Jeruzalemu i Kabe u Mekki u miljama koje tad nisu ni postojale

Dzamija aksa je spomenuta samo jednom u Kuranu u ajetu 17:1 ako racunamo prvo spominjanje Kabe prije ovog ajeta vidimo da se spominje u ajetu 9:28

Od ajeta 9:28 gdje se spominje Kaba do ajeta 17:1 gdje se spominje Aksa dzamija ima 767 ajeta, upravo ima 767 milja tacno izmedju Akse i Kabe

pogledamo kordinate za Kabu i AKsa

Image

Kaaba 21.4225° N, 39.8262° E

Aqsa 31.7761° N, 35.2358° E

ubacimo to u kalkulator da nam razdaljinu izracuna , i gle cuda
https://boulter.com/gps/distance/?from= ... +E&units=m

Image

Image
Last edited by Drekavac22 on 22/02/2022 09:00, edited 2 times in total.
MorningStar

#289 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by MorningStar »

Prijatelju stavi upozorenje u naslov teme - dobit ce neko epilepticki sok :lol:
Drekavac22

#290 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

MorningStar wrote: 22/02/2022 00:08 Prijatelju stavi upozorenje u naslov teme - dobit ce neko epilepticki sok :lol:
sok zbog cega ? :D
-Chesterfield-

#291 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by -Chesterfield- »

MorningStar wrote: 22/02/2022 00:08 Prijatelju stavi upozorenje u naslov teme - dobit ce neko epilepticki sok :lol:
I ti navratio? :D
MorningStar

#292 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by MorningStar »

-Chesterfield- wrote: 22/02/2022 00:15
I ti navratio? :D
Pa gdje necu - Smrle je legenda jedna :D ali mi nije dugo trebalo da zazalim jer kad je sjevnula ova fotostimulantna plava ostao sam osamucen - umalo ne poce da dovim :D
Avonmusk

#293 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

belfy wrote: 21/02/2022 23:33
Avonmusk wrote: 21/02/2022 22:24

nije u tome car. kolokvijalno se kaze da je to kao pomjeranje stativa u fudbalu da bi nesto bilo gol sto nije trebalo biti (ovo mi je cak glupo i objasnjavati). i onda tako u nedogled... cak ima i onaj vic o tome kada sudija dosudi gol gdje je igrac profulao isti, ali sudija je rekao da je ovaj imao nijet da da gol...

koliko god pokusavao da mu zadizes muda u krivinama on zna i sam o cemu pricam. to navijanje sa tribina jednostavno ne prolazi. ti ako ne znas imas onu lijepu temu da iscitas, pa mozda nesto i naucis usput. citanje je koristno i pozeljno, ali ne samo jedne knjige i ne samo Smrleta. evo, pokusaj poslusati i drugi savjet i proticaj onu temu, pa iznesi svoje misljenje ponovo. jel posteno?

i, kad vec pominjes muziku - sviras li neki instrument?
Ne. Kad je god Mocart donosio gramofon za slusanje muzike, znao sam da mi slijedi kec.
Ne da mi se jaro citat, ko hoce da vjeruje nek vjeruje, ko nece ne mora.
Svakako cu nastaviti da pratim temu.
Avonmusk

#294 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 23:40

nije u redu da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure, pa da to nekada cinis od pocetka/sredine/kraja ajeta ili sure, pa da nekada uzimas redni broj ajeta, a nekada sure, zatim da nekada brojis sama slova, a nekada im pripisujes numericke vrijednosti, zatim da nekada racunas u jednom kalendaru, drugi put u drugom, kao sto nekada uzimas celzijuse, a nekada kelvine, nekada kilometre, nekada milje i tako dalje...
Pa covjece Boziji u tome lezi kompleksnost i nadnaravnost Kurana da je sve kodirano, od brojeva sura, ajeta, rijeci, slova, pozicioniranje rijeci itd

ako je autor odlucio da kodira u svim domenima Kurana kako onda ti mozes reci, nije u redu da nekada brojis slova, nekada rijeci, nekada sure

cuj nije uredu :-)

Da ti pokazem cudo Kurana samo sa 2 slova, pogledaj ovo molim te

BOg kaze:

27:01. TS. Ovo su znaci Kur’ana i Knjige jasne.

Sura mravi je 27 sura, ima 93 ajeta, pocinje sa dva slova, Ta Sin, (T S)
Ako brojimo koliko puta je slovo T upotrijebljeno u rijecima u cijeloj suri, dobijemo 27 puta, ako brojimo koliko puta je upotrijebljeno slovo S dobijemo 93 puta, bas kao redoslijed sure 27 i broj ajeta 93.

Ako brojimo koliko su puta slova T i S spomenuta od pocetka Sure 27 pa do kraja Sure 93 upravo su spomenuti 2701 puta kao sto je Ajet 27:01 indikator

Image

ovo je nemoguce sastaviti u nekoj knjizi , niko od ljudi se ne bavi ovakvim stvarima, ovo mora sveznajuce Bice odradit jer je previse kompleksna stvar da bi je covjek radio, a Bogu je ovoo lahko, da uprati ova slova T i S 2701 puta kako bi indikacija bila na ajet 27:01

da bi bilo koja od tvojih "teorija" postala istinita ona bi morala da ima sablon po kojem se nesto broji i jedinice u kojima se to izrazava, sto bi stvorilo i predikcije gdje se mogu naci takve

pa ja sam upravo preko tog sablona pronalazio druge stvari u Kuranu, sto je jasna indikacija namjernog kodiranja

Mozes li objasniti ov9 " sveznajuće biće", biće je riječ koja mi je zapela, nekako mi vučena nesto sto je stvoreno, ato ne mozemo reci za Boga, pa me zanima pojasnjenje?
Drekavac22

#295 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Avonmusk wrote: 22/02/2022 00:51 Mozes li objasniti ovo " sveznajuće biće", biće je riječ koja mi je zapela, nekako mi vučena nesto sto je stvoreno, ato ne mozemo reci za Boga, pa me zanima pojasnjenje?
Bice znaci nesto sto zivi...a Bog zivi...i ne znaci stvorenje, jer Bog nije stvorenje.

Bivstovanje je termin koji se koristi u onkologiji i predstavlja predmet njenog proučavanja. Reč je o terminu koji označava biće, njegovo postojanje i delovanje.
https://velikirecnik.com/2017/11/30/bivstvovanje/
Drekavac22

#296 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Distanca i orbitalni period zvjezdanog sistema Sirius kodiran u Kuranu

Od jedine rijeci zvijezda u Suri zvijezda (u ovoj suri se spominje Sirius zvijezda) pa sve do rijeci Zemlja ima 861 slova, nauka nam kaze da je razdaljina izmedju Zemlje i Siriusa 861 centi-svjetlosnih godina

Bog kaze:
53:49. I da je On(Bog) Gospodar Siriusa
Taj crni dio teksta u arapskom je 8 slova, a rijec Sirius ima brojcanu vrijednost 611
pa imamo 8 slova i dodje rijeci sa brojcanom vrijednosti 611, nauka nam kaze da razdaljina izmedju Zemlje i Siriusa je 8.611 svjetlosnih godina.

Rijec Sirius je 310 rijec u ovoj suri koja ima 360 rijeci
310 / 360 = 0.8611....sto znaci nalazi se nakon 86.11% sure , a distanca u realnosti je 8.611 svjetlosnih godina, vidimo kako brojevi su poredi isto procentualno i u distanci.

Od ovog ajeta
53:49. I da je On, On Gospodar Siriusa
pa do kraja sure ima 50 rijeci, Sirius orbitalni period je 50 godina.

Od pocetka Kurana rijec "zvijezda" u suri Zvijezda je 8 po redu , dok je Sirius zvjezdani sistem 8 po redu od naseg suncevog sistema.

Omjer izmedju pozicija Sure Sunce i Sure Zvijezda gdje se spominje Sirius je 1.71, u Kuranu 91 / 53 = 1.71....
dok u stvarnosti omjer izmedju velicine Sirius i Sunca je 1.71
It has a radius 1.71 times that of the Sun
https://www.britannica.com/place/Sirius-star

Od rijeci Zvijezda pa do rijeci Sirius u suri Zvijeda ima 1190 slova, nauka nam kaze da je Radius zvijezde Sirius A 1190 miliona metara

Image

Image
GAU8

#297 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by GAU8 »

Neko je jednom rekao: "Ako Ga ima, bolje mu je da Ga nema..." :run:
Drekavac22

#298 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Evo jos malo nevjerovatne fascinante matematike iz Kurana koje je ocit dokaza da Kuran dolazi od Boga a ne od ljudi

Poslanik Nuh je zivio 950 godina medju svojim narodom kao sto ajet kaze:
Bog kaze u Kuranu:
29:14 Mi smo Nuha narodu njegovu poslali i on je među njima ostao hiljadu, manje pedeset, godina, pa ih je potom zadesio potop, zato što su Allahu druge ravnim smatrali.

Sura Nuh sadrzi 950 slova
dok van Sure Nuh, prica o Nuhu je ispricana u raznim ajetima po Kuranu u 950 rijeci

Ali ce neki nadobudni koji su ostavili logiku pod tepih kuci doci ovdje i reci , ma sve su to samo slucajnosti :lol:

idemo dalje

Hajde stisni hrabrosti pa se obrukaj momacki i djevojacki i reci da je i ovaj primjer slucajnost :D

Sura Masad (Konopac od palmine licine) 111 sura u Kuranu govori o Ebu Lehebu , covjeku koji je progonio Muhammeda i koji je umro na nevjerstvu

Sura Masad

1. Neka propadne Ebu Leheb, i propao je!
2. neće mu biti od koristi blago njegovo, a ni ono što je stekao,
3. ući će on sigurno u vatru rasplamsalu,
4. i žena njegova koja spletkari;
5. o vratu njenu biće uže od ličine usukane!

*svaki neparni ajet 1, 3 i 5 govori o kazni , dok parni 2 i 4 ne govore o kazni.
si ti ajeti neparni 1, 3 i 5 koji govore o kazni, imaju svaki po 15 slova u orginalnom Kuranu arapskom

*Rijec Leheb (rasplamsala vatra) je 15a rijec u suri.

*Kada saberemo sve ajete u suri Leheb 1+2+3+4+5=15 dobijemo broj 15.

*Od sure Leheb do kraja Kur’ana im 15 ajeta, 4+5+6=15.

Mozda se pitate zasto bas sa brojem 15 da je ova sura programirana na ovakav nacin?
Ebu Leheb(sto znaci Otac rasplamsale vatre) je bio jedan od velikih neprijatelja poslanika Muhammeda u pocetku islama. Od pocetka objave Kur’ana Ebu Leheb je jos zivio 15 godina dok nije umro i usao u tu Dzehennemsku rasplamsalu vatru(Leheb) kojom mu se prijetilo. Objava Kur’ana pocela 609 godine a Ebu Leheb je umro 624 godine,
(609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623) = 15 godina

pa Sura u pocetku islama kada je objavljena nagovjestava kodirano za koliko godina ce umrijeti i uci u tu Vatru u paklu kojom mu se prijetilo.

a ovo je samo jedna vrsta kodiranja sa ovom surom, pogledajte ovo fascinantno kodiranje u ovoj suri

Kako neko moze reci za ovaj primjer da je slucajnost:

Sve neparne rijeci u suri imaju 3049 brojcanu vrijednost ukupno
Sva neparna slova u suri imaju 3049 brojcanu vrijednost ukupno

Sve parne rijeci u suri imaju 2382 brojcanu vrijednost ukupno
Sva parna slova u suri imaju 2382 brojcanu vrijednost ukupno

Image

Nema teoretske sanse da covjek ovako nesto moze u svojoj glavi sastaviti, jer kada posmatramo na ova brojcana cuda Kurana moramo se postaviti u Muhammedovu obucu

Zasto brojcana cuda u Kur’anu su dokaz da Kur’an dolaz od Allaha a ne od ljudi?

Neko ce mozda reci sta je tesko napisati neke rijeci odredjen broj puta kao naprimjer “meleci” i “sejtani” spomenuti obadvoje 88 puta. Takva osoba nije upucena kako je tekla objava i u kojim okolnostima je objava spustana na zemlju. Sad cemo detaljno navesti nekoliko tacaka zasto je nemoguce da brojcana cuda Kur’ana mogu doci od Muhammeda ili bilo kojeg covjeka iz tog doba.
Prvo moramo tu situaciju sagledati iz Muhammedove s.a.v.s perspektive, kada bi neko htio da kreira knjigu kao Kur’an mora se postavit na Muhammedovu s.a.v.s poziciju:

-Muhammed je bio nepismen, niti je znao citati ni pisati, pa osoba koja pokusa napraviti slicnu knjigu Kur’anu mora biti nepismena kao pocetna tacka da bi sporedjenje bilo ekvivalentno sa poslanikom Muhammedom.

-U to vrijeme nisu imali racunare, digitrone, Kur’anske pretrazivace gdje mozemo pretraziti koliko puta je koja rijec spomenuta, nisu imali dovoljno papira ni olovke u tom vremenu, pa su pisali Kur’an na razne materijale kao zivotinjska koza, kamenje, suho lisce, keramika itd
Znaci moze samo da se osloni na svoj razum ako bi htio da se upusti u jednu takvu avanturu da pokusa napisati knjigu slicnu Kur’anu i tvrditi da je moguce iz svoje glave sastaviti takvu knjigu.

-Dogadjaji iz tvog zivota kreiraju sadrzaj knjige. Kada se nesto desi, moras dati znak kada pocinje tvoja “imaginarna objava”, i onda poceti recitaciju iz svoje glave dok tvoji pisari ce to zapisivati a ne smije biti
ikakvog prepravljanja teksta nakon sto se tekst recitira, kao sto ga nije bilo u vremenu poslanika nego kada poslanik Muhammed recitira objavu ona se zapise i tu nesmije vise doci do ikakvog prepravljanja osim ako pisar greskom napise pogresno. Ako bi se onaj koji recitira objavu predomislio se kad se tekst napise, to bi bio znak da je taj covjek lazov da mu objava ne dolazi.
Slucaj iz poslanikova zivota koji je formirao sadrzaj Kur’ana, 58:1 Allah je čuo riječi one koja se s tobom(Muhammede) o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala – a Allah čuje razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi.
Znaci situacija je takva da se ne moze samo sjesti i recitirati sta ti padne na um, nego desavanja kao rasprava izmedju ljudi, neko nekog optuzi za nesto, kaze ili uradi nesto sto ne bi smio itd sve te sitnice uticu na sadrzaj tvoje knjige i sve se to mora uzeti u obzir. Moras u glavi da vodis evidenciju gdje i koliko se rijeci spomenulo, neke rijeci vise ne smijes ni spomenuti u knjizi kao recimo ako se spomenulo 365 rijec dan, a hoce da to korespondira na dane u jednj solarnoj godini, onda rijec dan se vise ne smije spomenuti u recitaciji, jer ako se spomene, kodiranje ce se odmah unistiti.

-Da bi potpuna situacija bila kao u poslanika koji je prosao kroz razne nedace u zivotu, moramo spomenuti i okolnosti u kojima je objava dolazila. Poslanik je bio pretucen, ponizavan, muslimani zivjeli u torturi, nametnute ekonomske sankcije, glad, zedj, tuga zbog gubitka clanova familije, ratno stanje zbog silnih napada musrika i zidovskih plemena. Zamisli se sad da si u ratnom stanju, gdje se puca na sve strane, hoces da recitiras tekst iz svoje glave koje ces tvrditi da je Bozija objava, tesko je za povjerovati da bi to neki lazov koji izmislja, uopste htio raditi i mogao raditi to u svim tim gore spomenutim okolnostima.

-Jedna od otezavajucih okolnosti programiranja knjige jeste i to sto ajeti nisu bili numerisani, nego su krajevi ajeta oznacavani sa vise tacaka, kasnije se to oznacavalo simbolima ili dekoracijama u obliku ruze na primjer. Numerisanje ajeta je doslo kasnije u historiji islama, da bi lakse mogli referisati na ajete kao naprimjer ajet 2:286, to znaci druga sura ajet 286.
Hajde sad zamisli te, da osoba koja hoce da imitira poslanika i stvara svoju knjigu gdje je sabrana sva objava, ta osoba uopste nema orijentaciju tokom svoje recitacije gdje se koji tekst nalazi u kojem ajetu brojcano.
Nemati numerisane ajete ispred sebe cini programiranje knjige jako tesko pa skoro nemogucom misijom.

-Mozda najteza tacka od svih gore nabrojanih jeste programiranje buducih dogadjaja u knjizi. Ovo nema potrebe previse elaborirati zbog cinjenice da jedino sveznajuce bice jedino moze da zna buducnost, kad, u koliko sati, minuta, sekundi ce se nesto desiti, gdje i ko ce to djelo pociniti.

Sad kad znamo sve okolnosti u kojima je objava dolazila, jasnije nam bude zasto je Kur’an knjiga od Boga a ne od ljudi.
Drekavac22

#299 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

GAU8 wrote: 22/02/2022 15:42 Neko je jednom rekao: "Ako Ga ima, bolje mu je da Ga nema..." :run:
hajde Boga ti objasni sta to znaci :-)
Plavo-bijeli

#300 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Plavo-bijeli »

jos se forsira prica da je Muhammed bio nepismen iako ima koliko hoces hadisa u kojima se vidi da je znao i citati i pisati... i ono bas moras bit udaren u glavu i forsirati to non stop..
Post Reply