Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Avonmusk

#251 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

sime_cipol wrote: 21/02/2022 10:29
Transfair wrote: 21/02/2022 09:36

Pusti plemiku, nego de citiraj neku znanstvenu studiju koja dokazuje ucinkovitost lijecenja kuranom pod laboratorijskim uvjetima u odnosu na lijecenje u kontrolnim grupama ciji clanovi bi uzimali farmaceutske lijekove ili nebi bili tretirani uopce.

Ako nemas, predazem ti da provedes jedno takvo istrazanje. Siguran sam da mozes pronaci investitore iz muslimanskih zemalja koji su spremni da financiraju takvo istrazivanje.

Mogli bi pomoci mnogim ljudima ako budes u pravu a islamska zaednica bi mogla onda dobiti nove izvore prihoda.

I ne zaboravi da nam javis rezultate.
Vjerujes li u cudesna izlječenja gdje su ljudi ozdravili nakon obilaska marijanskih svetišta, nakon koji su ta mjesta proglasena svetistima i od same crkve?
Da.
Avonmusk

#252 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 10:40
Avonmusk wrote: 21/02/2022 10:24

Zaista me zabrinjava to tvoje :ja sam pronasao u drugoj knjizi, u tvojim postovima isto te slicnosti, pa to ne znaci da si oborio njegove pronalalske, za jednog phd trebao bi znati da kad hoces nesto opovrgnuti uzmes tu tvrdnju i dokazes suprotno, ti dokazujes da drekavac nema mercedesa jer eto ti imas bmw! Na tom nivou ke tvoj dokaz.
Naravno da nisam oborio ono sto je izbrojao ali sam potpuno obezvrijedio rezultat tog brojenja. Jer ako u svakom tekstu mozes vrlo lako naci slicne poveznice, zasto uopce brojati.
Eto sam priznajes da nisi oborio. Hvala. Drekavac samo nastavi dalje.
Avonmusk

#253 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Plavo-bijeli wrote: 21/02/2022 11:11
Avonmusk wrote: 20/02/2022 23:32

Cak se pominje u tome kako dan i noc jedno drugo omotavaju u smislu vrtnje, pa ti ova prica o ravnoj zemlji bas i nema uporista, a to sto je neko bukvalista pa rijec prostirati smatra da znaci ravnina , e pa malo se zayebao, jer se prostirati moze i po zakrivljenim povrsima. @Plavo-bijeli .
5:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste

20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.

43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da stignete kuda naumite;

50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje,

51:48: i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –

71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom

78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili

79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao,

88:20: i Zemlju – kako je prostrta?!

91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini,

ili napr sammo jedan ajet preveden od raznih osoba koji su stručnjaci arapskog jezika:

20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro
- Sahih International: [It is He] who has made for you the earth as a bed
- Pickthall: Who hath appointed the earth as a bed
- Yusuf Ali: "He Who has, made for you the earth like a carpet spread out
- Muhammad Sarwar: It is God who has made the earth as a cradle for you
- Mohsin Khan: Who has made earth for you like a bed (spread out)
- Arberry: He who appointed the earth to be a cradle for you

Mozes mislit najveće si biće ikada i nigdje ne napišeš "nemojte imati robove i nemojte trgovati sa njima" ili "ako djevojčica ima 9 ljeta nemojte još spavati sa njom" ali iskoristiš to da pišeš non stop da je zemlja kao krevet, da je kao ćilim... pa po cemu prostires cilim ne prostires ga po lopti...

50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali
Sahih International: And the earth - We spread it out and cast therein firmly set mountains and made
Pickthall: And the earth have We spread out
Yusuf Ali: And the earth- We have spread it out
....

Pa šta znači to više spread out
Google kaže :
spread /sprɛd/ v., spread, spread•ing, n.
v.

to stretch out, esp. over a flat surface: [~ + object]Spread the blanket under the tree.[no object]The blanket will spread far enough for both of us to sit on it.

u 10 ajeta non stop spominje da je 'spreadana' .. 10 ajeta.. koliko se moglo stvari dodati i upozoriti i bolje iskoristiti prostor u knjizi za preko milijardu ljudi koji ce to pratiti.. tipa .. ako te zena prevari odvedi je na sud, pa ako se dokaze onda je ostavi jer postoji toliko zena na svijetu koje tebe zasluzuju... a ako zasluzuje kaznu bit ce kaznjena na buducem svijetu..a ne odmah je bicuj i kamenuj itd...
Odlicno majstore, samo mi odgovori na ova pitanja:

Na cemu je spavao/spavali prvi ljudi, na cemu spavas kad odes planinariti?
Jel se trenutno svemir spreda/ siri?
Mozes li se raspitati u porodici i okolini je li bilo slucajeva da su se ljudi zenili u 15, 16 godini, a djevojke udavale u 14?
Je li te ikada naljutilo vlastito dijete, i jesi li zagalamio ili ne daj Boze udario ga?
Je li ti poznat iko ko trenutno radi ili je radio kod privatnika i kakav je odnos gazda- radnik?
Je li znas da se neko brdo ili planina urusila?

Samo odgovori iskreno.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#254 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by TojoOptics »

Evo majstora mjerenja, laktadžija Hikmet prešaltava lakte u metre i stope. Lijeci bolesti i skida uroke. Lebdi po narudžbi. Priziva duha iz papuče.

Image
Transfair

#255 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 17:37
Tepih se moze prostrti i po zakrivljenim povrsima,
Mozes li demonstirati kako prostrti tepih po globusu?

A ovo ostalo je gomila apologetskog sranja.
Sasvim je jasno da autori kurana nisu imali pojma sto su ustvari zvijezde, pa cak ni to da je sunce jedna obicna osrednja zvijezda.

A ovo za ropstvo, to se naravno ne moze oprati nikako. Ja mislim da ce ovo biti jedna od znacajnih tocaka zbog koje ce muslimani napustati islam u buducnosti, nakon sto im se moralni kompas pomjeri kao sto je to bio slucaj na zapadu u zadnjih 50 godina.
Avonmusk

#256 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 17:48
Avonmusk wrote: 21/02/2022 17:37
Tepih se moze prostrti i po zakrivljenim povrsima,

Sasvim je jasno da autori kurana nisu imali pojma sto su ustvari zvijezde, pa cak ni to da je sunce jedna obicna osrednja zvijezda.

A ovo za ropstvo, to se naravno ne moze oprati nikako. Ja mislim da ce ovo biti jedna od znacajnih tocaka zbog koje ce muslimani napustati islam u buducnosti, nakon sto im se moralni kompas pomjeri kao sto je to bio slucaj na zapadu u zadnjih 50 godina.
Pa uzmi jaro tepih i prostri ga po globusu, viskove odsjeci i eto ga, kao da je to problem, pa djeca to naprave!

Ako si uzeo kredit , ti si vec rob banke, al mislis da upravljas svojim zivotom. Pa unazad 100 godina preci su nam/vam bili kmetovi, pa i danas ljudi moraju da rade za gazde koji ih eksploatisu, al eto slobodni su prividno!

Islam i pored tih "slabih tacaka" vidimo da je najbrze rastuca religija i to gle cuda na zapadu!
A to sto ti mislis za buducnost su samo nagadjanja inemaju nikakvu dokaznu snagu!
mirah

#257 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by mirah »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:03

Pa uzmi jaro tepih i prostri ga po globusu, viskove odsjeci i eto ga, kao da je to problem, pa djeca to naprave!

Ako si uzeo kredit , ti si vec rob banke, al mislis da upravljas svojim zivotom. Pa unazad 100 godina preci su nam/vam bili kmetovi, pa i danas ljudi moraju da rade za gazde koji ih eksploatisu, al eto slobodni su prividno!

Islam i pored tih "slabih tacaka" vidimo da je najbrze rastuca religija i to gle cuda na zapadu!
A to sto ti mislis za buducnost su samo nagadjanja inemaju nikakvu dokaznu snagu!
Allah je svemoguć,sveznajući i td. pa tako odlično poznaje matematiku,fiziku,hemiju, biokogiju,astrologiju i sve što postoji na zemlji.
Ali pošto to samo Allah zna,mi ne znamo,moramo da učimo te predmete u školi i kada steknemo znanje uzmemo Kur an i nađemo potvrdu u onom što smo učili.
No nešto drugo je u pitanju.
Razgovarao sam sa jednim imamom i on mi je rekao da postoje četiri vrste ljudi.
Oni kojima je dato znanje i bogatstvo
Oni kojima je dato znanje ali ne i bogatstvo
Oni kojima je dato samo bogatstvo ali ne i znanje
Oni kojima nije dato ni znanje ni bogatstvo.

E sad, možemo mi da se lažemo koliko hoćemo ali ovo u današnjem svetu ne može da prođe.
Transfair

#258 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Kazem ja,hrpa apologetskog sranja.

Pise li u kuranu ili hadisma ista o sječi viškova ćilima pri prostiranju?

Ocito je da ti ne bi imao nista protiv da ti kcerke budu robinje. Vjerovatno im je to bolje nego se zavalit u kakav kredit astagfirulah?

Ne, nabrze raste broj ateista. Broj muslimana raste iskljucivo samo zbog jake imigracije i visokog nataliteta a ne zbog nekih dobrih argumenata za autenticnost islamskih dogmi.
Avonmusk

#259 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

mirah wrote: 21/02/2022 18:18

Allah je svemoguć,sveznajući i td. pa tako odlično poznaje matematiku,fiziku,hemiju, biokogiju,astrologiju i sve što postoji na zemlji.
Ali pošto to samo Allah zna,mi ne znamo,moramo da učimo te predmete u školi i kada steknemo znanje uzmemo Kur an i nađemo potvrdu u onom što smo učili.

E sad, možemo mi da se lažemo koliko hoćemo ali ovo u današnjem svetu ne može da prođe.
Mislis na ove 4 kategorije? Ne mora nuzno to ni da prodje, al ne znaci da ne mozes naci primjeri tih kategorija!
A sto se tice nauka i ostalog, nekome je to putokaz, a nekome opet otklon od vjerovanja, zavisi kako to covjek dozivi?
Avonmusk

#260 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 18:31

Ocito je da ti ne bi imao nista protiv da ti kcerke budu robinje. Vjerovatno im je to bolje nego se zavalit u kakav kredit astagfirulah?

Ne, nabrze raste broj ateista. Broj muslimana raste iskljucivo samo zbog jake imigracije i visokog nataliteta a ne zbog nekih dobrih argumenata za autenticnost islamskih dogmi.
Onaj Koji s mjerom stvara zna koliko je potrebno, a mi ljudi moramo sjeci, jer i kad izracunamo koliko nam treba dobijemo brojeve koje ne mozemo dovoljno precizno izrezati!
Neka ateista, prije ce preci na islam kao takvi!
A o ropstvu, znate da je preporuceno oslobadjati robove, znate da se s njima treba ophoditi ko ih zadrzi kao sa svojim ukucanima, a to sto pojedini krivo interpretiraju to da su apsolutne gazde tih robova e to je do njihovih mozgova.
A do prije 30 godina imali ste robovee na golom otoku, cak i gore nego robove, i jos cete reci da danas nema robovlasnistva, ima ga itekako, najvise prikrivenog.

Mnogi zapadnjaci su prigrlili islam i drze se bolje nego pojedini rodjeni u Mekki i to je fakt, tako da ta prica o imigraciji je samo djelomican razlog rasta broja muslimana, opet kazem, ne znaci da je svako covjek koji tvrdi da je musliman ujedno i musliman, ili dobar covjek!

Ateizam nije religija!
Transfair

#261 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:45

Onaj Koji s mjerom stvara zna koliko je potrebno, a mi ljudi moramo sjeci, jer i kad izracunamo koliko nam treba dobijemo brojeve koje ne mozemo dovoljno precizno izrezati!
A o ropstvu, znate da je preporuceno oslobadjati robove, znate da se s njima treba ophoditi ko ih zadrzi kao sa svojim ukucanima, a to sto pojedini krivo interpretiraju to da su apsolutne gazde tih robova e to je do njihovih mozgova.
A do prije 30 godina imali ste robovee na golom otoku, cak i gore nego robove, i jos cete reci da danas nema robovlasnistva, ima ga itekako, najvise prikrivenog.

Mnogi zapadnjaci su prigrlili islam i drze se bolje nego pojedini rodjeni u Mekki i to je fakt, tako da ta prica o imigraciji je samo djelomican razlog rasta broja muslimana, opet kazem, ne znaci da je svako covjek koji tvrdi da je musliman ujedno i musliman, ili dobar covjek!
Nebitno, sama cinjenica da islam ne zabranjuje ropstvo upucuje na to da nikakvo svemoguce bice nije pisalo kuran, nego da su ga pisali ljudi sa mnogo nizim stanjem svijesti od prosjecnog covjeka danas.
belfy

#262 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 21:44
belfy wrote: 20/02/2022 19:21 drug Smrle, ja sam siguran da ti ne razumijes sta sam ja zelio reci i zato to opet svodis na ove priproste stvari tipa - "reci mi da sam pogresno izbrojao". (ili pogresno sabrao, oduzeo, podijelio...) to je tvoj vrh i dalje od toga ne ide. sve ovo smo preradili u prosloj temi. nista, onda procitaj prvo onu ili da ti ponavljamo odgovore sa nje?
i sta se htio reci?

imas li sta da kaze o ovoj temi?
ti se malo zahebajes, a? pa postavio sam ti staru temu na kojoj sam ti odgovorao i gdje ti je na dosta toga odgovoreno. ti bi sada okrenuo jos jedan krug, jer nemas sta nova ponuditi, da i ja ponavljam sve sto sam rekao? nije mi toliko dosadno u zivotu i imam pametnijih stvari da radim od ponavljanja iznova i iznova. mada, evo, ponovit cu onu staru mudrost jednog nama dragog naucnika: “Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.” evo, malo sam uvecao i dodao boju da bi mogao bolje primjetiti, jer prosli put nisi...
Bloo
Globalna šefica

#263 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

Disclaimer za nove i stare (očito se zaboravilo):

Postovi o seksualnim odnosima sa djecom, age of consent itd će biti brisani, a forumaši trajno banovani.
Drekavac22

#264 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 21/02/2022 18:55 Nebitno, sama cinjenica da islam ne zabranjuje ropstvo upucuje na to da nikakvo svemoguce bice nije pisalo kuran, nego da su ga pisali ljudi sa mnogo nizim stanjem svijesti od prosjecnog covjeka danas.
da bolje poznajes islam uvidio bi da islam dosao da oslobodi ljude ropstva.

a oni robovi koji jos nisu oslobodjeni treba da budu tretirani kao clanovi familije.
Drekavac22

#265 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

belfy wrote: 21/02/2022 18:57
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 21:44

i sta se htio reci?

imas li sta da kaze o ovoj temi?
ti se malo zahebajes, a? pa postavio sam ti staru temu na kojoj sam ti odgovorao i gdje ti je na dosta toga odgovoreno. ti bi sada okrenuo jos jedan krug, jer nemas sta nova ponuditi, da i ja ponavljam sve sto sam rekao? nije mi toliko dosadno u zivotu i imam pametnijih stvari da radim od ponavljanja iznova i iznova. mada, evo, ponovit cu onu staru mudrost jednog nama dragog naucnika: “Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.” evo, malo sam uvecao i dodao boju da bi mogao bolje primjetiti, jer prosli put nisi...
pusti mi suplju, nista nije odgovoreno ni na ovoj ni na onoj temi, daj mi nesto konkretno :) kako da se ospore ova brojcana cuda Kurana.
mirah

#266 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by mirah »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:37
mirah wrote: 21/02/2022 18:18

Mislis na ove 4 kategorije? Ne mora nuzno to ni da prodje, al ne znaci da ne mozes naci primjeri tih kategorija!
A sto se tice nauka i ostalog, nekome je to putokaz, a nekome opet otklon od vjerovanja, zavisi kako to covjek dozivi?
U Kur an u piše- kome Allah da-.Šta ćemo sa onima kojima ne da? Vrlo problematično pitanje.
Moj rođak je stomatolog,već 30 godina, i ima znanje a ima i 'imanje",tj. bogat je. Opet na drugoj strani imaš onog koji cijepa drva i nije bogat , već se muči čitavog života. I to je pravedno?
Nije i nikad neće biti.
Doktori i ljekari na našim prostorima imaju i znanje i bogatstvo (ako može tako da se kaže).
Drekavac22

#267 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 21/02/2022 20:25
Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:37

U Kur an u piše- kome Allah da-.Šta ćemo sa onima kojima ne da? Vrlo problematično pitanje.
Moj rođak je stomatolog,već 30 godina, i ima znanje a ima i 'imanje",tj. bogat je. Opet na drugoj strani imaš onog koji cijepa drva i nije bogat , već se muči čitavog života. I to je pravedno?
Nije i nikad neće biti.
Doktori i ljekari na našim prostorima imaju i znanje i bogatstvo (ako može tako da se kaže).
Po Kuranu kada Allah daje imetak nekome ne znaci da ga voli, ili preferira nesto, cak moze da bude davanje imetka u sklopu kazne, da misli covjek da ga Bog voli ali Bog mu daje kako bi ga jos vise kaznio na buducem svijetu.

i ne samo to, nego kada nekom Bog daje imetak, to je iskusenje za tog covjeka...i moze da bude kaznjen zbog toga ako kiksa na tom iskusenju.

Dovoljno je da ne dajes zekat na to niti sadaku, da ti slijedi kazna na buducem svijetu.

dok siromah ce prije uci u Raj nego bogatas, a obadvjica vjernici, siromasi nece morati polagati racun za svoje siromastvo, dok bogatasi ce morati polagati racune kod Boga za svoje bogastvo, u sta se ulagalo, da li je steceno na dozvoljen nacin itd
Drekavac22

#268 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

bezveze vam je prica o tom prostiranju, jer u arapskom sto pise je prosiriti, a kod korkuta napisao prostrijeti a to nije bas najbolji prevod.
belfy

#269 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:03 Pa uzmi jaro tepih i prostri ga po globusu, viskove odsjeci i eto ga, kao da je to problem, pa djeca to naprave!

ti si neki priljepak Srmleta koji, kao takav, ne moze biti cak ni na nivou Smrleta. ti sve vrijeme na temi navijes za njega sa tribina i samo cekas da ti se neko javi da bi i ti pokusao reci koju... eli evo da ti za ovo podebljano dam jednu referencu - zapad je, ne samo najveca, nego i jedina odrednica svih onih koji bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu" i postanu glasniji.. ali, cak i sa svim ovim recenim ti si u krivu, ali necu ni pokusavati razloziti zasto. bit ce dovoljno ako budes razumio ovo sto napisah.

mislim da ces ti, kao i Smrle biti najbolji primjer ovoga sto napisah, ali ostavljam mogucnost i da gresim. odakle se ti javljas?
Drekavac22

#270 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

belfy wrote: 21/02/2022 20:50
Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:03 Pa uzmi jaro tepih i prostri ga po globusu, viskove odsjeci i eto ga, kao da je to problem, pa djeca to naprave!

ti si neki priljepak Srmleta koji kao takav ne moze biti cak ni na nivou Smrleta. ti sve vrijeme na temi navijes za njega sa tribina i samo cekas da ti se neko javi da bi i ti pokusao reci koju... eli evo da ti za ovo podebljano dam jednu referencu - zapad je, ne samo najveca, nego i jedina odrednica svih onih koji bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu" i postanu glasniji.. ali, cak i sa svim ovim recenim ti si u krivu, ali necu ni pokusavati razloziti zasto. bit ce dovoljno ako budes razumio ovo sto napisah.

mislim da ces ti, kao i Smrle biti najbolji primjer ovoga sto napisah, ali ostavljam mogucnost i da gresim. odakle se ti javljas?
bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu"

sta bude kad se cacka mravinjak pored kuce???

pa mravi krenu ti u kucu uci....ako si pametan skontat ces sta hocu da kazem ovdje :roll:
mirah

#271 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by mirah »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:36
mirah wrote: 21/02/2022 20:25

Nije i nikad neće biti.
Po Kuranu kada Allah daje imetak nekome ne znaci da ga voli, ili preferira nesto, cak moze da bude davanje imetka u sklopu kazne, da misli covjek da ga Bog voli ali Bog mu daje kako bi ga jos vise kaznio na buducem svijetu.

i ne samo to, nego kada nekom Bog daje imetak, to je iskusenje za tog covjeka...i moze da bude kaznjen zbog toga ako kiksa na tom iskusenju.

Dovoljno je da ne dajes zekat na to niti sadaku, da ti slijedi kazna na buducem svijetu.

dok siromah ce prije uci u Raj nego bogatas, a obadvjica vjernici, siromasi nece morati polagati racun za svoje siromastvo, dok bogatasi ce morati polagati racune kod Boga za svoje bogastvo, u sta se ulagalo, da li je steceno na dozvoljen nacin itd
A koji je to dozvoljen način za sticanje bogatstva ? Prvo i poslednje jeste da se u Islamu ne priznaje siromaštvo( knjiga Islam i siromaštvo).
Evo samo jedan mali primer kako sve to radi.
Ako ja i ti imamo po 100 maraka,da bih ja imao 150 moram da uzmem od tebe 50.
Znači ako imaš 4 milona Bošnjaka i svi (po pravdi) imaju po 100 000 km,da bi neki Bošnjak imao 150 000 on mora da uzme od tebe ili nekog drugog Bošnjaka 50 000.
I tako se stvaraju klasne razlike koje su samo jedan od primera koji nagoveštavaju probleme koji se nikada i ne rešavaju,jer postoji priča ( neko javno mnjenje) da je uvijek bilo tako,odnosno da je uvijek bilo bogatih i siromašnih.
belfy

#272 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by belfy »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:52
belfy wrote: 21/02/2022 20:50

ti si neki priljepak Srmleta koji kao takav ne moze biti cak ni na nivou Smrleta. ti sve vrijeme na temi navijes za njega sa tribina i samo cekas da ti se neko javi da bi i ti pokusao reci koju... eli evo da ti za ovo podebljano dam jednu referencu - zapad je, ne samo najveca, nego i jedina odrednica svih onih koji bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu" i postanu glasniji.. ali, cak i sa svim ovim recenim ti si u krivu, ali necu ni pokusavati razloziti zasto. bit ce dovoljno ako budes razumio ovo sto napisah.

bjeze iz tog divnog "islamskog svijeta". a onda na tom divnom zapadu iskoriste slobode koje nisu imali u "islamskom svijetu"

pa mravi krenu ti u kucu uci....ako si pametan skontat ces sta hocu da kazem ovdje :roll:
ti ovo sada stitis ovog svog jarana kojeg si pozvao ovdje da on ne bi slucajno odgovorio? koji je smisao odgovarati na pitanje koje je postavljeno nekom drugom direktno? bojis se da njegov odgovor ne bude neka nebuloza jer ga poznajes bolje?
Avonmusk

#273 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 18:55
Avonmusk wrote: 21/02/2022 18:45

Nebitno, sama cinjenica da islam ne zabranjuje ropstvo upucuje na to da nikakvo svemoguce bice nije pisalo kuran, nego da su ga pisali ljudi sa mnogo nizim stanjem svijesti od prosjecnog covjeka danas.
A vidimo s druge strane da zabranjuje sve stvari koje stete ljudskon zdravlju, pa opet cete opravdati te stvari.
Drugo, ne znate mudrost zasto je nesto zabranjeno a nesto drugo nije, imas cak pricu u seri kehf , kada Musa a.s. putuje s covjekom koji ina veliko znanje, pa se sam zacudis sta se sve tu desava.
Drekavac22

#274 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 21/02/2022 20:53
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:36

A koji je to dozvoljen način za sticanje bogatstva ? Prvo i poslednje jeste da se u Islamu ne priznaje siromaštvo( knjiga Islam i siromaštvo).
Evo samo jedan mali primer kako sve to radi.
Ako ja i ti imamo po 100 maraka,da bih ja imao 150 moram da uzmem od tebe 50.
Znači ako imaš 4 milona Bošnjaka i svi (po pravdi) imaju po 100 000 km,da bi neki Bošnjak imao 150 000 on mora da uzme od tebe ili nekog drugog Bošnjaka 50 000.
I tako se stvaraju klasne razlike koje su samo jedan od primera koji nagoveštavaju probleme koji se nikada i ne rešavaju,jer postoji priča ( neko javno mnjenje) da je uvijek bilo tako,odnosno da je uvijek bilo bogatih i siromašnih.
A koji je to dozvoljen način za sticanje bogatstva ?
radis dobar posao, bavis se trgovinom znas preprodavati stvari, otvaras nove biznise, pokreces poljoprivredu, ulazes u nekretnine itd
Drekavac22

#275 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

belfy wrote: 21/02/2022 20:54
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 20:52

ti ovo sada stitis ovog svog jarana kojeg si pozvao ovdje da on ne bi slucajno odgovorio? koji je smisao odgovarati na pitanje koje je postavljeno nekom drugom direktno? bojis se da njegov odgovor ne bude neka nebuloza jer ga poznajes bolje?
ti ovo sada stitis ovog svog jarana kojeg si pozvao ovdje da on ne bi slucajno odgovorio?
koga sam to pozvao covjece????? :-)
bojis se da njegov odgovor ne bude neka nebuloza jer ga poznajes bolje?
nije nego pripomozem samo u odgovorima.
Post Reply