Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post Reply
MorningStar

#276 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:32
dale cooper wrote: 09/01/2021 21:24
Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:10

Nisam se mislio uključivati u besmisleno polemisanje s tobom ali oprosti je li znaš da mnogi preispituju lik i djelo Kolumba čak dotle da su mislim neke zemlje otvoreno postavile pitanja proslave istog, Pogotovo Afroamerikanci, s pravom. Rušenje statue nije isto kao i nasilni ulazak u vladine institucije. Naravno ne opravdava se ali srušiti kup je vandalizam a nasilan ulazak u vladine zgrade vrlo ozbiljan zločin. Eto to je ukratko razlika.

https://www.washingtonpost.com/news/pos ... umbus-day/
:thumbup: Ista stvar je i sa statuama sa juga Amerike iz građanskog rata koje su nedavno počeli micati. Žalosno je štu su nakon toliko godina
bili potrebni protesti i nemiri da se shvati da su te stvari konstantan podsjetnik na bolnu i krvavu prošlost Amerike za cijelu jednu populaciju. :|
Do duše i ja sam tek kasnije o tome čitao dok smo u školi kao djeca učili da je Kolumbo neki poseban super dobar ćikica koji je eto iz radoznalosti samo tako otkrio Ameriku i sve dole ispod centralne Amerika. U suštini svi ti istraživaći su bili psi rata koji su donosili uglavnom smrt i pošast od Portugalaca, Španaca i ostalih "civiliziranih" uz krst i oganj.
Znaci kriv sto je otisao da istrazuje i naletio na ono sto danas zovemo amerika, jer eto :lol:

Sta rec koju posluku porat.
dale cooper

#277 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by dale cooper »

smijesni_ste wrote: 09/01/2021 21:29 Samo da utvrdimo gradivo, BLM su napadali policijske stanice

https://nypost.com/2020/08/24/blm-prote ... n-on-fire/
Tačnije bila je zapaljena tenda na zgradi koja je povezana sa policijskom stanicom.

Image

https://www.oregonlive.com/portland/202 ... unday.html
Milenkov buraz

#278 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 09/01/2021 21:32
Postoji jedna poslovica znas , koju ti koja si demokrata - dakle izuzetno obrazovana i pametna :D za razliku od selJoka republikanaca :D

Pitase jednog rimljanina - zasto ne unistite spomenike koje je Musolini napravio - a ovaj odgovori , da smo tako spomenike rusili nebi danas bilo ni koloseuma niti pola Rima.

Sve te statue su historija , dobra i losa amerike , ljudi koji su zivili u drugacijim vremenima i socijalnim normama.Suditi nekome ko je zivio prije 200 godina po danasnjim socioloskim normama je degenizam - poput gender studija :D
E dobro, onda ćemo i mi ostaviti spomenik Draži Mihajloviću...nekako u toj kategoriji i ravni je i Columbo narodima Amerike, ako ne i gore. :oops:
Milenkov buraz

#279 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 09/01/2021 21:33
Znaci kriv sto je otisao da istrazuje i naletio na ono sto danas zovemo amerika, jer eto :lol:

:lol: Koji naivac...glavni motiv je bilo zlato i ostale sirovine, kakvo ba istraživanje. Istraživanje jeste nakon 20 mjesta ispred ostalih prioriteta, zlata, sirovine, robova...itd. Misliš da su kraljevi i kraljice davali novac za istraživanje, da znaš da jesu. :lol:
MorningStar

#280 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:35
Postoji jedna poslovica znas , koju ti koja si demokrata - dakle izuzetno obrazovana i pametna :D za razliku od selJoka republikanaca :D

Pitase jednog rimljanina - zasto ne unistite spomenike koje je Musolini napravio - a ovaj odgovori , da smo tako spomenike rusili nebi danas bilo ni koloseuma niti pola Rima.

Sve te statue su historija , dobra i losa amerike , ljudi koji su zivili u drugacijim vremenima i socijalnim normama.Suditi nekome ko je zivio prije 200 godina po danasnjim socioloskim normama je degenizam - poput gender studija :D
E dobro, onda ćemo i mi ostaviti spomenik Draži Mihajloviću...nekako u toj kategoriji i ravni je i Columbo narodima Amerike, ako ne i gore. :oops:
Prvo drazi su sklepali spomenike u zadnjih 20 godina.

Drugo ... Columbo - Draza mihajlovic :lol:

Sta je to columbo uradio afroamerikancima jos cekam da kazes :lol: ili domorodcima amerike , da si rekao Hernan Cortez pa hajd.

Nazalost razocarao si me , izgleda da demokratski liberali i nisu bas toliko obrazovani i pametni :D
General War

#281 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by General War »

smijesni_ste wrote: 09/01/2021 21:33
General War wrote: 09/01/2021 21:32 I jedni i drugi u cuzu...jos ako ih kako mogu izmejesat :mrgreen:
Ne zna se ko je nenormalniji.
Kada sve sabereš i oduzmeš, ispada tako kako si naveo...
U bobu....seljadija Vs ciganija.
MorningStar

#282 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:37
MorningStar wrote: 09/01/2021 21:33

:lol: Koji naivac...glavni motiv je bilo zlato i ostale sirovine, kakvo ba istraživanje. Istraživanje jeste nakon 20 mjesta ispred ostalih prioriteta, zlata, sirovine, robova...itd. Misliš da su kraljevi i kraljice davali novac za istraživanje, da znaš da jesu. :lol:
Glavni motiv njemu je bio put do Indije - Cortezu zlato.Ne vidim sto je to bad guy ili kako kazes draza :lol: sto je otisao na brod i krenuo istrazivati + bio placen , jel ti djaba radis danas :lol:
General War

#283 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by General War »

MorningStar wrote: 09/01/2021 21:39

Sta je to columbo uradio afroamerikancima jos cekam da kazes :lol: ili domorodcima amerike , da si rekao Hernan Cortez pa hajd.

Nazalost razocarao si me , izgleda da demokratski liberali i nisu bas toliko obrazovani i pametni :D
.
.inace je Kolumbo dokazani knju klus klanovac :mrgreen:
MorningStar

#284 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

General War wrote: 09/01/2021 21:40
General War wrote: 09/01/2021 21:32 I jedni i drugi u cuzu...jos ako ih kako mogu izmejesat :mrgreen:
Ne zna se ko je nenormalniji.
Tacno , al jedne gledamo kao omaklo im se a fini su a drugi upravo izasli iz ralja sotone :lol:
dale cooper

#285 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by dale cooper »

Like many European explorers, Christopher Columbus encountered indigenous people throughout his voyages. There are three main sources of controversy involving his interactions with the indigenous people he labeled “Indians”: the use of violence and slavery, the forced conversion of native peoples to Christianity and the introduction of a host of new diseases that would have dramatic long-term effects on native people in the Americas.

In an era in which the international slave trade was starting to grow, Columbus and his men enslaved many native inhabitants of the West Indies and subjected them to extreme violence and brutality. On his famous first voyage in 1492, Columbus landed on an unknown Caribbean island after an arduous three-month journey.

On his first day in the New World, he ordered six of the natives to be seized, writing in his journal that he believed they would be good servants. Throughout his years in the New World, Columbus enacted policies of forced labor in which natives were put to work for the sake of profits. Later, Columbus sent thousands of peaceful Taino “Indians” from the island of Hispaniola to Spain to be sold. Many died en route.

Those left behind were forced to search for gold in mines and work on plantations. Within 60 years after Columbus landed, only a few hundred of what may have been 250,000 Taino were left on their island.

As governor and viceroy of the Indies, Columbus imposed iron discipline on what is now the Caribbean country of Dominican Republic, according to documents discovered by Spanish historians in 2005. In response to native unrest and revolt, Columbus ordered a brutal crackdown in which many natives were killed; in an attempt to deter further rebellion, Columbus ordered their dismembered bodies to be paraded through the streets.

In addition to the controversy over enslavement and violent rule, the “Age of Exploration” that Columbus helped lead had the additional consequence of bringing new diseases to the New World which would, over time, devastate the native populations of many New World islands and communities.

In the broader sense, historians have used the phrase “Columbian exchange” to describe the exchange of plants, animals and goods between the East and West that his voyages sparked. Though the effects were widespread and cannot all be dismissed as negative, critics of Columbus have asserted that the worst aspects of this exchange added up to biological warfare.

Eventually, his methods and actions caught up with Columbus. A number of settlers lobbied against him at the Spanish court, accusing Columbus of mismanagement. In 1500, the king and queen sent in a royal administrator, who detained Columbus and his brothers and had them shipped home. Although Columbus regained his freedom and made a fourth and final voyage to the New World, he had lost his governorship and much of his prestige.

This historical record has cast Columbus' legacy under a cloud of controversy. Protests at Columbus Day parades, efforts to eliminate him from classroom curricula and calls for changing the federal holiday have all followed. Beginning in 1991, dozens of cities and several states have adopted Indigenous Peoples’ Day, a holiday that celebrates the history and contributions of Native Americans—rather than Columbus.
https://www.history.com/news/columbus-day-controversy
MorningStar

#286 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Moram te razocarati ali 1500ih je ropstvo bilo mainstream :lol: i kako navedoh degenizam je suditi po danasnjim normama, daj onda idite rusite dzamije i poslanik muhamed je imao robova :lol:

Znas li stavove mahatme gandija o crncima ? Znas li sta je che gevara pisao u dnevniku o crncima , znas li ko su bili najveci trgovci robljem ? Znas li tko je bio jedan od najvecih "izvoznika" robova :D .... po ovoj neo liberalnoj "logici" sve bi trebalo pogaziti,porusiti,izbrisati do prije 50 god i okrenuti se izucavanju broja polova i izbjegavanju da nekoga offend nedaj boze :D

Dalje sta je Columbo uradio narodu Amerike vidis li sta napisa? Ciljno sam to napisao jer covjek nije ni boravio gdje su danasnje sad :lol:
Last edited by MorningStar on 09/01/2021 21:49, edited 1 time in total.
General War

#287 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by General War »

MorningStar wrote: 09/01/2021 21:41
General War wrote: 09/01/2021 21:40

Tacno , al jedne gledamo kao omaklo im se a fini su a drugi upravo izasli iz ralja sotone :lol:
Jastasu...to samo jezik pendreka i duge cijevi razumije...nema tu nacina da razumije ista drugo...danas gledam kako onaj skide onu gospoju sa vrata..upuca je ko zeca...kaze nista je ne moze zaustaviti...e pa 9mm ju je razuvjerio.
Milenkov buraz

#288 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Milenkov buraz »

Pa ti se provali u stilu statua je statua, šta ima veze, kao dobra i loša strana, pa ja ti odgovori u vezi statue ali ti u rednek stilu nastavljaš, samo naprijed. :thumbup: Uzmi Vasco da Gamu, ili bilo koga drugog "istraživača", pročitaj kako se radilo i šta su radili pa i taj Columbo sa svojom svitom.

Ti mene nisi razočarao pogotovo kada konstanto ispred i iza zareza stavljaš "space", samo potvrdiš o kakvom se redneku radi. :-)
MorningStar

#289 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:49

Pa ti se provali u stilu statua je statua, šta ima veze, kao dobra i loša strana, pa ja ti odgovori u vezi statue ali ti u rednek stilu nastavljaš, samo naprijed. :thumbup: Uzmi Vasco da Gamu, ili bilo koga drugog "istraživača", pročitaj kako se radilo i šta su radili pa i taj Columbo sa svojom svitom.

Ti mene nisi razočarao pogotovo kada konstanto ispred i iza zareza stavljaš "space", samo potvrdiš o kakvom se redneku radi. :-)
Evo ga sindrom "ja sam pametan vidis gdje ti je zarez" je udario , vrijeme je da se izbjegava diskusija sa tobom :lol:

Proud redneck:
Image :D
Last edited by MorningStar on 09/01/2021 21:54, edited 1 time in total.
smijesni_ste

#290 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by smijesni_ste »

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55554558

Ko smo mi da dovodimo u pitanje mišljenja i odluke stručnjaka? :oops:

Šalu na stranu, od svih tih 'rasističkih' incidenata čini mi se da će samo ovi iz Floyd slučaja u ćuzu
Milenkov buraz

#291 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 09/01/2021 21:50
Evo ga sindrom "ja sam pametan vidis gdje ti je zarez" je udario , vrijeme je da se izbjegava diskusija sa tobom :lol:
Grohotom se smijem tvojoj nesvjesti kada govoriš o tom sindromu...samo da te citiram.
MorningStar wrote: 09/01/2021 21:50 Nazalost razocarao si me , izgleda da demokratski liberali i nisu bas toliko obrazovani i pametni :D
Na stranu sve ali po načinu pisanja i pravljenja nekih greški možeš dosta skontati o čovjeku koji je prvi krenuo sa tim debilnim "obrazovanjem" pa reko samo da ti ukažem na to. Dakle evo malo free edukacije za tebe sada prvi i zdanji put. Ispred zareza ne ide prazan prostor , ne ovako vidiš podebljao sam ti, već, zarez, pa prazno mjesto, zarez, pa prazno mjesto... Eto napiši to za domaću zadaću 1000 puta i biće to ako Bog da dobro. :lol:
dale cooper

#292 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by dale cooper »

MorningStar wrote: 09/01/2021 21:46 Moram te razocarati ali 1500ih je ropstvo bilo mainstream :lol: i kako navedoh degenizam je suditi po danasnjim normama, daj onda idite rusite dzamije i poslanik muhamed je imao robova :lol:

Dalje sta je Columbo uradio narodu Amerike vidis li sta napisa? Ciljno sam to napisao jer covjek nije ni boravio gdje su danasnje sad :lol:
Uradili su oni koji su kročili njegovim stopama koristeći slične metode. Kao i uvijek ne kontaš suštinu. O Kolumbu se može govoriti u istorijskom
smislu, ali treba uzeti u obzir sve aspekte njegovog života. Ako se to uzme u obzir onda je jasno da mu ne treba graditi spomenike i
imenovati praznike po njemu. Mnoge države su i prepoznale to i preimenovale su taj Christopher Columbus Day u Indigenous Peoples' Day
što je prikladno, jer su oni bile njegove najveće žrtve i onih koji su došli nakon njega i koji su uništavali diverzne urođeničke narode i kulture.
MorningStar

#293 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:55
MorningStar wrote: 09/01/2021 21:50
Grohotom se smijem tvojoj nesvjesti kada govoriš o tom sindromu...samo da te citiram.
MorningStar wrote: 09/01/2021 21:50 Nazalost razocarao si me , izgleda da demokratski liberali i nisu bas toliko obrazovani i pametni :D
Na stranu sve ali po načinu pisanja i pravljenja nekih greški možeš dosta skontati o čovjeku koji je prvi krenuo sa tim debilnim "obrazovanjem" pa reko samo da ti ukažem na to. Dakle evo malo free edukacije za tebe sada prvi i zdanji put. Ispred zareza ne ide prazan prostor , ne ovako vidiš podebljao sam ti, već, zarez, pa prazno mjesto, zarez, pa prazno mjesto... Eto napiši to za domaću zadaću 1000 puta i biće to ako Bog da dobro. :lol:
Koje bice ? Ovozemaljsko ?

:lol: tragikomicno :mrgreen:

Ajd dosta zafrkancije , nasmijao sam se fino par puta veceras :D
Milenkov buraz

#294 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Milenkov buraz »

dale cooper wrote: 09/01/2021 21:59
MorningStar wrote: 09/01/2021 21:46 Moram te razocarati ali 1500ih je ropstvo bilo mainstream :lol: i kako navedoh degenizam je suditi po danasnjim normama, daj onda idite rusite dzamije i poslanik muhamed je imao robova :lol:

Uradili su oni koji su kročili njegovim stopama koristeći slične metode. Kao i uvijek ne kontaš suštinu. O Kolumbu se može govoriti u istorijskom
smislu, ali treba uzeti u obzir sve aspekte njegovog života. Ako se to uzme u obzir onda je jasno da mu ne treba graditi spomenike i
imenovati praznike po njemu. Mnoge države su i prepoznale to i preimenovale su taj Christopher Columbus Day u Indigenous Peoples' Day
što je prikladno, jer su oni bile njegove najveće žrtve i onih koji su došli nakon njega i koji su uništavali diverzne urođeničke narode i kulture.
:shock: Bome imaš živaca :thumbup:
MorningStar

#295 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

Mozda da evropu preimenujemo u evil colonizing region :lol: . Sta cemo sa Kolumbijom :D

Cuj covjek odgovoran za one sto su dosli poslije.

Po tome trebali bi sta da uradimo ? Da izbrisemo komplet historiju jer su svi osvajali,ubijali,rusili,porobljavali :lol:

Moze li kako da se mozda doda indigenous people day ? A ne moramo izbrisati ono.. ustvari i amerika je produkt svega toga - treba je ukinuti ha ja :D
Milenkov buraz

#296 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Milenkov buraz »

Kako god eto ti današnji stanovnici tog kontinenta se ne slažu s tobom, čak milioni njih. Vjerujem da bi glupavi Trump dijelio tvoje mišljenje. :lol:
jeza u ledja

#297 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote: 09/01/2021 21:22
jeza u ledja wrote: 09/01/2021 21:10 Spinovanje? Sta je spin? Nisam siguran da si procitao moj post.
Jos jednom da ponovim - treci put. Isto kao sto na Klixu Chmoljo dodje i udari ban, tako i na Twiteru neki njihov Chmoljo dodje i udari ban. Privatna firma, njihova sloboda. Pise fino koja su pravila igre i ko ih interpretira.
Sloboda govora se ne odnosi na ovakve stvari.
Napravi svoju aplikaciju , svoje servere, svoje trazilice, i drmaj dok se boje ne rastope. Hvala bogu na internetu ima mjesta za sve.
twitter arbitiro politicku borbu i banovo ga uz jadno opravdanje, bice to predmet rasprave i dalje polarizacije, to samo navijac ne vidi i smatra kao sasvim obicnu stvar
Poziv na nasilje nije politicka borba.
Ti si navijac. Otud i takvo razmisljanje. Mislim da jedino sto je jadno ovdje bilo kakvo pravdanje njegovih idiotskih twitova.

Moze li moderator ovdje banovati nekoga ko promovise mrznju, poziva na nasilje, vrijedja druge ljude? Da ili ne?
Posto znamo da odgovor nije “ne”, tu se tvoj argument zavrsava.
jeza u ledja

#298 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by jeza u ledja »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2021 21:14
jeza u ledja wrote: 09/01/2021 21:10 Spinovanje? Sta je spin? Nisam siguran da si procitao moj post.
Jos jednom da ponovim - treci put. Isto kao sto na Klixu Chmoljo dodje i udari ban, tako i na Twiteru neki njihov Chmoljo dodje i udari ban. Privatna firma, njihova sloboda. Pise fino koja su pravila igre i ko ih interpretira.
Sloboda govora se ne odnosi na ovakve stvari.
Napravi svoju aplikaciju , svoje servere, svoje trazilice, i drmaj dok se boje ne rastope. Hvala bogu na internetu ima mjesta za sve.
Ne baš, mislim da, ali ipak iole ozbiljan portal a pogotovo Twiter ili FB drže se nekih univerzalnih vrijednosti moderne civilizacije i vrijednosti nastale na temeljima 1945. godine, ne izazivanja mržnje, pozivanja na nasilje, vrijeđanja po pitanju religije, rase...itd. Kod Trumpista može sve, njima ništa nije sveto, opravdanje će se uvijek naći. Ako Trump otvori neko svoje sranje od "društvene mreže" vjerujem da će se naći način da se zatvori ako ne bude pratila te neke standarde, nije to samo "Chmoljo"
Ne kontam bas sta si htio reci al dobro.

Internet je pun kojekakve mrake, mnogo gore od Trumpa, pa opstaju. Ako si na to mislio...
dale cooper

#299 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by dale cooper »

MorningStar wrote: 09/01/2021 22:03

Mozda da evropu preimenujemo u evil colonizing region :lol: . Sta cemo sa Kolumbijom :D

Cuj covjek odgovoran za one sto su dosli poslije.

Po tome trebali bi sta da uradimo ? Da izbrisemo komplet historiju jer su svi osvajali,ubijali,rusili,porobljavali :lol:

Moze li kako da se mozda doda indigenous people day ? A ne moramo izbrisati ono.. ustvari i amerika je produkt svega toga - treba je ukinuti ha ja :D
Pa možemo za početak da budemo obazriviji o tome koga slavimo i iz kojih razloga. I možemo da imamo više razumijevanja i empatije
prema onima koji su u prošlosti bili žrtve, možda i od strane tih istih koje slavimo. I učiti na greškama iz prošlosti i istorije da se
ne bi ponovile.

Upadanje u Capitol sa južnjačkim zastavama i majicama koje nose natpise kao "Camp Auschwitz - work brings freedom"ili “6MWE”
šalju poruke da se te lekcije nisu naučile.
MorningStar

#300 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by MorningStar »

A za daljitak idemo sa evil colonizing region. :D

Ko podrzava nacisticke parole ?

What is this :lol:
Image

Image

Normalno da treba uciti na greskama iz proslosti,zato danas zivimo u slobodnim drustvima , ali brisati sve manijakalno jer historija nije igrala prema danasnjim pravilima je idiotski :roll:
Post Reply