Znaci kriv sto je otisao da istrazuje i naletio na ono sto danas zovemo amerika, jer etoMilenkov buraz wrote: ↑09/01/2021 21:32Do duše i ja sam tek kasnije o tome čitao dok smo u školi kao djeca učili da je Kolumbo neki poseban super dobar ćikica koji je eto iz radoznalosti samo tako otkrio Ameriku i sve dole ispod centralne Amerika. U suštini svi ti istraživaći su bili psi rata koji su donosili uglavnom smrt i pošast od Portugalaca, Španaca i ostalih "civiliziranih" uz krst i oganj.dale cooper wrote: ↑09/01/2021 21:24Milenkov buraz wrote: ↑09/01/2021 21:10
Nisam se mislio uključivati u besmisleno polemisanje s tobom ali oprosti je li znaš da mnogi preispituju lik i djelo Kolumba čak dotle da su mislim neke zemlje otvoreno postavile pitanja proslave istog, Pogotovo Afroamerikanci, s pravom. Rušenje statue nije isto kao i nasilni ulazak u vladine institucije. Naravno ne opravdava se ali srušiti kup je vandalizam a nasilan ulazak u vladine zgrade vrlo ozbiljan zločin. Eto to je ukratko razlika.
https://www.washingtonpost.com/news/pos ... umbus-day/Ista stvar je i sa statuama sa juga Amerike iz građanskog rata koje su nedavno počeli micati. Žalosno je štu su nakon toliko godina
bili potrebni protesti i nemiri da se shvati da su te stvari konstantan podsjetnik na bolnu i krvavu prošlost Amerike za cijelu jednu populaciju.![]()
Sta rec koju posluku porat.