Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vrijeme je da Bosanci i Bosnjaci misle prvenstveno o sebi. Ne zelim nikome lose, imam veliku empatiju prema palestinskom narodu, ali ne vidim da im je nesro narocito pomogla Trumpova politika protekle 4 godine.
Dakle, prica ti je deplasirana.
Da, Evo ko je napravio i priznao Jerusalem kao glavni grad?trump! Ni po cemu biden nije veci prijatelj izraela, naprotiv
Ono sto bosnje ne kontaju Amerika nikada nece imat anti izraelskog predsjednika, Biden se smatra prijateljem Palestinaca i sigurno vecim od trumpa
A zašto bi Bošnjaci uopće imali antiIzrael stav? BiH od saradnje sa Izraelom može imati samo dobrog. Ne razumijem, mene boli patka za Palestinom, a siguran sam da i veliki broj Bošnjaka tako misli. Bošnjaci iz kultoazije i konformizma će tu i tamo izjaviti nešto proPalestina, but let’s be honest većinu boli briga. Što se mene tiče kad bi se BiH približavanjem Izraelu pomakla 1mm prema boljem ja bi Palestinu napenalio samo tako....
Biti pro Palestina nije nuzno i anti Izrael znas? i Biden je sigurno za mirno rijesenje
Arapi i Jevreji-semitski narod,bratski,jezik slican,toliko povezanosti,zajednicki jezik se moze naci
MorningStar wrote: ↑09/01/2021 19:21
Bjez ba , kao da gledam blog cnn a citajuci tebe , kad su napali ? Uzmi pa progooglaj Pojedinacno haos pljacke paljevine onda su pojedinci upali i u capitol - nisu svi koji su bili usli .
To je upravo o cemu pricam kada pale ruse pljackaju ovi koji su ok establishmentu onda je to "fiery but mostly peacefull protest" kad trumpovi upadaju onda ni pet ni sest "domestic terorists"
Proguglao i jedino što sam našao je par razbijenih prozora na policijskoj stanici u Oaklandu i grafiti na sudnici u istom gradu koji se
desio nakon što su protesti raspršili. Niko nije pokušao da uđe unutra i da napadne zaposlenike tih institucija. I da jeste vjerovatno
bi bili mrtvi.
Aha, stotine pojedinaca.
Pa kad napadaš najveću političku državnu instituciju u zemlji, kako bi ih ti nazvao? Ah da...patriote. I nije li Trump establišment?
Par razbijenih prozora
Evo samo jedan miran ali vatren protest u kojem mirno napadaju federalnu sudnicu
A bilo je stotine - medjutim ti to vec znas nego se pravis da ne znas
I ovo su stotine pojedinaca kako ti rece jel tako
Da je establishment nebi svaki medij ke*jao po njemu i pratio svaki mig, ispade kriv za zubobolju kod jaroda iz new jerseya
I? Je li bilo ko uletio u sudnicu? Osim grafita i petardi jesu li bilo šta uradili? Nisu ni imali šanse, jelde? I kako ih je ono Trump nazvao?
Thugs. A kako ove što su nasilno uletili u Capitol? Very special people.
BLM vodstvo je kontinuirano insistiralo na smirivanju tenzija i mirnim protestima u Portlandu:
“It’s not about that building! It’s not about bricks and mortars!” the man in the Black Lives Matter shirt and cap thundered into a megaphone late Thursday night as he stood in the middle of Southwest Third Avenue as speeches ended in front of the Justice Center in downtown.
As hundreds of people shifted to the front of the federal courthouse next door, he yelled: “It’s about souls!”
Identifying himself as Gary Floyd, he and a handful of other Black voices made a concerted effort to hold control of the crowd.
They worked to shift the focus away from the fence outside the courthouse and steer it toward the police accountability movement gripping the nation.
They succeeded on the first night of a deal struck between the federal government and Oregon’s governor to try to break the cycle of violence that has erupted nightly at the courthouse since early July as a smaller group of protesters and federal officers clash, often in a cloud of smoke from fires, fireworks, tear gas and pepper spray.
Oregon State Police troopers and Portland police officers are now handling public safety outside the Mark O. Hatfield United States Courthouse. Gov. Kate Brown announced that the extra federal officers from a Border Patrol tactical group, U.S. Marshals Service etc. will start returning home.
Other than early in the evening before crowds arrived, there were no signs of any police officers – local, state or federal – on what was the 64th night of consecutive demonstrations in the wake of George Floyd’s death in Minneapolis.
At one point near midnight, a couple of dozen black-clad younger men and women arrived with shields, gas masks, hockey and lacrosse sticks.
Some people started to bang on or shake the fence, some tossed a couple of glass bottles over the fence and ignited fireworks.
Others in the throng balked. They steadfastly called out the agitation and shifted the focus away from unrest.
“All you who want to start something? Bring that (expletive) to another block!” Gary Floyd shouted into the megaphone in the middle of the gathering. Floyd said he’s from Louisiana and had been in Portland a week, coming here from Seattle.
“It’s all about peaceful protest!” he yelled.
People began chanting, “Peaceful protest!”
At different points through Thursday night and into early Friday, people debated what action should be taken as the doors to the federal courthouse remained shuttered and no officers were in sight.
Another man – Daniel Thomas, who lives in downtown Portland --grabbed a bullhorn and walked through the crowd.
“Attacking the federal building is not Black Lives Matter,” yelled Thomas, who has brought his electric guitar out on some nights to play near the Justice Center. “Attacking the federal building doesn’t make any sense. … This is not Black Lives Matter!
“You’re playing Trump’s hands,” he went on. “It’s going to hurt Blacks more than whites. … Attacking the federal building is the wrong approach.”
Someone who disagreed tried to drown out Thomas with her own megaphone, yelling: “Take to the streets and (expletive) the police!”
Another woman on a speaker, Maya Malika, demanded: “How do we get out of this mess? Revolution, nothing less!” Malika said she came from Los Angeles with others in the crowd as part of what they called the National Revolution Tour, whose website says it’s the “voice of the Revolutionary Communist Party, USA.”
Some tried to reason one-on-one with younger people, who expressed some frustration at what they dismissed as political babble coming from speakers.
Some in the group loudly argued with those who disagreed. One younger man in a black helmet headed toward the fence and was stopped by an older man wearing a Marine Corps T-shirt.
The veteran got in the younger man’s face and said nothing that had happened the last week or two had helped. The younger man said, “It brought attention.” The older man shot back, “Negative attention!”
Ashanti Hall of Portland took to the mic and directed his comments to police officers.
“Remember why you took your jobs in the first place … to every single officer who is a member of the police union, I want every single one of you to tell your union leadership we cannot hide our brothers who are doing wrong.”
Cheers erupted.
When one woman started banging a wooden board against the fence, her friend strode up to her and told her to cut it out. The woman at the fence dropped her board and walked away.
After midnight, when people set two fires further north on Southwest Third Avenue, others angrily confronted them and splashed water to put them out.
“I’m a mom. I’m your elder!” yelled one woman at a man who may have helped set the fire, telling him that he wasn’t helping.
On the megaphone, Floyd shouted: “The movement is not over there,” drawing people away from the fires and back to the assembly by Lownsdale Square in front of the courthouse.
As the night wore on, a hip-hop artist who goes by the name NO$HU did free-style rapping as a boom box blared.
“Black Lives Matter! Homey, let’s stand up and never give up,” he sang. “Love is the answer. Love is the key. That is all that really matters. Bringing peace, that is all we really need.”
Others danced and speeches continued.
Some who brought shields sat on the concrete barriers outside the fence around the courthouse, watching the rapper, listening to the speeches.
The crowd slowly thinned out.
No police officers appeared. No tear gas or riot-control stinger was fired. No riots or unlawful assembly declared.
Znači ovdje je bilo apsolutno jasno koje su namjere ljudi koji vode Black Lives Matter pokret. I jasno je da se nisu slagali sa bilo kakvim
oblikom nasilja i vandaliziranja objekata federalnih institucija.
Trumpova rulja u Capitolu je bila sasvim nešto suprotno. Nahajcani lažima predsjednika otišli su isključivo sa jednom namjerom - da
naprave sranje i belaj, što je kasnije bilo jasno i iz njihovih snimaka i izjava medijima.
Imas stotine protesta (fiery but mostly peacefull ) koji su se desili sa masovnim pljackama itd - koje su namjere istih ? Da mirno protestuju pa im se omakne jbg
I tako godinu i vise dana se pali rusi belajise blokira i to su peacefull but fiery protests - zato su oni na capitolu domestic terrorists ? Koliko je to blm ubijeno od strane policije na protestima ?? Za razliku od trumpovih dje su onu ubili ? Da su na protestima blm ubili tako nekoga pa to bi bilo .. ih...
Interesantni su ti dvostruki arsini.
Inace mnogo su mi blizi ovi trumpovi - makar ne lazu i ne prave se fini tj. Nisu hinje poput vecine ovih demokrata- kazu jbg kako misle
Neću te više danas citirati Star jer sam te smorio već vjerujem pa samo ovako pogotovo za posljednju rečenicu, zanimljivo kako se ista može prenijeti i na forumaše ovdje
smijesni_ste wrote: ↑09/01/2021 20:15
Neću te više danas citirati Star jer sam te smorio već vjerujem pa samo ovako pogotovo za posljednju rečenicu, zanimljivo kako se ista može prenijeti i na forumaše ovdje
jeza u ledja wrote: ↑09/01/2021 16:50
Pretpostavljam i kad se na ovom forumu poziva na nasilje, ili recimo licne prijetnje, vrijedjanje, forumas ne treba biti banovan? Sloboda govora i to?
Bolje je imati takve stvari na otvorenom da znaš na čemu si, nego da te izbodu sa leđa u tajnosti. Cenzura neće promijeniti mišljenje tih ljud, samo ih dodatno radikalizuje.
Ne slazem se uopste, naprotiv. Pisanje ovakvih gluposti godinama i hajcanje raje je ono sto ih je radikaliziralo.
The 51st State wrote: ↑09/01/2021 17:01
, pitanje ko to definise kao vrijedjanje i ostalo sto si naveo, neki cato u podrumu ili vrhovni sud kada je u pitanju predsjednik amerike.
Onaj ko je vlasnik foruma, tj. onaj koji ga za njega uredjuje, jakako.
jesi svjestan dalekoseznosti takvog pristupa kad usa pocne nesto pametovati?
Sta usa? Ne razumijem sta nije jasno. Ne radi se o “usa” vec o odlukama privatne firme. Usa sa tim apsolutno nema nista.
Za razliku od raznoraznih vukojebina gdje drzava gradjanjma odredjuje sta i kako.
Inace prica kako big tech navija za Demokrate i slicno ne moze biti dalje od istine. Da je tako Trump bi bio banovan prije 5 godina, a kojekakve mrake se ne bi skupljale po fejsbucima.
Onaj ko je vlasnik foruma, tj. onaj koji ga za njega uredjuje, jakako.
jesi svjestan dalekoseznosti takvog pristupa kad usa pocne nesto pametovati?
Sta usa? Ne razumijem sta nije jasno. Ne radi se o “usa” vec o odlukama privatne firme. Usa sa tim apsolutno nema nista.
Za razliku od raznoraznih vukojebina gdje drzava gradjanjma odredjuje sta i kako.
Inace prica kako big tech navija za Demokrate i slicno ne moze biti dalje od istine. Da je tako Trump bi bio banovan prije 5 godina, a kojekakve mrake se ne bi skupljale po fejsbucima.
Siguran sam da ce te vukojebine naci simpatican nacin za spinovanje na slican nacin kao sto ti sada radis, kad se u njih uperi, s pravom.
MorningStar wrote: ↑09/01/2021 20:11
Imas stotine protesta (fiery but mostly peacefull ) koji su se desili sa masovnim pljackama itd - koje su namjere istih ? Da mirno protestuju pa im se omakne jbg
I tako godinu i vise dana se pali rusi belajise blokira i to su peacefull but fiery protests - zato su oni na capitolu domestic terrorists ? Koliko je to blm ubijeno od strane policije na protestima ?? Za razliku od trumpovih dje su onu ubili ? Da su na protestima blm ubili tako nekoga pa to bi bilo .. ih...
Interesantni su ti dvostruki arsini.
Inace mnogo su mi blizi ovi trumpovi - makar ne lazu i ne prave se fini tj. Nisu hinje poput vecine ovih demokrata- kazu jbg kako misle
Iz onog članka iz Portlanda je jasno da ljudi koji učestvuju na BLM protestima nisu homogenizovana masa. Većina ih je tu iz pravih
razloga, posebice ovi koji su vođe pokreta i koji pokušavaju da drže proteste pod kontrolom. Ali ima i onih koji su previše frustrirani i
bijesni dugogodišnjim lošim tretmanom koji se sprovodi nad njihovom zajednicom od strane policije i drugih institucija da se iskra
lako upali i stvari izmaknu kontroli. A ima i onih koji su tu iz sasvim pogrešnih razloga, uključujući pljačkanje i rušenje.
Ali to ne umanjuje pravednost ciljeva za koje se BLM pokret bori i činjenicu da ni u jednom momentu nisu ugrozili funkcionisanje
države i državnih institucija i svjesno išli da pokrenu pobunu u cilju izazivanja državnog udara. Što ovi trumpovci jesu.
I zato su oni jesu domaći teroristi, a BLM demonstranti.
Nakon četiri godine filovanja lažima i obmanama i stvaranja svojevrsne alternativne stvarnosti čisto sumnjam da trumpovci više mogu
i prepoznati šta je istina.
Nisam se mislio uključivati u besmisleno polemisanje s tobom ali oprosti je li znaš da mnogi preispituju lik i djelo Kolumba čak dotle da su mislim neke zemlje otvoreno postavile pitanja proslave istog, Pogotovo Afroamerikanci, s pravom. Rušenje statue nije isto kao i nasilni ulazak u vladine institucije. Naravno ne opravdava se ali srušiti kup je vandalizam a nasilan ulazak u vladine zgrade vrlo ozbiljan zločin. Eto to je ukratko razlika.
Spinovanje? Sta je spin? Nisam siguran da si procitao moj post.
Jos jednom da ponovim - treci put. Isto kao sto na Klixu Chmoljo dodje i udari ban, tako i na Twiteru neki njihov Chmoljo dodje i udari ban. Privatna firma, njihova sloboda. Pise fino koja su pravila igre i ko ih interpretira.
Sloboda govora se ne odnosi na ovakve stvari.
Napravi svoju aplikaciju , svoje servere, svoje trazilice, i drmaj dok se boje ne rastope. Hvala bogu na internetu ima mjesta za sve.
Nisam se mislio uključivati u besmisleno polemisanje s tobom ali oprosti je li znaš da mnogi preispituju lik i djelo Kolumba čak dotle da su mislim neke zemlje otvoreno postavile pitanja proslave istog, Pogotovo Afroamerikanci, s pravom. Rušenje statue nije isto kao i nasilni ulazak u vladine institucije. Naravno ne opravdava se ali srušiti kup je vandalizam a nasilan ulazak u vladine zgrade vrlo ozbiljan zločin. Eto to je ukratko razlika.
jeza u ledja wrote: ↑09/01/2021 21:10
Jos jednom da ponovim - treci put. Isto kao sto na Klixu Chmoljo dodje i udari ban, tako i na Twiteru neki njihov Chmoljo dodje i udari ban. Privatna firma, njihova sloboda. Pise fino koja su pravila igre i ko ih interpretira.
Napravi svoju aplikaciju , svoje servere, svoje trazilice, i drmaj dok se boje ne rastope. Hvala bogu na internetu ima mjesta za sve.
Ne baš, mislim da, ali ipak iole ozbiljan portal a pogotovo Twiter ili FB drže se nekih univerzalnih vrijednosti moderne civilizacije i vrijednosti nastale na temeljima 1945. godine, ne izazivanja mržnje, pozivanja na nasilje, vrijeđanja po pitanju religije, rase...itd. Kod Trumpista može sve, njima ništa nije sveto, opravdanje će se uvijek naći. Ako Trump otvori neko svoje sranje od "društvene mreže" vjerujem da će se naći način da se zatvori ako ne bude pratila te neke standarde, nije to samo "Chmoljo"
Last edited by Milenkov buraz on 09/01/2021 21:15, edited 1 time in total.
MorningStar wrote: ↑09/01/2021 21:13Napad na federalnu imovinu tj. Ostecenje / unistavanje iste je isto nebitno jel razbijas kapitol,sudnicu ili statu-u.
Ma ni blizu...
MorningStar wrote: ↑09/01/2021 21:13Sti se tice Columba - ne kontam sta konkretno on ima sa afroamerikancima ?
A rusenje historije je u liberalnoj modi / cisti debilizam na kvadrat.
MorningStar wrote: ↑09/01/2021 21:13Napad na federalnu imovinu tj. Ostecenje / unistavanje iste je isto nebitno jel razbijas kapitol,sudnicu ili statu-u.
Ma ni blizu...
MorningStar wrote: ↑09/01/2021 21:13Sti se tice Columba - ne kontam sta konkretno on ima sa afroamerikancima ?
ma ja ba
Ajde de mi onda zakonsku razliku izmedju razbijanja sudnice i capitola ?
Dobro kolutas ocima nego de mi samo objasni columba i afroamerikance - sta kako ?
Debili su oborili statu-u onog poljaka koji se borio za prava crnaca
jeza u ledja wrote: ↑09/01/2021 21:10
twitter arbitiro politicku borbu i banovo ga uz jadno opravdanje, bice to predmet rasprave i dalje polarizacije, to samo navijac ne vidi i smatra kao sasvim obicnu stvar
Ma ni blizu...
ma ja ba
Dobro kolutas ocima nego de mi samo objasni columba i afroamerikance - sta kako ?
Govorili smo o razlici između CAptola i rušenja statue Columbusa ne izvrdavaj sada. Jbg. ako je tebi to isto onda nemam ti šta dalje crtati.
Ne znam kojeg poljaka, ti si postavio rušenje statue Columbusa i ja sam ti odgovorio. Opet skaćeš sa teme na temu kada ti ne odgovara odgovor.
Ista stvar je i sa statuama sa juga Amerike iz građanskog rata koje su nedavno počeli micati. Žalosno je štu su nakon toliko godina
bili potrebni protesti i nemiri da se shvati da su te stvari konstantan podsjetnik na bolnu i krvavu prošlost Amerike za cijelu jednu populaciju.
Govorili smo o razlici između CAptola i rušenja statue Columbusa ne izvrdavaj sada. Jbg. ako je tebi to isto onda nemam ti šta dalje crtati.
Ne znam kojeg poljaka, ti si postavio rušenje statue Columbusa i ja sam ti odgovorio. Opet skaćeš sa teme na temu kada ti ne odgovara odgovor.
Napad na federalnu imovinu (a pored snimka rusenja statue stavio sam ti snimak opsade sudnice) , ja ti pricam o zakonskim osnovama i razlici u kategorizaciji - gdje se jednim malo kao omaklo a drugi su djavoli na zemlji.
I dalje ne kontam vezu kolumba i afroamerikanaca ? Sta im je on kriv ?
A poljak u pitanju naci cu ti link - srusili mu statuu jer eto to je statua garant neki robovlasnik zlostavljac sta ne , a ono covjek se borio za prava crnaca i poznat po tome
Ista stvar je i sa statuama sa juga Amerike iz građanskog rata koje su nedavno počeli micati. Žalosno je štu su nakon toliko godina
bili potrebni protesti i nemiri da se shvati da su te stvari konstantan podsjetnik na bolnu i krvavu prošlost Amerike za cijelu jednu populaciju.
Do duše i ja sam tek kasnije o tome čitao dok smo u školi kao djeca učili da je Kolumbo neki poseban super dobar ćikica koji je eto iz radoznalosti samo tako otkrio Ameriku i sve dole ispod centralne Amerika. U suštini svi ti istraživaći su bili psi rata koji su donosili uglavnom smrt i pošast od Portugalaca, Španaca i ostalih "civiliziranih" uz krst i oganj.
Postoji jedna poslovica znas , koju ti koja si demokrata - dakle izuzetno obrazovana i pametna za razliku od selJoka republikanaca sigurno znas.
Pitase jednog rimljanina - zasto ne unistite spomenike koje je Musolini napravio - a ovaj odgovori , da smo tako spomenike rusili nebi danas bilo ni koloseuma niti pola Rima.
Sve te statue su historija , dobra i losa amerike , ljudi koji su zivili u drugacijim vremenima i socijalnim normama.Suditi nekome ko je zivio prije 200 godina po danasnjim socioloskim normama je degenizam - poput gender studija
Last edited by MorningStar on 09/01/2021 21:35, edited 1 time in total.