Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Thorgerson

#26876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 16/04/2025 00:27 Kako ste se upecali na lazni narativ, cuj propasce bhansa. Blokira se prevoz.....

To je stara oprobana taktika gdje se napravi panika, pa de podvuci da FBiH plati za dugove RS.
Hajde ti nam pojasni onda koji je to ispravan narativ?

Cinjenica je da je Eurocontrol zamrznuo isplate BHANSA-i. To je potvrdjeno.

Naravno, male su sanse da se desi bas taj najgori scenario, drzava ce uskociti. Ali, jos jednom, mi kao drzava ovaj dug moramo platiti. Ljudi dragi, to vam pise u presudi. Ja ne kontam sta vama nije jasno.

Pa ljudi vec poceli izvrsavati naplatu, eto blokirana ti sredstva za kontrolu neba. To je prvi korak, jer je to najlakse bilo. Buduci da sredstva dolaze s vana. Odsjeci i preusmjeri.

Sad ce se ici dalje. Pljenidba imovine i sl. Cije imovine? Sta mislis?
Prpa.ba

#26877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Drzavni nivo neka se igra sa svojom milijardom KM kako god se dogovore, institucije su ionako papirne a pravoslavci i katolici prezastupljeni i prehljebljeni, ako zafali za plate, zgrade i ostalo, nije neka steta sto se tice stanja na terenu. Gasi BHANSU, ovog, onog, mjere stednje, sta ces.

Samo neka se ne povlaci novac koji pripada Federaciji da bi se krpile banjalucke rupe. :mrgreen: I blokada sveg daljeg zaduzivanja kojem je garant drzava. Pa korijenje - korijenje. :mrgreen:
LSD

#26878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Fascinantno je na koje sve nacine Dodik ka.ra ovu napacenu drzavu u bulju :izet:
Thorgerson

#26879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Prpa.ba wrote: 16/04/2025 00:36 Drzavni nivo neka se igra sa svojom milijardom KM kako god se dogovore, institucije su ionako papirne a pravoslavci i katolici prezastupljeni i prehljebljeni, ako zafali za plate, zgrade i ostalo, nije neka steta sto se tice stanja na terenu. Gasi BHANSU, ovog, onog, mjere stednje, sta ces.

Samo neka se ne povlaci novac koji pripada Federaciji da bi se krpile banjalucke rupe. :mrgreen:
Pa nece se uzimati novac od Federacije, ok. Nije problem ni to.

Ali budi siguran da ovi svoj dug naplacuju. Pa sad, na nama je hocemo li to platiti i traziti rjesenja da se naplatimo od RS. Ili cemo cekati da vidimo sta je sljedece. Jer pazi, to sljedece sigurno dolazi. To je neminovno. Ovaj dug ce se naplatiti od nase drzave. Ponavljam, oni imaju mehanizme naplate i nece ostati donji. Budi siguran u to. Sta, sljedece ide ona zgrada centralne banke u Mostaru. Polako. Al haj, neka ici cemo s tom spikom da mi nista necemo da platimo. :bih:
Ozimician

#26880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Novi Dodik.

Ne moze mu niko nista. Nasi hadalji se nadaju jedino jos biologiji da im pomogne, toliko o planu i programu.
Prpa.ba

#26881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Thorgerson wrote: 16/04/2025 00:41 Pa nece se uzimati novac od Federacije, ok. Nije problem ni to.

Ali budi siguran da ovi svoj dug naplacuju. Pa sad, na nama je hocemo li to platiti i traziti rjesenja da se naplatimo od RS. Ili cemo cekati da vidimo sta je sljedece. Jer pazi, to sljedece sigurno dolazi. To je neminovno. Ovaj dug ce se naplatiti od nase drzave. Ponavljam, oni imaju mehanizme naplate i nece ostati donji. Budi siguran u to. Sta, sljedece ide ona zgrada centralne banke u Mostaru. Polako. Al haj, neka ici cemo s tom spikom da mi nista necemo da platimo. :bih:
Jesi li sposoban citati, ili imas neki specifican problem?

Lijepo objasnim da pisem iz perspektive Federacije BiH ciji sam drzavljanin, apsolutno me ne zanima sta ce se desavati na nivou BiH i kako ce se tamo rasporedjivati zajednicka milijarda.

Da ti jos jednom ponovim.

Pisem iz perspektive Federacije BiH i ne zanima me kako ce drzavni nivo obaviti placanje.

Treba li jos jednom?

ps
Nema rjesenja za naplatu od Republike Srpske. Ima papirnih rjesenja, ali nema prakticnih jer je Republika Srpska suverena i "drzavni nivo" im se moze samo sageti.
drug_profi

#26882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ja fakat ne znam čemu panika.
Znači ovo se lako naplaćuje RS-u.
Prije ili kasnije.
Samo nek sad odluče šta im je isplatnije.
Ozimician

#26883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

drug_profi wrote: 16/04/2025 00:54 Ja fakat ne znam čemu panika.
Prije ili kasnije.
Kako, mozes li objasniti proceduru?
Ko ce vrsiti sudsko izvrsenje, cak i ako sud presudi (a i to je nazalost upitno)?
Prpa.ba

#26884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

U julu 2017. godine Bosna i Hercegovina - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na čijem je čelu tada bio predsjedavajući Denis Zvizdić i Republika Srpska - Vlada Republike Srpske, koju je zastupala Željka Cvijanović potpisan je sporazum prema kojem strane potpisnice su saglasne da "sve eventualne novčane iznose (naknadu štete i/ili izgubljenu dobit sa kamatom, odštetu i drugo), koje bi na osnovu konačne arbitražne odluke, donesene u Arbitražnom postupku tužiocu bila dužna isplatiti Bosna i Hercegovina, po prijemu dokumentovanog zahtjeva Pravobranilaštva BiH, Vlada Republike Srpske se bezuslovno obavezuje da isplati u roku određenom arbitražnom odlukom."
Isto kao sto su ovo ispostovali.

Kako?

Pa lako. :lol:
drug_profi

#26885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ozimician wrote: 16/04/2025 00:57
drug_profi wrote: 16/04/2025 00:54 Ja fakat ne znam čemu panika.
Prije ili kasnije.
Kako, mozes li objasniti proceduru?
Ko ce vrsiti sudsko izvrsenje, cak i ako sud presudi (a i to je nazalost upitno)?
Banke. Banke u kojoj entitet ima račune će dobiti nalog.
Kao i kad su dobili sankcije. Ni jedna nije rekla neće.
Quaresma

#26886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Quaresma »

kad uhapse dodika, onda ide ova naplata duga RS-u

:bih:

kljucan je 15. mart
KraljicaIzJajca

#26887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Pismo je napisano u ime američke kompanije Regulus koja je suvlasnik vogošćanske kompanije Pretisa. Američki investitori nezadovoljni su odnosom Vlade FBiH, odnosno rukovodstva Pretisa koje optužuju i za nezakonito poslovanje.

A jesu našli amerikance zjbti u poslovanju. :lol:
KraljicaIzJajca

#26888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Ja_Ja wrote: 15/04/2025 21:50
zippoo87 wrote: 15/04/2025 21:42 Nije los taj prijedlog da se od kumove zgrade plati dug...Mile i taj njegov Kum su do sada mahnuli brat bratu milijardu KM,za svo ovo vrijeme koliko je Dodik u politici.

Ali zasto je opet proBiH strana u defanzivi...zasto ne sjedu sve proBiH partije i ne kazu,barem da zakuhaju malo...mi cemo platiti dug ali uzimam neke firme iz RSa,koje su jos profitabilne. I tako ekonomski preuzmu RS,jer ovi nemaju prebijene pare a uskoro ce doci jos stotina miliona i milijardi duga da se vraca. Zasto ovi nasi nehljebi nemaju nijednu inicijativu i odgovor na provokaciju iz RSa ?
Jbte 30 godina od rata,kod nas i dalje sve bezmudo i bez ikakvih inicijativa a prilike se otvaraju same od sebe.
Neshvatljivo

Ja bih ove iz RSa sada malo i peckao...rekao bi,evo FBiH ce platiti dug RSa ali ukidamo RS :lol:
Nisu su to kumove pare, niti pare RS. To su pare poreznih obveznika BiH, koje su se trebale utrositi na kupovinu nekretnine koja bi bila drzavna a ne entitetska. Drzava a samim tim i entiteti u istom obimu bi bili zakinuti (70-30%).

Naivno razmisljate, nema legalno pravnog nacina da se jednostrano nesto "uzima". Svaka ali bas SVAKA odluka mora biti donesena po ovim pitanjem konsenzusom. Dvije instance koje bi mogle nesto da urade; vijece ministara i vijece CBBiH moraju sve svoje odluke da donesu konsenzusom. Ako neko zakoci nema odluke, a u vijecima i jedne i druge sjede SNSD-ovi ljudi. Valjda vam je jasno sta je rezultat toga.

Gotovo da se moze povuci paralela izmedju ovog pitanja i pitanja nadleznosti na nivou BiH. U ovom slucaju mnogi iz FBiH bi da jednostrano nesto urade (uzmu, prisile naplatu, itd.) a nemaju legalnu osnovu za to, bas kao sto bi i RS da povuce neke zakone, ukine neke drzavne agencije itd..za sto nema nadleznost da uradi. Da bi se desilo i jedno i drugo mora postojati konsenzus svih.

Ogromna greska je napravljena odmah nakon kreiranja zakona o zaduzivanju sto se nije definisao mehanizam naplate po automatizmu koji bi oduzeo novac od nizih nivoa automatski i to je to. Sada je drzava u samilosti entiteta i njihove volje da li da nesto plate ili ne.
To je poanta :thumbup:

Dobro si rekao, ponavljaš, objašnjavaš, a drugi i dalje pišu bedastoće. To sam ja pokušala prije dva tri tjedna. Drago mi je vidjeti pametnog forumaša poput tebe. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 15/04/2025 23:26
_BataZiv_0809 wrote: 15/04/2025 21:44
Niksic rekao nista od toga a ti verglas li verglas
Znaci, Dino bulazni po obicaju?

Ja pisem da je Niksic prebacio Dini i Forti da se izbore. Ali, tesko citati....
"Ja sam danas ponudio i neka druga moguća rješenja. Moguće je platiti dug ili dio duga odlukom koje Vijeće ministara u prijedlogu o zakonu o budžetu ove godine može predložiti Predsjedništvu i Parlamentu tako da se izvor za plaćanje ovog duga može naći i kod zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, ali i drugih kapitalnih investicija", kazao je Konaković.

Kazao je da je vrlo da ljudi shvate da BiH na kraju plaća ovaj dug.
Sta reci na ovakve izjave? Ko da mu ih je Dodik napisao.
Pa i Dino prebacuje Predsjednistvu i P. Skupstini, ali ti se to ne uklapa u narativ.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

racun bhansa je blokiran, novac od taksi ce redovno lijegati na taj blokirani racun, tako da ce dug de fakto biti placen sa racun bhansa. dok se ovi prejebavaju i odugovlace, dug ce biti otplacen i to je to.
jedinu stetu u medjuvremenu ce trpiti bhansa
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#26891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

Da platimo pa da halalimo...
muha_sa

#26892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

pici wrote: 16/04/2025 07:36 Da platimo pa da halalimo...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#26893 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

muha_sa wrote: 16/04/2025 07:38
:lol: znao sam da ce ga neko metnut
Haris.ba

#26894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 16/04/2025 00:34
Haris.ba wrote: 16/04/2025 00:27 Kako ste se upecali na lazni narativ, cuj propasce bhansa. Blokira se prevoz.....

To je stara oprobana taktika gdje se napravi panika, pa de podvuci da FBiH plati za dugove RS.
Hajde ti nam pojasni onda koji je to ispravan narativ?

Cinjenica je da je Eurocontrol zamrznuo isplate BHANSA-i. To je potvrdjeno.

Naravno, male su sanse da se desi bas taj najgori scenario, drzava ce uskociti. Ali, jos jednom, mi kao drzava ovaj dug moramo platiti. Ljudi dragi, to vam pise u presudi. Ja ne kontam sta vama nije jasno.

Pa ljudi vec poceli izvrsavati naplatu, eto blokirana ti sredstva za kontrolu neba. To je prvi korak, jer je to najlakse bilo. Buduci da sredstva dolaze s vana. Odsjeci i preusmjeri.

Sad ce se ici dalje. Pljenidba imovine i sl. Cije imovine? Sta mislis?
Poenta je da se nude samo rjesenja gdje nema RS direktno da plati.

U tom slucaju - neka se pljeni. Pa neka bhansa tuzi RS.

Vidim da je krenula neka kmeka sta ako ode zgrada Centralne banke u Mostaru za male pare. Pa to je odlicno. Neka FBiH kupi tu zgradu za male pare. Sta je problem? I onda neka je proda opet Centralnoj banci za velike pare.
_BataZiv_0809 wrote: 16/04/2025 07:10
Pa i Dino prebacuje Predsjednistvu i P. Skupstini, ali ti se to ne uklapa u narativ.
Znaci, on ce statirati dok predsjednica vijeca ministara u kom se nalazi javno za govornicom govori i objasnjava zasto se ukljucila u postupak oko duga RS, i da ce nuditi rjesenja da se dug otplati (naravno preko ledja FBiH). I on ce kada dodje na glasanje prijedlog sutiti i reci de neko drugi neka to rjesava?
Last edited by Haris.ba on 16/04/2025 08:18, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 16/04/2025 08:15 Znaci, on ce statirati dok predsjednica vijeca ministara u kom se nalazi javno za govornicom govori i objasnjava zasto se ukljucila u postupak oko duga RS, i da ce nuditi rjesenja da se dug otplati (naravno preko ledja FBiH).
Fakat ne znam sta u tebe udje s vremena na vrijeme.
Prpa.ba

#26896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 16/04/2025 08:18 Fakat ne znam sta u tebe udje s vremena na vrijeme.
Izvor? :mrgreen:
Dr Arsla

#26897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

pici wrote: 16/04/2025 07:41
muha_sa wrote: 16/04/2025 07:38
:lol: znao sam da ce ga neko metnut
Kod nas je inače tako u svemu. Ako ga ti ne metneš drugima, onda ga metnu tebi :mrgreen:
Scopio

#26898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Scopio »

Ono o čemu se skoro nikako ne govori jest također dug RTRSa prema BHT, očito da nema zakonskog mehanizma da se natjera RTRS da izmiri svoj dug. Uglavnom meni je ovo genijalno što rade iz RS.
muha_sa

#26899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

Scopio wrote: 16/04/2025 08:35 Ono o čemu se skoro nikako ne govori jest također dug RTRSa prema BHT, očito da nema zakonskog mehanizma da se natjera RTRS da izmiri svoj dug. Uglavnom meni je ovo genijalno što rade iz RS.
Po uputama iz komšiluka i njihove SAN
Thorgerson

#26900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Oni imaju SANU mozgove, a sta mi imamo?

Zasto se sada pro BiH strana ne digne i ne kaze kako stvari stoje.

Javno trebaju izaci i reci da je RS u bankrotu. Nema veze sto nije. De facto jeste. Dosle su obaveze, oni ih ne placaju.

Da li nece, ne mogu. To mi ne znamo. De facto - to je bankrot.

I to treba provuci kroz medije, dici malo frke. Jer to je jedini nacin borbe. Pa ovi kuhaju decenijama ove stvari u Beogradu. Mora se malo igrati i po njihovim pravilima.

Dakle, objaviti da je RS u bakrotu. Pa nek se onda oni pravdaju da nisu.
Post Reply