Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Haris.ba

#26826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Imam osjecaj da trojka jos nije shvatila da je vlast, i da jos misli da se moze ponasati kao opozicija.

Znaci - trojka ima izbor da plati Dodikove cehove ili ne plati.

I sad sda kriva? Ludilo
Last edited by Haris.ba on 15/04/2025 20:34, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 15/04/2025 20:33 Imam osjecaj da trojka jos nije shvatila da je vlast i da jos misli da se moze ponasati kao opozicija.
Zbog cega?
Haris.ba

#26828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 15/04/2025 20:34
Haris.ba wrote: 15/04/2025 20:33 Imam osjecaj da trojka jos nije shvatila da je vlast i da jos misli da se moze ponasati kao opozicija.
Zbog cega?
Ma komentarisao tekst iznad mog teksta. Valjda je bilo pravilo da se ne citira iznad tekst.
Ludzak

#26829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ludzak »

Ja ne znam da su Bošnjaci ikada išta riješili. Pa neće ni ovo. Sve što su nam rješavali, rješavali su nam stranci. Međutim, pošto je ovo dug koja duguje BiH, pogodite ko će ga vratiti...
Prpa.ba

#26830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Ludzak wrote: 15/04/2025 20:37 Ja ne znam da su Bošnjaci ikada išta riješili. Pa neće ni ovo. Sve što su nam rješavali, rješavali su nam stranci. Međutim, pošto je ovo dug koja duguje BiH, pogodite ko će ga vratiti...
Ostaci drzave naravno, Republika Srpska nema nista sa tim dugom. A i da ima, nece platiti. A i da joj nekakav toboznji Sud BiH nalozi da plati, naravno da je taj sud nenadlezan. A novac od PDV-a im se nece uskratiti jer u suprotnom niko nece dobiti novac od PDV-a, "a je li to hocete da priznate nezavisnost RS" i "sta cemo sa porodiljama"? :lol:

Plus niko u vlastima susjedne Republike Srpske nema nikakav razlog da postuje bilo kakvu drzavnu odluku, sta ce drzava, nekog uhapsiti? :lol:

Kako se samo uziva bosnjacke multivitaminske levate. :lol:
PM72

#26831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

:thumbup:
Thorgerson

#26832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Inace zanimljivo je da se o ovoj firmi Viaduct doo nista ne moze naci na netu. Dobili koncesiju za mini hidrocentralu, RS to raskinuo i ovi ce dobiti 110 milki. Stranica viaduct-ltd.com ne radi. Nit ih mozes naci na mapi, nit ista. :roll:

Postoji li jos uvijek ova firma. Jel problem ovim nasim novinirama ovo malo istraziti. Ustati, dici guzicu i raditi novinarski posao. :roll:

Mislim to nece nista promjeniti, ali da barem imamo potpuniju sliku svega.
moa

#26833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moa »

Ma zatezat do Maximus, Srbija ima svojih problema hrvatska u EU tako da je idealan trenutak pa kud puklo da puklo.
Ludzak

#26834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ludzak »

moa wrote: 15/04/2025 20:49 Ma zatezat do Maximus, Srbija ima svojih problema hrvatska u EU tako da je idealan trenutak pa kud puklo da puklo.
A ko će iskoristiti taj 'idealan trenutak'? Bošnjaci nemaju tu moć. Država isto tako.
Ja_Ja

#26836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

Haris.ba wrote: 15/04/2025 20:33 Imam osjecaj da trojka jos nije shvatila da je vlast, i da jos misli da se moze ponasati kao opozicija.

I sad sda kriva? Ludilo
Nemaju oni nikakve opcije. Dug se mora platiti. Drzava je ta koja je cinjenicno duzna bez obzira ko je krajnji korisnik i duznik. Evo koliko se pita i drzava govori nam cinjenica da se stranci puno ne znoje oko ovog duga. Ljudi kulturno lupili bananu na sredsva nase agencije i oni su rijesili problem. Bez imalo srkleta. Ovdje trojka ne moze nista uraditi jer se od pocetka usvajanja zakona o zaduzivanju (mozda nekada 2000 godine ili kada vec) nije definisalo sta da se radi u ovim situacijama. Ovdje nije pitanje volje entiteta da nesto uradili ili ne. Ovdje se radi o diverziji segmenata unutar drzavnog aparata u likovima ministara u Vijecu ministara iz RS-a, predvodjenih ministrom Finansija BiH koji samo da prati potpisani ugovor moze sam da rijesi ovo pitanje.

Zbog toga sada se moze postavljati i teza o legalnoj odgovornosti ministra zbog stete koja se nanosi drzavi.
mishic

#26837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

U narednom periodu dnevno, sedmično i mjesečno slika će se upotpunjavati i Dodikova "genijalnost" izlaziti na svjetlo dana.
A nakon toga krenuti svođenje računa i stezanje kaiša. Radovati se tuđem zlu nije dobro ali ova grupa provokatora je to zaslužila a narod koji nije htio da okrene leđa sada će i sam spoznati koga su podržavali i koliko će ih to koštati.

Tek je počelo a dugo će trajati i biti skupo i preskupo. Ono baš po zasluzi proporcionalno provokativnoj mržnji...
no_sekirli

#26838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Thorgerson wrote: 15/04/2025 20:47 Inace zanimljivo je da se o ovoj firmi Viaduct doo nista ne moze naci na netu. Dobili koncesiju za mini hidrocentralu, RS to raskinuo i ovi ce dobiti 110 milki. Stranica viaduct-ltd.com ne radi. Nit ih mozes naci na mapi, nit ista. :roll:

Postoji li jos uvijek ova firma. Jel problem ovim nasim novinirama ovo malo istraziti. Ustati, dici guzicu i raditi novinarski posao. :roll:

Mislim to nece nista promjeniti, ali da barem imamo potpuniju sliku svega.
Sve dogovorili.

Nakon "raskida" trazio Viaduct milion ili 2. Krimosi iz RSa naravno da nisu pristali.

Nakon silnih rocista i presude, Sud naplati 100+ miliona, naplati svoje troskove. Viaductu ostane 90, knjizi pare kao izvanredni prihod, plati 22% dobiti u Sloveniji, i izvuce kesovine barem 70 miliona (cifre su okvirne).

Znaci tuziteljstvo treba procesuirati ljude koji su doveli do ovoga, jer je ovo pakleni plan koji su skoro doveli do kraja. Narocito ako se sada vidi da je to neka tasna-masna firma. Ne poznajem pravo, ali mozda bi za ovu cifru trebalo anagazirati neki jebeni tim advokata i probati srusiti presudu zbog UZPa Dodika i drugih krimosa sa ciljem izvlacenja para.

Dodika, cisto zaboli polni organ hoce li to platiti BiH, RS, Uzbekistan ili Marsovci. Bitno je da se plati.

Jos jednom kazem, apsolutno je sramno spominjati Trojku u ovom slucaju, jer im je vruc krompir pao sa nebesa, ni krivima ni duznima.
Škobo Habu

#26839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Škobo Habu »

Prpa.ba wrote: 15/04/2025 20:29 Pa vidi, borba za vlast je i borba za priliku da se rjesava probleme koje je napravio onaj prije tebe.

Kakva je sad to kmeka sto se od Trojke trazi da nesto i rijesi, a ne samo da slegne ramenima i jos dragovoljno uzme bosnjacki novac da bi sufinansirali pravoslavni fasisticki rezim u Banjaluci. :?

ps
U svakom slucaju, 2026. za stranke rahmetli trojke slijedi sudbina kakva slijedi. SDP ce naravno biti mudar i prihvatiti ispruzenu ruku, ali bi napusteni NiP i NS mogli putem rasformiranja, a poneko i u egzil.. :mrgreen:
Ko je najglasniji u odbrani "države"?

Oni koji deceniju idu Dodiku niz dlaku.

Šta trenutno rade takvi?

Ništa. Aminaju.

Šta radi "Trojka"? Pokušava popraviti ono šta se da popraviti.

Ko kaže da će uzeti RS novac a da ga ne vrati? Avdo Avdić? Istraga.ba? Hayat?

Šta je biti svega? Dovesti još impotentnije od Trojke da izađu na megdan Dodiku. Bezmudog Bakira.

Istog onoga koji je sa Edroganom pacifizirao Dodika, pa sad nam taj savez skupa skače na nos.

Što se tiče izbora: NS se pokazala kao najslabija karika u vlasti. Totalni amateri. SDP čini nešto, ali nije dovoljno. Birokratizovali stranku decenijama, pa i nije ni čudo što nemaju jakih pojedinaca. NIP ne treba podcjenjivati. SDA sa Zahiragićem, Bakirom, Džaferagićem itd. teško može biti ikome jak politički takmac. Ne sklapa đabe Bakir savez za propalim Fahrom.
Haris.ba

#26840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Ja_Ja wrote: 15/04/2025 20:59
Haris.ba wrote: 15/04/2025 20:33 Imam osjecaj da trojka jos nije shvatila da je vlast, i da jos misli da se moze ponasati kao opozicija.

I sad sda kriva? Ludilo
Nemaju oni nikakve opcije. Dug se mora platiti. Drzava je ta koja je cinjenicno duzna bez obzira ko je krajnji korisnik i duznik. Evo koliko se pita i drzava govori nam cinjenica da se stranci puno ne znoje oko ovog duga. Ljudi kulturno lupili bananu na sredsva nase agencije i oni su rijesili problem. Bez imalo srkleta. Ovdje trojka ne moze nista uraditi jer se od pocetka usvajanja zakona o zaduzivanju (mozda nekada 2000 godine ili kada vec) nije definisalo sta da se radi u ovim situacijama. Ovdje nije pitanje volje entiteta da nesto uradili ili ne. Ovdje se radi o diverziji segmenata unutar drzavnog aparata u likovima ministara u Vijecu ministara iz RS-a, predvodjenih ministrom Finansija BiH koji samo da prati potpisani ugovor moze sam da rijesi ovo pitanje.

Zbog toga sada se moze postavljati i teza o legalnoj odgovornosti ministra zbog stete koja se nanosi drzavi.
Cuj budalastine dug se mora platiti.

Pa sto onda Rs ne plati ako se mora platiti?

Trojka ima izbora. Naravno da ima. Da trazi kako je u sporazumu da entitet RS preuzme na sebe i plati dug.
Veoma jednostavno.

Neka Covicev zer se sikira kako od Dodika naplatiti. Sta se ima trojka mjesati?

Ali, ne. De da se svali na FBiH da otplacune tudje dugove.
staaarinavijac

#26841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by staaarinavijac »

Na stranu neznanje , nesposobnost ili neodgovornost bilo kojeg bošnjačkog političara , ali objektivno međunarodna zajednica je napravila u Dejtonu takvu tronacionalnu strukturu vlasti , takvu kao da je planirala i očekivala da se BiH raspadne za koju deceniju jer nema države na svijetu koja bi mogla funkcionisati zauvijek u ovakvoj ludačkoj košulji ... logično da će neprijatelji BiH na svaki mogući način to koristiti i razvlačiti nam pamet .
Haris.ba

#26842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

staaarinavijac wrote: 15/04/2025 21:15 logično da će neprijatelji BiH na svaki mogući način to koristiti i razvlačiti nam pamet .
To ne opravdava da mi moramo da budemo mlitavi. Nema da FBiH placa dug RS i gotovo.
Sta je tu problem?
no_sekirli

#26843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Haris.ba wrote: 15/04/2025 21:17
staaarinavijac wrote: 15/04/2025 21:15 logično da će neprijatelji BiH na svaki mogući način to koristiti i razvlačiti nam pamet .
To ne opravdava da mi moramo da budemo mlitavi. Nema da FBiH placa dug RS i gotovo.
Sta je tu problem?
Pa izgleda da nema problema. Niksic i Kraljevic su odbili da se otkine od Federacije i plati. Jedini je problem dnevna kamata koja raste svake minute.

Na kraju ce drzava platiti, i meni je najbolji prijedlog sta sam cuo danas od zastupnika SDPa, da se stopira kupovina kumove zgrade i s tim parama rijesi dug.

Zgrada neka ceka bolja vremena :D
zippoo87

#26844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zippoo87 »

Nije los taj prijedlog da se od kumove zgrade plati dug...Mile i taj njegov Kum su do sada mahnuli brat bratu milijardu KM,za svo ovo vrijeme koliko je Dodik u politici.

Ali zasto je opet proBiH strana u defanzivi...zasto ne sjedu sve proBiH partije i ne kazu,barem da zakuhaju malo...mi cemo platiti dug ali uzimam neke firme iz RSa,koje su jos profitabilne. I tako ekonomski preuzmu RS,jer ovi nemaju prebijene pare a uskoro ce doci jos stotina miliona i milijardi duga da se vraca. Zasto ovi nasi nehljebi nemaju nijednu inicijativu i odgovor na provokaciju iz RSa ?
Jbte 30 godina od rata,kod nas i dalje sve bezmudo i bez ikakvih inicijativa a prilike se otvaraju same od sebe.
Neshvatljivo

Ja bih ove iz RSa sada malo i peckao...rekao bi,evo FBiH ce platiti dug RSa ali ukidamo RS :lol:
Ja_Ja

#26845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

Haris.ba wrote: 15/04/2025 21:11

Trojka ima izbora. Naravno da ima. Da trazi kako je u sporazumu da entitet RS preuzme na sebe i plati dug.
Veoma jednostavno.

Da, mora se platiti i evo placa se oduzimanjem sredstava namjenjenih nasoj agenciji za kontrolu leta od strane Evropske agencije za kontrolu leta. Nije nikada bila opcija da se ne placa. Bosnu niko nije ni pitao kao sto nebi ni bilo koju drugu drzavu koja je imala ili ce imati isti problem. Internacionalno pravo je to rijesilo i mi samo gledamo izvedbu. Boli i arbitrazni sud i Slovence i Evropsku agenciju za kontrolu leta damu kako smo mi organizovani u drzavi. Za njih po ovom pitanju postoji samo drzava Bosna i Herceogivina jer ona jedina moze da udje u ovakvu vrstu ugovora.

Meni je vec dosadilo da ponavljam evo vec sigurno 10tak stranica istu stvar. Ako nisi procitao, savjetujem ti da se vratis i citas. Ako si procitao i opet ne kontas sta i kako, ne mogu ti pomoci jer mi se ne da vise da pisem iste stvari.

Ono zbog cega sam se javio jeste samo to populisticko piljenje po tim stranackim linijama (trojka vako, nako, SDA, vako, nako). To mi ide na krc jer generalno pokazu manjak zelje da se razumije nesto sto je cisto predstavljeno i objasnjeno. Trojka i da hoce ne moze zaustaviti prenos sredstava, kao sto ne moze i da hoce po ovim parametrima da prisili RS da plati ovaj dug. Mozda kada dodje novi ministar finansija da ce se moci to uraditi ali sada ne jer RS ne zeli da preuzme odgovornost i tacka.
no_sekirli

#26846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Nema nikakvog mehanizma da Federacija za dug uzme neko JP u RS. Ne znam od kud ta ideja uopce.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 15/04/2025 21:11
Ja_Ja wrote: 15/04/2025 20:59

I sad sda kriva? Ludilo

Veoma jednostavno.

Niksic rekao nista od toga a ti verglas li verglas
drug_profi

#26848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Mislim da bi trag novca od Vijadukta odveo do nekog Kiparskog računa. Nije slučajno ignorisana nagodba. Upravo je tad dogovoren ovaj scenarij.
Ovo mi je najrealnije poznavajući ovdašnje dinaride.
Ja_Ja

#26849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

zippoo87 wrote: 15/04/2025 21:42 Nije los taj prijedlog da se od kumove zgrade plati dug...Mile i taj njegov Kum su do sada mahnuli brat bratu milijardu KM,za svo ovo vrijeme koliko je Dodik u politici.

Ali zasto je opet proBiH strana u defanzivi...zasto ne sjedu sve proBiH partije i ne kazu,barem da zakuhaju malo...mi cemo platiti dug ali uzimam neke firme iz RSa,koje su jos profitabilne. I tako ekonomski preuzmu RS,jer ovi nemaju prebijene pare a uskoro ce doci jos stotina miliona i milijardi duga da se vraca. Zasto ovi nasi nehljebi nemaju nijednu inicijativu i odgovor na provokaciju iz RSa ?
Jbte 30 godina od rata,kod nas i dalje sve bezmudo i bez ikakvih inicijativa a prilike se otvaraju same od sebe.
Neshvatljivo

Ja bih ove iz RSa sada malo i peckao...rekao bi,evo FBiH ce platiti dug RSa ali ukidamo RS :lol:
Nisu su to kumove pare, niti pare RS. To su pare poreznih obveznika BiH, koje su se trebale utrositi na kupovinu nekretnine koja bi bila drzavna a ne entitetska. Drzava a samim tim i entiteti u istom obimu bi bili zakinuti (70-30%).

Naivno razmisljate, nema legalno pravnog nacina da se jednostrano nesto "uzima". Svaka ali bas SVAKA odluka mora biti donesena po ovim pitanjem konsenzusom. Dvije instance koje bi mogle nesto da urade; vijece ministara i vijece CBBiH moraju sve svoje odluke da donesu konsenzusom. Ako neko zakoci nema odluke, a u vijecima i jedne i druge sjede SNSD-ovi ljudi. Valjda vam je jasno sta je rezultat toga.

Gotovo da se moze povuci paralela izmedju ovog pitanja i pitanja nadleznosti na nivou BiH. U ovom slucaju mnogi iz FBiH bi da jednostrano nesto urade (uzmu, prisile naplatu, itd.) a nemaju legalnu osnovu za to, bas kao sto bi i RS da povuce neke zakone, ukine neke drzavne agencije itd..za sto nema nadleznost da uradi. Da bi se desilo i jedno i drugo mora postojati konsenzus svih.

Ogromna greska je napravljena odmah nakon kreiranja zakona o zaduzivanju sto se nije definisao mehanizam naplate po automatizmu koji bi oduzeo novac od nizih nivoa automatski i to je to. Sada je drzava u samilosti entiteta i njihove volje da li da nesto plate ili ne.
Ozimician

#26850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Jasno je da je vlast potkapacitirana, ali nek malo stanu na loptu, hladne glave nadju rjesenje.

Recimo kako se elegantno naslo rjesenje za prugu u Jablanici. To je po meni dobar primjer kompromisnog rjesenja na kraju dana ipak.
Dug se platiti mora i ono sto je najveci problem, 100 mil. bi se i naslo, ali dolaze i ostali dugovi RS na naplatu.

Nadam se da su ovi koji su godinama trubili kako RS predstoji bankrot konacno dobili samar realnosti, kako to zapravo izgleda u praksi.

Ovdje definitivno nema mjesta populizmu, jer ovo je fiskalni udar na BiH, cak gori od Luke Rajica svojevremeno i njegovih akcija u korist RH.
Posljedica bi vrlo lako mogla biti i pad kreditnog rejtinga i domino efekat. Da ne govorim o gubitku kontrole (i prihoda) nad BH nebom.

Dakle, ostavite se mahalanja i sjednite za sto, nadjite najbolje pravnike iz ove oblasti, valjda njih mozete platiti (da ne bude kao s onim lobistima), ovo zahtjeva brzo i efikasno rjesenje, nadjite muda, zakopajte sjekire i djelujte brzo.

Kao i u slucaju hapsenja MDa, tako i ovdje - vrijeme radi za njega, svakim danom se momentum sve vise gubi i naginje u njegovu korist.
Post Reply