Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Optimus09

#26851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Optimus09 »

Ne mogu se oteti utisku da je ovo planski odradjeno i u talu s Dodikom.Sve mi djeluje tako :-)
kakabanja213

#26852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

_BataZiv_0809 wrote: 15/04/2025 21:44
Haris.ba wrote: 15/04/2025 21:11
Ja_Ja wrote: 15/04/2025 20:59

Nemaju oni nikakve opcije. Dug se mora platiti. Drzava je ta koja je cinjenicno duzna bez obzira ko je krajnji korisnik i duznik. Evo koliko se pita i drzava govori nam cinjenica da se stranci puno ne znoje oko ovog duga. Ljudi kulturno lupili bananu na sredsva nase agencije i oni su rijesili problem. Bez imalo srkleta. Ovdje trojka ne moze nista uraditi jer se od pocetka usvajanja zakona o zaduzivanju (mozda nekada 2000 godine ili kada vec) nije definisalo sta da se radi u ovim situacijama. Ovdje nije pitanje volje entiteta da nesto uradili ili ne. Ovdje se radi o diverziji segmenata unutar drzavnog aparata u likovima ministara u Vijecu ministara iz RS-a, predvodjenih ministrom Finansija BiH koji samo da prati potpisani ugovor moze sam da rijesi ovo pitanje.

Zbog toga sada se moze postavljati i teza o legalnoj odgovornosti ministra zbog stete koja se nanosi drzavi.
Cuj budalastine dug se mora platiti.

Pa sto onda Rs ne plati ako se mora platiti?

Trojka ima izbora. Naravno da ima. Da trazi kako je u sporazumu da entitet RS preuzme na sebe i plati dug.
Veoma jednostavno.

Neka Covicev zer se sikira kako od Dodika naplatiti. Sta se ima trojka mjesati?

Ali, ne. De da se svali na FBiH da otplacune tudje dugove.
Niksic rekao nista od toga a ti verglas li verglas
Bez zajebancije, je li stvarno ozbiljno shvatas ono sto socijademokrata kaze. Pa lik je prije 10tak dana, javno, na TV, uzivo, izjavio da donosi odluke pod pritiskom. Na osnovu cega mislis da se nakon par dana nece predomisliti. Naravno ako ga pritisnu pravi ljudi.
Last edited by kakabanja213 on 15/04/2025 21:57, edited 1 time in total.
Haris033

#26853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris033 »

Jbt, u kakvoj mafijaškoj zemlji mi živimo..

Niti jedan meksički, kolumbijski i sl. kartel nije ravan ovim sa područja Balkana..

Šta smo Bogu zgriješili da 30 godina gledamo vođe kartela, grbavog vepra sa krivoustim, kako kradu i uzimaju milijarde, truju nas mržnjom, lažu, psihički lagano ubijaju i pri tom nam se smiju..

Ima li im kraja? :roll:
Prpa.ba

#26854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Ja_Ja wrote: 15/04/2025 20:59 Zbog toga sada se moze postavljati i teza o legalnoj odgovornosti ministra zbog stete koja se nanosi drzavi.
Drzavljani Republike Srpske imaju imunitet od bilo koje forme odgovornosti prema tzv. drzavnim institucijama i tzv. drzavi. Kakva crna legalna odgovornost? :lol:
no_sekirli

#26855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Haris033 wrote: 15/04/2025 21:57 Jbt, u kakvoj mafijaškoj zemlji mi živimo..

Niti jedan meksički, kolumbijski i sl. kartel nije ravan ovim sa područja Balkana..

Šta smo Bogu zgriješili da 30 godina gledamo vođe kartela, grbavog vepra sa krivoustim, kako kradu i uzimaju milijarde, truju nas mržnjom, lažu, psihički lagano ubijaju i pri tom nam se smiju..

Ima li im kraja? :roll:
Jbga, od starta drzava nakardno postavljena, hostaplerima nije trebalo puno da se skontaju. I onda ih je krenulo...
Sociolog

#26856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sociolog »

eto vam o poštenom Damiru Marjanovicu :bih: :sax:

https://avaz.ba/vijesti/bih/967905/poli ... arjanovica
moa

#26857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moa »

Ja_Ja wrote: 15/04/2025 20:59
Haris.ba wrote: 15/04/2025 20:33 Imam osjecaj da trojka jos nije shvatila da je vlast, i da jos misli da se moze ponasati kao opozicija.

Znaci - trojka ima izbor da plati Dodikove cehove ili ne plati.

I sad sda kriva? Ludilo
Nemaju oni nikakve opcije. Dug se mora platiti. Drzava je ta koja je cinjenicno duzna bez obzira ko je krajnji korisnik i duznik. Evo koliko se pita i drzava govori nam cinjenica da se stranci puno ne znoje oko ovog duga. Ljudi kulturno lupili bananu na sredsva nase agencije i oni su rijesili problem. Bez imalo srkleta. Ovdje trojka ne moze nista uraditi jer se od pocetka usvajanja zakona o zaduzivanju (mozda nekada 2000 godine ili kada vec) nije definisalo sta da se radi u ovim situacijama. Ovdje nije pitanje volje entiteta da nesto uradili ili ne. Ovdje se radi o diverziji segmenata unutar drzavnog aparata u likovima ministara u Vijecu ministara iz RS-a, predvodjenih ministrom Finansija BiH koji samo da prati potpisani ugovor moze sam da rijesi ovo pitanje.

Zbog toga sada se moze postavljati i teza o legalnoj odgovornosti ministra zbog stete koja se nanosi drzavi.

Trojka ima izbora. Naravno da ima. Da trazi kako je u sporazumu da entitet RS preuzme na sebe i plati dug.
Veoma jednostavno.

Cilj je jasan rušenje države isto kao i sa propalim Bankama naplati sve od države i pokušaj miniranja CBBiH.
Ozimician

#26858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

U svakom odnosu, privatnom, poslovnom, politickom, geopolitickom - najvise naje*e onaj ko konstantno popusta "radi mira u kuci"
Romanija

#26859 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Romanija »

Koji ovdje sado-mazohizam vlada jedno dobrih 350 stranica. Ljudi kao da su do presude Laktasenku zivjeli u Svici pa sad prenarazeni sta se desava poslednja dva mjeseca, a kao da su prespavali poslednjih 30 godina.

Svi nesto ogorceni na drzavu i kako je nema, pa borite se za nju jebla vas ona.
Haris.ba

#26860 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 15/04/2025 21:44
Niksic rekao nista od toga a ti verglas li verglas
Znaci, Dino bulazni po obicaju?

Ja pisem da je Niksic prebacio Dini i Forti da se izbore. Ali, tesko citati....
"Ja sam danas ponudio i neka druga moguća rješenja. Moguće je platiti dug ili dio duga odlukom koje Vijeće ministara u prijedlogu o zakonu o budžetu ove godine može predložiti Predsjedništvu i Parlamentu tako da se izvor za plaćanje ovog duga može naći i kod zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, ali i drugih kapitalnih investicija", kazao je Konaković.

Kazao je da je vrlo da ljudi shvate da BiH na kraju plaća ovaj dug.
Sta reci na ovakve izjave? Ko da mu ih je Dodik napisao.
Lug

#26861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

Pa koja budala potpisa da ce drzava biti garant rs-u?
Thorgerson

#26862 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

no_sekirli wrote: 15/04/2025 21:06
Thorgerson wrote: 15/04/2025 20:47 Inace zanimljivo je da se o ovoj firmi Viaduct doo nista ne moze naci na netu. Dobili koncesiju za mini hidrocentralu, RS to raskinuo i ovi ce dobiti 110 milki. Stranica viaduct-ltd.com ne radi. Nit ih mozes naci na mapi, nit ista. :roll:

Postoji li jos uvijek ova firma. Jel problem ovim nasim novinirama ovo malo istraziti. Ustati, dici guzicu i raditi novinarski posao. :roll:

Mislim to nece nista promjeniti, ali da barem imamo potpuniju sliku svega.
Sve dogovorili.

Nakon "raskida" trazio Viaduct milion ili 2. Krimosi iz RSa naravno da nisu pristali.

Nakon silnih rocista i presude, Sud naplati 100+ miliona, naplati svoje troskove. Viaductu ostane 90, knjizi pare kao izvanredni prihod, plati 22% dobiti u Sloveniji, i izvuce kesovine barem 70 miliona (cifre su okvirne).

Znaci tuziteljstvo treba procesuirati ljude koji su doveli do ovoga, jer je ovo pakleni plan koji su skoro doveli do kraja. Narocito ako se sada vidi da je to neka tasna-masna firma. Ne poznajem pravo, ali mozda bi za ovu cifru trebalo anagazirati neki jebeni tim advokata i probati srusiti presudu zbog UZPa Dodika i drugih krimosa sa ciljem izvlacenja para.

Dodika, cisto zaboli polni organ hoce li to platiti BiH, RS, Uzbekistan ili Marsovci. Bitno je da se plati.

Jos jednom kazem, apsolutno je sramno spominjati Trojku u ovom slucaju, jer im je vruc krompir pao sa nebesa, ni krivima ni duznima.
Pa to. Ovo je sumnjivo na sve strane.

Jbt da su im dali da prave tu posranu mini hidrocentralu ne bi ni u snu mogli ostvariti i prihodovati 110 miliona KM.

Ne znam jel tasna masna firma, ali je cudno da o firmi od 50 linkova, 49 je vezano za arbitrazu, i ina jedan link na slovenacku kao neku company bazu. I to je to.

Previse cudno. Web stranica im ne radi. Pitanje da li je i mail aktivan. Na google mapi ih ne mozes naci.
Haris.ba

#26863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 15/04/2025 23:33 Ne znam jel tasna masna firma, ali je cudno da o firmi od 50 linkova, 49 je vezano za arbitrazu, i ina jedan link na slovenacku kao neku company bazu. I to je to.
Ma skoro sve firme sto traze koncesiju su u sustini tasna masna firme. To mora tako biti kada stranac dolazi. Osniva novu firmu. Sta ce nego ta firma biti mini firma. Cime ce se baviti nego cekati proceduru koncesije. Poenta je ko stoji iza te firme (osnivaci ko su) i moze li obezbjediti bankarske garancije i slicno.

To ne utice na ovu pricu kako su iz fakticki nista napravili 100 miliona.
Thorgerson

#26864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Neplacanje ovih ovih obaveza od strane RS treba objasniti i reci kako jeste, ovo je de facto bankrot RS-a.

Kada ne mozes izmiriti dospjele obaveze, to je bankrot. Istina, RS ne moze otici u bankrot u smislu kao drzava, jer je entitet. Ali moze doci u stanje da ne moze da isplacuje obaveze.

U junu RS dospijeva i isplata glavnice od 300 miliona, euroobveznica koje su izdate 2021 na beckoj berzi. Duplo su zaduzeniji od FBiH, po nenormalnim kamatama i do 6-7%.

Zato mu treba drzavna imovina. Jer oni pare - nemaju. Oni su kockari, koji dug isplacuju tako sto se zaduzuju. To su cinjenice. I to se moze jasno vidjeti. Dokle ce to trajati vidjet cemo.

Samo se treba maksimalno cuvati i pokusati umanjiti finansijsku stetu po drzavu, koju ce entitet RS neminovno uciniti.

A taj narod ispranog mozga nek slusa njegove bajke da su jaci od francuske i sl.
HelaS

#26865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

dembele wrote: 15/04/2025 18:03 Sve su prilike da će ove naše nesposobne ojebine platiti dug koji su napravili secesionisti a ove naknadne tužbe prma entitetu su teška smijurija. Dino se nezaustavljivo profilira u kralja šupljih.
Pretpostavi situaciju da BiH ne plati "Viaduct" dugovanje?
Prpa.ba

#26866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Ako mi pokrijemo ovaj dug pravoslavnog fasistickog rezima u Banjaluci, platicemo svaki buduci jer se od njihovih para necemo nikad namiriti bez upotrebe oruzane sile.

Ko potpise bilo kakvo novo vanjsko zaduzenje pravoslavnog fasistickog rezima kroz drzavne institucije, taj potpisuje da mi to i otplacujemo. Sretno. :thumbup:
Zombi_Rex

#26867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Zombi_Rex »

Prpa.ba wrote: 16/04/2025 00:00 Ako mi pokrijemo ovaj dug pravoslavnog fasistickog rezima u Banjaluci, platicemo svaki buduci jer se od njihovih para necemo nikad namiriti bez upotrebe oruzane sile.

Ko potpise bilo kakvo novo vanjsko zaduzenje pravoslavnog fasistickog rezima kroz drzavne institucije, taj potpisuje da mi to i otplacujemo. Sretno. :thumbup:
Skontali su foru, od sad fbih sve plaća što se može platit. Našli novi način ucjene ili nam dajte ili ćemo napravit dug koji morate platit.

Cudi me samo što taj neko nije blokirao račun neke firme iz entiteta rs
Thorgerson

#26868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Ja_Ja wrote: 15/04/2025 20:59 Nemaju oni nikakve opcije. Dug se mora platiti. Drzava je ta koja je cinjenicno duzna bez obzira ko je krajnji korisnik i duznik. Evo koliko se pita i drzava govori nam cinjenica da se stranci puno ne znoje oko ovog duga. Ljudi kulturno lupili bananu na sredsva nase agencije i oni su rijesili problem. Bez imalo srkleta. Ovdje trojka ne moze nista uraditi jer se od pocetka usvajanja zakona o zaduzivanju (mozda nekada 2000 godine ili kada vec) nije definisalo sta da se radi u ovim situacijama. Ovdje nije pitanje volje entiteta da nesto uradili ili ne. Ovdje se radi o diverziji segmenata unutar drzavnog aparata u likovima ministara u Vijecu ministara iz RS-a, predvodjenih ministrom Finansija BiH koji samo da prati potpisani ugovor moze sam da rijesi ovo pitanje.

Veoma jednostavno.

Koliko sam ja shvatio iz svega mi, drzava, vec placamo dug. Dug je vec na drzavi. RS trenutno nema nista vise sa ovim dugom prema Viaduct doo. Ne zele da plate, a presudom je oznacena BiH kao duznik.

Dakle, arbitrazom se nije moglo traziti od RS da plati dug. Jer je medjunadna arbitraza, a koliko znamo RS nije drzava. Ko jeste drzava, pa Bosna i Hercegovina.

Sud presudio. Krenulo se sa naplatom. Od cega i koga naplatiti, ljudi istrazili i vidjeli da BHANSA je jedna od rijetkih drzavnih agencija koja ima racune van i dobija sredstva na njih. To im je bilo najlakse da zahvate. Dakle, sredstva koja BHANSA dobija za kontrolu neba ne idu vise njima nego idu za isplatu duga Viaductu.

Zbog toga i imamo problem sada u BHANSA. Dakle, nije pitanje vise da li ce BiH platiti ili nece. Mi vec placamo.

Glavno pitanje je sad kako pomoci BHANSA da premoste ovo, te jos vece pitanje kako ce drzava vratiti pare od RS.

Jbg, ti kazes nek se zet brine. Jel ti shvatas sta bi znacilo da izgubimo kontrolu neba i bude zatvoren avio saobracaj. Svi aerodromi se zatvaraju, nema putnickih, kargo, medicinskih letova. Bog sami zna sta se desava sa ugovorenim letovima kompanija koje odrzavaju te letove i kakve bi samo tu stete nastale.
Last edited by Thorgerson on 16/04/2025 00:14, edited 1 time in total.
hatemondays

#26869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by hatemondays »

Prpa.ba wrote: 16/04/2025 00:00 Ako mi pokrijemo ovaj dug pravoslavnog fasistickog rezima u Banjaluci, platicemo svaki buduci jer se od njihovih para necemo nikad namiriti bez upotrebe oruzane sile.

To nece vracati nijedan nas politicar nego nasi porezni obaveznici. Cemu cudjenje onda kad se nema za onkoloske aparate, kad se nemoze popraviti pruga, kad se nema za transverzale, kad se nema za djecije doplatke, kad se nema za penzije. Vracaju se dugovi kriminalaca. Hoce li ko krivicno odgovarati za ovaj udruzeni tzv.privredni kriminal. Hoce li im se zaplijeniti imovina, hoce li im se zamrznuti racuni hoce al qurtzu.Nista se ovo ne bi desilo bez nasih tzv patriota rodi ih majka ko da su ih pobacivale majke ,koja je to bagra. A Mile se kotrlja i smjeska.
Thorgerson

#26870 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Ama covjece ko te pita? Jel vama jasno ista? Nece te ovi pitati nista. Inaju mehanizme naplate. Pa nije to jebote vodovod i kanalizacije sarajevo.

Nece niko da plati. Rezu tamo gdje ima. Plijene sta se moze. Drzava je duznik prema presudi.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/eurocon ... /250415123

Znaci. Drzava BiH ce platiti, htjeli mi to ili ne. Ponavljam, ostaje nam sad da skontamo kako to vratiti od RS-a. I da spasimo kontrolu neba.

Dosta su ovi cekali da mi skontamo ko ce ili nece platiti.
SmokingMan

#26871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SmokingMan »

Turizam visi o koncu, moglo bi ovo ljeto biti katastrofalno.
HelaS

#26872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

Thorgerson wrote: 16/04/2025 00:13 Koliko sam ja shvatio iz svega mi, drzava, vec placamo dug. Dug je vec na drzavi. RS trenutno nema nista vise sa ovim dugom prema Viaduct doo. Ne zele da plate, a presudom je oznacena BiH kao duznik.

Dakle, arbitrazom se nije moglo traziti od RS da plati dug. Jer je medjunadna arbitraza, a koliko znamo RS nije drzava. Ko jeste drzava, pa Bosna i Hercegovina.

Sud presudio. Krenulo se sa naplatom. Od cega i koga naplatiti, ljudi istrazili i vidjeli da BHANSA je jedna od rijetkih drzavnih agencija koja ima racune van i dobija sredstva na njih. To im je bilo najlakse da zahvate. Dakle, sredstva koja BHANSA dobija za kontrolu neba ne idu vise njima nego idu za isplatu duga Viaductu.

Zbog toga i imamo problem sada u BHANSA. Dakle, nije pitanje vise da li ce BiH platiti ili nece. Mi vec placamo.

Glavno pitanje je sad kako pomoci BHANSA da premoste ovo, te jos vece pitanje kako ce drzava vratiti pare od RS.
Upravo tako :thumbup: BiH mora platiti dug Viaductu, u protivnom slijedi blokada svega redom sve dok se dugovanje ne izmiri. BHANSA je prva na redu, poslije će biti blokirane i druge BiH organizacije.

A DF-SDA-SBiH klika jako i intezivno zagovara neplaćanje duga, znajući da će vlast pasti ako BiH ne plati Viaduct. Lešinarenje preko leđa svih nas :(
Prpa.ba

#26873 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Thorgerson wrote: 16/04/2025 00:13 pitanje kako ce drzava vratiti pare od RS.
Nikako, jer drzava ne posjeduje instrumente prisile prema Republici Srpskoj. Novac od PDV-a ne moze izuzeti bez konsenzusa predstavnika Republike Srpske, a oduzimati imovinu ne smije zbog sigurnosnih rizika jer MUP Republike Srpske stiti imovinu svoje republike od medjunarodnih napada koji bi dosli iz BiH.

Placace BiH sva dospjela dugovanja Republike Srpske.

Samo, ko se od Bosnjaka usudi garantovati nova zaduzenja Republike Srpske, i sta cemo kada Republika Srpska blokira federalna zaduzenja u znak odmazde za prekid dotoka besplatnog novca? :mrgreen:
Haris.ba

#26874 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Kako ste se upecali na lazni narativ, cuj propasce bhansa. Blokira se prevoz.....

To je stara oprobana taktika gdje se napravi panika, pa de podvuci da FBiH plati za dugove RS.
Ozimician

#26875 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 16/04/2025 00:27 Kako ste se upecali na lazni narativ, cuj propasce bhansa. Blokira se prevoz.....

To je stara oprobana taktika gdje se napravi panika, pa de podvuci da FBiH plati za dugove RS.
Dug placa BiH, trenutno su se kola slomila na BHANSA; sad drzava treba da pomogne BHANSA da prezivi.

Kontrola leta ce se nastaviti i ako BHANSA propadne; samo sto ce je vrsiti Srbija i Hrvatska, jasnije?

Ljudi imaju planove 10-50-100 god. unaprijed a nasi politicki znalci na jedan zakon rekose "nismo mi znali da ce MUP RS zloupotrebljavati taj zakon..."
Marfijevi zakoni, vidi groteske, sa separatistima ako postoji 1% sansa da ce krenuti po zlu (na stetu drzave BiH) - krenut ce.
Post Reply