sagosen wrote: ↑25/10/2020 00:14
pinkman wrote: ↑24/10/2020 23:50
Meni odgovara sve sto ce donijeti bolje proizvode i dobar omjer kvalitete i cijene. Vrijeme je da se krene ulagati u proizvode, a ne propagiranje "kupujmo domace - ignorisimo kvalitet".
Pa necu valjda kupovati Vispak cokoladicu pored Kinder Buena?

Maza mi je recimo skroz ok i nju kupujem naizmjenicno. Jednom Nutellu jednom Mazu. Zato sto valja.
Sve sto ne valja i treba da propadne.
Objasnio. Baš mi ide na živce ta priča kupujmo domaće nema veze što je crap. Izvoli majstore napravi nešto što valja pa ću kupovati, kao što eto kupujem Mazu jer je dobra. A ne ovamo gleda da uštedi na svemu, pa i ambalazu ce stavit najgoru al bitno nalijepit naljepnicu 387 domaće ha hu i ajte kupujte, ipak je domaće.
Što se tiče Lidla, samo budala može tvrditi da je loše dolazak konkurencije. Da je bogdom ozbiljne konkurencije i u drugih oblastima, od telekomunikacija, pa nadalje.
Istina. Samo pogledati kako je Telemach podigao kvalitet. Da BH Telecom nema konkurenciju mi jos uvijek ne bi imali flat internet.
Po meni ce ovaj dolazak Lidla biti veliki problem za Bingo iz vise razloga:
1. Ljudima je preko glave Binga (i meni isto) jer ne dozvoljava nikome nista da radi. Poceo je praviti i hotele, stanove, gradjevinski materijal, proizvoditi jaja (unistio je npr. Stojak jaja i sve ostale male farme), tjesteninu, toalet papir, ma nema sta ne zeli da proizvodi.
Sve je "daj samo meni". To je legitiman poslovni potez, ali je mana sto se ljudima zgadio Bingo pa jedva cekaju alternativu. Shodno tome, past ce im prihodi jer neki vise tu nece kupovati.
2. Lidl ce donijeti nize cijene pa ce i ostali morati makar malo da spuste cijene, sto znaci manje prihode za druge. Tako je bilo u Srbiji.
3. Prosjecna plata u Lidl u Hrvatskoj je 8450 kuna, a u Konzumu 3600 kuna. Vjerovatno ce i ovdje imati vece plate u odnosu na Bingo sto znaci da ce Bingo ostati bez dijela radne snage. A onda se moraju dizati plate. Posebno mesari koje je jako tesko naci, zatim viljuskaristi, itd. U konacnici, materijalni troskovi ce da budu veci.
Bingo vec ima problema sa radnom snagom u Hercegovini. Pretpostavljam da je to zato sto Hrvati lakse odlaze u Irsku i Njemacku.
4. Manji prihod ce lancano utjecati na prodaju hrane koju proizvodi (jaja, tjestenina, piletina, itd).
Da ce propasti - nece. Ali ce imati veci pritisak. Po meni je greska sto se siri izvan trgovine. Bolje da je umjesto toga:
a) pravio specijalizirane trgovine (pod drugim brendom) tipa:
- prodavnica bijele tehnike kao sto je LG Stanic, BEKO kojeg zastupa Omega
- prodavnica igracaka kao DexyCo
I ubacio ih u svoje trzne centre.
b) Pokusao akvizirati CM
c) Razvijao internet trgovinu kao ekupi. Oformio jak digitalni tim i onda se pokusao siriti na strano trziste jer sigurno ima kapital.
Recimo ecommerce u Njemackoj je dobra prilika jer Nijemci jos uvijek kaskaju u tom podrucju. Ne vole kupovati karticama (za razliku od Svedjana). Opsjednuti su privatnoscu. Lidl je ovo ljeto akvizirao real.de jer polako i oni zele da idu prema online svijetu i bas se kao primjer navodi da njemacko trziste ecommerce nije uopce toliko razvijeno kao UK i USA. Tu ima prilike.
Uglavnom, dobra stvar za kupce i radnike. A da ne spominjemo da je ovo i poruka drugim investitorima. Vjerujem da ce u buducnosti i drugi strani trgovci doci kao sto u Hrvatskoj imaju Kaufland (ista grupacija kao Lidl), Billa, SPAR, itd.
Mozda ne bi bilo lose kad Tesco kupio Bingo. Ionako imaju njihove robne marke u svojim objektima.