Aldi i LIDL u BiH????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Aldi/Lidl u BiH????

Da
337
67%
Samo Aldi
16
3%
Samo Lidl
67
13%
Ni jedan!
80
16%

Total votes: 500

Nisrin

#251 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Nisrin »

suspect_zero wrote: 24/10/2020 12:46
Nisrin wrote: 24/10/2020 12:41 Lidl ima frankfurtsku Nutelu 1kg 5EUR, 42 kune u Hrv... Pored te ne znam ko ce kupovati poljsku 750g za 10.90 KM... samo jedan od primjera!
Ti nam daš recenziju za proizvode :) ako otvore :oops: ne znam čija je robna marka higijenskih potrebština Todey, Lidl ili Bipa...elem, tečni sapuni su im baš dobri...ima ih kupiti u Robotu.

Todey nisam vidjala u Lidlu, higijenu i hemiju uzimam u DMu i Mulleru, ali vidim koliko su popularni Lidlovi proizvodi, mnogo hvale neke sampone, sapune, omeksivace Doussy, deterdzente za ves, za masinu za posudje, maramice itd Uzimala sam u Hrv W5 deterdzente za ciscenje i oni jesu jako dobri bili, a cijenom su tu sa Denkmitom iz DMa...
Lidl jeste jeftiniji od nediskonta ali opet kad udjes ne izadjes bez da potrosis 30-40-50 EUR kada god da odes...
Odlicne alate imaju, svoje robne marke Workzone, cesto kucne potrepstine, dekoracije, posteljine, odjecu, za odrasle i djeciju, da sam primijetila neke enormne razlike Lidlovih gaca i H&M i nisam...

Sad su dobili recimo svijece koje su 1EUR i toliko lijepo mirisu, dok ja mirisne svijece placam 7-10 EUR u TK Maxxu, a ne mirise svaka ni blizu tim intenzitetom...
studeni76

#252 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by studeni76 »

Hoce li doci neko u ovu drzavu sa kakvom proizvodnjom a ne samo ove usluzne djelatnosti da izvuku i ovo malo love
Haris.ba

#253 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Haris.ba »

studeni76 wrote: 24/10/2020 21:26 Hoce li doci neko u ovu drzavu sa kakvom proizvodnjom a ne samo ove usluzne djelatnosti da izvuku i ovo malo love
Pa dolaze. Ima i proizvodnje. Ali, sve je to poluprerada. Za sofisticiranu proizvodnju treba da se rodi neko ko Rimac u Hrvatskoj. Jer sistema nema. Sad da kazemo dajemo godisnje 50 miliona samo za nauku, skoro citav narod bi rekao bacanje para. Daj ti meni trotUar.

A sta je problem usluznim djelatnostima? Treba i toga. Ima drzava zove samo od toga. Treba gladati malo siri kontekst. Veliki trgovacki lanac sa pravom konkurencijom moze smanjiti ukupni trosak potrosacke korpe.

A,.ako nekome smeta "iznosenje" love, ima domace trgovacke lance. Niko nikoga ne tjera da ide u neki trgovacki lanac.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#254 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Matijevic_Vlado »

Joj gospodjo koliko se svaki put uzivis u temu o Lidlu.
cranberries

#255 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by cranberries »

I da se rodi ovdje novi Tesla ili bi propadao u drzavnom poslu u Elektroprivredi.

Zasto uvijek krivimo neke druge a krivci nam pred ocima studeni?

Dozvole i sve ostale gluposti koje moras dobiti traju po 2-3 godine, pod naglaskom da nekoga moras imati u opstinama, a to strani investitori ne rade.

Sistem je ovdje jednostavno zarazen, ne koronom vec po svojoj trulosti, neradom i korupcijom. Apsolutno nema niti jednog drzavnog administratora s kojim sam se susreo da nije trazio neku protivuslugu da odradi svoj posao za koji je i placen.
Trappist

#256 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Trappist »

studeni76 wrote: 24/10/2020 21:26 Hoce li doci neko u ovu drzavu sa kakvom proizvodnjom a ne samo ove usluzne djelatnosti da izvuku i ovo malo love
Da drzava ulozi mrvicu jednu truda u privlacenju takvih firmi, takve firme bi i dosle. Mi ne znamo raspodijeliti sadaku od EU a kamoli da privucemo neku veliku firmu koja ce ovdje pokrenuti proizvodnju.
akcija007

#257 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by akcija007 »

Lidl kada dodje kod nas 2022 razvalit ce i ovo malo sto imamo.prehrambene proizvodnje i poljoprivrede .
Ako nadje proizvodjace za svoje robne marke u BiH ok a ako ne nadje tesko se nama kada sve uvozno dovuce sa sobom.
Za Lidl srbija mlijeko i odresjeni mlijecni pro8zvode im proizvodi mljekara kozarska dubica i gradacac.
pinkman

#258 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by pinkman »

Meni odgovara sve sto ce donijeti bolje proizvode i dobar omjer kvalitete i cijene. Vrijeme je da se krene ulagati u proizvode, a ne propagiranje "kupujmo domace - ignorisimo kvalitet".

Pa necu valjda kupovati Vispak cokoladicu pored Kinder Buena? :D Maza mi je recimo skroz ok i nju kupujem naizmjenicno. Jednom Nutellu jednom Mazu. Zato sto valja.

Sve sto ne valja i treba da propadne.
akcija007

#259 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by akcija007 »

Naravno slazem se. I cijene u Bingu konzumu u mercatoru ce pasti za 20 tak % .
Ne znam jeste li primjetili sa dolaskom DM i njihovih robnih marki da su pale cijene hemije u prodavbicama.
Nor tablete za masinu za sudje od komercijalnih brendova budu na akciji 5o% jer imaju dM za 5 KM
Haris.ba

#260 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Haris.ba »

akcija007 wrote: 24/10/2020 23:45 Lidl kada dodje kod nas 2022 razvalit ce i ovo malo sto imamo.prehrambene proizvodnje i poljoprivrede .
Ako nadje proizvodjace za svoje robne marke u BiH ok a ako ne nadje tesko se nama kada sve uvozno dovuce sa sobom.
Za Lidl srbija mlijeko i odresjeni mlijecni pro8zvode im proizvodi mljekara kozarska dubica i gradacac.
Nije glavni problem poljoprivrede trgovacki centri. Vec to sto su nam subvencije za klinac.

Moze se npr. krompir prodati i mimo trgovackog centra. Imas nedavno tekst o liku iz Visokog koji ne zna sta sa krompirom. Jer uvozni krompir ima dobru subvenciju, a njegov nema. I naravno da trgovacki centar ce ponuditi jeftiniji. Jer i sam kupac ce uzeti jeftiniji. Da ima dobru subvenciju pored ceste bi ga prodao.

Nama ocito treba jedno godinu dana reklamne kampanje da nam objasni da druge zemlje se slomise dajuci subvencije poljoprivredi. Nemojte misliti da Egipat ne bi mogao trzisno osvojiti pola poljoprivrede Evrope. Ovako sa politikom subvencija evropskih zemalja moze samo mandarine i narance izvoziti.
sagosen

#261 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by sagosen »

pinkman wrote: 24/10/2020 23:50 Meni odgovara sve sto ce donijeti bolje proizvode i dobar omjer kvalitete i cijene. Vrijeme je da se krene ulagati u proizvode, a ne propagiranje "kupujmo domace - ignorisimo kvalitet".

Pa necu valjda kupovati Vispak cokoladicu pored Kinder Buena? :D Maza mi je recimo skroz ok i nju kupujem naizmjenicno. Jednom Nutellu jednom Mazu. Zato sto valja.

Objasnio. Baš mi ide na živce ta priča kupujmo domaće nema veze što je crap. Izvoli majstore napravi nešto što valja pa ću kupovati, kao što eto kupujem Mazu jer je dobra. A ne ovamo gleda da uštedi na svemu, pa i ambalazu ce stavit najgoru al bitno nalijepit naljepnicu 387 domaće ha hu i ajte kupujte, ipak je domaće.

Što se tiče Lidla, samo budala može tvrditi da je loše dolazak konkurencije. Da je bogdom ozbiljne konkurencije i u drugih oblastima, od telekomunikacija, pa nadalje.
pinkman

#262 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by pinkman »

sagosen wrote: 25/10/2020 00:14
pinkman wrote: 24/10/2020 23:50 Meni odgovara sve sto ce donijeti bolje proizvode i dobar omjer kvalitete i cijene. Vrijeme je da se krene ulagati u proizvode, a ne propagiranje "kupujmo domace - ignorisimo kvalitet".

Objasnio. Baš mi ide na živce ta priča kupujmo domaće nema veze što je crap. Izvoli majstore napravi nešto što valja pa ću kupovati, kao što eto kupujem Mazu jer je dobra. A ne ovamo gleda da uštedi na svemu, pa i ambalazu ce stavit najgoru al bitno nalijepit naljepnicu 387 domaće ha hu i ajte kupujte, ipak je domaće.

Što se tiče Lidla, samo budala može tvrditi da je loše dolazak konkurencije. Da je bogdom ozbiljne konkurencije i u drugih oblastima, od telekomunikacija, pa nadalje.
Istina. Samo pogledati kako je Telemach podigao kvalitet. Da BH Telecom nema konkurenciju mi jos uvijek ne bi imali flat internet.

Po meni ce ovaj dolazak Lidla biti veliki problem za Bingo iz vise razloga:

1. Ljudima je preko glave Binga (i meni isto) jer ne dozvoljava nikome nista da radi. Poceo je praviti i hotele, stanove, gradjevinski materijal, proizvoditi jaja (unistio je npr. Stojak jaja i sve ostale male farme), tjesteninu, toalet papir, ma nema sta ne zeli da proizvodi.

Sve je "daj samo meni". To je legitiman poslovni potez, ali je mana sto se ljudima zgadio Bingo pa jedva cekaju alternativu. Shodno tome, past ce im prihodi jer neki vise tu nece kupovati.

2. Lidl ce donijeti nize cijene pa ce i ostali morati makar malo da spuste cijene, sto znaci manje prihode za druge. Tako je bilo u Srbiji.

3. Prosjecna plata u Lidl u Hrvatskoj je 8450 kuna, a u Konzumu 3600 kuna. Vjerovatno ce i ovdje imati vece plate u odnosu na Bingo sto znaci da ce Bingo ostati bez dijela radne snage. A onda se moraju dizati plate. Posebno mesari koje je jako tesko naci, zatim viljuskaristi, itd. U konacnici, materijalni troskovi ce da budu veci.

Bingo vec ima problema sa radnom snagom u Hercegovini. Pretpostavljam da je to zato sto Hrvati lakse odlaze u Irsku i Njemacku.

4. Manji prihod ce lancano utjecati na prodaju hrane koju proizvodi (jaja, tjestenina, piletina, itd).

Da ce propasti - nece. Ali ce imati veci pritisak. Po meni je greska sto se siri izvan trgovine. Bolje da je umjesto toga:

a) pravio specijalizirane trgovine (pod drugim brendom) tipa:

- prodavnica bijele tehnike kao sto je LG Stanic, BEKO kojeg zastupa Omega
- prodavnica igracaka kao DexyCo

I ubacio ih u svoje trzne centre.

b) Pokusao akvizirati CM

c) Razvijao internet trgovinu kao ekupi. Oformio jak digitalni tim i onda se pokusao siriti na strano trziste jer sigurno ima kapital.

Recimo ecommerce u Njemackoj je dobra prilika jer Nijemci jos uvijek kaskaju u tom podrucju. Ne vole kupovati karticama (za razliku od Svedjana). Opsjednuti su privatnoscu. Lidl je ovo ljeto akvizirao real.de jer polako i oni zele da idu prema online svijetu i bas se kao primjer navodi da njemacko trziste ecommerce nije uopce toliko razvijeno kao UK i USA. Tu ima prilike.

Uglavnom, dobra stvar za kupce i radnike. A da ne spominjemo da je ovo i poruka drugim investitorima. Vjerujem da ce u buducnosti i drugi strani trgovci doci kao sto u Hrvatskoj imaju Kaufland (ista grupacija kao Lidl), Billa, SPAR, itd.

Mozda ne bi bilo lose kad Tesco kupio Bingo. Ionako imaju njihove robne marke u svojim objektima. :D
pinkman

#263 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by pinkman »

I zaboravih jednu stvar. Da li je dobro za domace proizvodjace ili ne? Zavisi iz kojeg ugla gledate.

Menprom iz Tuzle plasira proizvode u Srbiju u Lidl. Zadovoljili su njihove uslove kvalitete. Da li ce biti njihovi proizvodi plasirani u bh. Lidlu? Vjerovatno da da.

Za njih je ovo dobra vijest. Smanjuju ovisnost o Bingu.
-Chesterfield-

#264 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by -Chesterfield- »

Nisrin wrote: 24/10/2020 16:35
Nisrin wrote: 24/10/2020 12:41 Lidl ima frankfurtsku Nutelu 1kg 5EUR, 42 kune u Hrv... Pored te ne znam ko ce kupovati poljsku 750g za 10.90 KM... samo jedan od primjera!
Ti nam daš recenziju za proizvode :) ako otvore :oops: ne znam čija je robna marka higijenskih potrebština Todey, Lidl ili Bipa...elem, tečni sapuni su im baš dobri...ima ih kupiti u Robotu.

Todey nisam vidjala u Lidlu, higijenu i hemiju uzimam u DMu i Mulleru, ali vidim koliko su popularni Lidlovi proizvodi, mnogo hvale neke sampone, sapune, omeksivace Doussy, deterdzente za ves, za masinu za posudje, maramice itd Uzimala sam u Hrv W5 deterdzente za ciscenje i oni jesu jako dobri bili, a cijenom su tu sa Denkmitom iz DMa...
Lidl jeste jeftiniji od nediskonta ali opet kad udjes ne izadjes bez da potrosis 30-40-50 EUR kada god da odes...
Odlicne alate imaju, svoje robne marke Workzone, cesto kucne potrepstine, dekoracije, posteljine, odjecu, za odrasle i djeciju, da sam primijetila neke enormne razlike Lidlovih gaca i H&M i nisam...

Sad su dobili recimo svijece koje su 1EUR i toliko lijepo mirisu, dok ja mirisne svijece placam 7-10 EUR u TK Maxxu, a ne mirise svaka ni blizu tim intenzitetom...
Jedva čekam Lidlove gaće. Peri - deri. :skoljka:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#265 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by mk ultra »

Nisrin wrote: 24/10/2020 16:35

https://www.dm.at/babylove-premium-wind ... 63570.html

Ove pelene su u nasem DM-u 15.95, recimo malo jeftinije po komadu nego pampers

https://www.dm.at/babylove-premium-pant ... 63655.html

Ove su ovdje kod nas pa dobro skuplje od ekvivalent papmersa po komadu

Zasto i DM nije merhametli da ide po realnim cijenama, vec pucaju cijene prema nasem trzustu
I nikad ovo gore nije na akciji... ;-)
akcija007

#266 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by akcija007 »

E da . Lidl prodaje frankfurtu nutellu. 1kg 42 kune.
Bit ce dobro. Samo neka dodju da obore cijene .
U HR u Lidlu ima akcija maslaca 2x250 gr njihova robna makra " okusi mog zavicaja" 19,99 kn. Znaci pakovanje 250 gt cca 2,50 KM
howdy

#267 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by howdy »

akcija007 wrote: 24/10/2020 23:45 Lidl kada dodje kod nas 2022 razvalit ce i ovo malo sto imamo.prehrambene proizvodnje i poljoprivrede .
nek razvale, jedva cekam
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#268 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by _BataZiv_0809 »

Sjooooo sad kad nam dodje Nutela iz Frankfurta na Majci, cime ce nam se raja onda kurcit :cry:
Naslovnica

#269 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Naslovnica »

Jebo vas Nutelja
cranberries

#270 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by cranberries »

Naslovnica wrote: 25/10/2020 08:47 Jebo vas Nutelja
Nemoj ih, vidis da su odrasli na Nuteli. :lol:
dembele

#271 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by dembele »

Dan otvaranja će prekucati broj posjetitelja koride u Čevljanovićima.
Očekujem stampedo i žestoke borbe za zauzimanje što bolje pozicije na odjelima sa mesnim, hemijskim i konditorskim proizvodima.
Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#272 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by mk ultra »

a bingo pust ko Foča :lol:
problemnatravunu

#273 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by problemnatravunu »

:mrgreen:

:evil:
:mrgreen:
Dzematlija

#274 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Dzematlija »

Dobro nam došli!
okanomalo

#275 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by okanomalo »

p206 wrote: 24/10/2020 13:05
okanomalo wrote: 24/10/2020 12:32 u hrvatskoj prodavac u lidlu ima platu preko 8.000.kuna, u konzumu oko4300kuna a studenac 3800.(cisti minimalac). studenac je pruzeo poljski fond enterprise investors (EI) pa su tako i plate pale iako su po dobiti sesti u HR. nije svejedno ko ti je vlasnik. zapad je uvijek bio zapad.
Samo da ne bude kao sa jednom stranom firmom u Tešnju, gdje su lokalni moćnici i vlasnici fabrika pozvali na ručak stranog vlasnika, i pitali ga kolike daje plate a on rekao lijepu cifru i da će kako posao bude išao i rasti te plate...a oni odgovorili šta da rastu, smanjuj to.

Kod nas DM recimo daje solidne plate, ali to je opet puno manje nego vani, jednostavno se prilagode tržištu.
imas puno clanaka da ti potvrdi tacnost za plate u lidlu.ni tamo ne cvjetaju ruze.puno su optereceni i ljudi nema dovoljno.rekla sam da gazde sa zapada ipak daju solidne place radniku.ne daj boze vlasnika imati poljaka,bugara,(istocni blok) kao ni litvanca i slicne bagre.
Locked