Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post Reply
Haris.ba

#251 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Haris.ba »

liyf wrote: 09/05/2025 20:43 Sve u svemu budale. Ruski Su-35 (ili čak Su-30) je dosta jeftiniji a tehnološki uporediv sa Rafalom, uz dosta bolje rakete i radar.
Kineski J-16 ili neke starije generacije su opet bara-bara sa Rafalom (Pakistan Boga mi pokazao da su dostaaa nadmoćniji pa čak i stariji, lošiji modeli)
A gdje je Gripen koji je dosta jeftiniji + od zemlje koja je na granici rata sa Rusijom + dosta jeftin za održavanje i dosta robustan
Gdje je Typhoon itd itd
Ma ruski avioni Srbiji nisu bili uopce u razmatranju.

Ne bi ih mogli ni prebaciti u drzavu gledajuci momenat kad se trebalo pregovarati oko izbora.

Nisam siguran da je su 30 ili 35 uporediv sa rafalom. Druga klasa aviona. Rafal je nesta ko kompakt auto, a su 35 je limuzina.

Da li je bolji ili gori pitanje je.
Ja vise i ne znam sta Rusi prodaju u su35 paketu. Iranu je mislim jedini kupac u zasnje vrijeme. I sta dodje u paketu ne znam. Ne bi me cudilo da ide npr.stari pesa radar umjesto aesa.

Da li Srbiji uopce treba takav avion? Pa Juga je ostala na migu. Sta ce Srbiji toliki avion?

Problem sa gripenom je sto se moraju Ameri pitati jer im je motor americki i jos neke komponente.
Plus, Svedjani su nekakvi teski oko dijelova i naoruzanja ako i pomislis koristiti qvion u borbenim situacijama.

Iz tog razloga Hrvati ne kupise f16 avione iz Izraela, jer
Ameri nisu htjeli dati dozvolu.
Jedan od razloga sto se rafale ovako i prodaje u zadnje vrijeme je sto i nema bas puno izbora.

Eurofajter ti treba 100 dozvola iz Njemacke i ostalih.
Ameri ce ti rado uvaliti f16 koji je veoma dobar avion. Ali, uz to ide niz uslova.

Od svih zemalja mene najvise zanima hoce li Turska uspjeti napraviti vlastiti motor.
Treba stvari u kontekst staviti.
Pa cak i Pakistan u kooperaciji sa Kinom pravi svoj model.
A, Indija se zafrkava.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#252 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Truba »

iskoci mi na fejsu klip zasto pakistan ne može pobijediti
zato što indija ima 500 milijuna seljaka koji svaki dan idu u polje vršiti nuždu
ženska indijka drži predavanje o masi ljudi koji žive u tim uvjetima
govori se o zarazi o imunitetu o poljima s izmetom i kako to nijedna vojska ne može pobijediti
tu masu poljskih vrsitelja izmeta
a nama po gradu smetaju 3 psa i njihov izmet

mada je zena rekla nema toga u gradu
GandalfSivi

#253 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by GandalfSivi »

istra_hr wrote: 09/05/2025 11:53
AleksoMKD wrote: 09/05/2025 11:34 Mislim da se Kineze podcenjuje ko sto su podcenjivani Japanci pre WW2 pa i 50ih i 60ih (da aute prave od recikliranih konzervi i slicno) a ljudi su marljivi i strpljivi.
...
:thumbup:
Upravo to.
Stari mi je pričao, kako su nakon WW2, totalno podcjenjivani i čak vrijeđani Japanski proizvodi.
U "moje vrijeme", to vrijeđanje i ponižavanje tehničkih prpizvoda "preselilo" se na Juz.Koreju, kao: "šta to kupuješ/koje Azijsko smeće" ... a svi znamu u šta se pretvorio Samsung, KIA, Hyndai

Danas podcjenjujemo Kinu ...
Nije to bas tako jednostavno. Drugi su problemi u pitanju. Kod Japanaca je bio TQM, kod Kineza puna integracija, prelazak na apsolutni enterprise system. Japanci su imali William Edwards Deminga da ih vadi iz govana, Kinezi jos uvijek ne mogu pronaci rjesenje za svoje probleme, najvise zarad sto im se vecina tehnologije i danas zasniva na kradji intelektualnog vlasnistva, tj. nije bilo prirodnog ravoja iste. Rade puno sada na tome, ali ne moze se od kraja poceti…
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#254 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Bobi »

Ovi šalju nosač aviona blizu Pakistana, ako upravlju s njim kao sa Rafale Pakistanci ce ga potopit veoma lako :D.
HarTar

#255 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by HarTar »

Bobi wrote: 09/05/2025 23:28 Ovi šalju nosač aviona blizu Pakistana, ako upravlju s njim kao sa Rafale Pakistanci ce ga potopit veoma lako :D.
Pa nije baš tako blizu, nekih 600 kilometara od Pakistana :mrgreen:
HarTar

#256 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by HarTar »

Indijci gađali Rawalpindi, vojni grad, gdje se nalazi i glavni štab pakistanske vojske.
dječak sa šibicama

#257 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by dječak sa šibicama »

Rafale je najkvalitetniji avion 4.5 generacije na svijetu, u punoj opremi i sa kvalitetnim pilotom.

Dakle, puna oprema i kvalitetno obucen pilot, po mogucnosti u Francuskoj.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#258 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Velkoski »

Navodno je Indija napala tri baze :-?
HarTar

#259 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by HarTar »

Velkoski wrote: 10/05/2025 00:22 Navodno je Indija napala tri baze :-?
Nije navodno, dobro su ih udarili.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#260 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Velkoski »

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#261 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by sime_cipol »

liyf wrote: 09/05/2025 21:31
Peacean wrote: 09/05/2025 21:09 Pretjeraste ga malo sa omaložavanjem rafala, nije u pitanju uopšte loš avion. Sad što indijci ne znaju kako pravilno da ih koriste u borbenom okruženju to je druga stvar...
Pa nisu Rafali loši ali je bilo boljih opcija za manje pare što je Pakistan nekako i dokazao, još je Pakistan dobio verziju koja je lošija od varijante koju bi Srbi dobili (+modernizacija)
HelaS wrote: 09/05/2025 20:51
liyf wrote: 09/05/2025 14:02 e ja debila hahahahahaha. Pa sam taj J-10 bi im došao kao 4.5 generacija koja bi bila ispred bilo čega evropskog
Geopolitički potez težak milione u održavanju i servisiranju, bolje da su kupili tenkove ili artiljeriju a ne avione da bi se dokazali da su pro NATO
Za šta, protiv koga mu trebaju najbolji svjetski avioni, ko nasuprot Srbije ima paritetnu avijaciju da dominira nebom iznad nje?
ne zovem se ja aleksandar vučić ne znam
tramvajtrojka wrote: 09/05/2025 20:50
karanana wrote: 09/05/2025 20:46 jesu ono i hrvati uzeli rafale? jesu. ali oni su vjerovatno morali nato uzet. nisu imali puno opcija. ma mozda i nisu losi, ne vjerujem ja ni pakijima da su 10 skinuli, iako navijam za njih bez sumnje.
Samo za razliku od Srbije hrvati imaju NATO paket unutar rafala koji srbi nikada nece imati, i pristup linkovima i potencijalnom naoružanju

Znaci Vučko je uzeo klot verziju aviona kojeg su hrvati uzeli, a ni hrvatski nije nakrcan opremom kao francuski il grčki npr., neshvacen potez al haj barem je makronu napravio rostilj u Beogradu :mrgreen: :mrgreen:
Vučko uzeo F3 a Hrvati uzeli F3-R

F3 je neka osnovna verzija dok je F3-R modernizovaniji i adaptiran za modernije naoružanje, veću NATO integraciju i sl (METEOR rakete npr)
F3-R je najnoviji model koji je superioran osnovnom modelu F3
Mislim da su Hrvati dobili i SPECTRA radar, koji Francuzi daju samo NATO zemljama. To ni Srbi ni Indija nisu dobili.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#262 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Velkoski »

PAKISTAN STATE BROADCASTER: Pakistan has launched a counter-offensive against Indian aggression
gabonski udav

#263 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by gabonski udav »

sime_cipol wrote: 10/05/2025 00:46 Mislim da su Hrvati dobili i SPECTRA radar, koji Francuzi daju samo NATO zemljama. To ni Srbi ni Indija nisu dobili.
https://tangosix.rs/2024/02/10/analiza- ... ke-srbije/

ovdje pise da je dogovrena najnovija verzija neka F4.1 koju jos niko i nema. Zanimljivo pise da ce prvu turu te verzije aviona dobiti UAE sljedece godine, godinu prije francuske, a treca je valjda srbija 2028-2030 to su zasad jedine tri zemlje koje su dogovorile tu verziju.

https://www.dassault-aviation.com/en/de ... way-ahead/
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#264 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Velkoski »

Počela je žešća rokačina po svim izvorima :-?

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#265 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by sime_cipol »

MMM1977

#266 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by MMM1977 »

Velkoski wrote: 10/05/2025 01:53 Počela je žešća rokačina po svim izvorima :-?

Baš sjajno, odavno nismo imali nikakvih ratova, taman da se razbije ova dosadna svakodnevnica. Bonus je što su obje zemlje nuklearne sile pa pobjednika ne može biti, samo mogu svi popušiti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#267 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Velkoski »

-
BREAKING: Pakistan PM has called an urgent meeting of the National Command Authority, the body overseeing the country’s nuclear weapons, state broadcaster reports.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#268 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Truba »

Krasti klaun nekoc dano u simpsnima koje negledam 20 godna
U cemu je razlika izmedju pakistana i palacinke
Indija nije bacila nuklearu na palacinak
astala_vistala

#269 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by astala_vistala »

Gledo sam jutros izvjestaj zasto je Rafale ili vise njih oboreno, Kinezi im dali rakete dometa 300km i sa Pakistanskim lovcima u paru leti i awacs Sabb koji otkriva mete i cilja za lovce Kineske proizvodnje do cak 500km, Piloti cuvenog Rafala nisu nisu ni znali ni vidjeli da hitac ide prema njima jer navodno njihov radar imat domet do 200km i meteor neke rakete koje imaju isti domet.

Sve u svemu Kinezi definitivno daju najbolje sto imaju da testiraju uoci operacije Tajvan koja je neizbjezna.
Prpa.ba

#270 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Prpa.ba »

sto su izmigoljili forumski vatreni deceki da sokole svoje rafale :lol:
swanfilter

#271 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by swanfilter »

U ratu ovo dvoje Sabana tesko onom ko zakasni sa atomskom ...
AleksoMKD

#272 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by AleksoMKD »

Haris.ba wrote: 09/05/2025 22:07
liyf wrote: 09/05/2025 20:43 Sve u svemu budale. Ruski Su-35 (ili čak Su-30) je dosta jeftiniji a tehnološki uporediv sa Rafalom, uz dosta bolje rakete i radar.
Kineski J-16 ili neke starije generacije su opet bara-bara sa Rafalom (Pakistan Boga mi pokazao da su dostaaa nadmoćniji pa čak i stariji, lošiji modeli)
A gdje je Gripen koji je dosta jeftiniji + od zemlje koja je na granici rata sa Rusijom + dosta jeftin za održavanje i dosta robustan
Gdje je Typhoon itd itd

Ne bi ih mogli ni prebaciti u drzavu gledajuci momenat kad se trebalo pregovarati oko izbora.
Mislim da je to glavni razlog zasto Srbija nije narucila Ruske ili Kineske avione, nemaju ih kako prebaciti na svoju teritoriju ako NATO clanice kojima su okruzeni ne daju dozvolu za prelet.

Gripen nemoze jer treba odobrenje Amerikanaca zbok delova, F-16 opet treba ustupke praviti tako da je bilo daj sta das.

Iskreno mislim da bi Gripen bio idealan za Hrvatski i Srbiju no posto nemoze eto.
HelaS

#273 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by HelaS »

astala_vistala wrote: 10/05/2025 08:32 Gledo sam jutros izvjestaj zasto je Rafale ili vise njih oboreno, Kinezi im dali rakete dometa 300km i sa Pakistanskim lovcima u paru leti i awacs Sabb koji otkriva mete i cilja za lovce Kineske proizvodnje do cak 500km, Piloti cuvenog Rafala nisu nisu ni znali ni vidjeli da hitac ide prema njima jer navodno njihov radar imat domet do 200km i meteor neke rakete koje imaju isti domet.

Sve u svemu Kinezi definitivno daju najbolje sto imaju da testiraju uoci operacije Tajvan koja je neizbjezna.
Zar nisu mogli otkriti te rakete unutar 200 km dometa njihovih radara? Dok im raketa leti prema njima unutar 200 km, piloti su mogli i testament napisati :D Nije odgovornost na avionima, već na pilotima
Haris.ba

#274 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by Haris.ba »

AleksoMKD wrote: 10/05/2025 09:38 Iskreno mislim da bi Gripen bio idealan za Hrvatski i Srbiju no posto nemoze eto.
Slazem se.

Kad bi gledao povrsinu drzava, cijenu odrzavanja...idealni avion za Hrvatsku i Srbiju.

Ali, imaju i te druge stvari koje su bitne.
AleksoMKD wrote: 10/05/2025 09:38 Mislim da je to glavni razlog zasto Srbija nije narucila Ruske ili Kineske avione, nemaju ih kako prebaciti na svoju teritoriju ako NATO clanice kojima su okruzeni ne daju dozvolu za prelet.
Za kineske bi teoretski i mogli dobiti. Ali, vjerovatno ne.
Ma to bi svakako bilo uz nos Evropljanima i Amerima.
Nakon sto su kupili onaj kineski pvo sada se sve gleda da opet ne idu nesta slicno.
liyf

#275 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)

Post by liyf »

Haris.ba wrote: 09/05/2025 22:07
Gdje je Typhoon itd itd

Nisam siguran da je su 30 ili 35 uporediv sa rafalom. Druga klasa aviona. Rafal je nesta ko kompakt auto, a su 35 je limuzina.

Da li je bolji ili gori pitanje je.
Ja vise i ne znam sta Rusi prodaju u su35 paketu. Iranu je mislim jedini kupac u zasnje vrijeme. I sta dodje u paketu ne znam. Ne bi me cudilo da ide npr.stari pesa radar umjesto aesa.

Da li Srbiji uopce treba takav avion? Pa Juga je ostala na migu. Sta ce Srbiji toliki avion?

Problem sa gripenom je sto se moraju Ameri pitati jer im je motor americki i jos neke komponente.
Plus, Svedjani su nekakvi teski oko dijelova i naoruzanja ako i pomislis koristiti qvion u borbenim situacijama.

Iz tog razloga Hrvati ne kupise f16 avione iz Izraela, jer
Ameri nisu htjeli dati dozvolu.
Jedan od razloga sto se rafale ovako i prodaje u zadnje vrijeme je sto i nema bas puno izbora.

Eurofajter ti treba 100 dozvola iz Njemacke i ostalih.
Ameri ce ti rado uvaliti f16 koji je veoma dobar avion. Ali, uz to ide niz uslova.

Od svih zemalja mene najvise zanima hoce li Turska uspjeti napraviti vlastiti motor.
Treba stvari u kontekst staviti.
Pa cak i Pakistan u kooperaciji sa Kinom pravi svoj model.
A, Indija se zafrkava.
u pravu si, realno Americko se ne isplati kupovati ako ga neces moci koristiti u slucaju sukoba, Gripen je tesko naci dijelove ali istina je da je prejeftin za odrzavanje i moze poletjeti sa bilo kakve njive, za Typhoon isto si u pravu
Mislim da je Turska potpisala bila sa Rolls Royceom, pa onda raskinula ugovor, pa sa Rusima (meni bolje nego sa Britancima), pa su onda odlucili da prave svoj motor u onom Roketsanu ili kako vec, daj Boze da im i Kai i Altay uspiju
sime_cipol wrote: 10/05/2025 00:46
liyf wrote: 09/05/2025 21:31
Peacean wrote: 09/05/2025 21:09 Pretjeraste ga malo sa omaložavanjem rafala, nije u pitanju uopšte loš avion. Sad što indijci ne znaju kako pravilno da ih koriste u borbenom okruženju to je druga stvar...
Pa nisu Rafali loši ali je bilo boljih opcija za manje pare što je Pakistan nekako i dokazao, još je Pakistan dobio verziju koja je lošija od varijante koju bi Srbi dobili (+modernizacija)
HelaS wrote: 09/05/2025 20:51

Za šta, protiv koga mu trebaju najbolji svjetski avioni, ko nasuprot Srbije ima paritetnu avijaciju da dominira nebom iznad nje?
ne zovem se ja aleksandar vučić ne znam
tramvajtrojka wrote: 09/05/2025 20:50
Samo za razliku od Srbije hrvati imaju NATO paket unutar rafala koji srbi nikada nece imati, i pristup linkovima i potencijalnom naoružanju

Znaci Vučko je uzeo klot verziju aviona kojeg su hrvati uzeli, a ni hrvatski nije nakrcan opremom kao francuski il grčki npr., neshvacen potez al haj barem je makronu napravio rostilj u Beogradu :mrgreen: :mrgreen:
Vučko uzeo F3 a Hrvati uzeli F3-R

F3 je neka osnovna verzija dok je F3-R modernizovaniji i adaptiran za modernije naoružanje, veću NATO integraciju i sl (METEOR rakete npr)
F3-R je najnoviji model koji je superioran osnovnom modelu F3
Mislim da su Hrvati dobili i SPECTRA radar, koji Francuzi daju samo NATO zemljama. To ni Srbi ni Indija nisu dobili.
jest to sam zaboravio, al Indija je imala spectru

Image
Post Reply