Indijsko-pakistanski rat(ovi)
- AleksoMKD
#226 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Mislim da se Kineze podcenjuje ko sto su podcenjivani Japanci pre WW2 pa i 50ih i 60ih (da aute prave od recikliranih konzervi i slicno) a ljudi su marljivi i strpljivi.
Da ima Kina jako puno problema no sto se vojne industrije tice valjda su ozbiljni.
Znamo sigurno da je najmanje 1 Rafal oboren a verovatno jos 2 aviona RV Indije.
Kladim se da ko u zadnjih 50 godina najvise stradaju pogranicna sela.
Da ima Kina jako puno problema no sto se vojne industrije tice valjda su ozbiljni.
Znamo sigurno da je najmanje 1 Rafal oboren a verovatno jos 2 aviona RV Indije.
Kladim se da ko u zadnjih 50 godina najvise stradaju pogranicna sela.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#227 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
meme u americi bruje da je ubijen neki što je prije 20 godina zaklo novinara
a ajećam se tog klanja jedno od prvih od mnogih što je kasnije postalo dosadno i nezanimljivo a kulminiralo sirijom
a ajećam se tog klanja jedno od prvih od mnogih što je kasnije postalo dosadno i nezanimljivo a kulminiralo sirijom
- Peacean
#228 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Dijaspora je uvijek bila najratobornija bez obzira o kojem narodu pričamoaratet wrote: ↑09/05/2025 11:20Najgori oni što žive u UK-u.dek wrote: ↑09/05/2025 10:03 U svemu ovome fascinantan mi je mentalitet i jednih i drugih, mislim svi lažu i pretjeruju kad su ovakve stvari u pitanju, ali ovo nisam vidio, kakve sve lažne informacije i jedni i drugi plasiraju po društvenim mrežama, to je next level, bukvalno im ništa ne možeš vjerovati.![]()
Jednih ima milijardu i po, drugih 250 miliona, možete misliti koliko tastatura ratnika.
- istra_hr
#229 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Upravo to.
Stari mi je pričao, kako su nakon WW2, totalno podcjenjivani i čak vrijeđani Japanski proizvodi.
U "moje vrijeme", to vrijeđanje i ponižavanje tehničkih prpizvoda "preselilo" se na Juz.Koreju, kao: "šta to kupuješ/koje Azijsko smeće" ... a svi znamu u šta se pretvorio Samsung, KIA, Hyndai
Danas podcjenjujemo Kinu ...
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#230 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Ko bi rekao da roba s Temua praši ponos EU namjenske industrije.istra_hr wrote: ↑09/05/2025 11:53![]()
Upravo to.
Stari mi je pričao, kako su nakon WW2, totalno podcjenjivani i čak vrijeđani Japanski proizvodi.
U "moje vrijeme", to vrijeđanje i ponižavanje tehničkih prpizvoda "preselilo" se na Juz.Koreju, kao: "šta to kupuješ/koje Azijsko smeće" ... a svi znamu u šta se pretvorio Samsung, KIA, Hyndai
https://www.temu.com/ba/kamufla%C5%BEni ... gk7xm2wjxe
-
plavi_E
#231 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Kakvo je stanje kod Indijaca. Leteli ponovo na Rafalima ili sad samo dronovi. 
- liyf
#232 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
e ja debila hahahahahaha. Pa sam taj J-10 bi im došao kao 4.5 generacija koja bi bila ispred bilo čega evropskogtramvajtrojka wrote: ↑08/05/2025 23:17J10c sa aesa radarom, kineskim motorom sa stealth tvc-om nazad, sa svom opremom i full naoruzanjem koje bi bilo non export verzijaliyf wrote: ↑08/05/2025 22:44Šta im je nudio? J-16?tramvajtrojka wrote: ↑08/05/2025 21:59
umjesto za manje pare da je uzeo 24 kineska sa svim full naoruzanjem koje mu je nudio brat xi![]()
![]()
![]()
, i Vučko odluci uzeti klot francuza gdje ako dobije micu moze se udarat nogom u guzicu
, i bila im je snizena ponuda 24 komada za cijenu 12 rafala
Geopolitički potez težak milione u održavanju i servisiranju, bolje da su kupili tenkove ili artiljeriju a ne avione da bi se dokazali da su pro NATO
- jeza u ledja
#233 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Oni drmaju britanskom politikom.aratet wrote: ↑09/05/2025 11:20Najgori oni što žive u UK-u.dek wrote: ↑09/05/2025 10:03 U svemu ovome fascinantan mi je mentalitet i jednih i drugih, mislim svi lažu i pretjeruju kad su ovakve stvari u pitanju, ali ovo nisam vidio, kakve sve lažne informacije i jedni i drugi plasiraju po društvenim mrežama, to je next level, bukvalno im ništa ne možeš vjerovati.![]()
Jednih ima milijardu i po, drugih 250 miliona, možete misliti koliko tastatura ratnika.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#234 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
pogledajte im ove grafike po medijima, i jednim i drugim, TLN bukvalno 
95% stvari koje objave su laž
95% stvari koje objave su laž
- Peacean
#235 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Pa predstava za lokalne mase, ne bi me iznenadilo da je ovo sve dogovoreno.
-
aratet
#236 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Ovi što sire propagandu po twittwru, ne drmaju sigurno.jeza u ledja wrote: ↑09/05/2025 15:21Oni drmaju britanskom politikom.aratet wrote: ↑09/05/2025 11:20Najgori oni što žive u UK-u.dek wrote: ↑09/05/2025 10:03 U svemu ovome fascinantan mi je mentalitet i jednih i drugih, mislim svi lažu i pretjeruju kad su ovakve stvari u pitanju, ali ovo nisam vidio, kakve sve lažne informacije i jedni i drugi plasiraju po društvenim mrežama, to je next level, bukvalno im ništa ne možeš vjerovati.![]()
- dječak sa šibicama
#237 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Fascinantno kako je 99% svake dijaspore bilo gdje na planeti, identicno.
Od 8 do 16h su uzorni gradjani, govore njemacki engleski ili jezik u kojoj vec drzavi zive, placaju poreze i druze se sa svima pa i indijci sa pakistancima i obratno, srbi sa bosnjacima hrvatima i trobratno, ali kad navece sjednu za racunar pretvaraju se u gorljive ratnike sa tastaturom, lazu mazu petljaju i drkaju kurac na mrtve ljude sa snimaka iz domovine. Mrtve neprijatelje, naravno.
Od 8 do 16h su uzorni gradjani, govore njemacki engleski ili jezik u kojoj vec drzavi zive, placaju poreze i druze se sa svima pa i indijci sa pakistancima i obratno, srbi sa bosnjacima hrvatima i trobratno, ali kad navece sjednu za racunar pretvaraju se u gorljive ratnike sa tastaturom, lazu mazu petljaju i drkaju kurac na mrtve ljude sa snimaka iz domovine. Mrtve neprijatelje, naravno.
- AleksoMKD
#238 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Da isto pricam sa mojima a danas 90% moje porodice vozi Japanske aute.istra_hr wrote: ↑09/05/2025 11:53![]()
Upravo to.
Inace koliko sam uspeo videti po netu ovako stoje stvari:
Slika avionskog motora je prava, znaci 1 x Rafale 100% podvrdjen.
Slika rakete Mica na nosacu je prava, znaci moze biti isti Rafale, drugi Rafale ili Mirage 2000 IAF.
Slika repa Rafale-a BS001 je sumnjiva znaci 50/50.
Slika repa Mig-29 je izgleda od pre 2-3 godine, a za sliku katapultiranog sedista Mig-29 neznam za sada.
Znaci minimum 1 x Rafale a max je 2 x Rafale + 1 x Mig 29 ili eventualno 1 x Rafale, 1 x Mirage 2000 i 1 x Mig-29.
- Peacean
#239 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Indijaca možda ima više ali pakistanci imaju dosta više iskustva sa prepucavanjima u avganistanu. Ali na kraju ni jedna ni druga strana neće moći da napreduje daleko od granica ako dođe do eskalacije, jednostavno bi bilo previše vojnih formacija na maloj površini da bi moglo nešto značajno da se postigne.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#240 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
oznake RB001 po inicijalima nekog njihovog je 8 komada dvosjeda, ostali jednosjedi nose oznake BS001 pa nadalje isto neki inicijali.
IAF je koristio dvije serije oznaka na repu aviona:
RB* – inicijali tadašnjeg načelnika stožera R.K.S. Bhadaurije, koji je imao ključnu ulogu u pregovorima o kupovini Rafalea .
BS* – inicijali bivšeg načelnika stožera B.S. Dhanoe, u znak priznanja za njegovu podršku nabavci .
- AleksoMKD
#241 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Bobi wrote: ↑09/05/2025 18:16oznake RB001 po inicijalima nekog njihovog je 8 komada dvosjeda, ostali jednosjedi nose oznake BS001 pa nadalje isto neki inicijali.IAF je koristio dvije serije oznaka na repu aviona:
RB* – inicijali tadašnjeg načelnika stožera R.K.S. Bhadaurije, koji je imao ključnu ulogu u pregovorima o kupovini Rafalea .
BS* – inicijali bivšeg načelnika stožera B.S. Dhanoe, u znak priznanja za njegovu podršku nabavci .
Sumnjivo mi je sto ista slika postoji sa i bez inicijala/broja pa zato nisam siguran.
Najveci dokaz da je baram jedan Rafale oboren je motor.
- Haris.ba
#242 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Morao je nesta rjesavati sa borbenom avijacijom. Inace bi dosao u trenutak da nema aviona.liyf wrote: ↑09/05/2025 14:02e ja debila hahahahahaha. Pa sam taj J-10 bi im došao kao 4.5 generacija koja bi bila ispred bilo čega evropskogtramvajtrojka wrote: ↑08/05/2025 23:17J10c sa aesa radarom, kineskim motorom sa stealth tvc-om nazad, sa svom opremom i full naoruzanjem koje bi bilo non export verzija![]()
, i Vučko odluci uzeti klot francuza gdje ako dobije micu moze se udarat nogom u guzicu
Geopolitički potez težak milione u održavanju i servisiranju, bolje da su kupili tenkove ili artiljeriju a ne avione da bi se dokazali da su pro NATO
Ma to nesta Francuzi podmazali, malo geopolitika. I tako...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Haris.ba
#244 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Ma gdje ce posteni Francuzi....
Evo zanimljivog konteksta bas oko indijskih rafala.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rafale_deal_controversyThe Rafale deal controversy is a political controversy in India related to the purchase of 36 Rafale multirole fighter aircraft for a price estimated at €7.87 billion (₹58,891 Crore) by the Indian Ministry of Defence from France's Dassault Aviation.
- liyf
#245 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Sve u svemu budale. Ruski Su-35 (ili čak Su-30) je dosta jeftiniji a tehnološki uporediv sa Rafalom, uz dosta bolje rakete i radar.Haris.ba wrote: ↑09/05/2025 19:08Morao je nesta rjesavati sa borbenom avijacijom. Inace bi dosao u trenutak da nema aviona.liyf wrote: ↑09/05/2025 14:02e ja debila hahahahahaha. Pa sam taj J-10 bi im došao kao 4.5 generacija koja bi bila ispred bilo čega evropskogtramvajtrojka wrote: ↑08/05/2025 23:17
J10c sa aesa radarom, kineskim motorom sa stealth tvc-om nazad, sa svom opremom i full naoruzanjem koje bi bilo non export verzija![]()
Ma to nesta Francuzi podmazali, malo geopolitika. I tako...
Kineski J-16 ili neke starije generacije su opet bara-bara sa Rafalom (Pakistan Boga mi pokazao da su dostaaa nadmoćniji pa čak i stariji, lošiji modeli)
A gdje je Gripen koji je dosta jeftiniji + od zemlje koja je na granici rata sa Rusijom + dosta jeftin za održavanje i dosta robustan
Gdje je Typhoon itd itd
- karanana
#246 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
jesu ono i hrvati uzeli rafale? jesu. ali oni su vjerovatno morali nato uzet. nisu imali puno opcija. ma mozda i nisu losi, ne vjerujem ja ni pakijima da su 10 skinuli, iako navijam za njih bez sumnje.
- tramvajtrojka
#247 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Samo za razliku od Srbije hrvati imaju NATO paket unutar rafala koji srbi nikada nece imati, i pristup linkovima i potencijalnom naoružanju
Znaci Vučko je uzeo klot verziju aviona kojeg su hrvati uzeli, a ni hrvatski nije nakrcan opremom kao francuski il grčki npr., neshvacen potez al haj barem je makronu napravio rostilj u Beogradu
-
HelaS
#248 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Za šta, protiv koga mu trebaju najbolji svjetski avioni, ko nasuprot Srbije ima paritetnu avijaciju da dominira nebom iznad nje?liyf wrote: ↑09/05/2025 14:02e ja debila hahahahahaha. Pa sam taj J-10 bi im došao kao 4.5 generacija koja bi bila ispred bilo čega evropskogtramvajtrojka wrote: ↑08/05/2025 23:17J10c sa aesa radarom, kineskim motorom sa stealth tvc-om nazad, sa svom opremom i full naoruzanjem koje bi bilo non export verzija![]()
- Peacean
#249 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Pretjeraste ga malo sa omaložavanjem rafala, nije u pitanju uopšte loš avion. Sad što indijci ne znaju kako pravilno da ih koriste u borbenom okruženju to je druga stvar...
- liyf
#250 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Pa nisu Rafali loši ali je bilo boljih opcija za manje pare što je Pakistan nekako i dokazao, još je Pakistan dobio verziju koja je lošija od varijante koju bi Srbi dobili (+modernizacija)
ne zovem se ja aleksandar vučić ne znamHelaS wrote: ↑09/05/2025 20:51Za šta, protiv koga mu trebaju najbolji svjetski avioni, ko nasuprot Srbije ima paritetnu avijaciju da dominira nebom iznad nje?liyf wrote: ↑09/05/2025 14:02e ja debila hahahahahaha. Pa sam taj J-10 bi im došao kao 4.5 generacija koja bi bila ispred bilo čega evropskogtramvajtrojka wrote: ↑08/05/2025 23:17
J10c sa aesa radarom, kineskim motorom sa stealth tvc-om nazad, sa svom opremom i full naoruzanjem koje bi bilo non export verzija![]()
Vučko uzeo F3 a Hrvati uzeli F3-Rtramvajtrojka wrote: ↑09/05/2025 20:50Samo za razliku od Srbije hrvati imaju NATO paket unutar rafala koji srbi nikada nece imati, i pristup linkovima i potencijalnom naoružanju
Znaci Vučko je uzeo klot verziju aviona kojeg su hrvati uzeli, a ni hrvatski nije nakrcan opremom kao francuski il grčki npr., neshvacen potez al haj barem je makronu napravio rostilj u Beogradu![]()
![]()
F3 je neka osnovna verzija dok je F3-R modernizovaniji i adaptiran za modernije naoružanje, veću NATO integraciju i sl (METEOR rakete npr)
F3-R je najnoviji model koji je superioran osnovnom modelu F3