Ma ruski avioni Srbiji nisu bili uopce u razmatranju.liyf wrote: ↑09/05/2025 20:43 Sve u svemu budale. Ruski Su-35 (ili čak Su-30) je dosta jeftiniji a tehnološki uporediv sa Rafalom, uz dosta bolje rakete i radar.
Kineski J-16 ili neke starije generacije su opet bara-bara sa Rafalom (Pakistan Boga mi pokazao da su dostaaa nadmoćniji pa čak i stariji, lošiji modeli)
A gdje je Gripen koji je dosta jeftiniji + od zemlje koja je na granici rata sa Rusijom + dosta jeftin za održavanje i dosta robustan
Gdje je Typhoon itd itd
Ne bi ih mogli ni prebaciti u drzavu gledajuci momenat kad se trebalo pregovarati oko izbora.
Nisam siguran da je su 30 ili 35 uporediv sa rafalom. Druga klasa aviona. Rafal je nesta ko kompakt auto, a su 35 je limuzina.
Da li je bolji ili gori pitanje je.
Ja vise i ne znam sta Rusi prodaju u su35 paketu. Iranu je mislim jedini kupac u zasnje vrijeme. I sta dodje u paketu ne znam. Ne bi me cudilo da ide npr.stari pesa radar umjesto aesa.
Da li Srbiji uopce treba takav avion? Pa Juga je ostala na migu. Sta ce Srbiji toliki avion?
Problem sa gripenom je sto se moraju Ameri pitati jer im je motor americki i jos neke komponente.
Plus, Svedjani su nekakvi teski oko dijelova i naoruzanja ako i pomislis koristiti qvion u borbenim situacijama.
Iz tog razloga Hrvati ne kupise f16 avione iz Izraela, jer
Ameri nisu htjeli dati dozvolu.
Jedan od razloga sto se rafale ovako i prodaje u zadnje vrijeme je sto i nema bas puno izbora.
Eurofajter ti treba 100 dozvola iz Njemacke i ostalih.
Ameri ce ti rado uvaliti f16 koji je veoma dobar avion. Ali, uz to ide niz uslova.
Od svih zemalja mene najvise zanima hoce li Turska uspjeti napraviti vlastiti motor.
Treba stvari u kontekst staviti.
Pa cak i Pakistan u kooperaciji sa Kinom pravi svoj model.
A, Indija se zafrkava.