Dope_Man wrote:Dozeru, s obzirom da si veoma aktivan na religijskim temama gdje pristupas iz iste perspektive kao ja, tj. trazis adekvatne dokaze za tvrdnje koje vjernici iznose, malo mi je cudno kako si dogmatican kada su u pitanju vanzemaljci ili evo duhovi, tj. cini mi se da tvrdis da oni moraju postojati iako zapravo nemamo adekvatne dokaze.
Pogresno si shvatio. Nista ja ne tvrdim. Mislim...zasto na sve sto se napise u nekakvom pozitivnom smislu, tj. u smislu postojanja necega ovakvog, automatski svi koji su ubijedjeni da to ne postoji (a, zapravo ne zna(te)ju, kao sto niko obican 100% ne zna), reagujete na ovakav nacin...?
Postoje stotine, pa i hiljade neobjasnjenih slucajeva, raznoraznih i potpuno identicnih svjedocanstava sirom svijeta, a ljudi se ni u putu sreli nisu... Zasto se sve to apriori odbacuje kao fake?
Poltergeist nije nesto sto je bas dokazano, vise je popularna tema u grupi ljudi koja u to vjeruje. Sto se tice klinickih smrti, ili operacija, cesto je mozak ''budan'' (zapravo, on je stalno budan) tj. prima informacije u pamcenje i poslije se sjecamo tih razgovora doktora iako bi trebalo da smo cvrsto spavali, mozak jos malo domasta putovanje izvan tijela gdje gledamo odozgo. Ja u potpuno svjesnom stanju cesto ''izadjem'' iz tijela i gledam sebe i ljude u prostoriji iz druge perspektive sto mi je neka vrsta vjezbe percepcije.
Za poltergeist - ovdje je lijepo sve objasnjeno. Ako se obrati paznja na nivoe kredibiliteta koji su tu pojasnjeni, jasno je da ipak postoje mnogi slucajevi iz kojih se iskljucuju zafrkancije, vjerske ubijedjenosti, ludila i autosugestije -
http://www.psychicscience.org/polt1.aspx
Vidjenje sebe iz pticije perspektive u momentu klinicke smrti - ovo su odavno potvrdjene stvari, ali jos uvijek nisu jasne. Postoji nesto sto se naziva "Astralna projekcija" ili OBE (Out of Body Experience) i podrazumijeva odvajanje "duse" od fizickog tijela. Nauka jos uvijek nema cvrstih dokaza da ovo zaista postoji, ali indikativno je da se ove stvari spominju u skoro svim narodima i hiljadama godina unazad.
Dakle, ni ja ne tvrdim da to zaista postoji, ali isto tako se apriori ne ismijavam ljudima koji kazu da su takvo nesto dozivjeli, poput opisanog slucaja jarana i davljenja u moru.
Uglavnom, nas mozak i nacin na koji stvara unutarnju sliku svijeta od podrazaja koje prima putem nasih cula su jos uvijek velika nepoznanica, i ni danas nemamo nekih boljih alata za istrazivanje toga pa ce tako ostati jos dugo. Ali nijedno meni poznato istrazivanje, koje je uradjeno u ispravno kontrolisanim uvjetima, nije pokazalo nikakve nadnaravne sposobnosti, prisustvo duhova, telekinezu itd. S druge strane, svi koji su tvrdili da imaju neobicne sposobnosti ili da mogu pokazati neobjasnjive pojave itd. su ili odbili da budu testirani u kontrolisanim uvjetima (ako su dovoljno slavni pa se boje izgubiti zaradu) ili su pali. Niko jos ne uze milionce koje James Randi nudi vec odavno za bilo kakvu demonstraciju necega sto bismo zvali nadnaravnim, u kontrolisanim uvjetima.
Tacno. I slazem se. Ali, isto tako mnogi koji su imali ove neke manifestacije - nisu ih imali svjesno. Samim tim je tesko replicirati nesto takvo, ako uopste ne znas ni kako se desilo. Npr. dozivio si klinicku smrt tokom operacije i "vidio" sve u sali iz pticije perspektive. Kako znas da ce se desiti isto to ako se podvrgnes vjestackoj klinickoj smrti?
Mi o mozgu znamo dosta, ali to je jos uvijek premalo i mi, zapravo, jos uvijek ne znamo kako mozak zaista funkcionise. Znamo koji dio sluzi za sta, kad se aktivira, itd., ali i dalje ne znamo zasto i kako. Kada to budemo znali, onda cemo vjerovatno znati i kako ga stimulisati da radi stvari koje sada odradi sam i iz nama jos uvijek nepoznatih razloga.
Medjutim, ako nesto ne znamo, onda je malo besmisleno tek tako iskljuciti desavanja koja jos ne razumijemo. Bar ja tako mislim.
Neko moze u to vjerovati, moj profesor na psihologiji (sada u penziji) je bio uvjeren da je telekineza nesto stvarno, ali nema nikakvog dokaza sem sto je vidio nekog rusa kako izvodi neke trikove. Da je pristupio kao naucnik i pokusao iskontrolisati sve uvjete u situaciji, nesto mi se cini da ne bi ostao uvjeren. Dakle, jedno je biti otvoren za mogucnost tih stvari, ja sam recimo veoma otvoren za ideju da u svemiru negdje jos postoji neki oblik zivota, ali nisam uvjeren u to jer nema dokaza. Za ''domace'' spodobe poput duhova sam vec prilicno uvjeren da ni teoretski ne postoje jer vidim sta je sve mozak sposoban izmisliti i baciti nam kao ''stvarnost''.
Ovdje dijelimo uvjerenje o tom postojanju, a koje je i sasvim logicno. Dijelimo i misljenje o mozgu i stvarima koje moze "izmisliti" i ubijediti nas u njih.
Ali, ne dijelimo uvjerenje o dokazima o vanzemaljskim oblicima zivota. Ja mislim da se dokazi sistematski kriju, zataskavaju i spinuju.
Postoji i previse indicija, a moglo bi se reci cak i dokaza da su nas hiljadama godina unazad posjecivala nama nepoznata bica. Kako inace objasniti vrlo slicne ili cak iste pojave na razlicitim stranama svijeta, a stare hiljade godina, poput:
- istih oblika gradjevina,
- vrlo slicnih ili cak istih crteza "bozanstava" koja su dosla s neba,
- cinjenicu da vecina religija spominje boga na nebu, ljudi se mole prema nebu i smatraju da je bog gore,
- i danas neobjasnjive vrlo precizne nacine obrade najtvrdjih materijala i gradnje, koristenih prije nekoliko hiljada godina, itd.
Zasto se to zataskava, to je vec drugi par rukava i o tome se moze pricati. Ali, meni sve ovo sustinski ne znaci nista u zivotu, kao sto takodjer ne znaci da se o tome ne moze ili ne smije diskutovati. Nista vise, nista manje.